![]() |
![]() |
|
|
||||
|
||||
![]() Citat:
Învățăturile eu zic că nici eu nu caut să le modific, ci să le înțeleg. De aceea am pomenit de teologi, care nu sunt atât de limitativi în gândire. Vezi D. Stăniloae, Bartolomeu Anania, C. Galeriu ș.a.
|
||||
|
||||
![]()
100% de acord: nu știm.
Atunci hai să ne limităm la a afirma sus și tare DOAR asta.
|
|||
|
|||
![]() Citat:
|
||||
|
||||
![]()
Dragoș, întrebarea mea pentru Cătălin era dacă, dogmatic vorbind, a fost stabiită o erezie a ecumenismului. Ecumenist, pe scurt spus, ar fi cel care consideră că ar putea fi mântuiți și cei de alte confesiuni creștine, dacă nu greșesc.
A spune ''nu știu'' înseamnă a admite posibilitatea asta, după părerea mea.
|
|||
|
|||
![]()
Cristian, ai rezumat perfect si logic. "Nu stiu" e o poarta intredeschisa; "nu!" e o usa trintita in nas.
|
|||
|
|||
![]()
Pai e o deosebire intre a spune ca nu stii ( si eu inclin sa cred ca e mai bine asa desi inteleg si sunt de acord si cu formularea ca nu exista mantuire in afara Bisericii pentru ca asta ar trebui sa ne oblige pe toti sa facem misionarism in loc sa stam ca mutii si sa ne mandrim prosteste ca o sa ne mantuim doar noi intre noi
![]() |
|
||||
|
||||
![]() Citat:
|
|||
|
|||
![]()
E la fel cum ai spune ca nu stii daca X de pe drum e medic chirurg. E posibil sa fie, nu stii niciodata, dar daca vezi ca unul are nevoie de operatie il indrumi la Y despre care stii sigur ca e medic, nu te multumesti cu faptul ca o sa fie operat de X si e posibil ca si X sa fie medic. Ca poate e sondor sau sculer-matriter.
![]() |
|
||||
|
||||
![]()
Ai dreptate, Iuliu. Sunt două extreme, iar ortodoxia are întotdeauna înțelepciunea de a alege calea de mijloc.
Nu putem spune că se poate mântui oricine, în orice confesiune s-ar afla. Putem spera. Eu am pomenit însă și de deschiderea nu doar a inimii, ci și a minții către Dumnezeu, adică nevoia de adevăr pentru a putea primi harul. Aflându-te într-o altă confesiune (= mărturisire de credință), nefiind în adevăr, nu vei putea primi pe deplin harul. Dar totul devine discutabil acum, pentru că nici în Biserica Ortodoxă fiind nu primești pe deplin harul până nu te curățești și sfințești. Nu poți spune, așadar, ''există har și la ceilalți'', dar nici ''există har doar la noi''. Există har pretutindeni; dar nu oricine poate să-l primească.
Știu, vom muri. Dar cîtă splendoare! (Daniel Turcea) Last edited by CristianR; 20.02.2017 at 11:02:10. |
|
||||
|
||||
![]() Citat: