Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 22.08.2010, 23:07:53
Erethorn Erethorn is offline
Banned

Data înregistrării: 28.12.2009
Locație: Timisoara
Religia: Catolic
Implicit

Impresionant. Ortodocsii isi iau in suturi preotul, un protestant si un catolic ii iau apararea. S-a intors lumea cu susul in jos.

Pe de alta parte, Parinte Gheorghe, nu vad de ce teologia nu si-ar avea locul pe acest forum.
Reply With Quote
Vechi 22.08.2010, 23:12:45
I.Calin's Avatar
I.Calin I.Calin is offline
Senior Member

Data înregistrării: 21.08.2010
Locație: România
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de I.Calin Vezi mesajul
Teologia "(mai ales la nivel universitar)" face oare mai mult decât o ceapă degerată? Rezumați-vă la sfaturi și îndrumări duhovnicești, nu mă smintiți cu afirmațiile dvs. de nivel universitar, fiindcă Sfinții Apostoli nu au fost licențiați, masteranzi și doctori în teologie.
Domnul să ne ferească de sminteală și mândrie!
Îmi cer iertare față de părintele Gheorghe și față de cei care au crezut că "m-am luat" de el.
Dumnezeu să-l binecuvinteze pe părintele Gheorghe, are dreptate în tot ce spune, nu aceasta este problema, problema e alta: dânsul trebuie să fie ceva mai precaut în afirmații care să nu ne ducă cu gândul la mândrie, auzi, domnule, "nivel universitar" în teologie? Dar poate că mă înșel.
De când cu înmulțirea doctoratelor în Biserica Ortodoxă se produce fenomenul întâlnit deja cu vreo două trei secole în Biserica Catolică: slăbirea credinței. Nu mai avem timp pentru o viață creștină autentică, trebuie să-l folosim cu lucrări de disertație și doctorate despre credință, care ne-a fost deja dată prin Sfânta Tradiție, Sfânta Scriptură și Sfinții Apostoli.
Mulțumescu-Ți Ție, Doamne, pentru toate, pentru fiecare zi și pentru moartea ce va veni, Te ascult, Doamne și nici măcar după ascultare, nu-mi da mie, ci numai după voia Ta, ajută-mi părtaș să fiu binecuvântărilor Tale, acum și întru împărăția Ta. Amin.
Reply With Quote
Vechi 22.08.2010, 23:33:10
Scotianul
Guest

Post Pt Erethorn

Intr-un loc cu putine veleitati de sfintenie(internet)au loc tot felul de dispute intre diverse tipuri de personalitate cu sau fara corespondent (si)in viata reala.Intrucat fascinatia anonimatului si posibilitatea de a fi cine doresti tu sa fi este o tentatie mai puternica decat un mar din Gradina Edenului>sunt nevoit sa-l contrazic pe prietenul Erethorn.
Nu prietene,lumea nu s-a intors cu susul in jos ci este o mica imagine a vietii din realitatea pe care nu vrem noi sa o vedem,nebunesca si fara o explicatie logica tot timpul.Sau fara o explicatie cum credem noi.Pur si simplu fiecare da liber la propriile pareri fara a fi tinut de restrictiile si convenientele din viata obisnuita.Iar rezultatul poate parea surprinzator si nu prea pt ca sufletul si reactiile omului nu poate fi mereu cuantificate in reguli.Din cand in cand apar scene precum cea sesizata de tine.In ziua cand vom stii cu siguranta cum va reactiona cel din fata noastra>umanitatea probabil ca se va apropia de finalul ei.

Last edited by Scotianul; 22.08.2010 at 23:46:20.
Reply With Quote
Vechi 22.08.2010, 23:48:40
Doriana Doriana is offline
Senior Member

Data înregistrării: 24.11.2009
Religia: Alta confesiune
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Erethorn Vezi mesajul
Impresionant. Ortodocsii isi iau in suturi preotul, un protestant si un catolic ii iau apararea. S-a intors lumea cu susul in jos.
Duhul de razvratire arata la fel in fiecare confesiune, ascuns sub masca intentiilor nobile . Deci il cunoastem si de pe la noi si ne-am cam saturat de el.

