Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Secte si culte
Subiect închis

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 14.11.2009, 00:24:56
Maranatha
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Danut7 Vezi mesajul
Condor,

Duminica are atributele zilei a saptea,a opta si a intaia.Porunca a patra e respectata cu desavarsire si inchinata lui Iisus Hristos cel inviat din morti.Tineti si voi o zi de odihna intradevar dar care e inchinata unui Hristos fals.Asta nu incalca doar o singura porunca ci toate poruncile si Scriptura.

tricesimusseptimus ma refeream in mod special la secta dumitale, care a aparut prin secolul 19; poate ne spui dumneata daca tot stii asa de bine ce alti sambatari erau prin secolul 17-18;

Nu cumva au incalcat porunca a II a si Moise si Solomon?Sa nu uitam de chivotul Legii, de heruvimii de pe el , de Templul lui Solomon in care erau plasmuite fel si fel de aratari ceresti.Nu erau si acelea chip a celor ceresti?
Daca duminica are atributele zilei a saptea ,atunci va aflati sub aceeasi greseala de care ii acuzati pe sabatarieni .Mai studiaza . Revezi versetul in care Isus spune ca este Domn al sabatului .N-am gasit ca e al duminicii pe nicaieri. Cind spui Hritos fals ,e blasfemie ,incalci porunca a treia

-sambatarii europeni au existat din sec 16 ,numai ca voua nu va vine a crede din motive ce va privesc .Cititi doar ce va place
- cine se arata deasupra capacului chivotului intre cei doi heruvimi? gasiti in VT - si atunci veti intelege cui se inchinau evreii inaintea chivotului
Vechi 14.11.2009, 00:29:00
tricesimusseptimus tricesimusseptimus is offline
Banned

Data înregistrării: 15.10.2009
Religia: Alta confesiune
Implicit

Citat:
Am "googlalit" si eu un pic despre sambatarii transilvaneni , i-am vazut mai mult pe siteuri adventiste mentionati si pe niste siteuri dubioase; altii?
În concepția ta tot ce nu se găsește în Sfanta Tradiție și în sfântul Google e de natură dubioasă.

http://www.cleverbooks.ro/carte/misc...omania--i17265
Vechi 14.11.2009, 00:50:36
Maranatha
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de lacrimi Vezi mesajul
Personal consider ca un om care si-a abandonat propria religie, nestiind prea exact ce implica si ce invataturi detine aceasta, si legandu-se de o alta, pentru ca "parte din explicatii ii pareau pervertite sau fortate" la religia sa, nu poate fi decat un om foarte slab... Si atunci, dupa un simplu moment de indoiala in ceea ce priveste Biserica, te convertesti la acea secta (si sectele astea continua sa apara ca ciupercile dupa ploaie...). Si oricate ti s-ar spune si oricum ti s-ar dovedi... nu mai e nici o sansa "ca sa le deschizi ochii sa se intoarca de la intuneric la lumina si de sub puterea lui Satan la Dumnezeu"...
Imi cer mii de scuze daca am deranjat sau suparat pe cineva. Nu am avut intentia asta nici o clipa.
Iei lucrurile cam simplu .
Niciodata nu am fost satisfacut de inchinarea la icoane,aprins luminari, purtat tot felul de insemne si obiceiuri care multi nu le inteleg.
Le-am facut o vreme pt ca asa ma invatau parintii ,dar nici ei nu stiau pe deplin de ce le fac.Cica asa au apucat.
Daca BO ar da la o parte aceste ritualuri ,care pastreaza linia VT ,dar se lauda ca tine NT ,ar fi un mare cistig .Sa fi mers mai mult pe partea de educare, vobire directa , implicare reala in problemele oamenilor.Se face foarte putin pe directia asta.
Tu ai impresia ca am auzit niste explicatii pe la altii si gata m-au dat pe spate?
Au fost ani ,in care incet incet am inteles una,apoi alta. Mi-am dat seama de ce nu-mi placeau anumite lucruri in BO ,numai citind Biblia si am gasit multe lucruri care se afltfel decit se spune in ea.
Cuvintul e cel care te schimba ,te face sa intelegi ,te lumineaza .
Toti iti vind pontul ca numa preotii au dreptul sa interpreteze .Daca nu zici ca ei ,gata esti eretic. Domnul Isus cui vorbea ? De unde erau miilea alea de oameni care il urmau ? Vorbire directa ,fara intermediari. Citi ani le-a trebuit apostolilor sa-L asculte ,si tot nu pricepeau.
Dar,de ,tre sa apara neaparat niste farisei ,care sa zica ca numai intelegerea lor e buna.
Noi nu sintem in stare sa citim ,ca de,ne tragem din maimute si nu stim a gindi.
Protestantii au aparut tocmai pt faptul ca bisericile istorice s-au departat de la Scriptura prin institutiile care le-au creat. Sistemul ierarhic impus de ei pt a controla mai bine e impotriva invataturilor lui Isus.
Vechi 14.11.2009, 01:17:36
Maranatha
Guest

