Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Tainele Ortodoxiei > Pocainta
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 26.04.2010, 18:17:08
Miha-anca
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Fani71 Vezi mesajul
Exista cazuri in care un om chiar nu are cum sa se spovedeasca si impartaseasca inainte de moarte. sa zicem ca ar avea aceasta dorinta dar a trait toata viata ca un ateu si toti cei prezenti stiu asta iar el nu mai poate vorbi.
Sa zicem ca se afla intr-o tara anticrestina.
Sa zicem ca preotul e prea departe si nu ajunge la timp.
Se pot imagina atatea cazuri...
Nu-mi dau seama cum s-ar putea mantui un om, caruia i se potrivesc cele de mai sus. In ce baza?
Mantuirea nu este obligatorie. Si apoi Hristos a vorbit de cei, pe care Tatal i I-a dat Lui.
Sunt oameni, care nu sunt gasiti trecuti in Cartea Vietii. Ii vezi mantuiti si pe acestia? Daca da, in ce fel? Dar cei, in care Hristos nu-Si va regasi chipul?
Viata aceasta este o scoala a mantuirii. Unii trec problele, altii nu.
Sfintii Parinti ne spun ca e f greu de obtinut mantuirea. Oare o spun doar ca sa ne sperie? Au fost sfinti, care au fost dusi in iad, iar la intoarcere s-a zavorat, neiesind din incaperea lor toata viata: Sf. Teofan Zavoratul.

Dar ne place ideea, ca traind bine in viata aceasta, dupa
Reply With Quote
Vechi 26.04.2010, 18:44:49
florin1966 florin1966 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 30.08.2007
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
Este unul din paradoxurile crestine faptul ca a te culca pe o ureche si a spera prea mult in bunatatea lui Dumnezeu este considerat pacat foarte mare, si ca in acelasi timp ni se spune ca Dumnezeu poate ierta totul si niciodata nu trebuie sa deznadajduim.

Deci, noi cand spunem ca mantuirea este oricand posibila si nu o putem exclude pentru nimeni, nu spunem asta ca sa ne culcam noi pe o ureche, sau ca sa sfatuim pe altii sa faca asa, ci ca sa putem spera 1) pentru cei care au murit (si sa ne putem ruga pt ei) si 2) pentru noi, care ne stim pacatosi, ca daca noi facem un pas, Dumnezeu face 100 catre noi.

Ai pentru asta si exemplul predicii sfantului Ioan Gura de Aur din noaptea de Pasti. Desi in tot postul s-a cantat si vorbit la Biserica despre necesitatea pocaintei si a postului, el vine si ne zice ca sa vina toti, pana si cei care nu au postit, cei din ultimul ceas. Vitelul cel gras este taiat. Moarte, unde iti este boldul?
cati de pe acest sait sunt mantuiti sau se mantuiesc sigur?cine decide mantuirea sau nu si pe ce criterii?putem vorbi mult pe subiect dar un lucru nu trebuie uitat ca mantuirea o da dumnezeu si masura ei este tot la el.ipotetic toti au un pic dreptate dar avem un dreptar dupa care ne orientam iar la final este doar un judecator care decide ce si cine este biruitor
Reply With Quote
Vechi 26.04.2010, 20:51:15
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Religia: Catolic
Implicit

Citat:
În prealabil postat de AlinB Vezi mesajul
Si crezi ca speranta nu este posibila si fara o asemenea invatatura?
Celor raposati nu li se mai fac slujbe si rugaciuni daca au murit fara preot?
Speranța pentru cineva este justificată:
-în timpul vieții în trup a aceluia, fiindcă se poate converti până la sfârșit
-după moartea aceluia, fiindcă noi nu avem decât o cunoștință exterioară și nu știm exact starea sufletului lui

Dar, pentru cei care mor în stare de ruptură față de Dumnezeu, nu există asemenea speranță. Damnarea este perpetuă. Lăsați orice speranță, voi ce intrați aici...
Problema este că neștiind noi starea în care mor oamenii, nu facem nici un păcat sperând. De aceea putem spera în mântuirea chiar și a câte unui Ceaușescu sau Stalin. Despre aceasta am scris un articolaș aici: http://sfantacruce.ro/myblog/mihnead...-sa-nu-judeci/