Calin, esti ok, sa speram ca se va trezi si eugen, cine stie cine ce necaz daduse peste el in seara asta. Poate maine se va simti mai bine. Multa binecuvantare!
"Iar mie, să nu-mi fie a mă lăuda, decât numai în crucea Domnului nostru Iisus Hristos, prin care lumea este răstignită pentru mine, și eu pentru lume!" Gal 6:14
Reply With Quote
Vechi 23.08.2010, 00:22:06
Pr.Gheorghe
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de I.Calin Vezi mesajul
Îmi cer iertare față de părintele Gheorghe și față de cei care au crezut că "m-am luat" de el.
Dumnezeu să-l binecuvinteze pe părintele Gheorghe, are dreptate în tot ce spune, nu aceasta este problema, problema e alta: dânsul trebuie să fie ceva mai precaut în afirmații care să nu ne ducă cu gândul la mândrie, auzi, domnule, "nivel universitar" în teologie? Dar poate că mă înșel.
De când cu înmulțirea doctoratelor în Biserica Ortodoxă se produce fenomenul întâlnit deja cu vreo două trei secole în Biserica Catolică: slăbirea credinței. Nu mai avem timp pentru o viață creștină autentică, trebuie să-l folosim cu lucrări de disertație și doctorate despre credință, care ne-a fost deja dată prin Sfânta Tradiție, Sfânta Scriptură și Sfinții Apostoli.
Domnule Calin, nu sunt motive care sa solicite o atitudine penitenta din partea dumneavoastra. Nu de aprecieri am nevoie, cu siguranta. Paranteza ce a nascut discutia, aceea cu "nivelul universitar", isi dorea si sa scoata in evidenta, indirect, ceea ce dumneavoastra spuneti in postul pe care-l citez mai sus. Sincer, personal nu dau nici "doi bani" pe multe trasee universitare ale unor "teologi" pe care-i cunosc personal. Dar ma opresc aici, acestia nefiind in grija mea.

Traducerea acelei paranteze ar fi aceasta:
- aceasta prezentare a problemei (prezentarea pe care eu am facut-o) este departe de a fi luata in calcul ca fiind teologica, mai ales de nivel universitar. Aici suntem pe un forum, nu intr-o aula si de aceea am incercat sa explic ceva folosindu-ma de acele gandiri pe care le-am copiat rapid din vreun colt ascuns al ratiunii mele, fara note de subsol, trimiteri sau bibliografie. Totusi, trebuie tinut cont ca problema in discutie poate fi (si a fost) cercetata si de teologii adevarati (aici poate fi un indemn spre studiu individual), dar aici, pe forum, de la mine, atat pot sa ofer.-

Cu stima si binecuvantare!

Last edited by Pr.Gheorghe; 23.08.2010 at 00:24:37.
Reply With Quote
Vechi 23.08.2010, 00:31:42
mihailt mihailt is offline
Senior Member

Data înregistrării: 04.01.2008
Locație: Bucuresti
Implicit

Eu nu prea inteleg ce zice aci Sfantul Apostol Pavel poate explica colegii forumisti:
"14. Căci bărbatul necredincios se sfințește prin femeia credincioasă și femeia necredincioasă se sfințește prin bărbatul credincios. Altminterea, copiii voștri ar fi necurați, dar acum ei sunt sfinți."
Vechi 23.08.2010, 00:34:53
Pr.Gheorghe
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Erethorn Vezi mesajul

