Citat:
În prealabil postat de delia31
Daca nu stii tu cum anume o cinsteau apostolii pe Maica Domnului, nu inseamna ca n-o faceau.
|
Ba, cred ca stiu cum o cinsteau Sfintii Apostoli pe Maica Domnului. Faptul ca nu au scris absolut nimic despre ea, in epistolele lor, spune multe. In mod cert, cultul Mariei nu exista pe vremea Sfintilor Apostoli. Acest cult a fost dezvoltat cateva secole mai tarziu.
Citat:
Parca ziceai ca nu mai citesti postarile mele.
|
Am citit doar cele cateva cuvinte ingrosate si subliniate.
Citat:
Te cred si eu, la cat sunt de incomode. Imi dai voie sa te mai incomodez un pic?
|
Sunt incomode din cauza problemelor tale, care nu-ti permit sa raspunzi omului la ce te-a intrebat si sa porti un dialog direct. Cum se vede si in postarea la care iti raspund, in loc sa explici atitudunea indiferenta a Sfintilor Apostoli (in epistolele lor) fata de Maica Domnului, schimbi subiectul si o iei bine pe aratura, facand din mine subiectul intrebarilor.
Totusi am sa-ti raspund. O voi face punctual si direct, asa cum ar trebui sa inveti sa faci si tu (daca poti).
Citat:
Nu stiu ce anume ai inteles tu in rezumat din tot mesajul lui Hristos, dar da-mi voie sa-ti pun si tie niste intrebari enervant de incomode pe care le-am mai pus pe aici.
|
Se vede, din nou, ca ai probleme. Vorbesti de mesajul lui Hristos, ca apoi (dupa cum se va vedea) sa-mi pui intrebari imaginare, fara nici o legatura cu vre-un mesaj a lui Hristos.
Citat:
Daca ai fi trait pe vremea apostolilor si ai fi fost un nou convertit la Biserica lui Hristos, crezi ca atunci cand te-ai fi dus la rugaciunea in comun, ai fi intalnit-o la Biserica si pe Maica Domnului?
Cu siguranta, mergea si Ea la Biserica nou infiintata.
|
Probabil as fi intalnit-o.
Citat:
De curiozitate te intreb: ai fi fost curios sa vorbesti cu Cea care L-a purtat in pantece pe Cel neincaput, sa o vezi si sa o cunosti pe Cea de la care Unul din Sfanta Treime si-a luat trup material?
|
Mi-ar fi facut placere sa o cunosc. Dar, nu pot spune ca as fi fost curios.
Citat:
Ai fi fost curios sa o cunosti si sa vorbesti cu Cea care purtandu-L in pantecele Ei pe Cel neincaput, s-a umplut de Duhul Sfant?
|
Idem, raspunsul anterior.
Citat:
Ai fi fost curios sa cunosti o asemenea faptura in care tot harul dumnezeirii S-a salasluit si care a ramas pe veci impregnata de mireasma de har a Celui pe care L-a purtat in Ea?
|
Nu am cum sa raspund la aceasta intrebare. Faci afirmatii care nu au acoperire in invataturile Mantuitorului si Sfintilor Apostoli.
Citat:
Ai fi fost curios sa cunosti si sa vorbesti cu o asemenea faptura careia i s-a intamplat o asemenea experienta de asa o magnitudine mega-cosmica: experienta de a-L purta in pantece pe Stapanul Universului si de a-L fi hranit, ingrijit, tinut in brate si de a-L fi leganat pe Unul din Treime ce tine tot Universul ?
|
Tot respectul pentru aceasta fiinta deosebita. Dar, atat. Nu as fi curios neaparat sa o cunosc. Eu am o credinta hristocentrica nu mariologica.
Citat:
Crezi ca ai fi simtit ceva neobisnuit in preajma acestei fapturi uimitor de smerita si discreta?
|
Da. As fi simtit nevoia sa meditez la taina evlaviei lui Dumnezeu. Cum a putut Dumnezeu Fiul sa coboare din slava Sa cereasca, in mocirla pamanteasca, plina de pacat.
Citat:
Probabil ca tu, cand ai un necaz, ii rogi pe prietenii de la adunarea ta sa se roage lui Hristos pt. tine.
|
Sigur.
Citat:
Dar daca ai fi trait in perioada apostolilor si ai fi frecventat Biserica unde se ruga si Maica Domnului si daca ai fi avut o problema, un necaz, o incercare, si mergand la Biserica sa te rogi, te-ai fi intalnit acolo pe viu cu aceasta faptura discreta, smerita si plina de har care e Maica Domnului, i-ai fi spus si Ei de necazul ce te apasa?
|
Daca as fi fost contemporan cu ea si as fi cunoscut-o, probabil i-as fi marturisit problemele mele.
Citat:
Ai fi rugat-o si pe Ea, ca atunci cand se roaga Fiului Ei, sa Il roage sa te ajute?
|
Cred ca da.
Citat:
Ai considera ca Maica Domnului e faptura cea mai intim legata de Dumnezeu,
|
Nu.
Citat:
ai considera ca rugaciunea Ei catre Hristos e cea mai puternica din Univers?
|
Nu.
