![]() |
![]() |
|
|
|||
|
|||
![]() Citat:
"oricine nu căuta pe Domnul Dumnezeul lui Israel trebuia omorât, fie mic fie mare, fie bărbat, fie femeie. " 2 Cronici 15:13 |
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Voi încerca să găsesc mesajul pe care vi l-am scris atunci și să-l postez aici. Îmi este mai ușor să copiez ceea ce am scris deja, decât să reiau aceleași idei. :) Revin imediat .
"Duh este Dumnezeu și unde este Duhul Domnului, acolo este libertate." (II Cor3, 17) "Pentru Tine trăiesc, vorbesc și cânt!" (Sf. Grigorie Teologul) "Dați-mi-L pe Hristos și aruncați-mă în iad!" "Acesta este unul dintre motivele pentru care eu cred în creștinism: e o religie pe care n-ai fi putut-o născoci." (C. S. Lewis) Câteva gânduri scrise de mine: http://www.ortodoxiatinerilor.ro/iis...-duhovniceasca |
|
|||
|
|||
![]()
Da, aceste texte vechi-testamentare trebuie înțelese și interpretate în funcție de contextul istoric în care au fost scrise. În acea perioadă, omenirii i-ar fi fost imposibil să înțeleagă și să pună în practică porunca iubirii vrăjmașilor, pe care Domnul nostru Iisus Hristos avea să o propovăduiască în timpul vieții Sale pământești. "Iubiți pe vrăjmașii voștri" - Aceste cuvinte ar fi rămas fără ecou în sufletele israeliților de acum câteva milenii, obișnuiți cu războaie și crime dificil de imaginat, ducându-și viața între popoare politeiste cu obiceiuri încă primitive.
Să nu uităm că, în acea perioadă, în anumite religii exista practica sacrificării copiilor pe altarele zeilor (înșiși evreii au fost atrași, uneori, în astfel de practici păgâne primitive). Cum ar fi fost posibil ca Moise și ceilalți prooroci ai Vechiului Testament să le fi vorbit unor astfel de persoane, în împrejurările de atunci, despre iertarea dușmanilor sau despre datoria de a-L iubi în mod necondiționat pe Dumnezeu? De aceea, în acea perioadă, pentru a-i determina pe fiii lui Israel să păstreze credința monoteistă și să evite obiceiurile păgâne ale vremii (precum sacrificarea propriilor copii pentru zei, condamnarea la moarte a celor nevinovați pentru păcatele înaintașilor lor etc. etc. etc), era absolut necesar ca persoanele însărcinate cu predicarea și consemnarea în scris a Legii divine să le insufle teama de pedeapsă, întărind astfel în sufletele lor sentimentul responsabilității și prețuirea ideii de dreptate. Principiul "ochi pentru ochi, dinte pentru dinte", anacronic și excesiv de dur pentru noi, creștinii, a constituit, în vremea respectivă, un progres moral deosebit de important. În cartea Facerii sunt consemnate cuvintele lui Lameh, rostite după comiterea unor acte de răzbunare: "Am ucis un om pentru rana mea și un tânăr pentru vânătaia mea". Din acest text, reiese faptul că, înainte de apariția Legii Talionului, spiritul de răzbunare era atât de adânc înrădăcinat în sufletele oamenilor, încât uciderea unui semen ca urmare a unui conflict neînsemnat era un fapt normal. Unor astfel de persoane Dumnezeu, desigur, nu le-ar fi putut revela legea iubirii și a iertării, înainte de a fi îndepărtat din inimile lor, treptat, setea de răzbunare și de violență. Înainte de a-i conduce către idealul desăvârșirii morale (Matei 5, 48), era necesar ca Divinitatea să le descopere credincioșilor (celor care, ca urmare a Proniei dumnezeiești, păstrau încă religia monoteistă) faptul că dreptatea este o virtute, o valoare ce se cuvine a fi prețuită și căutată de către toți cei care se tem de Creatorul lor. Înainte de a-i convinge să întoarcă și celălalt obraz pentru a fi loviți, acei răzvrătiți abia eliberați din robia egipteană aveau nevoie de o lege clară care să interzică uciderea celor nevinovați. "Ochi pentru ochi, dinte pentru dinte, rană pentru rană, arsură pentru arsură, vânătaie pentru vânătaie." Cu alte cuvinte: nu-i ucideți pe cei care doar v-au rănit, perpetuând astfel răul la nesfârșit, ci răspundeți-i adversarului cu măsura pe care o merită, nimic mai mult. După ce israeliții de atunci au înțeles (în câteva secole) că doar cei vinovați merită să fie pedepsiți, iar cei inocenți trebuie cruțați, Mântuitorul Hristos, în Predica de pe Munte, a desăvârșit Legea lui Moise, arătând că omenirea, ajunsă deja la un nivel superior de maturizare spirituală, poate face pasul hotărâtor de la dreptatea oarbă la iubire: "Ați auzit că s-a zis celor de demult: "ochi pentru ochi și dinte pentru dinte". Eu, însă, vă spun vouă: nu vă împotriviți celui rău... iubiți pe vrăjmașii voștri, faceți bine celor ce vă urăsc pe voi, binecuvântați pe cei ce vă blesteamă, rugați-vă pentru cei ce vă vatămă și vă prigonesc". Astfel, regulile aparent dure din Vechiul Testament au constituit o etapă necesară trecerii din starea de ființe primitive și dornice de răzbunare, la demnitatea de fii ai lui Dumnezeu și frați ai lui Hristos prin har, persoane capabile de a înțelege valoarea dragostei și a iertării - virtuți ce ne aseamănă cu Tatăl Cel ceresc, Care este, potrivit cuvintelor Mântuitorului, "milostiv cu cei nemulțumitori și răi". De ce toți cei care se opuneau voii divine erau condamnați la moarte? Pentru că evreii de acum câteva mii de ani, abia ieșiți din preistorie, ar fi fost incapabili să înțeleagă faptul că uciderea copilașilor nevinovați pentru zeii inexistenți este o crimă strigătoare la cer! Pentru că un discurs teologico-filosofic ar fi rămas fără efect pentru acei nefericiți, obișnuiți doar să tremure de frica pedepselor și să muncească doar pentru a fi lăsați în viață de către stăpânii lor. Pentru că, dacă ar fi fost lăsați în credințele politeiste de atunci, credința creștină - religia iubirii și a adevărului - n-ar mai fi putut aduce roade în sufletele oamenilor, nu ar mai fi putut exista. Dacă am încerca să comparăm moravurile romanilor cu cele ale poporului ales, am putea observa cu ușurință faptul că evreii erau, din punct de vedere moral, mult evoluați față de romanii atât de avansați pe plan material. Astfel, în timp ce existența sclavilor, torturile fizice, sau luptele de gladiatori erau fapte obișnuite în Imperiul roman, evreii cunoșteau valoarea credinței în Dumnezeu, a milosteniei, a cinstirii datorate părinților, a fidelității conjugale etc. Ei știau (chiar dacă, influențați de mediul în care trăiau, păcătuiau adesea), că mărturia falsă, uciderea, furtul, adulterul, idolatria și alte multe fapte practicate de către popoarele politeiste constituie încălcări ale poruncilor lui Iahve. Toate prescripțiile vetero-testamentare, pe care le-ați citat, au fost necesare într-o anumită etapă a dezvoltării spirituale a omenirii și, după ce stadiul copilăriei duhovnicești a fost depășit, Hristos Domnul ne-a putut revela, în sfârșit, porunca sfântă și supremă a iubirii, ce exclude orice formă de răzbunare față de semenii noștri. "Creștinismul reprezintă trecerea de la dreptate, la dragoste." (Nicolae Steinhardt, Dăruind vei dobândi) P. S. Citatele biblice ar putea fi inexacte, deoarece le-am scris din memorie, dar m-am străduit să redau corect ideile. Doamne ajută! Mesajul de mai sus a fost scris de mine pe 26 iulie, la topic-ul intitulat "Atentate în Oslo", de la rubrica "Generalități" .
"Duh este Dumnezeu și unde este Duhul Domnului, acolo este libertate." (II Cor3, 17) "Pentru Tine trăiesc, vorbesc și cânt!" (Sf. Grigorie Teologul) "Dați-mi-L pe Hristos și aruncați-mă în iad!" "Acesta este unul dintre motivele pentru care eu cred în creștinism: e o religie pe care n-ai fi putut-o născoci." (C. S. Lewis) Câteva gânduri scrise de mine: http://www.ortodoxiatinerilor.ro/iis...-duhovniceasca |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Valoarea pedagogica a VT nu este anulata odata cu implinirea profetiilor, ci ea se transforma in confirmare si marturie a operei mantuitoare dupa cum spune Sfantul Chiril: ,,Legea lui Moise nu-i întru totul inutilă și fără rost: cu toate că ea ne-a dus spre bine într-un mod imperfect, ea rămâne totuși un pedagog pentru noi spre a ne instrui în purtarea evanghelică; aducându-ne prin enigme și simboluri, imaginea adevăratei pietăți, ea imprimă în oarecare chip în mințile noastre umbra despre ceea ce am fost învățați, prin Hristos. Astfel suntem datori de a păstra stimă Legii Vechi, cu condiția în orice caz de a nu o separa de Hristos care-i conferă sensul ei adânc.” Last edited by ioanna; 31.08.2011 at 18:34:45. |
|
|||
|
|||
![]()
Eu vin cu citate din Biblie, voi cu povesti. Eu vreau citate din Biblie. Ceva in genul
"Si Iisus a spus" Legea XXXX nu mai e valabila" " Pana una alta aduc eu un citat Ioan 10:35 , Iisus: "Scriptura nu poate fi desființată" |
|
|||
|
|||
![]()
"Neica nimeni", in lipsa unui moderator activ pe acest forum, care sa dea glas punctului de vedere crestin-ortodox, precum si in lipsa unui regulament cu adevarat adecvat Forumului Crestin-Ortodox, la ce te poti astepta?!?
