Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Tainele Ortodoxiei > Pocainta
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 25.02.2013, 22:24:43
cezar_ioan cezar_ioan is offline
Banned

Data înregistrării: 16.11.2012
Locație: Benidorm, Hotel Bali
Implicit

Bineînțeles.
Roadele însă, nu e nevoie să le judecăm, nici să ne facem închipuite impresii.
E un obicei urât acesta des întâlnit printre (pseudo)creștini, de a justifica și apăra totul, vezi Doamne, în numele unei cumsecădenii care se vrea virtute. Și nu e.
Pentru că roadele Duhului, atunci când există, se văd oricum de la sine, lumina neputînd să fie ținută sub obroc.

Atât Scriptura cât și Tradiția oferă instrumentarul limpede și necesar de a vedea când sunt și când nu sunt roade întru Hristos, în lucrarea zisă metanoia. Fiecare se vede pe sine și totodată vede, prin noua lentilă, și pe ceilalți.
Există o mulțime de indicii ale lucrării duhovnicești și cine are ochi de văzut, vede (la sine și la altul). Una la mână.
Pe de altă parte, sunt mereu capcane care trag spre osândire. Și asta e adevărat. Doi la mână.
Iar a arunca o privire critică, asta nu e musai să fie osândire. De ce nu ar putea să fie ceva bun? Și de ce nu, mai degrabă, ar fi bine-primită de către nevoitor, dacă chiar există nevoință reală și dorință sinceră de îndreptare? De ce, de ce, de ce... Din îngâmfare, de-aia. Ce atâta fals-mister?
Cel care vrea să se îndrepte, caută singur o opinie critică, precum și sprijin și lămurire. Întrucât trage să se ridice la viață adevărată și asta nu se poate prin laude și tăceri infinit prelungite, întrucât duc la confuzie, ca orice formă de ignorare. Dacă vrei să ajuți pe cineva să avanseze, strategia recomandată de orice cunoscător este aceasta: îi evidențiezi reușitele (întărești mișcarea bună, care a dus la țintă) și îi atragi atenția, la momentul potrivit, asupra nereușitei, indicîndu-i și alternativa corectă. Dacă îl ignori, ajunge să confunde binele cu răul și să-și facă păreri de sine închipuite... Cel care-i încântat de sine (narcisistul, mândruțul și mândruțica), fuge însă de orice formă de critică și sare ca ars strigînd "osândire!"... El cere mereu aprobare, apreciere, mângâiere, competență, rafinament... O, câte nu cere el! Mereu cere și reproșează că nu i se oferă. Șmecher tipu, nu-i așa? Șmecher prost, însă, că-i spre surparea lui.

Așa cum înțeleg eu, pe măsură ce își vede de lucrarea personală creștinul este chiar dator să privească și în jurul lui și, uneori, când desigur este justificat și constructiv, să mustre și să îndrepte pe fratele de credință, oricine ar fi acesta. Mă rog, să mustre, nu să dărîme, asta-i evident...

Last edited by cezar_ioan; 26.02.2013 at 01:40:06.
Reply With Quote
Vechi 26.02.2013, 07:19:41
fallen fallen is offline
Senior Member

Data înregistrării: 21.03.2011
Locație: bucuresti
Religia: Ortodox
Trimite un mesaj prin Yahoo pentru fallen
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Florin-Ionut Vezi mesajul
D
Am mai găsit o metodă de a primi iertarea fără a o cere în mod expres:

"Să știe că cel ce a întors pe păcătos de la rătăcirea căii lui își va mântui sufletul din moarte și va acoperi mulțime de păcate." la Iacov 5, 20
Da, intr-adevar interesant. La fel cum cel care ii e "piatra de poticnire" cuiva...

