Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Morala Crestina
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 17.02.2012, 12:52:20
ecaterina7 ecaterina7 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 20.12.2011
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de osutafaraunu Vezi mesajul
Iarăși puneți problema greșit. Nu am spus nimic de bani pentru mântuire, era vorba de bani pentru cadou în ilustrația folosită convențional de noi. Echivalentul ar fi faptele [bune] (care oricum suntem datori să le facem, dar nu pentru câștigarea mântuirii), "nevoințele" și asceza. Dacă cineva are impresia că ar putea câștiga mântuirea plătind cu această "monedă", se înșeală amarnic...
ba la bani v-ati referit, asa i-ati numit. peste tot in biblie spune ca trebuie sa facem fapte bune, sa ne cercetam aproapele la necaz (la bucurie il cerceteaza prietenii intresati), sa avem grija de batrani (am putea sa nu avem grija), sa ne iubim aproapele ca pe noi insine. daca vedem pe cineva in necaz ii sarim in ajutor nu pentru a primi o rasplata si pentru ca asa trebuie sa ne dicteze inima noastra de crestin. si puteti sa priviti pana la urma si ca pe o obligatie, cele 10 porunci nu le respectati ca pe o obligatie sau sunteti desavarsit si le respectati din instinct?

asta face pana la urma diferenta intre dvs si ortodocsii practicanti si chiar si cei care nu merg duminica de duminica la biserica tot dau, in schimb dvs nu dati pentru ca nu TREBUIE si daca nu trebuie ce rost are sa va cheltuiti banii. cunosc 2 persoane ca dvs si stiu ce vorbesc, stiu ce vad.

si la intrebare tot nu mi-ati raspuns. ce inseamna EREZIA in conceptia dvs, inca astept raspuns, am mai adresat aceasta intrebare cu multe pagini in urma, dar niciunul nu are curajul sa raspunda pentru ca nu stiti ce sa raspundeti. veniti si ne dati citate din biblie si atat, sa stii biblia pe derost nu este o conditie pentru a intra in Rai.
Reply With Quote
Vechi 17.02.2012, 13:20:41
andreicosmovici andreicosmovici is offline
Member

Data înregistrării: 20.05.2008
Locație: Cluj-Napoca
Religia: Catolic
Implicit Ortodoxia este sau nu este "calea" mantuirii?

Citat:
În prealabil postat de Raoul Vezi mesajul
1. Catolicii se pot mantui (...)
2. Protestantii, neoprotestantii, ateii etc nu se pot mantui atata timp cat mor in religia lor si refuza ortodoxia.
De ce ar fi privilegiati catolicii in fata refuzului ortodoxiei, iar protestantii etc nu? Din afirmatia de mai sus de la pct. 2, rezulta ca ortodoxia nu este "o cale" a mantuirii, ci este insasi "calea". Si atunci, de ce catolicii nu ar fi conditionati, ca si protestantii, de acceptarea ortodoxiei pentru a fi mantuiti?

Daca ortodoxia nu este însăși "calea" mântuirii, cum se mai susține afirmația de mai sus, de la pct. 2?

Mulțumesc anticipat pentru raspuns.
Reply With Quote
Vechi 17.02.2012, 15:57:33
Dumitru73's Avatar
Dumitru73 Dumitru73 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.02.2010
Locație: București
Implicit

Citat:
În prealabil postat de andreicosmovici Vezi mesajul
De ce ar fi privilegiati catolicii in fata refuzului ortodoxiei, iar protestantii etc nu? Din afirmatia de mai sus de la pct. 2, rezulta ca ortodoxia nu este "o cale" a mantuirii, ci este insasi "calea". Si atunci, de ce catolicii nu ar fi conditionati, ca si protestantii, de acceptarea ortodoxiei pentru a fi mantuiti?

Daca ortodoxia nu este însăși "calea" mântuirii, cum se mai susține afirmația de mai sus, de la pct. 2?

