![]() |
![]() |
|
|
![]() |
|
Thread Tools | Moduri de afișare |
|
|
|||||
|
|||||
![]() Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Last edited by Capy; 02.03.2015 at 22:09:19. |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Pana aici, poti sa faci un rezumat al hotararilor cu cuvintele tale? Ca nu ma dumiresc ce consideri tu ca afirmam noi gresit? Si dupa aceea, daca tot insisti sa rationalizezi dogma, sa explici si citatul lui Ieroteos Vlachos. Noi afirmam despre o singura Persoana divino-umana. Una singura, nu doua, subiect atat al firii divine, cat si al firii umane, avand unite in ipostasul divin preexistent din vesnicie cele doua firi, fara amestecare, fara schimbare, fara confundare. Cei care mai cititi pe acest topic, ajutati-ma va rog sa inteleg ce anume considera Capy ca e gresit in afirmatia de mai sus. |
|
||||
|
||||
![]()
Se poate vorbi de Iisus la timpul trecut? Avea? Ce dupa Inaltarea la cer nu mai are?
In contextul discutiei de aici, fire se refera la natura divina sau natura umana, genul, specia. Iar ipostas e un subiect sau persoana apartinand uneia din aceste naturi. Am simplificat foarte mult. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Revin cu intrebarea la care nu am primit raspuns: cui ii folosesc astfel de termeni si de exprimari si de ce nu se poate vorbi/scrie in limbaj accesibil tuturor? Uite tu mi-a spus ceva despre ipostas, vad ca ceilalti spun altceva. Nu se mai intelege chiar nimic din toata discutia si cu cat citesc mai mult ajung la concluzia ca de fapt parintele Staniloaie altceva spunea si anume...nu stiu ce. Citeste te rog postarea lui Ioan_Cezar care pune niste intrebari. Este total altceva decat spui tu. Ce rost are toata aceasta nebunie? Pentru ca la biserica nu ne trebuie asta. 2. As vrea sa mai in treb cui se adreseaza de fapt pastorale ca cea din discutie? Clerului sau poporului? Ca eu cred ca aici este cheia. 3. Imi este greu sa-ti raspund la intrebarea de mai sus. Pentru ca El ca om de fapt nu mai este. A fost pe pamant, printre oameni, atunci cand a trebuit. In sensul ca i s-a dat aceasta fire umana. Acum se afla in cer ca Dumnezeu. Acum depinde si de cum simtim noi. De ex. eu pe mama o simt acolo sus in cer, dar cumva tot in forma omeneasca (spiritul ca imagine omeneasca), altfel n-am cum. Pe Dumnezeu l-am vazut din scripturi ca om, dar acum il simt in cer ca un...Dumnezeu. 4. Inca o data, sa rezumam ca sa intelegem cu totii: - Iisus era o singura persoana, cu doua firi: umana si dumnezeiasca - aici nu discutam despre Sf. Treime, ca intram pe alt teren Citatul din pastorala ramane insa ciudat: âHristos a devenit o persoană omenească, una singură și reală, și rămâne așa în vecii vecilor, ca un frate între ceilalți oameni. El veghează la respectarea fraților Săi, pe care așa de mult i-a iubit, încât S-a făcut ca unul dintre eiâ[9],spune Părintele Dumitru Stăniloae." Ce anume inseamna in acest context - "persoana omeneasca, singura si reala"? Ca daca se refera, asa cum am crezut si eu la inceput la fire, atunci nu este corect. Iisus a avut doua firi. Daca se refera la persoana (adica fiinta omeneasca cu trup, cap, brate si picioare), atunci da, a fost unul singur.
