Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Tainele Ortodoxiei > Pocainta
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 27.04.2010, 00:56:50
lacrimi's Avatar
lacrimi lacrimi is offline
Senior Member

Data înregistrării: 19.02.2009
Locație: LONDON
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir Vezi mesajul
În învățătura catolică există ceea ce se cheamă "extrema contrițiune": este situația în care cineva, ajuns în pragul morții cu păcate grave, se poate mântui fără spovadă. Pentru aceasta, este necesar ca penitentul:
-să se afle în imposibilitate materială de a se spovedi (exemple: nici un preot nu este disponibil, nu poate vorbi încât cei din jur nu au cum să știe că ar dori să se spovedească, etc)
-să facă o căință perfectă (căința perfectă înseamnă o căință din iubire față de Dumnezeu, iar căința imperfectă înseamnă o căință din teama de iad). În cazul spovezii sacramentale este suficientă căința imperfectă, dar în cazul extremei contrițiuni este necesară căința perfectă.
-să fie hotărât ca, dacă s-ar ivi posibilitatea, să facă o spovadă sacramentală

Deci, extrema contrițiune (=extrema căință) are ceva comun cu botezul sângelui și botezul dorinței: fără a fi, propriu zis, sacramente, au același rol.

Există o asemenea învățătură în Biserica Ortodoxă ?

Nu exista. Si stii de ce? Pentru ca nimeni nu are siguranta mantuirii... Nimeni nu poate sa-ti garanteze asta. Dumnezeu te va judeca dupa faptele si credinta ta; cum ar putea Biserica sa defineasca o conditie de mantuire?
Nici macar Sfintii Parinti nu se credeau mantuiti, iar teama de Iad vine tocmai din smerenie, fratele meu. Daca nu ti-e frica de iad, inseamna ca te consideri deja mantuit, iar a face asta, savarsesti unul dintre cele mai mari pacate: MANDRIA
Vechi 27.04.2010, 18:53:42
forfota forfota is offline
Banned

Data înregistrării: 24.03.2010
Locație: Ardeal
Implicit

Citat:
În prealabil postat de cristiboss56 Vezi mesajul
Sa fim totdeauna cu ochii spre tarm , dar sa fim totdeauna cu teama si de primejdii . Sa avem totdeauna frica si mare grija de locurile alunecoase.
Privind spre tarm dinspre uscat, sau de pe apa? Ca daca suntem pe apa, orice loc e alunecos.

(ai vrut sa fii filosof si nu ti-a iesit, mai incearca, e distractiv)
Reply With Quote
Vechi 27.04.2010, 18:56:22
cristiboss56's Avatar
cristiboss56 cristiboss56 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.12.2006
Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Implicit

Citat:
În prealabil postat de forfota Vezi mesajul
Privind spre tarm dinspre uscat, sau de pe apa? Ca daca suntem pe apa, orice loc e alunecos.

(ai vrut sa fii filosof si nu ti-a iesit, mai incearca, e distractiv)
Se vede ca nu ai habar de Invataturile Sfintilor Parinti ! Este o idee preluata din Sf. Ioan Gura de Aur ! Deci de ai din nou chef de scandal inutil , spune si incepem !
Vechi 27.04.2010, 19:00:34
Banned

Implicit

Citat:
Se vede ca nu ai habar de Invataturile Sfintilor Parinti ! Este o idee preluata din Sf. Ioan Gura de Aur ! Deci de ai din nou chef de scandal inutil , spune si incepem !