Mulțumesc anticipat pentru raspuns.
diferente de dogma ... dar uitam ca dogma nu mantuie pe nimeni.
Reply With Quote
Vechi 17.02.2012, 16:22:17
osutafaraunu osutafaraunu is offline
Banned

Data înregistrării: 13.07.2011
Religia: Alta confesiune
Implicit

Citat:
În prealabil postat de ecaterina7 Vezi mesajul
ba la bani v-ati referit, asa i-ati numit.
Îmi cer mii de scuze, am verificat acum și într-adevăr am scris "Cadou" cu C mare, deci se poate înțelege că e vorba de Har/Dar și nu de un simplu pachețel. Deși unii creștini au înțeles că și mântuirea se poate cumpăra cu bani: vezi indulgențele și plata acatistelor (a fost chiar un scandal legat de aceasta pe portalul CreștinOrtodox). Eu mă gândeam de fapt la comparația Harului/Darului/Mântuirii cu cadourile făcute între noi. Cum s-ar simți ființa iubită dacă ai scoate portofelul să-i plătești cadoul făcut cu atâta dragoste? Cam așa cred că Se simte ofensat Dumnezeu când creștinul are impresia că poate plăti darul mântuirii prin asceză și fapte bune.

Citat:
peste tot in biblie spune ca trebuie sa facem fapte bune, sa ne cercetam aproapele la necaz (la bucurie il cerceteaza prietenii intresati), sa avem grija de batrani (am putea sa nu avem grija), sa ne iubim aproapele ca pe noi insine. daca vedem pe cineva in necaz ii sarim in ajutor nu pentru a primi o rasplata si pentru ca asa trebuie sa ne dicteze inima noastra de crestin.
Vă aprob întrutotul.

Citat:
si puteti sa priviti pana la urma si ca pe o obligatie, cele 10 porunci nu le respectati ca pe o obligatie sau sunteti desavarsit si le respectati din instinct?
Nici nu-mi pot imagina un creștin care nu păzește cele 10 Porunci. Nu sunt nici desăvârșit, nici nu respect poruncile din "instinct", dar nu pot fi de acord că păzirea acestora ar putea plăti mântuirea noastră. Noi nu păzim poruncile pentru a fi mântuiți , ci pentru că suntem mântuiți. Este pur și simplu răspunsul nostru la dragostea lui Dumnezeu, răspuns din iubire la iubire:

"Cel ce are poruncile Mele și le păzește, acela este care Mă iubește; iar cel ce Mă iubește pe Mine va fi iubit de Tatăl Meu și-l voi iubi și Eu și Mă voi arăta lui." (Ioan 14,21 - versiunea Sinodală)

Citat:
asta face pana la urma diferenta intre dvs si ortodocsii practicanti si chiar si cei care nu merg duminica de duminica la biserica tot dau, in schimb dvs nu dati pentru ca nu TREBUIE si daca nu trebuie ce rost are sa va cheltuiti banii. cunosc 2 persoane ca dvs si stiu ce vorbesc, stiu ce vad.
Mă judecați fără să mă cunoașteți și de fapt fără să-i cunoașteți pe adventiști. Pentru simpla dumneavoastră informare (nu ca o laudă), adventiștii pe lângă darurile de ajutorare la diverse proiecte sociale și umanitare, dau și 10% din tot câștigul lor.
Ontopic: nici acest lucru nu-l fac pentru a-și plăti mântuirea.

Citat:
si la intrebare tot nu mi-ati raspuns. ce inseamna EREZIA in conceptia dvs, inca astept raspuns, am mai adresat aceasta intrebare cu multe pagini in urma, dar niciunul nu are curajul sa raspunda pentru ca nu stiti ce sa raspundeti. veniti si ne dati citate din biblie si atat
N-am remarcat ca această întrebare să-mi fie adresată direct mie, de aceea am lăsat pe alții să răspundă. Bref, în concepția mea, erezia este depărtarea de învățătura Scripturii. Poate nu vă va satisface această tentativă de definiție personală, dar aceasta este opinia mea pentru că mi-ați cerut-o...
Ontopic: dacă este să vă dau citatul din Biblie "și atât" trebuie să vă spun că "omul eretic" (Tit 3,10) de care ortodoxul este sfătuit să se depărteze, înseamnă altceva decât se crede în general în Biserica Ortodoxă. O simplă privire asupra contextului ne lămurește că nu e vorba de omul de altă confesiune, ori de Atitudinea ortodoxa fata de oamenii de alte culte religioase, ci de creddinciosul (mai corect necredinciosul) din propria biserică.

Citat:
sa stii biblia pe derost nu este o conditie pentru a intra in Rai.
Desigur.
Ontopic: neoprotestanții în general și adventiștii în special nu consideră că-și pot plăti mântuirea prin studiul Scripturii.
Reply With Quote
Vechi 17.02.2012, 17:32:58
Senior Member

Implicit

Citat:
Îmi cer mii de scuze, am verificat acum și într-adevăr am scris "Cadou" cu C mare, deci se poate înțelege că e vorba de Har/Dar și nu de un simplu pachețel. Deși unii creștini au înțeles că și mântuirea se poate cumpăra cu bani: vezi indulgențele și plata acatistelor (a fost chiar un scandal legat de aceasta pe portalul CreștinOrtodox). Eu mă gândeam de fapt la comparația Harului/Darului/Mântuirii cu cadourile făcute între noi. Cum s-ar simți ființa iubită dacă ai scoate portofelul să-i plătești cadoul făcut cu atâta dragoste? Cam așa cred că Se simte ofensat Dumnezeu când creștinul are impresia că poate plăti darul mântuirii prin asceză și fapte bune.
cum dati dvs 10% pentru taxele pe care le platiti, observ ca aveti o cota nu cat doriti, adica daca nu aveti e grav, asa dau eu la Sfanta Biserica, dar nu-i dau cu acatistul ci ii pun in cutia milei, daca nu am nu dau, daca vreau sa ajut nu ajut numai cum ajutati dvs pe cei din adunarea dvs, eu ajut pe oricine are nevoie de ajutor. dvs faceti cadouri unor persoane fara ca acestea sa le merite sau mai exact fara nicio ocazie? daca unul va injura dvs va duceti si-i cumparati o paine? va spun eu ca mai avem mult pana la a nu mai judeca pe ceilalti, de aceea numai Dumnezeu ne judeca sau ce rost mai are judecata, ce rost mai are iadul daca toata lumea primeste cadouri si e fericita in carciuma, dar mantuita? stiu ca nu credeti in viata dupa moarte, dar la judecata de apoi cine va fi judecat daca cei care au judecat nu?

Citat:
"Cel ce are poruncile Mele și le păzește, acela este care Mă iubește; iar cel ce Mă iubește pe Mine va fi iubit de Tatăl Meu și-l voi iubi și Eu și Mă voi arăta lui." (Ioan 14,21 - versiunea Sinodală)
.
deci, ca o concluzie, cel ce pazeste poruncile va fi iubit de Dumnezeu, este o conditie, daca nu pazim poruncile si nu-l iubim pe Fiul Sau nu vom primi rasplata.

exact ce spuneam mai devreme, cum nu mai aveti argumente cum ne acuzati ca va judecam, eu imi cer scuze daca a parut asa, nu e vorba de judecata, pur si simplu mi-am sustinut parerea.

cunosc un adventist care ma judeca pentru faptul ca am ales sa tin post pe principiul ca nu conteaza ce bagi in gura ci ce scoti din gura, in schimb nu mananca, carne de porc, iar pe Maica Domnului o considera o femeie oarecare.
Reply With Quote
Vechi 17.02.2012, 20:34:42
iuliu46 iuliu46 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 24.12.2011
Implicit

Citat:
În prealabil postat de ioan cezar Vezi mesajul
Bine, bunule, bine, omeneste vorbim. Si totusi... Doar atat suntem dornici sa oferim? ...
Atunci, iarta-ma, dar cred ca noi nu suntem decat psihe, ne incadram singuri in patratul rectiliniu al manualelor de psihologie. Bune si astea, nu zic bai, macar ca doar sunt psiholog... dar dincolo, dincolo de asta, chiar nu mai e nimic intre noi?
Nu e nimeni?????
o, Doamne, sa fiu iertat, poate am indraznit prea mult...
Iertare, fratilor, sunt doar un pic mahnit. Iertare...