Prima data cand am citit textul am inteles "isi va mantui sufletul prin moarte" si nu "din moarte" si m-am speriat un pic dar si varianta asta era interesanta desi nu poate fi 100% valabila. Ce e drept e ca in ceasul mortii se pot petrece schimbari radicale : unii castiga mantuirea intr-o secunda de pocainta autentica - talharul de pe cruce, pe cand altii o pot pierde precum fariseul cel mandru.
Reply With Quote
Vechi 26.02.2013, 07:25:05
fallen fallen is offline
Senior Member

Thumbs up

Citat:
În prealabil postat de adam000 Vezi mesajul
Fallen, sintem deja dependenti de spovedanie si Sf Taine, chiar daca nu o stim.
.....
Asa si noi sintem dependenti de spovedanie sa ne curatam cand ne murdarim de pacat.

Deci tu din care categorie vrei sa faci parte?
Da, asa e...nu stiu ma mai gandesc ...
Reply With Quote
Vechi 26.02.2013, 11:20:48
Florin-Ionut's Avatar
Florin-Ionut Florin-Ionut is offline
Senior Member

Data înregistrării: 17.07.2008
Locație: Timișoara
Implicit

Citat:
În prealabil postat de cezar_ioan Vezi mesajul
Bineînțeles.
Roadele însă, nu e nevoie să le judecăm, nici să ne facem închipuite impresii.
E un obicei urât acesta des întâlnit printre (pseudo)creștini, de a justifica și apăra totul, vezi Doamne, în numele unei cumsecădenii care se vrea virtute. Și nu e.
Pentru că roadele Duhului, atunci când există, se văd oricum de la sine, lumina neputînd să fie ținută sub obroc.

Atât Scriptura cât și Tradiția oferă instrumentarul limpede și necesar de a vedea când sunt și când nu sunt roade întru Hristos, în lucrarea zisă metanoia. Fiecare se vede pe sine și totodată vede, prin noua lentilă, și pe ceilalți.
Există o mulțime de indicii ale lucrării duhovnicești și cine are ochi de văzut, vede (la sine și la altul). Una la mână.
Pe de altă parte, sunt mereu capcane care trag spre osândire. Și asta e adevărat. Doi la mână.
Iar a arunca o privire critică, asta nu e musai să fie osândire. De ce nu ar putea să fie ceva bun? Și de ce nu, mai degrabă, ar fi bine-primită de către nevoitor, dacă chiar există nevoință reală și dorință sinceră de îndreptare? De ce, de ce, de ce... Din îngâmfare, de-aia. Ce atâta fals-mister?
Cel care vrea să se îndrepte, caută singur o opinie critică, precum și sprijin și lămurire. Întrucât trage să se ridice la viață adevărată și asta nu se poate prin laude și tăceri infinit prelungite, întrucât duc la confuzie, ca orice formă de ignorare. Dacă vrei să ajuți pe cineva să avanseze, strategia recomandată de orice cunoscător este aceasta: îi evidențiezi reușitele (întărești mișcarea bună, care a dus la țintă) și îi atragi atenția, la momentul potrivit, asupra nereușitei, indicîndu-i și alternativa corectă. Dacă îl ignori, ajunge să confunde binele cu răul și să-și facă păreri de sine închipuite... Cel care-i încântat de sine (narcisistul, mândruțul și mândruțica), fuge însă de orice formă de critică și sare ca ars strigînd "osândire!"... El cere mereu aprobare, apreciere, mângâiere, competență, rafinament... O, câte nu cere el! Mereu cere și reproșează că nu i se oferă. Șmecher tipu, nu-i așa? Șmecher prost, însă, că-i spre surparea lui.