Implicit

[quote=ciprian85;181242]Eu stiu ca exista doua legi: Legea ce Veche a VT adresata evreilor: taierea inprejur, zeciuiala, cele 10 porunci, interdictia de a manca carne de porc, legea talionului - ochi pentru ochi, uciderea femeilor adulterine cu pietre, tinera sambetei ca zi de odihna....; si Legea cea Noua a NT - Legea Iubirii, adusa noua de insusi Fiul lui Dumnezeu si adresata tuturor popoarelor. Apoi Mantuitorul prin Invierea sa din morti sfinteste ca zi de odihna duminica. Ziua in care evreii au intrat in odihna - sambata nu mai avea nici o importanta pentru crestini, ziua importanta pentru crestini - Noul Israel este DUMINICA, ziua in care Iisus prin Invierea Sa ne-a adus in odihna.

Scopul Legii Vechi era de a-l aduce pe om de la starea cazuta in care se afla(vezi pacatele animalice savarsite in Sodoma si Gomora) la calitatea de OM. Scopul Noii Legi este indumnezeirea omului, aducerea omului la stadiul de asemnarea cu Dumnezeu, cu Iisus Hristos, modelul de vietuire a oricarui crestin.

Morala: ortodocsii, catolicii...(crestinii) tin Legea cea Noua, evreii pe cea veche, iar adventistii nici una din cele doua, [quote]

Eu zic ca mai ai mult de studiat.Dar citeste mai mult Biblia si apoi citeste teologia unora sau altora. E normal sa intelegi asa,pt ca tu preiei de fapt invataturile altora .
Domnul Isus nu a anulat nimic din Legea veche,ci a implinit-o si chiar a ridicat-o mai sus ca standard in NT .
NT nu ar fi nimic fara VT . VT duce la Isus ,arata spre El ,Il descopera . Dar sistemul creat de Lege a produs inchinatori care n-au putut iesi din acel sistem ,in final nerecunoscindu-L pe Hristos ,urcindu-L pe cruce . Chiar Legea a facut sa plateasca pe Cel care nu a calcat-o,pt ceilati,pt noi.
Pavel nu desfiinteaza Legea ca atare ci sistemul creat de ea,pt ca sistemul nu aduce viata.Sistemul e numai un indrumator . Viata o avem numai in Isus Hristos ,fara alte ajutoare colaterale,intermediari, mijlocitori ,preoti etc.
Tocmai asta e greseala care se face azi mereu prin teoria ca biserica te mintuieste prin simplul fapt ca te afli in ea .GRESIT
Numai cine are pe Hristos ,e in Biserica LUI.
Cei care ramin cu sistemul si nu-L gasesc pe Hristos pe acolo , alearga degeaba,cum zice Pavel . Isus a vrut sa-i scoata pe iudei din sistemul lor,sa-i ajute sa vada,sa traiasca si sa dea mintuirea la toti oamenii.
Dar exemplul a venit de la iudei.
Arata-mi si mie cind a sfintit Isus duminica .Un singur verset .
In numerologia evreilor 6 reprezinta pe om ,iar 7 -pe Dumnezeu-numarul desavirsirii .
Poate asta te ajuta sa intelegi 666 si 777 .Nu intimplator Sabatul e in a saptea zi.
Ce sa mai zic de 1 - simbolul creatiei . Il compari cu 7?
Vechi 14.11.2009, 13:05:49
Danut7 Danut7 is offline
Banned