P.S. "Mahnirea are darul de a-mi deschide ochii spre interior, bucuria ma face de multe ori miop." cules arbitrar de pe net, in mahnirea mea momentana...:) Fiti binecuvantati, dragilor!:)
Ioan eu nu inteleg ce ar trebui sa fac mai mult.Aici nu e vorba de politica sau afaceri nu e : mai lasa tu un pic, mai las si eu si hai sa descoperim ceea ce ne uneste.Aici fiecare are convingerile lui si nu da nici un pas inapoi.
Uite eu vorbeam cu un strain si el ma tot intreba de ce nu judec eu cu capul meu.De ce anume urmez o invatatura.E o tema pe care o sa o regasesti de fiecare data in discutiile cu ceilalti : "Dumnezeu nu a creat biserica Ortodoxa sau Catolica , lasa invataturile deoparte si judeca singur ce e scris in Carte ".Si intreb in care Carte ? Zic uite Cartea mea are si alte carti pe care Cartea ta nu le are.Cand anume au disparut ? Uite biblia KJV veche avea cele 14 carti incluse dar tu nu le ai . Si omul ala care ma indemna sa uit invatatura si sa judec cu capul meu s-a dus si a copiat de pe un site neoprotestant argumentele lor impotriva celor 14 carti.
Deci despre ce vorbim ? Daca maine cineva decide ca numai A doua Epistola a lui Ioan e " inspirata " ? O sa fii frate si cu acela ?
Stiu ca si noi santem rai , mi se rupe inima cand ma uit cat de rau sant eu si cat de rai sant altii dar lasa-ma sa separ lucrurile asa cum cred eu.Sant frate cu toti ca om si sant tovaras de drum cu toti cei care cred in Dumnezeu pentru ca avem unele interese comune.Si cel mai mare interes este sa ne pastram dreptul la credinta pentru ca ni-l pierdem in fiecare zi.
Reply With Quote
Vechi 17.02.2012, 20:54:38
ioan cezar
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de iuliu46 Vezi mesajul
Ioan eu nu inteleg ce ar trebui sa fac mai mult.Aici nu e vorba de politica sau afaceri nu e : mai lasa tu un pic, mai las si eu si hai sa descoperim ceea ce ne uneste.Aici fiecare are convingerile lui si nu da nici un pas inapoi.
Uite eu vorbeam cu un strain si el ma tot intreba de ce nu judec eu cu capul meu.De ce anume urmez o invatatura.E o tema pe care o sa o regasesti de fiecare data in discutiile cu ceilalti : "Dumnezeu nu a creat biserica Ortodoxa sau Catolica , lasa invataturile deoparte si judeca singur ce e scris in Carte ".Si intreb in care Carte ? Zic uite Cartea mea are si alte carti pe care Cartea ta nu le are.Cand anume au disparut ? Uite biblia KJV veche avea cele 14 carti incluse dar tu nu le ai . Si omul ala care ma indemna sa uit invatatura si sa judec cu capul meu s-a dus si a copiat de pe un site neoprotestant argumentele lor impotriva celor 14 carti.
Deci despre ce vorbim ? Daca maine cineva decide ca numai A doua Epistola a lui Ioan e " inspirata " ? O sa fii frate si cu acela ?
Stiu ca si noi santem rai , mi se rupe inima cand ma uit cat de rau sant eu si cat de rai sant altii dar lasa-ma sa separ lucrurile asa cum cred eu.Sant frate cu toti ca om si sant tovaras de drum cu toti cei care cred in Dumnezeu pentru ca avem unele interese comune.Si cel mai mare interes este sa ne pastram dreptul la credinta pentru ca ni-l pierdem in fiecare zi.
Frate sunt cu tot muritorul. Cu tot ce vine din tarana si se intoarce in tarana sunt frate, intrucat asa sunt si eu intocmit. Asta mai intai.
Cat priveste duhul, aici e pe de o parte invatatura Bisericii, pe care eu nu o contest (ce exprimare si pe mine, acum...! - cum as putea sa o contest tocmai eu???), pe de alta parte legatura personala a fiecaruia cu Dumnezeu.
Vroiam ceea ce am voit mereu: sa nu omoram buna vietuire ca oameni intre oameni in numele asazisei credinte. Altfel trecem la jihad, la musulmanii care au daramat Gemenii cu avioane. Asa voiti sa fim? Eu nu voiesc.
Fiecare cum voieste, cum considera. Alegerea e personala, desigur.
Biserica e alcatuita din oameni. De aici mare variabilitate. Nu imi plac extremele, decat in directia sfintilor... Ori aici nu a sfintenie miroase, cat mai degraba a osindire permanenta si alte lucruri cu totul necompatibile cu conditia de crestin. Ma tin cat pot deoparte. Uneori cad si eu. sa fiu iertat.
Reply With Quote
Vechi 17.02.2012, 21:06:10
iuliu46 iuliu46 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 24.12.2011
Implicit

