Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Biserica Romano-Catolica
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 14.10.2011, 21:40:37
catalin2 catalin2 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 26.12.2007
Locație: Brasov
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de laurastifter Vezi mesajul
Aș mai întreba și ce se va întâmpla cu acei credincioși creștini care păstrând, mărturisind și trăind credința în adevăratul Dumnezeu (Sfânta Treime), resping anumite adevăruri revelate (dogme) ale Ortodoxiei, din simplul motiv că, după înțelegerea lor și potrivit educației religioase pe care au primit-o, cred în mod sincer că acele dogme ortodoxe ar fi incorecte.
Din cuvintele Mântuitorului nostru Hristos, știm clar că cei care nu-L cunosc (nu mă refer la cei ce-I neagă dumnezeirea, săvârșind blasfemii), nu au păcat, pentru că suferă de orbire spirituală. Astfel, după vindecarea orbului din naștere (Ioan9), întrebat de către farisei dacă ei sunt orbi, Hristos Domnul le răspunde: "Dacă ați fi orbi, păcat nu ați avea". Cu alt prilej, referindu-Se tot la cei care L-au renegat în mod liber și conștient, Mântuitorul le spune ucenicilor Săi: "De nu aș fi venit și nu le-aș fi vorbit, păcat nu ar avea (...) De n-aș fi făcut între ei lucruri pe care nimeni altul nu le-a făcut, păcat n-ar avea".
Draga Laura, in zilele noastre din cauza accesului facil la informatii (tv, internet, carti, etc.) si abundentei informatiilor ajungem sa fim bombardati cu tot felul de conceptii, iar noi sa ne formam o conceptie proprie incluzand si parti din aceste conceptii. Astfel conceptia devine un fel de amestec de crestinism combinat cu idei ale umanismului secular, conceptii neoprotestante si chiar si din religiile orientale si paranormal.
Pentru ca acestea sunt tipul de informatii care le vedem/auzim, iar ca sa aflam adevarul nu avem cum sa o facem fara sa citim despre asta. Cunoasterea directa, supranaturala e accesibila sfintilor si celor imbunatatiti, noi trebuie sa aflam adevarul. Si aceasta o putem face citind de exemplu vietile sfintilor, scrierile lor, patericul, limonariul, etc. Si aici e o problema, daca nu stim prea multe nu ne apucam sa citim Filocalia, care e mai grea, ci vietile sfintilor.

In legatura cu ceea ce ai evidentiat, sa mergem la inceputuri. Caderea lui Adam a dus la degradarea firii umane, iar dupa Adam toti oamenii trebuiau sa ajunga in Iad, nu mai puteau ajunge in Rai.
Asadar starea de normalitate dupa Adam e ajungerea in Iad dupa moarte, nu ajungerea in Rai. Din cauza caderii lui Adam s-a rupt comuniunea cu Dumnezeu si nimeni nu mai putea ajunge in Rai. Am citit ca de aceea ar fi fost data moartea fizica, pentru ca oamenii sa nu ajunga ca si ingerii cazuti.
Si Dumnezeu ne-a ajutat si ne-a redat posibilitatea sa refacem comuniunea. De aceea Iisus se numeste Mantuitorul, el este cel prin care ne mantuim, nu exista alta posibilitate, e singura.
Si cum se face aceasta? Prin har, renastem cu ajutorul harului. Pana la venirea Mantuitorului harul era doar exterior, avem explicatia mai completa la sfantul Serafim de Sarov. Lucrarea Mantuitorului a facut ca noi sa putem primi harul prin Sfintele Taine, in special Mirungerea si Impartasirea (Botezul si Spovedania sunt pentru iertarea pacatelor). Prin acesta nu mai suntem doar nascuti din parintii naturali, ci intram in comuniune cu Dumnezeu.

Sunt conceptii care cred ca spun ca rastignirea lui Iisus a avut efect asupra oamenilor, dar numai nasterea prin har are efect, pentru un hindus nu are efect rastignirea. Asadar doar harul primit la Botez urmat neaparat de Mirungere pune inceputul mantuirii, doar faptele sau chiar si credinta nu aduc singure mantuirea, acestea le aveau si unii din dreptii Vechiului Testament. De fapt asta spune si in catehism.
Harul dat Apostolilor prin limbile de foc la Cincizecime, apoi botezau si cei botezati primeau har vorbind in limbi (azi e Mirungerea). De aceea spunem ca nu exista mantuire in afara Bisericii, pentur ca doar in Biserica formata de Mantuitor exista harul lucrator dat la Cincizecime Apostolilor.