Pe de alta parte, Parinte Gheorghe, nu vad de ce teologia nu si-ar avea locul pe acest forum.
Teologie este si formula "Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieste-ma pe mine, pacatosul!", teologie este si Dogmatica Parintelui Staniloae, teologie este chiar si Patericul Egiptean. Doar alta "forma de agregare" poate. Sigur este ca nu toate merg pe forum. Asta am vrut sa spun! Sunt gangav in exprimare, iertati-ma!
Reply With Quote
Vechi 23.08.2010, 00:38:16
eugenb's Avatar
eugenb eugenb is offline
Member

Data înregistrării: 29.07.2009
Trimite un mesaj prin MSN pentru eugenb Trimite un mesaj prin Yahoo pentru eugenb
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Pr.Gheorghe Vezi mesajul
Da, sunt preot ortodox si slujesc intr-o parohie ce apartine de Biserica Ortodoxa Romana condusa de Sinodul Bisericii Ortodoxe Romane. Dumneavoastra va aratati "mester" in a ispiti si a crea dezordine. Nu ma deranjaza, absolut deloc. Este alegerea dumneavoastra. In ceea ce priveste "pumnul in gura" v-as ruga sa-ma asigurati ca sunteti, intr-un fel sau altul, reprezentantul acelei persoane pe care o aparati; altfel, va faceti de ras si dumneavoastra, "introducandu-va" in... lapte! Sincer, mie imi place laptele si detest teribil acele fiinte mici, cu aripi, ce nu se pot stapani. Daca nu ati observat, eram ironic deci, va puteti simti jignit! Eu imi asum raspunderea pentru faptele mele: daca jignesc nu ma ascund!

Cred ca le stiti pe toate! Poate ca asa este! De aceea ii rog pe toti cei care citesc aceste randuri sa nu se lase atrasi in capcana intinsa de ispititor si sa-l considere demn de atentie pe aceasta tema; se va bucura! Imi permit sa va rog acest lucru deoarece eu sunt inclus in aceasta discutie in mod direct, dupa cum spunea si dansul.

eugenb, dumneavoastra nu ma cunoasteti, eu nu va cunosc, dar avem o cunostiinta comuna cu care eu m-a intalnesc destul de des (din pacate, e si prost si fudul). Despre pedagogie, in micimea mea, am zis ca daca o sa il iau pe Solomon de martor poate o sa "dea bine". Solomon nu s-a suparat, ce cedeti?