Citat:
În prealabil postat de ioan cezar Vezi mesajul
Frate sunt cu tot muritorul. Cu tot ce vine din tarana si se intoarce in tarana sunt frate, intrucat asa sunt si eu intocmit. Asta mai intai.
Cat priveste duhul, aici e pe de o parte invatatura Bisericii, pe care eu nu o contest (ce exprimare si pe mine, acum...! - cum as putea sa o contest tocmai eu???), pe de alta parte legatura personala a fiecaruia cu Dumnezeu.
Vroiam ceea ce am voit mereu: sa nu omoram buna vietuire ca oameni intre oameni in numele asazisei credinte. Altfel trecem la jihad, la musulmanii care au daramat Gemenii cu avioane. Asa voiti sa fim? Eu nu voiesc.
Fiecare cum voieste, cum considera. Alegerea e personala, desigur.
Biserica e alcatuita din oameni. De aici mare variabilitate. Nu imi plac extremele, decat in directia sfintilor... Ori aici nu a sfintenie miroase, cat mai degraba a osindire permanenta si alte lucruri cu totul necompatibile cu conditia de crestin. Ma tin cat pot deoparte. Uneori cad si eu. sa fiu iertat.
Total de acord cu tine cu deosebirea ca trebuie sa fim atenti la nuante.Si eu cred ca nu este rolul nostru sa osandim, sa trimitem lumea in iad sau in rai dar toti gresim.E o istorie cu o persoana care facea asta si l-a intrebat Domnul .A murit X unde il trimit in iad sau in rai ?
Dar trebuie sa stim ca toate invataturile BO au un scop si de asta trebuie sa le marturisim de cate ori putem.Cum putem impaca asta cu incercarea de a nu osandi depinde de fiecare dintre noi.Sant persoane pe forum chiar si din afara BO care reusesc lucrul asta.
Reply With Quote
Vechi 17.02.2012, 22:22:58
osutafaraunu osutafaraunu is offline
Banned

Data înregistrării: 13.07.2011
Religia: Alta confesiune
Implicit

Citat:
cum dati dvs 10% pentru taxele pe care le platiti, observ ca aveti o cota nu cat doriti, adica daca nu aveti e grav
Cred că n-ați înțeles principiul zecimii. Dacă îi spune zecime, înseamnă că e a zecea parte (1/10 sau 10%) deci "cota"- cum îi spuneți e variabilă în funcție de câștig. Dacă aveți salariu de 1.000 RON, zecimea va fi 100 RON; iar dacă nu câștigați nimic 10% din 0, e tot 0... deci nu e "grav" deloc dacă nu ai și nu dai...

Citat:
daca vreau sa ajut nu ajut numai cum ajutati dvs pe cei din adunarea dvs, eu ajut pe oricine are nevoie de ajutor.
V-am mai spus că nu mă cunoașteți și nu cunoașteți nici sistemul dăruirii în Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea, așa că faceți constatări gratuite și fără temei.