|
|
|||
|
|||
![]()
21.Ați auzit că s-a zis celor de demult: "Să nu ucizi"; iar cine va ucide, vrednic va fi de osândă.22.Eu însă vă spun vouă: Că oricine se mânie pe fratele său vrednic va fi de osândă; și cine va zice fratelui său: netrebnicule, vrednic va fi de judecata sinedriului; iar cine va zice: nebunule, vrednic va fi de gheena focului.23.Deci, dacă îți vei aduce darul tău la altar și acolo îți vei aduce aminte că fratele tău are ceva împotriva ta,24.Lasă darul tău acolo, înaintea altarului, și mergi întâi și împacă-te cu fratele tău și apoi, venind, adu darul tău.25.Împacă-te cu pârâșul tău degrabă, până ești cu el pe cale, ca nu cumva pârâșul să te dea judecătorului, și judecătorul slujitorului și să fii aruncat în temniță.26.Adevărat grăiesc ție: Nu vei ieși de acolo, până ce nu vei fi dat cel de pe urmă ban.27.Ați auzit că s-a zis celor de demult: "Să nu săvârșești adulter".28.Eu însă vă spun vouă: Că oricine se uită la femeie, poftind-o, a și săvârșit adulter cu ea în inima lui.29.Iar dacă ochiul tău cel drept te smintește pe tine, scoate-l și aruncă-l de la tine, căci mai de folos îți este să piară unul din mădularele tale, decât tot trupul să fie aruncat în gheenă.30.Și dacă mâna ta cea dreaptă te smintește pe tine, taie-o și o aruncă de la tine, căci mai de folos îți este să piară unul din mădularele tale, decât tot trupul tău să fie aruncat în gheenă.31.S-a zis iarăși: "Cine va lăsa pe femeia sa, să-i dea carte de despărțire".32.Eu însă vă spun vouă: Că oricine va lăsa pe femeia sa, în afară de pricină de desfrânare, o face să săvârșească adulter, și cine va lua pe cea lăsată săvârșește adulter.33.Ați auzit ce s-a zis celor de demult: "Să nu juri strâmb, ci să ții înaintea Domnului jurămintele tale".34.Eu însă vă spun vouă: Să nu vă jurați nicidecum nici pe cer, fiindcă este tronul lui Dumnezeu,35.Nici pe pământ, fiindcă este așternut al picioarelor Lui, nici pe Ierusalim, fiindcă este cetate a marelui Împărat,36.Nici pe capul tău să nu te juri, fiindcă nu poți să faci un fir de păr alb sau negru.37.Ci cuvântul vostru să fie: Ceea ce este da, da; și ceea ce este nu, nu; iar ce e mai mult decât acestea, de la cel rău este.38.Ați auzit că s-a zis: "Ochi pentru ochi și dinte pentru dinte".39.Eu însă vă spun vouă: Nu vă împotriviți celui rău; iar cui te lovește peste obrazul drept, întoarce-i și pe celălalt.40.Celui ce voiește să se judece cu tine și să-ți ia haina, lasă-i și cămașa.41.Iar de te va sili cineva să mergi o milă, mergi cu el două.42.Celui care cere de la tine, dă-i; și de la cel ce voiește să se împrumute de la tine, nu întoarce fața ta.43.Ați auzit că s-a zis: "Să iubești pe aproapele tău și să urăști pe vrăjmașul tău".44.Iar Eu zic vouă: Iubiți pe vrăjmașii voștri, binecuvântați pe cei ce vă blestemă, faceți bine celor ce vă urăsc și rugați-vă pentru cei ce vă vatămă și vă prigonesc,45.Ca să fiți fiii Tatălui vostru Celui din ceruri, că El face să răsară soarele și peste cei răi și peste cei buni și trimite ploaie peste cei drepți și peste cei nedrepți.46.Căci dacă iubiți pe cei ce vă iubesc, ce răsplată veți avea? Au nu fac și vameșii același lucru?47.Și dacă îmbrățișați numai pe frații voștri, ce faceți mai mult? Au nu fac și neamurile același lucru?48.Fiți, dar, voi desăvârșiți, precum Tatăl vostru Cel ceresc desăvârșit este.