Așa cum înțeleg eu, pe măsură ce își vede de lucrarea personală creștinul este chiar dator să privească și în jurul lui și, uneori, când desigur este justificat și constructiv, să mustre și să îndrepte pe fratele de credință, oricine ar fi acesta. Mă rog, să mustre, nu să dărîme, asta-i evident...
Așa grăiește și Domnul:

Iezechiel 3

17. "Fiul omului! Iată, te-am pus străjer casei lui Israel; vei asculta deci cuvântul ce-Mi va ieși din gură și-l vei vesti ca din partea Mea.
18. De voi zice celui rău: Vei muri! și tu nu-l vei înștiința, nici nu-i vei grăi, pentru a abate pe cel rău de la calea lui cea rea, ca să trăiască, cel rău va pieri în nelegiuirea sa și Eu voi cere sângele lui din mâna ta.
19. Iar dacă tu vei înștiința pe cel rău și el nu se va întoarce de la răutatea lui și de la calea sa cea rea, acela va pieri de păcatul său, iar tu îți vei mântui sufletul tău.
20. De asemenea, când cel drept se va abate de la dreptatea sa și va săvârși răul când voi pune înaintea lui o cursă și va muri, dacă tu nu l-ai înștiințat, acela va muri pentru păcatul său, iar faptele lui de dreptate, pe care le-a făcut el, nu i se vor pomeni, și Eu voi cere sângele lui din mâinile tale.
21. Iar dacă tu vei înștiința pe cel drept să nu păcătuiască și el nu va păcătui, atunci va fi și el viu, pentru că a fost înștiințat și îți vei mântui și tu sufletul tău".

Ascultați Noul Testament ortodox online.
Reply With Quote
Vechi 28.02.2013, 00:44:01
cezar_ioan cezar_ioan is offline
Banned

Data înregistrării: 16.11.2012
Locație: Benidorm, Hotel Bali
Implicit

Mulțumesc, frate bun, că ai ridicat până la Cer bătaia proastei mele cugetări...:)
Domnul să te răsplătească pentru că ai adus înaintea ochilor cuvântul Domnului, la care nu luasem, până azi, aminte!
(nu reținusem versetele, trecusem prin ele ca gâsca prin apă)

Last edited by cezar_ioan; 28.02.2013 at 00:47:25.
Reply With Quote
Vechi 06.03.2013, 20:19:33
fallen fallen is offline
Senior Member

Implicit

Frumos, intr-adevar, dar oare poate oricine sa faca asta?
E indicat s-o faci pe salvamarul daca inca nu stii bine sa inoti? Nu e posibil sa te ineci si tu incercind sa salvezi pe unul mai ales daca nu se vrea salvat?
Pe de alta parte, ma gindesc si asa: daca nu e nimeni acolo si n-are cine s-o faca afara de tine ? Oare n-o sa intinda Dumnezeu o mana in ajutorul tau?
Reply With Quote
Vechi 06.03.2013, 20:23:49
fallen fallen is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de adam000 Vezi mesajul
Fallen, sintem deja dependenti de spovedanie si Sf Taine, chiar daca nu o stim.
Ai vazut copii aia care fac pe ei? Sint dependenti de parinti sa ii spele sa ii curete, pina invata sa nu mai faca pe ei, sa nu se mai murdareasca.
Unii copii, invatati cu starea de murdarie, nu mai fug la parinti cand se murdaresc, stau asa. Le crapa pielea, se oparesc, li se macereaza de la murdarie, ei sufera in tacere, poate pe unii aparent nici nu ii deranjeaza chinul ca s-au obisnuit si nu cer sa fie curatati.
Altii, care au prins gustul de curat-uscat, imediat ce fac pe ei si fug repede la mama sa ii schimbe, sa ii curete.
Asa si noi sintem dependenti de spovedanie sa ne curatam cand ne murdarim de pacat.