Citat:
Dar dupa mutarea ei cu Trupul la Cer alaturi de Hristos, consideri ca ramane cea mai apropiata fiintial de Dumnezeu si in acealasi timp cea mai fierbinte rugatoare pentru oameni? (intrebare superflua pt. adventisti care o considera oale si ulcele pe aceasta faptura in care locuieste Duhul Sfant).
|
De unde ai scos-o pe asta cu mutatul ei la cer? Sfintii Apostoli, contemporani cu Maica Domnului, nu au spus asa ceva. Ar fi fost un eveniment prea important ca sa nu fie relatat de Sfintii Apostoli.
Citat:
Daca ai fi frecventat Biserica unde mergea si Maica Domnului, daca ai fi cunoscut-o in timpul vietii, ce ai fi facut dupa ce Hristos a luat-o la El? Ti-ai fi adus aminte de Ea, i-ai fi pus fotografia (daca ar fi existat aparate foto pe vremea aia) la loc de cinste? Ai fi aratat fotografia Ei si noilor convertiti? Le-ai fi spus si lor ca rugaciunea Ei catre Hristos e cea mai puternica?
|
Cine ti-a spus ca Hristos a luat-o la El? Repet: Sfintii Apostoli, contemporani cu Maica Domnului, nu au relatat asa ceva. Si era destul de important ca sa uite.
Citat:
Cand s-ar fi aniversat Bunavestirea sau Adormirea Ei, i-ai fi dedicat macar si Ei un cantec, ceva, in amintirea Celei care ni L-a nascut pe Unul din Treime?
|
Ceva nou. Voi aniversati moartea (adormirea) oamenilor? Eu nu.
Citat:
Banuiesc ca fratilor si surorilor de la adunarea ta le canti "La multi ani!" de ziua lor. Nu zic sa-i fi cantat si Maicii Domnului "La multi ani" cand ar fi fost aniversarea Ei, dar macar ceva acolo, un cantec de multumire si lauda, daca tot se roaga neincetat catre Fiul Ei pentru noi ? Daca toti ingerii, heruvimii si serafimii se minuneaza de aceasta faptura si-o canta neincetat in ceruri.
|
Ce bazaconii spui! Un lucru este cert: Maica Domnului a murit. Nu cant "la multi ani" celor despre care stiu ca au murit. Restul sunt inventii de ale tale, nesustinute de Sfintii Apostoli, impreuna traitori cu Maica Domnului.
Nu pot sa raspund la nascocirile tale.
Citat:
Ai fi facut asa ceva daca ai fi trait pe vremea apostolilor si ai fi cunoscut-o pe Maica Domnului? Merita din partea noastra macar atata cinste daca tot ni L-a nascut pe Unul din Treime si se roaga pt. noi?
|
Daca traiam pe vremea ei, i-as fi cantat.
Citat:
Cum consideri slujbele si rugaciunile de lauda si cantarile prin care credinciosii care cred in iubirea Ei, o roaga pe Maica Domnului sa se roage pentru noi?
|
Inchinare la o persoana care a murit si nu se spune ca a fost inviata.
Citat:
Daca totusi admiti ca Maica Domnului e in preajma lui Hristos, ce faci cand un frate de-al tau adventist te roaga sa te rogi pt. el, conform indemnului „rugati-va unii pt. altii”?
|
Totusi nu admit. Nu am absolut nici o relatare credibila despre asa ceva. Si ar fi avut cine sa relateze: Sfintii Apostoli.
Citat:
Poti fii tu impreuna rugator (intermediar, mijlocitor, „sa pui o pila”) la Hristos pt. fratele tau?
Daca da, cum asa?
Daca tu poti, atunci Maica Domnului de ce nu poate?
|
Eu pot pentru ca sunt viu. Despre Maica Domnului stiu ca a murit. Nu stiu daca a inviat. Iar mortii nu se roaga si nu au nici un fel de legatura cu Dumnezeu (o spune Scriptura).
Citat:
Dar tu, cand ai nevoie sa se roage cineva pt. tine, preferi sa apelezi la rugaciunea oricui din adunarea ta adventista dar nicidecum la Maica Domnului, nu?
|
Prefer sa apelez la rugaciunea cuiva viu, pe care-l vad in carne si oase.
Citat:
Ce sa intelegem de aici? Ca rugaciunea fratilor tai pt. tine e incomparabil mai puternica decat a Maicii Domnului, nu? Ca Hristos nici n-o baga in seama pe Maica Lui, in schimb, se grabeste sa-l asculte pe unul care o huleste pe Maica Lui?
|
Rugaciunea celor vii este mai puternica decat rugaciunea inexistenta a celor care au murit.
Citat:
Daca postarea mea iti sta ca un ghimpe in coasta si nu vei raspunde, don't worry, te inteleg.
|
Delia, eu am o credinta apostolica. Pe viitor, incearca sa pui intrebari care sa faca trimitere la invataturle Domnului Iisus Hristos si ale Sfintilor Sai Apostoli. Pastreaza pentru tine basmele.
P.S.
Acum, cred ca merit si eu un raspuns la o intrebare: cum explici faptul ca Sfintii Apostoli nu o pomenesc pe Maica Domnului in epistolele lor, desi au fost contemporani cu ea? Mai adauga si faptul ca nici cartea Faptelor Apostolilor (scrisa de sf. evanghelist Luca) nu vorbeste despre Maica Domnului, in cele 28 de capitole (cu o mica exceptie - este amintita in Fapte 1:14, la un loc cu alte persoane). Cum explici acest fapt?