In legatura cu harul lucrator in alte culte, inca din secolul III apare controversa dintre Episcopul Romei Stefan I si Sf. Ciprian al Cartaginei pe tema prezentei harului la eretici. atunci se tin si sinoade locale in Cartagina si Biserica are ca invatatura de atunci (nu e vorba ca pana atunci nu era aceasta) ca cei ce se despart de Biserica pierd si harul, iar har lucrator e doar in Sfanta Biserica. La sinoadele ecumenice se vorbeste de primirea eterodocsilor prin iconomie, deci nu erau recunoscute tainele lor.
Mai clar avem ceea ce spune Sf. Vasile cel Mare in primul sau canon: "Începutul separării a fost schisma, iar prin această despărțire ei (schismaticii, ereticii, n.n.)nu mai au harul Sfântului Duh care nu li se mai dă din momentul despărțirii lor.
La inceputuri, inainte de despartire, acestia aveau harul preotiei si prin punerea mainilor transmiteau acest har, sfintilor, iar dupa schisma au devenit laici incat nu mai aveau puterea harului nici pentru a boteza, nici pentru a hirotoni: cei rupti de Biserica au devenit astfel incapabili de a transmite si altora harul Sfantului Duh. "

Asadar aceasta e invatatura Bisericii si este clar definita inca de la inceput si nu s-a schimbat niciodata (o invatatura de credinta nu are cum sa fie schimbata, doar canoanele sau practicile). Si nu avem cum sa spunem nici ca Biserica s-a inselat, pentru ca in privinta invataturilor spunem ca Biserica nu se poate insela, este infailibila (Biserica, nu oamenii).
Cei din BO pot avea si conceptii gresite, dar beneficiaza de Sfintele Taine, doar cei ce parasesc Biserica nu mai au parte de acestea.
Si in Vechiul Testament au fost doua exceptii, Enoh si Sf. Ilie nici nu au murit si nu au ajuns in Iad. la fle si in Noul Testament sunt si exceptii, noi cunostem doua, nu stim daca mai sunt si altele. In cele doua exceptii sfinti ai Bisericii s-au rugat pentru doi pagani si s-au mantuit. Iar in ultimul caz Dumnezeu i-a spus Sf. Grigorie cel Mare sa nu se mai roage pentru pagani.

Acum sa comentez si citatele. In Sfanta criptura scrie aceste lucruri, nu e tocmai corect ca nu sunt mentionate. De exemplu scrie ca cine nu se va naste din apa si Duh (adica Botez si Mirungere) nu va ajunge in Rai. Mai scrie ca cine nu va manca Trupul si Sangele de asemenea nu va ajunge in Rai. E mai mult decat clar.
Apoi cei ce nu stiu adevarul inseamna ca nu au acest pacat, al stiintei si respingerii. Dar celelalte pacate tot pacate sunt. De exemplu chiar daca nu era legea lui Moise, omorul tot omor era, chiar daca nu se stia ca nu e bine. Vedem cat de gresita e conceptia acesta, ar insemna ca cine nu stie ar putea face orice pacate, ca nu le stie deci nu e vinovat de ele.
Iar despre cei ce resping, avem si despre asta in Sfanta Scriptura. Scrie ca in localitatile unde locuitorii nu vor sa-i primeasca sa plece si le va fi mai greu acelora decat celor sin Sodoma si Gomora la sfarsit.
Sfantul Teofan Zavoratul spune ca de ce stam sa avem grija de altii sa se mantuiasca, cand nici noi nu stim daca ne mantuim. Unii vor neaparat sa ii bage in Rai pe toti, desi asta nu e treaba noastra. Pentru cineva care nu are multe cunostinte e de ajuns sa stie ca BO e mantuitoare, iar parasirea inseamna pierderea mantuirii. Daca vrea sa aiba mai multe cunostinte si sa afle mai multe lucruri poate afla si ce crede Biserica despre asta, dar nu cand stie doar cateva fraze din invatatura ortodoxa.