Deci tu din care categorie vrei sa faci parte?
Unii mai "" ar spune ca vine o vreme cind tb sa inveti sa nu mai faci pe tine sau daca totusi o faci sa te cureti singur, asa cum poti. Sa nu mai fi dependent de "mama". Ca o anecdota, in virtutea acestui fapt am observat ca copiii mai marisori au obiceiul sa arunce in diverse locuri gen dupa soba izmenele murdarite accidental, in sperant ca nu-i va gasi nimeni niciodata...
Reply With Quote
Vechi 06.03.2013, 20:47:27
tigerAvalo9 tigerAvalo9 is offline
Banned

Data înregistrării: 28.03.2008
Locație: Galati
Implicit

Citat:
În prealabil postat de costel Vezi mesajul
Fani, daca eu ma rog lui Dumnezeu sa-i dea parintelui cuvant de mantuire pentru mine, cred ca nu cad in idolatrie, implinind sfatul parintelui chiar daca el contravine principiilor mele. Sunt multe exemple in Pateric de taiere a propriei vointe in acest sens si Vlad a precizat foarte bine mai sus. E adevarat ce spui numai daca mergem la duhovnic fara rugaciune. Acesta e punctul meu de vedere.

Si eu ma rog mereu cand ma duc la Biserica,la duhovnic,la spovedanie si la Impartasanie sa fie BINE SI MANTUITOR pentru mine.Sa nu ma certe cineva,sa nu ma trateze cu indiferenta sau dispret etc.Sincer am suferit mult la viata mea din cauza rautatii unora,indiferentei si dispretului,nu preoti sau duhovnici,oameni obisnuiti,colegi!Ce colegi am avut eu..Acum e ok.Scuze pentru devierea de la subiect.Referitor la subiect cred si eu ca nu conteaza la cine te spovedesti dar parca te simti prost,neplacut cand un preot,un duhovnic te cearta sau te trateaza cu indiferenta,se grabeste etc.E diar parerea mea.Important este ca te SPOVEDESTI dar cu atat mai BINE daca iti alegi un duhovnic CU HAR!Nu e nimic rau in asta,cred eu.Doamne ajuta!
Reply With Quote
Vechi 07.03.2013, 21:00:14
fallen fallen is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de fallen Vezi mesajul
Auzi acum....

Nu si nu stiu de ce nici nu tin neaparat... mi-e teama sa nu ajung "dependenta" de spovedanie si de celelalte sfinte taine. Daca ma mut cine stie unde si nu mai ajung la spovedanie ce fac? Nu mai bine ma multumeam cu "firmiturile aruncate cainilor" (adica "cananeenilor", celor care sunt inafara bisericii, legii, dogmei, etc)?
Stiu ca e o prostie din partea mea sa cred asta, dar s-ar putea sa fiu silita de imprejuirari sa traiesc fara acest "serviciu". Daca voi fi nevoita sa plec din casa in care stau acum, e foarte posibil sa nu mai gasesc asa curind alta biserica si alt duhovnic si nici macar sa nu mai caut. Asa cum nu m-am dus de 6 ani la medicul de familie si am supravietuit... Poate o sa spuneti ca nu voi mai avea nevoie ca nu voi mai pacatui dar ma indoiesc ca va fi chiar asa...
Daca nu mai apuc sa vb cu duhovnicul inainte sa plec ma pot duce direct la altul? Daca prin absurd plec inainte de Pasti pot sa ma duc de Pasti direct la altul? Ar putea sa-mi dea alt preot dezlegare ?

Last edited by fallen; 07.03.2013 at 21:04:36.
Reply With Quote
Vechi 07.03.2013, 21:48:15
N.Priceputu
Guest

Implicit

Sigur că poți să te duci la altul, mai ales când ești silită de împrejurări. N-ar fi rău, însă, dacă tot știi că e posibil să trebuiască să pleci, să-i spui asta actualului duhovnic și să-i ceri binecuvântare. Iar dacă nu vei pleca, nu va fi nicio supărare.
Reply With Quote
Răspunde

Tags
spovedania

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
BOR fata in fata cu ecumenism&globalizare sofiaiuga Biserica Ortodoxa Romana 21 30.10.2012 23:32:47
Nedumeriri... Fafnir Generalitati 1 04.09.2010 05:46:19
Spovedanie mirc Generalitati 29 28.04.2010 16:07:32
spovedanie cleopa Preotul 5 02.07.2008 22:28:11