Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Dogmatica
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 13.11.2012, 18:30:54
kikyo_ea's Avatar
kikyo_ea kikyo_ea is offline
Senior Member

Data înregistrării: 12.08.2010
Locație: Giurgiu
Religia: Ortodox
Implicit

Am impresia ca acest Sergiu-B a facut contul pentru a creea dispute. Lup in haine de oaie. Daca erai crestin practicant ai fi stiut ca pui niste intrebari fara sens. Iti sustii punctul de vedere atat de inversunat incat nu vezi padurea de copaci. Nu are rost sa iti mai raspundem daca pana acum nu te.ai lamurit. Nu ai inteles nimic nici din acea pilda... Asa ca... nu are rost sa mai discutam.
Reply With Quote
Vechi 13.11.2012, 18:39:50
Sergiu_B
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de kikyo_ea Vezi mesajul
Daca ai sti cate greseli facem zilnic n.ai mai spune asta. Numarul greselilor noastre este infinit...Dar daca tu te consideri cu nr limitat de greseli... bravo tie.
Numarul greselilor nu este infinit. 1 milion nu e egal cu infinit. 1 miliard nu e egal cu infinit. 1 milion de miliarde nu e egal cu infinit. ETC
Reply With Quote
Vechi 13.11.2012, 18:43:24
Sergiu_B
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de kikyo_ea Vezi mesajul
Am impresia ca acest Sergiu-B a facut contul pentru a creea dispute. Lup in haine de oaie. Daca erai crestin practicant ai fi stiut ca pui niste intrebari fara sens. Iti sustii punctul de vedere atat de inversunat incat nu vezi padurea de copaci. Nu are rost sa iti mai raspundem daca pana acum nu te.ai lamurit. Nu ai inteles nimic nici din acea pilda... Asa ca... nu are rost sa mai discutam.
M-ai cunoscut cumva sa stii ce fel de om sunt? De unde stii ca nu sunt crestin practicant? Te rog sa nu etichetezi ceea ce nu cunosti.

Daca nu te intereseaza discutia, de ce postezi? De ce citesti?

Si de unde stii ca nam inteles acea pilda? Eu zic sa o mai citesti si tu odata. Cine stie, poate nu ai inteles-o tu.
Reply With Quote
Vechi 13.11.2012, 18:49:33
Sergiu_B
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de N.Priceputu Vezi mesajul
Din parabola asta se poate vedea că Dumnezeu nu mântuiește pentru faptele noastre, ci pentru că este bun (asta nu înseamnă că nu trebuie să lucrăm în via Sa, însă cu aceeași dragoste îi primește și pe cei veniți mai trâziu). În ce-i privește pe copiii avortați, nu putem decât să facem presupuneri; prefer să mă abțin.

Nu. Deloc. Din contră: e o provocare permanentă de a ne pune întrebări, de a gândi mai mult. Exemple de paradoxuri în creștinism: Dacă vrei să trăiești, trebuie să mori (păcatului, omului firesc); dacă vrei să fii mare trebuie să te faci mic (să te smerești, să slujești); dacă vrei să fii înțelept, trebuie să te faci nebun (pentru Hristos); vrei să fii fericit: iei crucea și-I urmezi lui Hristos ș.a.m.d.
Nu sunt sigur daca ceea ce spui tu e chiar ortodox ( nu faptele noastre mantuiesc, ci bunatatea lui Dumnezeu). Si daca nu faptele mantuiesc, atunci toti oamenii se mantuiesc, nu?

Exemplele pe care le-ai dat tu pot parea paradoxuri, dar doar daca nu le intelegem. Daca intelegem motivul si ratiunea lor, ele nu mai sunt paradoxuri.

