![]() |
![]() |
|
|
|||
|
|||
![]()
Difererenta principala a Invierii lui Hristos fata de unele istorisiri asemanatoare de oameni inviati din istoria umanitatii , este nu atestarea ei reala , vederea celui Inviat, caci am vazut ca aceasta atestare a cerut-o si Toma , a cerut sa puna mana in rana Lui , si a primit-o, dar cu mustrare.
Cel inviat vrea anume ca sa nu Il vedem inviat dupa moartea Sa , desi se arata totusi unui cerc restrans de ucenici. Diferenta principala fata de alte posibile sau mincinoase invieri , este modul in care a fost anuntata aceasta Inviere , de Iisus pe cand inca traia. Exact cuvintele care s-au spus fac diferenta: - "Cine crede in Mine nu va vedea moartea" - "Daca samanta de grau nu piere in tarana nu aduce rod" - 'Vine vremea. si acum a si venit ,cand cei morti vor auzi glasul Fiului Omului, si cei care il vor asculta vor invia" De asemenea si modul in care a fost omorat , nu pentru slabiciunea lui , nu prin vreo boala, ci pentru pacatele noastre , fac justificata inierea si inaltarea Lui: "De aceea ii voi da partea lui cu cei mari si va imparti prada cu cei puternici, pentru că si-a turnat sufletul pina la moarte si a fost numărat cu calcatorii de lege." Toate acestea ne-au adus credinta in viata vesnica prin simpla auzire a lor, astfel ca invierea nu ni se mai pare nici imposibila, si nici un oarecare fapt banal ,ci doar o intregire a unui sens minunat,care ni s-a dezaluit fara vreun merit In comparatie , orice alta fapta facuta de oameni sau semizei,chiar si vazuta de ar fi , sufera de un mare handicap : nu se pricepe sa vorbeasca despre Dumnezeu, e seaca, rece ,si fara nici o urmare in planul metafizicii mele. E doar empirica. Doar Cuvantul Lui Dumnezeu s-a priceput sa ne fure inima dupa cum e scris : "Cei dinainte au fost hoti si talhari,dar oile nu i-au ascultat . Eu sunt Pastorul cel Bun, si oile asculta glasul meu" |
|