Data înregistrării: 30.07.2009
Religia: Ortodox
Implicit

tricesimusseptimus si Maranatha si alti adventisti,

vedeti ca marea reforma a avut loc abia in secolul 16, iar acesti reformatori au fost intemeietorii cultelor luterane, calviniste , pezbiteriane si anabaptiste si anglicane.Despre nici unul dintre aceste culte nu se spune ca ar fi tinut sambata.

tricesimusseptimus nu ai si dumneata un link neutru in care sa se vorbeasca despre "sambatarii transilvaneni"?Nu ti se pare ciudata cat de putin mentionati sunt?Cu atat mai mult cu cat majoritatea mentionarilor acestora fac parte din surse adventiste?Nu crezi ca daca ar fi fost un adevar istoric al tarii noastre s-ar fi gasit mai multe despre ei?

In legatura cu secolele 17-18 nu exclud posibilitatea existentei vreunui cult sambatar(desi eu nu am gasit nimic) dar mai degraba la noi in tara nu existau decat in minoritate, sau nu existau deloc.

O alta curiozitate ce culte crestine mai tin sambata, in afara de voi?
Vechi 14.11.2009, 14:56:06
Banned

Implicit

Citat:
tricesimusseptimus nu ai si dumneata un link neutru in care sa se vorbeasca despre "sambatarii transilvaneni"?Nu ti se pare ciudata cat de putin mentionati sunt?Cu atat mai mult cu cat majoritatea mentionarilor acestora fac parte din surse adventiste?Nu crezi ca daca ar fi fost un adevar istoric al tarii noastre s-ar fi gasit mai multe despre ei?
Universitatea Sorbona nu mi se pare a fi o sursă adventistă. Probabil tu ți-ai dori să auzi lucrurile acestea din surse ortodoxe, ia-ți gândul de la așa ceva! O asemenea informație n-o s-o citești în "Ziarul Lumina" și nu o s-o vezi pe "Trinitas TV".

Citat:
In legatura cu secolele 17-18 nu exclud posibilitatea existentei vreunui cult sambatar(desi eu nu am gasit nimic) dar mai degraba la noi in tara nu existau decat in minoritate, sau nu existau deloc.
Sabatarienii au constituit totdeauna o minoritate în creștinătate, excepție făcând Biserica Primară (mă refer doar la Biserica din timpul apostolilor, până la moartea lor). Atunci, raportul nu numai că era răsturnat, dar nu găseai absolut nici un creștin să păzească duminica!

Ca să-ți faci o idee despre gustul amar al unei minorități sabatariene (nu e vorba despre adventiști), citește te rog introducerea unei monografii de profil:

http://www.szavaigeza.hu/introd_RO.pdf

Citat:
O alta curiozitate ce culte crestine mai tin sambata, in afara de voi?
În decursul istoriei au fost mai multe grupări creștine ce au ținut sâmbăta, majoritatea în timpul Reformei (dar și înainte precum veldenzii), însă chiar confesiuni mai apropiate de ortodoxie precum Biserica din Etiopia (care în secolul trecut mai păzea sabatul). Dintre neoprotestanți amintesc baptiștii de ziua a șaptea, unele ramuri penticostale și adventiștii reformiști.
Vechi 14.11.2009, 20:14:25
Danut7 Danut7 is offline
Banned

Implicit

Citat:
În prealabil postat de tricesimusseptimus Vezi mesajul
Universitatea Sorbona nu mi se pare a fi o sursă adventistă. Probabil tu ți-ai dori să auzi lucrurile acestea din surse ortodoxe, ia-ți gândul de la așa ceva! O asemenea informație n-o s-o citești în "Ziarul Lumina" și nu o s-o vezi pe "Trinitas TV".

Sabatarienii au constituit totdeauna o minoritate în creștinătate, excepție făcând Biserica Primară (mă refer doar la Biserica din timpul apostolilor, până la moartea lor). Atunci, raportul nu numai că era răsturnat, dar nu găseai absolut nici un creștin să păzească duminica!

Ca să-ți faci o idee despre gustul amar al unei minorități sabatariene (nu e vorba despre adventiști), citește te rog introducerea unei monografii de profil:

http://www.szavaigeza.hu/introd_RO.pdf

În decursul istoriei au fost mai multe grupări creștine ce au ținut sâmbăta, majoritatea în timpul Reformei (dar și înainte precum veldenzii), însă chiar confesiuni mai apropiate de ortodoxie precum Biserica din Etiopia (care în secolul trecut mai păzea sabatul). Dintre neoprotestanți amintesc baptiștii de ziua a șaptea, unele ramuri penticostale și adventiștii reformiști.
Ce-ar fi sa se puna aici pe forum toate cultele care au tinut sau tine sambata, impreuna cu anul infiintarii lor?Daca esti dragut chiar te-am ruga.
Vechi 14.11.2009, 21:16:47
Banned

Implicit

Citat:
Ce-ar fi sa se puna aici pe forum toate cultele care au tinut sau tine sambata, impreuna cu anul infiintarii lor?Daca esti dragut chiar te-am ruga.
Cultul primilor oameni (poate e impropriu termenul) - 1 de la Creație
Cultul Mozaic - aprox. 1445 î.Hr.
Biserica Creștină - 31 d.Hr.
Vechi 15.11.2009, 12:08:31
Danut7 Danut7 is offline
Banned

Implicit

Citat:
În prealabil postat de tricesimusseptimus Vezi mesajul
Cultul primilor oameni (poate e impropriu termenul) - 1 de la Creație
Cultul Mozaic - aprox. 1445 î.Hr.
Biserica Creștină - 31 d.Hr.
dintre care doar un exemplu are validalitate;primul exemplu e un fals cras, iar al treilea e la randul incertidunii, mai ales tinand cont ca Biserica de la inceput a tinut duminica; deci ai nimerit-o 1/3;
Vechi 15.11.2009, 12:53:55
Banned

Implicit

Citat:
dintre care doar un exemplu are validalitate;primul exemplu e un fals cras, iar al treilea e la randul incertidunii, mai ales tinand cont ca Biserica de la inceput a tinut duminica; deci ai nimerit-o 1/3;
Se înțelege din cele de mai sus că:

1. Primii copii ai lui Dumnezeu de pe pământ au ținut duminica
2. Evreii au ținut sâmbăta cu o anume doză de incertitudine
3. Biserica de la început a ținut duminica
?

Dacă asta ai vrut să spui, greșești fundamental și ar trebui să vi cu probe, ori probe nu ai decât la punctul 3 (și acolo parțial, dacă în "de la început" excluzi chiar... începutul, adică perioada cât au trăit apostolii).
Subiect închis

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Despre nașterea din nou, din Duhul Sfânt și despre Botez Savonarola Sfinti Parinti (Patrologie) 15 20.07.2013 13:28:48
Limba ebraica a VT. Aplicatie pentru cuvantul Sabat. AdrianAamz Din Vechiul Testament 9 08.02.2011 10:02:02
Petre Tutea despre Dumnezeu si despre atei tigerAvalo9 Generalitati 34 02.12.2010 15:37:16
Despre ziua de sabat a adventistilor Iustin32 Secte si culte 747 04.06.2009 15:32:12