P.S. Cel ce nu se naste in ortodoxie are aceleasi calitati ca si cel ce se naste in ortodoxie. Adica are si inteligenta si vointa si liber arbitru. Nu e oprit de nimeni sa caute adevarul. Exemplul e sutasul Corneliu, dar poate sa nu fie neaparat o viziune, ci doar o luminare. E greu de crezut ca Dumnezeu nu poate aduce la adevar pe cel ce merita.
In alta ordine de idei noi avem si avantajul credintei stramosilor nostrii. Cum mostenim urmarile erorii lui Adam asa mostenim si urmarile binelui fauct de inaintasii nostrii, e acelasi lucru.

Last edited by catalin2; 14.10.2011 at 21:54:48.
Reply With Quote
Vechi 15.10.2011, 09:29:09
Savonarola Savonarola is offline
Banned

Data înregistrării: 12.08.2011
Locație: Bizanțul de dupa Bizanț
Implicit

Îmi cer scuze că intervin, domnișoară Laura, însă aici nu am pus problema în felul în care văd că dvs continuați să o puneți, deși v-am lămurit odată, sau poate fiecare nu citește decât ceea ce vrea să vadă. Am spus și repet că nu am pus problema din punctul de vedere al doctrinei ortodoxe, asta se poate face pe un alt fir de discuții; aici am pus problema pe care nu doar eu am sesizat-o în lăuntrul catolicismului, și mai precis problema unei contradicții pe care eu o consider reală în diferite pronunțări papale sau sinodale, cu alte cuvinte a unei contradicții inerente doctrinei catolice sau mai precis formulărilor acestei doctrine. Dacă dvs vă încăpățânați să abateți atenția în cu totul alte direcții, care au fost deja dezbătute și pot fi dezbătute pe alte fire de discuții atunci eu ce pot să mai zic, dar în general nu suport oamenii de rea credință și care "văd" doar ceea ce ei vor să vadă și prin urmare aș vrea să nu mă provocați să vă iau la insulte. Și încă o dată mă repet și sper să fiu înțeles că nu am pus problema dacă o variantă este sau nu adevărată, sau care ar fi adevărată sau mai adevărată, ci a contradicției care mie mi se pare evidentă în mai multe formulări ale acestei doctrine la vremuri diferite și de către persoane diferite în sânul bisericii latine. Și după cum vedeți, colegul Dragomir nu a binevoit nici până acum să enunțe cele două interpretări, cu alte cuvinte de fapt nici nu avem ce să vorbim, decât pe baza citatelor și trimiterilor pe care eu le-am dat. Din aceste citate și trimiteri doctrina catolică, din punctul meu de vedere, se contrazice singură. Nu am pus problema care ar fi cea adevărată sau mai adevărată, dealtfel este o problemă într-adevăr complicată, și nici a poziției doctrinei ortodoxe, care de fapt nici nu prea contează pe acest fir de discuție, ci a contradicției care mie mi se pare evidentă între diferite formulări ale aceleaiași doctrine. Deocamdată nici dvs nu m-ați lămurit asupra acestei probleme, și nici creștinii de rit latin nu au binevoit încă să o facă, însă eu încă aștept.

Last edited by Savonarola; 15.10.2011 at 09:34:00.
Reply With Quote
Vechi 15.10.2011, 10:03:29
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member

Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Religia: Catolic
Implicit

Alături de pozițiile unor ierarhi ortodocși, poziții care susțin că înafara apartenenței formale la Biserica Ortodoxă mântuirea nu este posibilă, poziții care sunt binecunoscute și frecvent citate în mediile ortodoxe, mai întâlnim și altă categorie de poziții, care nuanțează dogma. Iată ce au semnat ortodocșii la Balamand: "Fiecare parte recunoaște faptul că ceea ce Hristos a încredințat Bisericii Sale nu poate fi considerat proprietatea exclusivă a uneia dintre Bisericile noastre” și ,,nu trebuie susținut nici un fel de exclusivitate în privința mântuirii”.
Iată și ce spunea, la data de 29 iunie 1995, întâipomenitul în toate Bisericile Ortodoxe, patriarhul ecumenic Bartolomeu: ,,Într-o analiză finală, lucrarea noastră, a ortodocșilor, și lucrarea voastră, a catolicilor, are ca țel slăvirea lui Dumnezeu și mântuirea omenirii și lumii. Aceasta este lucrarea la care Dumnezeu i-a chemat pe sfinții apostoli și evangheliști, prooroci, învățători și păstori ai Bisericii și Dumnezeu continuă să ne cheme și pe noi, împărțindu-ne darurile Duhului pentru zidirea Trupului lui Hristos”
Aceste două citate sunt de pe situl ortodox: http://www.catacombeleortodoxiei.ro/...ului/1031.html

Iată, deci, dovada că și în Bisericile Ortodoxe coexistă eceleași două moduri de a interpreta dogma EENS ca și în Biserica Catolică. Câtă contradicție există la catolici, tot atâta există și la ortodocși pe această temă.