Textul pe care l-am citat din postarea ta nu este al Sfantului Ioan Gura de Aur. E completarea ta, dupa ce ai incheiat de citat cuvintele sale.
Reply With Quote
Vechi 27.04.2010, 19:02:24
cristiboss56's Avatar
Senior Member

Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Implicit

Citat:
Textul pe care l-am citat din postarea ta nu este al Sfantului Ioan Gura de Aur. E completarea ta, dupa ce ai incheiat de citat cuvintele sale.
Gresesti , citeste , si ai sa vezi ca am dreptate , nu eu ci SFINII PARINTI !
Vechi 27.04.2010, 19:17:54
cristiboss56's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
Deci nu ai fost atent din start , caci citatul in sine nu era al Sfantului Ioan Gura de Aur , pe cand completarea mea era dintr-o invatatura a Sa , caci el , Sf. Ioan Gura de Aur este unul din Sfintii mei preferati ce niciodata nu ma satur citindu-l . Doamne ajuta !
Vechi 27.04.2010, 19:33:40
cristiboss56's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
Deci nu ai fost atent din start , caci citatul in sine nu era al Sfantului Ioan Gura de Aur , pe cand completarea mea era dintr-o invatatura a Sa , caci el , Sf. Ioan Gura de Aur este unul din Sfintii mei preferati ce niciodata nu ma satur citindu-l . Doamne ajuta !
Problema mantuirii , ca sa-i spun astfel , nici nu poate fi abordata dupa mintea noastra , ci cu multa smerenie trebuie sa urmam sfatul lor al SFINTILOR PARINTI , care au dovedit maiestria in lupta cu ei insusi si cu puterile intunericului . Dintre SFINTII PARINTI ce au cele mai cu folos sfaturi in acest sens , amintesc pe Sf. Vasile cel Mare , Ioan Gura de Aur , Teofan Zavoratul , Ioan Casian , Efrem Sirul , Siluan Atohnitul , Nicodim Aghiotirul , etc . Doamne ajuta !
Vechi 28.04.2010, 15:26:20
Banned

Implicit

Citat:
E induiosator si de admirat ca nu te saturi cintind din scrierile Sfintilor Parinti, insa cred ca atunci cand le folosim gandurile e mai bine sa citam cu exactitate, iar nu ca sectarii care scot din context si apoi ne dau peste gura cu vorbele sfinte. Asadar sa nu rastalmacim cum ne vine pe moment pentru a nu denatura sensul. Sunt convins ca Sfantul Ioan Gura de Aur a fost clar si limpede in ceea ce a scris (referitor la ceea ce vroiai sa spui folosindu-i numele), insa ce a iesit din memoria ta este o contradictie.
Reply With Quote
Vechi 28.04.2010, 15:36:19
cristiboss56's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
E induiosator si de admirat ca nu te saturi cintind din scrierile Sfintilor Parinti, insa cred ca atunci cand le folosim gandurile e mai bine sa citam cu exactitate, iar nu ca sectarii care scot din context si apoi ne dau peste gura cu vorbele sfinte. Asadar sa nu rastalmacim cum ne vine pe moment pentru a nu denatura sensul. Sunt convins ca Sfantul Ioan Gura de Aur a fost clar si limpede in ceea ce a scris (referitor la ceea ce vroiai sa spui folosindu-i numele), insa ce a iesit din memoria ta este o contradictie.
Mare inselare ! ! ! caci : . . . pentru ca imi pare atat de rau de intunecimea gandului oamenilor si de nebunia lor , as vrea sa am o voce atat de puternica , incat sa ajunga pana la marginile pamantului , si dupa ce m-as urca pe cel mai inalt munte de pe pamant , sa strig la toate popoarele si neamurile , la fel ca proorocul David : << Fii oamenilor, pana cand grei la inima >> ( citeste , invata , intreaba , caci nu-i rusine !!! )
Vechi 28.04.2010, 15:59:11
Banned

Implicit

Citat:
<< Fii oamenilor, pana cand grei la inima >> ( citeste , invata , intreaba , caci nu-i rusine !!! )

Vad ca stii, dar nu aplici!

Domnul sa te indure asa cum esti!
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Simeon Noul Teolog - sfantul 'de o curatie extrema' Marius22 Diverse Sarbatori 9 12.03.2012 21:37:44