- "Din contră: e o provocare permanentă de a ne pune întrebări, de a gândi mai mult."
Si ce facem cand intrebarile pe care le avem ne duc la raspunsuri care contravin unor dogme ale ortodoxiei? Trecem peste ratiune in favoarea dogmei?
Reply With Quote
Vechi 13.11.2012, 19:00:04
DragosP's Avatar
DragosP DragosP is offline
Senior Member

Data înregistrării: 23.03.2011
Implicit

Sergiu tu te joci cu bunatatea dumnezeului forumului. S-ar putea să fii la un pas de mântuire.
Reply With Quote
Vechi 13.11.2012, 19:01:08
N.Priceputu
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Sergiu_B Vezi mesajul
Nu sunt sigur daca ceea ce spui tu e chiar ortodox ( nu faptele noastre mantuiesc, ci bunatatea lui Dumnezeu). Si daca nu faptele mantuiesc, atunci toti oamenii se mantuiesc, nu?
De fapt, nu doar bunătatea Lui, ci jertfa Lui e singura mântuitoare. Și nu noi ne mântuim, ci Hristos; dar nu fără de noi; nu fără conclucrarea noastră; nu fără ca noi să arătăm că vrem. Pentru că ar însemna s-o facă împotriva voinței noastre, nerespectându-ne libertatea.

Faptele noastre fie arată dorința noastră de a ne lepăda de păcat, de omul vechi, și a ne uni cu Hristos, fie decurg din credință și din har, ca urmare a unirii pe care am realizat-o, fie și parțial, cu El, și atunci sunt faptele Lui în noi. De aceea fără fapte nu se poate, pentru că în ele se arată credința, după cum spune sf. Iacob.
Dacă, însă, Domnul va mântui și pe unul cu puține fapte ca și pe unul cu multe, asta nu e treaba noastră. Dumnezeu privește la inima omului, nu la cantitatea faptelor lui (despre care și sf. Pavel spune că dacă-s lipsite de dragoste sunt nimic).

Citat:
Si ce facem cand intrebarile pe care le avem ne duc la raspunsuri care contravin unor dogme ale ortodoxiei? Trecem peste ratiune in favoarea dogmei?
Am putea să ne întrebăm dacă nu cumva răspunsurile la care am ajuns sunt din cauză că mintea noastră e strâmbă, necurățită, neluminată, nepocăită. Sau să ne întrebăm dacă chiar am înțeles ce spune dogma pe care o găsim contradictorie.
Reply With Quote
Vechi 13.11.2012, 19:02:36
AlinB AlinB is offline
Senior Member

Data înregistrării: 29.01.2007
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Sergiu_B Vezi mesajul
Salut. Am și eu o neclaritate și poate mă ajutați să o rezolv. Este vorba despre cât de drept este Dumnezeu pe baza invățăturii ortodoxe (creștine).

Ce se intâmplă cu un suflet avortat?

1. Dacă presupunem că nu se mântuiește ( fie pentru eternitate, fie până când parinții săi se pocăiesc), atunci inseamnă că Dumnezeu este nedrept. Fiind un suflet nou, ce vină are el pentru greșeala părinților? De ce să sufere chinuri groaznice in "focul veșnic", el făcând nimic rău?

2. Dacă presupunem că Dumnezeu il mântuiește, fără să depindă de acțiunea părinților, atunci asta ar insemna iarăși că Dumnezeu este nedrept. Unii oameni sunt incercați pe pământ 60, 70 ani și au ocazia să greșească, iar unii ( sufletele celor avortați) nu sunt incercați deloc și merg in Rai. Nu este drept, unii sa se mantuiasca fara a avea ocazia de a gresi, iar altii sa traiasca 70 de ani si sa se mantuiasca foarte greu.

Vă mulțumesc pentru eventualele răspunsuri. Doamne ajută.

Dilema asta nu are de fapt nici o legatura cu soarta in vesnicie a copiilor avortati.
De fapt nu este vorba deloc de avort.

Aceeasi problema ti-o poti pune cu un copil care moare la nastere, sau la un an, sau la doi ani, etc.
Nu prea a avut "sanse" de a gresi si fara doar si poate se vor mantui.

Unde gresesti tu este in schimb faptul ca numesti acest lucru nedrept.
Eu chiar nu vad unde este nedreptatea.

Eu m-as bucura ca sa se mantuiasca cat mai multi oameni, nu "sa moara mantuirea vecinului" - care este atitudinea ta.

In schimb, s-ar putea sa fie niste diferente intre cei mantuiti, ce vor fi facute dincolo, in functie de meritele personale.
Reply With Quote
Vechi 13.11.2012, 19:08:38
Sergiu_B
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de N.Priceputu Vezi mesajul
De fapt, nu doar bunătatea Lui, ci jertfa Lui e singura mântuitoare. Și nu noi ne mântuim, ci Hristos; dar nu fără de noi; nu fără conclucrarea noastră; nu fără ca noi să arătăm că vrem. Pentru că ar însemna s-o facă împotriva voinței noastre, nerespectându-ne libertatea.

Faptele noastre fie arată dorința noastră de a ne lepăda de păcat, de omul vechi, și a ne uni cu Hristos, fie decurg din credință și din har, ca urmare a unirii pe care am realizat-o, fie și parțial, cu El, și atunci sunt faptele Lui în noi. De aceea fără fapte nu se poate, pentru că în ele se arată credința, după cum spune sf. Iacob.
Dacă, însă, Domnul va mântui și pe unul cu puține fapte ca și pe unul cu multe, asta nu e treaba noastră. Dumnezeu privește la inima omului, nu la cantitatea faptelor lui (despre care și sf. Pavel spune că dacă-s lipsite de dragoste sunt nimic).

Am putea să ne întrebăm dacă nu cumva răspunsurile la care am ajuns sunt din cauză că mintea noastră e strâmbă, necurățită, neluminată, nepocăită. Sau să ne întrebăm dacă chiar am înțeles ce spune dogma pe care o găsim contradictorie.
Frumoasa prima parte.

Tocmai de aceea exista carti de dogmatica, exista preoti, forumuri pe internet, etc. Sa intrebi si pe altii sa vezi daca nu gresesti :)
Reply With Quote
Vechi 13.11.2012, 19:14:41
Sergiu_B
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de AlinB Vezi mesajul
Dilema asta nu are de fapt nici o legatura cu soarta in vesnicie a copiilor avortati.
De fapt nu este vorba deloc de avort.

Aceeasi problema ti-o poti pune cu un copil care moare la nastere, sau la un an, sau la doi ani, etc.
Nu prea a avut "sanse" de a gresi si fara doar si poate se vor mantui.

Unde gresesti tu este in schimb faptul ca numesti acest lucru nedrept.
Eu chiar nu vad unde este nedreptatea.

Eu m-as bucura ca sa se mantuiasca cat mai multi oameni, nu "sa moara mantuirea vecinului" - care este atitudinea ta.

In schimb, s-ar putea sa fie niste diferente intre cei mantuiti, ce vor fi facute dincolo, in functie de meritele personale.
Uite, explic din nou: suflete avortate nu au avut timp sa greseasca, sa mearga in iad pentru veșnicie. Sufletele care traiesc pe pamant 70 de ani, au ocazia sa greseasca mult, si sa mearga in iad pentru veșnicie.

E o nedreptate fata de sufletele care traiesc pe pamant. Noi sa ne muncim si sa suferim pe aici, pe pamant, iar altii sa mearga in Rai fara stres si fara indoiala.

Sa imi spui te rog daca nici acum nai inteles.
Reply With Quote
Vechi 13.11.2012, 19:16:24
Sergiu_B
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de DragosP Vezi mesajul
Sergiu tu te joci cu bunatatea dumnezeului forumului. S-ar putea să fii la un pas de mântuire.
De ce ma joc? Nu inteleg ce am incalcat. Ai vrut poate sa spui ca sunt la un pas de osândă?
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Cine-i drept inaintea lui Dumnezeu ? bodale Intrebari utilizatori 2 09.03.2012 14:08:14
Unde este iubire, acolo este Dumnezeu NECTARIE Generalitati 14 26.01.2011 11:00:06
Unde este iubire, acolo este Dumnezeu NECTARIE Generalitati 1 07.01.2011 15:27:11
Drept la impartasanie! Lucian_craciunescu Impartasania (Taina Euharistiei) 10 11.05.2010 11:10:18
Dumnezeu exista,este Viu si este cu noi! ortodox4life Generalitati 5 15.10.2008 18:44:55