A fi crestin = smerenie + iubire de aproape Last edited by sophia; 03.03.2015 at 12:15:58. |
|
|||
|
|||
![]()
-eu asa inteleg tinand cont de dogmatica Sfantului Ioan Damaschin:
-Cuvântul lui Dumnezeu, cel născut înainte de veci, în afară de timp, din Tatăl, care există fără de început si veșnic împreună cu Tatăl si cu Duhul,deci Iisus Hristos a luat un trup de o ființă cu noi ,o natura umana,un suflet pe care le-a indumnezeit -deci este o singura persoana,ipostas dumnezeiesc cu 2 firi una umana si una dumnezeiasca -deci nu se poate zice ca e o persoana umana,ca a devenit o persoana umana ci ca a avut o fire umana (pe care a asimilat-o persoanei dumnezeiesti),el ramanand persoana dumnezeiasca,Dumnezeu din Sfanta Treime acelasi din veci. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Last edited by Capy; 03.03.2015 at 16:50:07. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Nu este nimic greșit, nimic care să se abată de la învățătura Bisericii, în Pastorală. Doar că noi receptăm în mod diferit, în funcție de unele diferențe subiective în cunoaștere și trăire. Nuanțăm diferit punînd anumite accente diferit și corelînd diferit. Avem și altă bază de cunoștințe între noi și alte măsuri. De aici oarece dispută, fiecare crezînd că el a înțeles bine iar altul nu. Ne e greu să comunicăm între noi pe tema asta... Cu acest prilej poate înțelegem mai bine cum lucrează Duhul Sfânt în comuniunea euharistică: aduce pe toți în același cuget, în același gând de adevăr. Dar duhul dezbinării ne centrifughează, ne face solitari risipiți în înțelesurile noastre, el subliniază diferențele și le exaltă la nesfârșit, puind mereu raporturi noi de contrarietate între afirmațiile noastre. Păstorul sufletesc însă adună toate oile laolaltă, atât oile dinlăuntrul nostru (nu lasă mintea risipită, împrăștiată, atrasă de impresii varii, dezbinată înlăuntrul ei și ruptă de inimă) cât și oile dintre noi, câți suntem. * Nu se poate vorbi în limbajul tuturor deoarece nu toți au deprins/învățat limbajul tuturor și nu toți stăruim în acest grai; ci ne-am fărâmițat în deprinderea unor limbaje noi, străine de trunchiul comun. Unii se țin la limbajul pestriț al celor lumești și din pricina asta nu înțeleg limbajul bisericesc, universal, accesibil oricărui creștin. Îți atrag atenția Sophia că nu limbajul bisericesc (fie el și cel al dogmaticii de manual, care nu e rupt de graiul liturgic obișnuit în conținutul slujbelor, ci este același) s-a depărtat de noi ci invers: noi, în așazisa evoluție a gândirii lumii, ne-am îndepărtat de sensurile originare ale cuvintelor și expresiilor. Nu limba este veche și perimată, nu cugetarea omului cu și întru Dumnezeu, ci noi suntem abătuți la drumuri lingvistice și semantice rătăcite. Înapoi la înaintași, așadar! * Hristos este în Cer ca Dumnezeu-Om. S-a înălțat cu trupul la Cer, cu toate rănile pe care i le-a arătat lui Toma și așa va judeca lumea: cu trup omenesc, deoarece nu S-a întrupat doar pentru câțiva ani ci pentru totdeauna, în vecii vecilor. Vezi pe topicul deschis de Igor în legătură cu icoanele - sunt acolo o serie de lămuriri în acest sens. * Un motiv pentru care Părintele vorbește despre Hristos întrupat ca o singură persoană este acela de a nu crede că a mai avut loc și o altă întrupare. Printre altele ca să nu avem impresia că ar fi mai mulți Hristos, mai mulți Dumnezeu-Întrupat. Este o singură întrupare a Dumnezeirii, anume în Persoana Fiului. Este Un Singur Domn Iisus Hristos. În nici un caz nu e vorba de singurătate, solitutine și alte nuanțe emoționale pentru vreun suflet părăsit - dacă la asta ai înclinat, cumva...:) P.S. Ceea ce a scris Delia este, după cunoașterea mea, absolut ortodox. Ba încă, recunosc, mai ortodox decât pot eu pricepe și formula. În ce mă privește am pus o serie de întrebări pentru că Delia a afirmat la un moment dat că nu înțelege ce anume nu înțelege partenerul de dialog, Capy, și a solicitat opinii de la noi. Iar eu am pus întrebările deoarece cred că o mai bună înțelegere a problemei ar avea nevoie de reluarea unor noțiuni de bază, de operarea unor distincții preliminare. Mi s-a părut că fiecare trebuie să distingem mai întâi noțiunile de bază și apoi să sintetizăm în formulări mai complexe. Iar Delia este, după opinia mea, cea mai în măsură să puncteze corect chestiunile fundamentale. Am făcut deci pe elevul necuminte din ultima bancă, pentru a prilejui noi precizări care ar limpezi fundamentul discuției. Pentru aceasta am pus unele întrebări - care să deschidă, nu să închidă. M-aș bucura ca Delia să le abordeze, întrucât cred că stăpânește cel mai bine dintre noi aceste chestiuni. Doar dacă le găsește binevenite și desigur dacă are timpul, energia și foarte multă răbdare pentru asemenea demers destul de complicat. Last edited by Ioan_Cezar; 03.03.2015 at 17:47:23. |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