Sa fiti linistit!
1.- Daca apartineti de Biserica Ortodoxa Romana, v-as ruga sa-mi raspundeti la intrebarea : De ce nu dati citate din "Biblia sau Sfanta Scriptura", care este aprobata de Sfantul Sinod inca din anul 2001 (cea mai recenta "versiune - a lui Anania" si singura recunoscuta de BOR azi) ? Se poate interpreta ca ... nu-l respectati pe Patriarhul Romaniei si Sfantul Sinod ! Explicati-va, va rog, ca sa indepartati aceasta suspiciune.
2.- Ma invinovatiti ca sunt un << "mester" in a ispiti si a crea dezordine >>, dar fara sa exemplificati si fara sa va sustineti acuza. Explicati-va, va rog, cu date precise, altfel va fac ... "mincinos". Totdeauna eu am prezentat numai parerea mea si nu a altuia, asa ca nu vad unde era ... "ispitirea si dorinta de dezordine". Se pare ca stati cam prost cu ... "pedagogia" asa cum de altfel va atrageam atentia ca GRESITI. Imi dovediti insa acum prin ce afirmati ca ... am dreptate. Va atrag atentia totusi ca, varsta mea este destul de inaintata ca sa stiu ce vorbesc. Asa ca, va rog, sa nu ma considerati ca as fi un "pusti" fata de dumneata ca gresiti (se poate sa fie insa tocmai invers).
3.- Cat priveste "pumnul in gura", dupa cum vad este singura metoda pe care o cunoasteti. Pacat, dar eu consideram ca un om al Bisericii are invatate "metode" din Facultatea de Teologie, care sa fie luate din cursul de Pedagogie (ca sa isi abtina "orgoliul personal" in "frau"). Se vede ca m-am inselat ! Acum 20-30 de ani, Preotii erau mai "invatati" in ce priveste "metodele pedagogice" ca sa fie mai "dibaci" in lupta cu cei care ii puneau intrebari la care se putea sa nu aiba raspunsul pe loc. Se vede ca "lupta de clasa" dintre Biserica si cei care nu agreeaza aceasta credinta, nu este ceva care sa va intereseze. Sa fie pentru ca pe acest Forum, posteaza in majoritate femei ... "slabe de inger" pe care le ... "potoliti" cu un "crede si nu cerceta", in caz ca va intreaba ceva la care nu stiti sa raspundeti ? Altfel, nu inteleg de ce va trebuie sa ai "mandatul" unei femei, atunci cand altcineva va atrage atentia ca ati gresit. Revin asadar, ... "orgoliul unora este mai mare decat ... credinta lor" dupa cate vad. Nu este asa ?! Dovediti ca nu am dreptate si o sa va cer scuze, dar nu cu ... "generalitati" veti putea sa ma convingeti !
4.- In legatura cu "jignirea" pe care mi-o adresati, asta imi dovedeste cat de "marginit" sunteti, din pacate. Eu am subliniat de la inceput, ca v-a cer scuze daca va simtiti jignit cu ceva (dar trebuia sa-mi dovediti ca aveti dreptul sa va simtiti jignit, altfel tot pe "orgoliu" as eu as da vina). Sa inteleg ca in acest mod mi-ati raspuns ? Iar sunt nevoit sa va spun ca ... GRESITI. Asa nu procedeaza un om care are menirea sa-l slujeasca pe Dumnezeu. Asa ii faceti sa pleace de langa dumneavoastra cei pe care ar trebui sa-i "invatati" si cred ca nu ii este pe plac acest lucru lui Dumnezeu. Termenul (expresia) ... "vorba buna", se pare ca nu il cunoasteti si din cauza aceasta nu-l folositi. Pacat !
5.- De ce considerati ca eu as crede ca le-"as sti pe toate" ? Din cauza ca mi-am permis sa va atrag atentia ca ati GRESIT ? Va este teama ca sa nu va scada "credibilitatea" in fata ... "enoriasilor" ? Iar ati GRESIT ! Eu nu am aceasta ... "dorinta". Tot PEDAGOGIA pe care nu vreti sa bazati si pe ea, desi v-ar fi de mult folos (dar daca nu vreti, eu nu va pot obliga), va poate doar "sfatui" sa stati de vorba in aceasta privinta cu cineva pe care il credeti mai "intelept" decat dumneavoastra (din BOR - de ex. Duhovnicul dumneavoastra). Sper sa ne spuneti si noua ce v-a invatat, ca sa nu "gresim" si noi, binenteles.
6.- Faptul ca ati dat exemple din Proverbele lui Soloman" (dumneavoastra spuneti "Pildele lui Solomon") nu m-a deranjat. M-a deranjat ca desi sunteti un Preot care ar trebui sa-si respecte Biserica nu o face. Adica, desi cunoaste ca slujbele trebuie sa fie tinute dupa "Sfanta Scriptura", aprobata de Sfantul Sinod si Patriarhul Romaniei (actual fiind PF Parinte Daniel, dar in 2001 era Teoctist) preferati sa dati exemple care sunt neconforme cu textul aprobat de BOR. De ce ati facut acest lucru ? Si de ce continuati sa persistati in ... GRESEALA. Imi pare rau. dar eu ... nu suport "pumnul in gura" si intamplator am si mijloacele ca sa va raspund ... cu aceeasi "moneda", desi nu pentru am intrat pe acest Forum. In loc sa-mi explicati ce ati vrut sa spuneti cu exemlele dumneavoastra daca ati vazut ca nu v-am inteles, ati continuat cu "invatarea" celorlalti ca nu cumva sa ma ... "asculte". Asta imi dovedeste din nou, cat de ... "bun preot" sunteti. Felicitari !