Citat:
ce rost mai are iadul daca toata lumea primeste cadouri si e fericita in carciuma, dar mantuita?
Nu prea înțeleg ce-ați vrut să spuneți, dar mi-e greu să cred că cei din "cârciumă" au înțeles pe deplin Harul lui Dumnezeu, ori că-și doresc cu adevărat mântuirea.

Citat:
stiu ca nu credeti in viata dupa moarte
Cred în viața de după moarte, dar nu cred în viața din timpul morții.

Citat:
deci, ca o concluzie, cel ce pazeste poruncile va fi iubit de Dumnezeu, este o conditie
Concluzia versetului e puțin mai altfel: cine păzește poruncile demonstrează că-L iubește pe Iisus.
Cât privește iubirea lui Dumnezeu față de noi e mai mult necondiționată: El îi iubește și pe cei buni și pe cei răi:

"Dar Dumnezeu Își arată dragostea Lui față de noi prin aceea că, pentru noi, Hristos a murit când noi eram încă păcătoși." (Rom.5,8 - versiunea Sinodală)

Citat:
daca nu pazim poruncile si nu-l iubim pe Fiul Sau nu vom primi rasplata.
Da, putem spune și așa. Această ne-păzire a poruncilor demonstrează faptul că noi nu am acceptat darul mântuirii și nu am apreciat ce a făcut Hristos pentru noi.

Citat:
exact ce spuneam mai devreme, cum nu mai aveti argumente cum ne acuzati ca va judecam
Iar dumneavoastră mă acuzați că vă acuz că mă judecați, etc...Nu e mai bine să lăsăm judecata în seama lui Dumnezeu?

Citat:
eu imi cer scuze daca a parut asa
Da, așa a părut și vă accept scuzele.

Citat:
nu e vorba de judecata, pur si simplu mi-am sustinut parerea.
OK, puteți să vă susțineți părerea, însă dacă nu mă cunoașteți nu puteți avea nicio părere despre mine și despre cât dau și cum dau și dacă... dau...

Citat:
cunosc un adventist
Vă asigur că nu sunt eu acela...
Reply With Quote
Vechi 17.02.2012, 23:17:34
Senior Member

Implicit

ati spus ca dati 10% la adunare, inafara adunarii inteleg ca nu dati...

eu cred ca orice om, bun sau rau, isi doreste sa ajunga in rai dupa ce moare, asa ca e bine sa nu-l judecam pe cel din carciuma ca vrea sau nu sa se mantuiasca, el poate are sansa sa se caiasca, sa se intoarca la Dumnezeu.

inteleg ca dvs nu incalcati niciodata poruncile pentru ca ati acceptat darul mantuirii? mandria este pacatul cel mai mare, iar din replicile ironice pe care mi le-ati dat eu asta vad, dar Dumnezeu stie mai bine sufletul omului. care este diferenta intre faptul ca eu dau 1 leu in cutia milei in Biserica si faptul ca dvs dati 10% din venituri la adunare, cu ce vi se pare ca eu sunt mai prejos? va spun eu care e diferenta. dvs dati 10% din venituri pentru ca daca dati mai putin se uita fratii stramb ei stiind ca aveti un venit mai mare, la noi in schimb nu trebuie sa dam socoteala nimanui, macar ca ne trece prin gand, dam cat ne da mana, cat ne permitem.

as vrea sa va intreb ce se intampla cu sufletul unei persoane care moare inainte sa primeasca botezul Domnului.
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Celor din alte secte si culte - De ce v-ati [re]botezat? lareine Secte si culte 812 25.03.2014 17:26:18
Atitudinea fata de atei anisoara Generalitati 7 07.11.2013 10:17:23
Atitudinea fata de homosexuali coralina Generalitati 218 14.08.2011 21:05:09
Despre atitudinea oamenilor fata de crestinism Mihai. Generalitati 15 09.03.2007 19:37:18