|
|||||||
|
|||||||
![]() Citat:
Vlădica Hierotheos Vlachos explică limpede:"După Întrupare sau, mai bine zis, din clipa zămislirii Cuvântului în pântecele Preasfintei Născătoare de Dumnezeu, atunci când a avut loc unirea firii dumnezeiești cu cea omenească, în ipostasul Cuvântului, El este numit Hristos. Numele Hristos [in limba greacă: uns, sfințit; cel care unge, cel care sfințește] este nume al ipostasului, care nu are legătura numai cu o fire a Lui, fiind semnul celor doua firi ale Dumnezeului întrupat". Citat:
Citat:
Hristos nu a devenit o "persoană omenească", ci Hristos a devenit o Persoană în două firi (divină și umană) sau Dumnezeu Cuvântul a devenit ipostas în trup. Hristos este Om desăvârșit și Dumnezeu desăvârșit sau Om Adevărat și Dumnezeu Adevărat, însă aceste cuvinte indică cele două firi în Hristos - divină (dumnezeiască) și umană (omenească) - ci nu indică faptul că Hristos ar fi devenit "persoană omenească". Confuzia gravă pe care o fac unii de pe forum, vine dintr-o interpretare eronată a expresiei din Simbolul Credinței "Și S-a făcut om". Hristos nu "S-a făcut om", în sensul eronat pe care îl înțeleg unii care au comentat aici, ci Dumnezeu Cuvântul (adică Hristos) S-a Înomenit - acesta este înțelesul corect al cuvintelor "S-a făcut om". Aceste cuvinte se referă la faptul că S-a Înomenit, a luat firea omenească, Și-a asumat-o, afară de păcat. În "Simbolul Credinței" se specifică clar despre Persoana Cuvântului (adică Hristos), că este "Dumnezeu adevărat din Dumnezeu adevărat, născut nu făcut; Cel de o ființă cu Tatăl". Expresia "Și S-a făcut om", din Simbolul Credinței, nu se referă la faptul că Hristos a devenit o "persoană omenească" - așa cum apare în această pastorală, sau că s-ar fi transformat într-un om. - pentru că un asemenea înțeles ar însemna o adevărată blasfemie, fiindcă denaturează caracterul neschimbat al unirii celor două firi în Ipostasul Cuvântului - ci se referă la faptul că Dumnezeu Cuvântul S-a Înomenit, adică a luat firea umană (omenească), nu că S-a făcut fire umană (omenească) - sau că Și-ar fi transformat Persoana Sa de natură divină, în "persoană umană" sau în "fire umană". Citat:
Citat:
Citat:
Cine te-a mințit că dacă nu este "persoană umană" nu are cum să fie "Om desăvârșit"??? Citat:
Tocmai despre asta vorbeam. Problema domniei tale constă în înțelegerea și interpretarea eronată a expresiei din "Simbolul Credinței" - "Și S-a făcut om". Această înțelegere eronată denaturează caracterul neschimbabil al unirii celor două firi în Ipostasul Cuvântului. În Simbolul Niceo Constantinopolitan se spune că Fiul "S-a întrupat de la Duhul Sfant și din Maria Fecioara și S-a făcut om" - termenul grecesc "enanthropisanta" ( ![]() Last edited by Capy; 26.12.2016 at 00:23:21. |
|
||||
|
||||
![]()
@Capy
Capy, nu ai inteles inca ca nu e cazul sa tot corectezi ceva ce nu e gresit? Nimeni din cei carora li te-ai adresat nu a afirmat ceea ce insisti tu sa ne imputi. Nimeni nu a zis ca in Hristos sunt doua persoane, nimeni nu a contestat enipostazierea firii umane in Ipostasul divin, nimeni nu a spus ca ipostasul Fiului s-a transformat in om, deducandu-se de aici cumva ca dupa Intrupare n-ar mai fi Dumnezeu. Si atunci de unde si pana unde aceasta insistenta? Tii neaparat sa zicem toti ca tine ca Hristos e om desavarsit dar nu persoana umana? Eu o sa zic in continuare ca e persoana divino-umana, fiindca nu pot sa gandesc relatia dintre uman si divin decat prin intermediul Cuiva divino-uman, care sa aiba atat identitate divina, cat si identitate umana. In postarea Sophiei de mai jos, ti se pare totul ok dpdv al acriviei terminologice dogmatice? Nu exista nici o afirmatie care sa denatureze vreo hotarare sinodala aici ? Nici o afirmatie de-a Sophiei n-are consecinte ontologice si soteriologice grave? Ai avea ceva de comentat, de adaugat, de schimbat la ce afirma ea? Citat:
Citat:
Iar fariseii, in obsesia lor pt. litera scrisa, isi strecurau licorile, si ce mai beau ei printr-o panza de tifon ca nu cumva, God forbid!, sa le intre vreo insecta necurata in gura ca se spurcau de numa'. In schimb, insa, rigiditatea lor in litera i-a facut sa fie impermeabili la duhul care da viata si nuanteaza si lumineaza intelesurile, ajungand, metaforic vorbind, sa inghita ditamai dromaderul cu cocoasa din ulciorul cu lapte, incantati ca nu s-au spurcat cu vreun tantar. Last edited by delia31; 04.03.2015 at 20:39:54. |
|