Asa ca va raspund si eu : Stati linistit ! Nu doresc sa va "tulbur" credinta enoriasilor/enoriaselor care citesc ce am postat ! Doar eu am declarat ca discutia la momentul asta, din punctul meu de vedere, se refera la o discutie NUMAI intre noi doi. Daca vreti sa "invitati" si pe altii dintre useri sa intre in discutia noastra nu o sa ma opun, dar asa veti face exact ce ati intentionat sa evitati - sa ma bucur ! Culmea este ca eu chiar ma bucur ca oamenii vor si ... cerceta (asa cum ii invata si Dumnezeu, de altfel) si nu vor mai fi "neinitiati" in Cuvantul Domnului cum se pare ca este dorinta dumneavoastra. Daca considerati ca iar am GRESIT eu, va rog, sa-mi dovediti aceasta. Dar, va rog, din nou : fara generalitati !

P.S.
PÍLDĂ, pilde, s. f. 1. Ceea ce poate servi cuiva drept învățătură, drept model de urmat, drept termen de comparație; ceea ce poate servi ca obiect de imitație sau inspirație în privința formei, aspectului etc.; model, exemplu. ◊ Loc. adv. De pildă = de exemplu, bunăoară, cum ar fi. ◊ Expr. A lua pildă = a imita exemplul cuiva. ♦ Dovadă, probă, indiciu. ♦ Pedeapsă sau măsură drastică, menită să servească drept avertisment și pentru alții. 2. Povestire alegorică cu un cuprins religios sau moral, producție literară cu caracter moralizator, cu o structură apropiată de fabulă; parabolă; p. ext. maximă, sentință; proverb, zicală; semnificație, tâlc cuprins într-o asemenea povestire, maximă, zicală sau într-o acțiune oarecare, într-o faptă etc. ◊ Loc. prep. (Înv. și reg.) În pilda (cuiva) = cu aluzie, referitor (la cineva). ♦ Fabulă. – Din magh. példa. Sursa: DEX '98 - Dicționarul explicativ al limbii române, ediția a II-a, Academia Română, Institutul de Lingvistică „Iorgu Iordan”, Editura Univers Enciclopedic, 1998

píldă (pílde), s. f. – 1. Parabolă, alegorie, fabulă. – 2. Proverb, zicătoare. – 3. Exemplu, model. Mag. példa (Cihac, II, 520; Bogrea, Dacor., III, 409), din germ. Bild. Sec. XVII. – Der. pild(u)i, vb. (a da ca exemplu; a certa, a dojeni; refl., a lua exemplu, a imita); nepilduit, adj. (fără exemplu); pilduitor, adj. (exemplar). Sursa: DER - Dicționarul etimologic român, Alexandru Ciorănescu, Universidad de la Laguna, Tenerife, 1958-1966