Citat:
Totusi, o astfel de speranta mi se pare mai mult daunatoare decat folositoare.
Daca n-ai ajuns la acel moment, te face sa amani momentul spovedaniei sau al pocaintei, stiind ca teoretic este posibil sa-ti castigi mantuirea si pe patul de moarte fara spovedanie, preot, impartasanie.
Omul înțelept se spovedește cât mai repede dacă a căzut și se împărtășește des ca să nu mai păcătuiască. Cele întâmplate cu tâlharul penitent ne arată că te poți mântui in articulo mortis. Dar cele întâmplate cu tâlharul impenitent ne arată că nu tuturor le dă Dumnezeu șansa unei morți bune. Cât de greu ne este și nouă, care avem oarece exercițiu al vieții de credință să facem o căință perfectă (din iubire de Domnul și din părere de rău că L-am făcut să sufere) ! Dar celor neobișnuiți cu examenul de conștiință cum trebuie să le fie ? Pe urmă, în pragul morții tentațiile se înmulțesc. Nimeni nu știe mai bine decât diavolul importanța celui din urmă ceas al nostru. Dacă în acela ne ține departe de Salvatorul nostru, înseamnă că a pus gheara pe noi și ai lui vom fi veci de veci. Dacă o viață trăim în păcat și nu rezistăm nici măcar ispitelor "de fond", cum credem că, având voința slăbită de boală și tulburați în cugetul nostru, vom rezista unor ispite intensificate ? De aceea spun: nu trebuie amânată spovada în ultima zi a vieții, nici nu trebuie să ne bazăm pe extrema contriție, ci e cel mai bine:
-mai întâi să nu păcătuim, caz în care nu avem nevoie nici de spovadă, iar de extrema contriție și mai puțin
-de vom cădea totuși în păcat din pricina slăbiciunii, să ne înfățișăm la doctorul de suflete cât mai repede.

Citat:

Dar cunoasterea ei te-ar putea eventual impinge sa o simulezi (pentru ca nu mai exista disperarea) si in loc de frica (naturala, sincera, posibil mantuitoare) sa pretinzi (te prefaci) ca iubesti pe Dumnezeu si pentru asta iti doresti mantuirea..

Este logic ceea ce spun?
Nu prea este logic, fiindcă nu poți simula cu Dumnezeu. Nici dacă faci o spovadă aparent în regulă, cu preot și formulă de dezlegare, spovada aceea nu este validă de ai simulat căința, fiind ca și când nu te-ai fi spovedit. Dacă se întâmplă asta, reiei spovada menționând și miștoul făcut cu cele sfinte prin simularea căinței la spovada anterioară, urmată probabil de împărtășire sacrilegă.
Prin urmare, așa cum nu există simulare a spovezii, nu există nici a extremei contriții.

Citat:
Am ridicat problema in contextul acestei doctrine, care se pare, daca am inteles bine ca exclude ca fiind mantuitoare pe patul mortii pocainta din frica de Iad, ci o include doar pe cea din dragoste de Dumnezeu.

Ori talharul cel mantuit de pe cruce cu ce cuvinte a mustrat pe cel nepocait?
"Nu te temi tu de Dumnezeu, că ești în aceeași osândă?" (Luca 23:40)
Tâlharul din dreapa vedem că are iubire de Domnul. El este mișcat în simțul său de dreptate de suferința fără vină a Domnului nostru.

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com

Last edited by Mihnea Dragomir; 26.04.2010 at 20:57:37.
Reply With Quote
Vechi 26.04.2010, 21:16:49
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.04.2009
Locație: Bruxelles
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Miha-anca Vezi mesajul
Da, intr-adevar imi suna mai bine, caci nu se prezinta ca pe un minus al ortodoxiei. Nu putem cuprinde noi pe Dumnezeu si faptele Lui.
Pai draga Anca, unde am spus eu ca ar fi un muinus al ortodoxiei?? Dimportriva, este un plus!! Faptulm de a nu defini exact ceea ce nu stim, ceea ce ne depaseste, adica.
Vechi 26.04.2010, 21:25:44
cristiboss56's Avatar
cristiboss56 cristiboss56 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 16.12.2006
Locație: Oricare ar fi vicisitudinile zilelor și anilor,oricare ar fi durata lor,vine ora răsplatei:BRĂTIANU
Implicit