|
|||
|
|||
![]() Citat:
Cercetați, în același sens, Ioan5, 39.
|
||||
|
||||
![]() Citat:
In acest sens as face urmatoarele propuneri de REGULAMENT pentru acest forum: Atitudini: Nu este permis atacul la persoana si folosirea unui limbaj necivilizat, obscen, antisemit sau rasist. Sunt interzise injuriile, afirmatiile vulgare, ironia de prost gust si fara sens, sau orice mesaj care il poate afecta pe vreunul dintre membrii acestui forum crestin ortodox. Off Topic: Nu dati raspunsuri doar pentru a scrie ceva! Daca nu stiti sau nu aveti ce spune, lasati pe altii sa raspunda. Postati un mesaj doar daca ceea ce aveți de spus are legatura cu topicul. Încearcați sa pastrati firul discutiei in special pentru subiectele "prea adanci". Cu siguranta aici nu veti fi apreciati pentru numarul de postari. Text si caractere: Forumul nu este chat. Nu folositi exagerat smile-urile (pictogramele emotive). De asemenea, pentru discutia strict personala între doi utilizatori, folosiți mesageria privată. Nu scrieti cu sh, tz, k etc. Nu folositi limbajul "mirc" (d, p, t, c, daka, knd, k, lol etc.) sau posturi monosilabice de genul "- cool!", "- beton!", "- de acord!", etc. Folositi punctul si virgula. Respectati atat cat e posibil regulile gramaticale. Nu postați mesaje scrise integral cu litere mari, bold, italic sau underline. Quote - citat: Nu citati integral mesajului anterior! (Dacă este necesar, citati portiunea de text la care faceti referire). Nu citati fara expunerea sursei, mai ales in cazul Sfintei Scripturi - mentionati cartea, capitolul, versetul Avatar: Imaginea personala (avatarul) nu trebuie să fie de prost gust. Nu se accepta imagini indecente, agresive, jignitoare sau grotesti (monstrii, simboluri atee, etc). In cazul unor subiecte despre ecumenism, masonerie și altele de acest gen, chemăm la calm și respect, în cazul unor astfel de discuții pe acest forum. Deci cei care sunt însetați de polemici de acest fel, să-și facă forumul lor sau să meargă acolo unde li se permite așa ceva. Rugăm să fie respectuoși și să nu încalce regulamentul pe cei de alte confesiuni sau religii: romano- și greco-catolicii, protestanții și neo-protestanții, evreii și musulmanii, alți păgâni și pe atei. Daca aveti si alte propuneri constructive va rog sa le exprimati ... Doamne ajuta ! Poate le vede cine trebuie ... Last edited by neica_nimeni_altul; 31.08.2011 at 22:13:57. |
|
|||
|
|||
![]()
3.Și au adus la El fariseii și cărturarii pe o femeie, prinsă în adulter și, așezând-o în mijloc,4.Au zis Lui: Învățătorule, această femeie a fost prinsă asupra faptului de adulter;5.Iar Moise ne-a poruncit în Lege ca pe unele ca acestea să le ucidem cu pietre. Dar Tu ce zici?6.Și aceasta ziceau, ispitindu-L, ca să aibă de ce să-L învinuiască. Iar Iisus, plecându-Se în jos, scria cu degetul pe pământ.7.Și stăruind să-L întrebe, El S-a ridicat și le-a zis: Cel fără de păcat dintre voi să arunce cel dintâi piatra asupra ei.8.Iarăși plecându-Se, scria pe pământ.9.Iar ei auzind aceasta și mustrați fiind de cuget, ieșeau unul câte unul, începând de la cei mai bătrâni și până la cel din urmă, și a rămas Iisus singur și femeia, stând în mijloc.10.Și ridicându-Se Iisus și nevăzând pe nimeni decât pe femeie, i-a zis: Femeie, unde sunt pârâșii tăi? Nu te-a osândit nici unul?11.Iar ea a zis: Nici unul, Doamne. Și Iisus i-a zis: Nu te osândesc nici Eu. Mergi; de acum să nu mai păcătuiești.12.Deci iarăși le-a vorbit Iisus zicând: Eu sunt Lumina lumii; cel ce Îmi urmează Mie nu va umbla în întuneric, ci va avea lumina vieții.
![]() |
|
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Ce reprezinta pentru noi acest forum? | Annyta | Generalitati | 47 | 11.02.2014 11:40:53 |
Deparazitare forum de atei nesimtiti si hulitori | flying | Generalitati | 487 | 27.05.2010 10:42:16 |
Limpezirea apelor pe acest forum | krabu | Despre Biserica Ortodoxa in general | 232 | 13.04.2010 14:38:28 |
De ce veniti voi pe acest forum? | sophia | Generalitati | 38 | 12.04.2010 23:05:22 |
|