Dupa cum se vede ati ramas in urma si cu intelegerea termenului "Pilda/pilde". Deci dumneavoastra preferati un termen "etimologic", iar eu a unui termen din vorbirea curenta (actuala). Asta imi arata din ce cauza va vine atat de greu ca sa folositi ... "Sfanta Scriptura" in traducerea (versiunea) actuala.
Reply With Quote
Vechi 23.08.2010, 00:47:09
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Pr.Gheorghe Vezi mesajul
Pacatul stramosesc nu este o gena pe care o mostenim cu conditia ca ea sa existe la cel din care ne nastem trupeste. El este, ca esenta, un fapt cu efect strict in plan spiritual. Astfel,, faptul ce de la Adam si Eva au trecut mii de generatii a permis ca, trupeste, diferentele intre noi si ei sa fie foarte mari. Unii i-au spus evolutie, altii involutie, cert este ca sunt diferente. As putea forta putin (bazandu-ma si pe faptul ca in societatea actuala gradele de rudenie cu efect legislativ si social nu se intind la nesfarsit in tot arborele genealogic al persoanei, nici pe verticala nici pe orizontala) si as spune ca Adam si Eva poate nici nu mai sunt rude cu noi, cei de azi, sunt "prea de demult". Totusi relatia dintre Protoparintii nostri si noi este una activa, cu efecte vizibile si constante in fiecare moment. Elementul care produce aceasta este acea alegere pe care ei au facut-o atunci si din cauza careia noi primim la nastere o "eticheta", independent de vointa noastra sau de starea parintilor nostri, dar nu in plan trupesc ci in plan spiritual. In plan trupesc se resimt urmarile dereglarii spirituale. Botezul are (si) puterea de a reechilibra in plan spiritual persoana, prin crearea unei noi matrice, identica cu cea initiala mai putin pacatul stramosesc. Aceasta noua matrice este pregatita sa refaca legatura cu creatorul, spre un singur ideal: revenirea la Tatal, prin Fiul si cu lucrarea Sfantului Duh, adica Mantuirea, reasezarea in Rai.
Teologic exista mult mai multe argumente ce sunt necesare pentru o expunere de idei cat mai solida pe acest subiect. Plec de la gandul ca aici, pe forum, nu facem teologie (mai ales la nivel universitar). Explicatia mea, in lumina teologica poate fi intoarsa pe multe fete, adica poate deveni prilej de discutii multe. Un singur lucru trebuie, aici, retinut: omul este fiinta duala, trup si suflet. Omul trupesc (cel in care partea trupeasca este predominanta) nu poate "vedea" corect si total lucrarea duhovniceasca; in aceasta stare, de om trupesc, se cere multa credinta sau macar dorinta curata de a deveni duhovnicesc. Pentru omul duhovnicesc nimic nu mai este ascuns: Duhul il invata toate, pe caile pe care El le stie!

Pacatele mostenite de copiii, indiferent de varsta copiilor, provin dintr-o relatie intima si unica: relatia parinte-copil. Nu exista un sablon referitor la transmiterea unui pacat intr-un
anumit caz; este doar o situatie intima, particulara, care nu seamana cu nici o alta. Asta ne si asigura individualitatea intr-un grup, tot ceea ce mostenim si dobandim!

Eu as dori o explicatie de la un Sfant parinte al Bisericii ca Sfantul Vasile cel Mare sau Sfantul Ioan Gura de Aur sau Sfantul Ioan Damaschinul sau alt Sfant Parinte si nu o parere personala.
Sincer nu cred deloc ca asa se transmite pacatul stramosesc si ca argument:
parintele Cleopa a zis ca Dumnezeu creaza suflete oamenilor si momentul in care creaza suflete oamenilor este cand celula reproducatoare barbateasca se uneste cu cea femeiasca.
Dumnezeu creaza sufletul purtand pacatul stramosesc?
Nu cred.
Vechi 23.08.2010, 00:48:19
Senior Member

Implicit

Parerea mea este ca acei parinti ar trebui sa se adreseze Bisericilor ortodoxe surori care au preoti aci in Bucuresti si probabil aceia vor savarsi slujba crestineasca de inmormantare.
Este foarte clar ca acei copii doreau sa isi boteze copii si este lucrarea dracilor ca acei copii au murit nebotezati.
Mi se pare ca acei copii se considera botezati.

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Pomenirea copiilor morti nebotezati. georgeval Generalitati 27 16.02.2011 14:19:22
Copiii nebotezati au parte de slujba inmormantarii? manuela_m Intrebari utilizatori 4 21.08.2010 18:23:53
Copil nascut cu un verset scris pe picior adelin Stiri, actualitati, anunturi 22 07.02.2010 10:14:31
Inmormantarea copiilor nebotezati huchohucho Slujba inmormantarii 0 06.02.2010 18:26:31
semnul de egalitate mirelat Generalitati 51 27.02.2009 12:16:16