Citat:
În prealabil postat de florin1966 Vezi mesajul
cati de pe acest sait sunt mantuiti sau se mantuiesc sigur?cine decide mantuirea sau nu si pe ce criterii?putem vorbi mult pe subiect dar un lucru nu trebuie uitat ca mantuirea o da dumnezeu si masura ei este tot la el.ipotetic toti au un pic dreptate dar avem un dreptar dupa care ne orientam iar la final este doar un judecator care decide ce si cine este biruitor
Sfantul Apostol Pavel spune :" Ma port aspru cu trupul meu si-l tin in frau, ca nu cumva , dupa ce am propovaduit altora , eu insumi sa fiu lepadat " ( I Cor 9,27 ) Sa fim totdeauna cu ochii spre tarm , dar sa fim totdeauna cu teama si de primejdii . Sa avem totdeauna frica si mare grija de locurile alunecoase.
Vechi 26.04.2010, 21:53:29
Traditie1 Traditie1 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 10.10.2008
Implicit

Convingerea mea este ca nu sunt suficiente pentru mântuire doar anumite fapte ci trebuie ca însusi modul de a fi al omului sa fie schimbat, sa fie caracterizat de permanenta renuntare la voia proprie, la slujirea jertfelnica a lui Dumnezeu.

Mântuirea nu e ceva ce tine doar de alegerea lui Dumnezeu ci si de alegerea omului. Cel care s-a straduit sa-si sadeasca în sine dragostea pentru Dumnezeu, va avea dorinta de a fi cu El si de a-L sluji si în vesnicie, va avea o miscare ascendenta de permanenta apropiere de Dumnezeu.

Cel care si-a trait viata în mod egoist va fi caracterizat si în vesnicie de miscarea centrifuga de îndepartare de Dumnezeu.

Mântuirea nu este o existenta oarecare ci împartasirea de Fiinta lui Dumnezeu de Care se vor bucura cei ce Îl iubesc.

A ne astepta ca în vesnicie Dumnezeu sa fie sluga noastra, hranind poftele noastre egoiste e o prejudecata omeneasca. Suntem liberi sa ne apropiem sau sa ne departam de El prin felul cum alegem sa-I fim placuti sau dimpotriva, sa ne satisfacem propriile placeri.
Vechi 26.04.2010, 22:36:19
andreicozia andreicozia is offline
Banned

Data înregistrării: 23.02.2009
Locație: Hristos, Budha, Mohamed, Krisna, iubire, pace
Implicit

Citat:
Da, nu e floare la ureche ce a facut, dar nici sa faci metanoia pe patul de moarte nu este! Pentru ca viata traita intr-un anume fel iti poate impietri inima.
Si eu sunt de aceeasi parere. Schimbatul fiintei si a inimii este un proces indelung.

Singurul mod in care tilharul de pe cruce putea fi mintuit pe loc este daca se afla acolo dintr-o conjuntura neprielnica( se afla la locul NEPOTRIVIT la timpul nepotrivit..cu niste tilhari in mijlocul unei tilharii) insa inima lui era curata si fiinta inaintata, evoluata.

..deci CEI care imping aceasta "posibilitate" mai degraba o fac pentru a "maximaliza vinzarile" si publicitatea la "vinzarile de CD-uri" sau asa cum se practica in politica...cind atintesti catre toate categoriile de oameni( gay, lesbience, handicapati, emigranti) pentru a cistiga in alegeri...haideeeti la mintuire, este pentru TOTI in orice situatie de incremenire ati fi........nuuuuuu conteaza ca esti in ultimul hal :)))

Lucrul cu oamenii si psihologia ne arata CLAR si BINE DOCUMENTAT ca aceasta schimbare instantanee este ABSOLUT IMPOSIBILA!
Reply With Quote
Vechi 26.04.2010, 22:42:06
andreicozia andreicozia is offline
Banned

Data înregistrării: 23.02.2009
Locație: Hristos, Budha, Mohamed, Krisna, iubire, pace
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir Vezi mesajul
Tâlharul din dreapa vedem că are iubire de Domnul. El este mișcat în simțul său de dreptate de suferința fără vină a Domnului nostru.

Cum vezi? Daca avea iubire de Dumnezeu nu ar fi tilharit oameni cu cutitul.

Doar daca era acuzat pe nedrept, atunci da, ceea ce spui are o logica.
Multi tineri de buna credinta se afla de multe ori fara sa-si dea seama in conjuncturi periculoase
Reply With Quote
Vechi 27.04.2010, 00:28:57
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de andreicozia Vezi mesajul
Si eu sunt de aceeasi parere. Schimbatul fiintei si a inimii este un proces indelung.

Singurul mod in care tilharul de pe cruce putea fi mintuit pe loc este daca se afla acolo dintr-o conjuntura neprielnica( se afla la locul NEPOTRIVIT la timpul nepotrivit..cu niste tilhari in mijlocul unei tilharii) insa inima lui era curata si fiinta inaintata, evoluata.

..deci CEI care imping aceasta "posibilitate" mai degraba o fac pentru a "maximaliza vinzarile" si publicitatea la "vinzarile de CD-uri" sau asa cum se practica in politica...cind atintesti catre toate categoriile de oameni( gay, lesbience, handicapati, emigranti) pentru a cistiga in alegeri...haideeeti la mintuire, este pentru TOTI in orice situatie de incremenire ati fi........nuuuuuu conteaza ca esti in ultimul hal :)))

Lucrul cu oamenii si psihologia ne arata CLAR si BINE DOCUMENTAT ca aceasta schimbare instantanee este ABSOLUT IMPOSIBILA!
Dar eu nu am spus ca este imposibil. Am spus doar ca este probabil foarte greu sa faci pocainta adevarata in ultima clipa.

Si ce vrei sa spui, ca au bagat niste reclamagii, politicieni demagogi avant la lettre pasajul cu tarharul in evanghelii?
Este un exemplu care ne arata ca pocainta adevarata poate aparea oricand.

Inca un exemplu este cel al lucratorilor care vin pana in al 12-lea ceas.

'Ce este imposibil la oameni, este posibil la Dumnezeu'.

De fapt, in imparatia Tatalui sunt multe camari. Exista mantuire si mantuire. Unii se mantuie dar mai au un drum lung de facut dupa moarte, altii ajung de la inceput mai sus. (Urcusul continua pentru toti, si nu are sfarsit).
Vechi 27.04.2010, 00:38:27
Fani71 Fani71 is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
Nu-mi dau seama cum s-ar putea mantui un om, caruia i se potrivesc cele de mai sus. In ce baza?
Adica lui Dumnezeu ii poate pune stavila niste situatii indiferente de vointa omului? Ca de exemplu, sa moara intr-o tara anticrestina?
Cineva care moare intr-o inchisoare stalinista fara preot, sau in Siberia, este exclus dupa tine de la mantuire pt ca 'mantuirea nu este obligatorie'?
Nu cred ca asta ai vrea sa spui, totusi.

Citat:
Sunt oameni, care nu sunt gasiti trecuti in Cartea Vietii. Ii vezi mantuiti si pe acestia? Daca da, in ce fel? Dar cei, in care Hristos nu-Si va regasi chipul?
Viata aceasta este o scoala a mantuirii. Unii trec problele, altii nu.
Sfintii Parinti ne spun ca e f greu de obtinut mantuirea. Oare o spun doar ca sa ne sperie? Au fost sfinti, care au fost dusi in iad, iar la intoarcere s-a zavorat, neiesind din incaperea lor toata viata: Sf. Teofan Zavoratul.
Dar au fost si sfinti care s-au pocait mai tarziu in viata.
Si a fost si cei ca tarharul de pe cruce..
Parabola celor care vin sa lucreze in vie pana in ultimul ceas si primesc acelasi salariu ce crezi ca vrea sa spuna?
Caile lui Dumnezeu sunt tainice. Pe de o parte ne cere daruire totala, pe de alta este bun si milostiv si nu putem sa stim ce este in stare sa mai faca sa mantuie si ultimul pacatos, daca in el exista macar o farama de dorinta catre Dumnezeu. Ce stim noi?

Citat:
Dar ne place ideea, ca traind bine in viata aceasta, dupa
Nu stiu cui ii place, mie nu, si banuiesc ca nici tie.
Nu mi se pare un mod bun de argumentare folosirea pluralului cand de fapt vrei sa spui 'unii' sau 'tu 'sau 'celialti, nu eu'.

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Simeon Noul Teolog - sfantul 'de o curatie extrema' Marius22 Diverse Sarbatori 9 12.03.2012 21:37:44