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com
Reply With Quote
Vechi 15.10.2011, 10:09:28
Banned

Implicit

Invitația pe care am făcut-o Laurei este valabilă pentru toți ceilalți băgători în seamă cu scopuri diversioniste (asta este, nu doar școala e de vină).
Reply With Quote
Vechi 15.10.2011, 10:50:42
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Savonarola Vezi mesajul
Îmi cer scuze că intervin, domnișoară Laura, însă aici nu am pus problema în felul în care văd că dvs continuați să o puneți, deși v-am lămurit odată, sau poate fiecare nu citește decât ceea ce vrea să vadă. Am spus și repet că nu am pus problema din punctul de vedere al doctrinei ortodoxe, asta se poate face pe un alt fir de discuții; aici am pus problema pe care nu doar eu am sesizat-o în lăuntrul catolicismului, și mai precis problema unei contradicții pe care eu o consider reală în diferite pronunțări papale sau sinodale, cu alte cuvinte a unei contradicții inerente doctrinei catolice sau mai precis formulărilor acestei doctrine. Dacă dvs vă încăpățânați să abateți atenția în cu totul alte direcții, care au fost deja dezbătute și pot fi dezbătute pe alte fire de discuții atunci eu ce pot să mai zic.
Eu cred ca nu pui corect problema, acest topic nu se refera numai la ce ai mentionat si nu a fost initiat de tine. Bineinteles ca spunem si ce considera ortodocsii despre acesta dogma, am arata problema catolicilor, sper ca nu te astepti ca un catolic va spune ca e gresit ce cred ei si e corect ce spun ortodocsii.
Reply With Quote
Vechi 15.10.2011, 11:10:04
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir Vezi mesajul
Alături de pozițiile unor ierarhi ortodocși, poziții care susțin că înafara apartenenței formale la Biserica Ortodoxă mântuirea nu este posibilă, poziții care sunt binecunoscute și frecvent citate în mediile ortodoxe, mai întâlnim și altă categorie de poziții, care nuanțează dogma. Iată ce au semnat ortodocșii la Balamand: "Fiecare parte recunoaște faptul că ceea ce Hristos a încredințat Bisericii Sale nu poate fi considerat proprietatea exclusivă a uneia dintre Bisericile noastre” și ,,nu trebuie susținut nici un fel de exclusivitate în privința mântuirii”.
Iată și ce spunea, la data de 29 iunie 1995, întâipomenitul în toate Bisericile Ortodoxe, patriarhul ecumenic Bartolomeu: ,,Într-o analiză finală, lucrarea noastră, a ortodocșilor, și lucrarea voastră, a catolicilor, are ca țel slăvirea lui Dumnezeu și mântuirea omenirii și lumii. Aceasta este lucrarea la care Dumnezeu i-a chemat pe sfinții apostoli și evangheliști, prooroci, învățători și păstori ai Bisericii și Dumnezeu continuă să ne cheme și pe noi, împărțindu-ne darurile Duhului pentru zidirea Trupului lui Hristos”
Aceste două citate sunt de pe situl ortodox: http://www.catacombeleortodoxiei.ro/...ului/1031.html

Iată, deci, dovada că și în Bisericile Ortodoxe coexistă eceleași două moduri de a interpreta dogma EENS ca și în Biserica Catolică. Câtă contradicție există la catolici, tot atâta există și la ortodocși pe această temă.
Vad ca tot nu s-a inteles ce am scris in mesajul de pe pagina trecuta, la catolici e ceva total diferit de ortodocsi, pentru ca ei au dogma infailibilitatii papale.
La noi un ierarh sau chiar patriarhul ecumenic poate sa spuna si ca islamismul e adevarata religie, o sa spunem doar ca a luat-o pe aratura.
In schimb la catolici e altceva, din cauza dogmei infailibilitatii tot ce spune papa ex cathedra e litera de lege, dogma. Asadar daca spune ex cathedra ca islamismul e adevarata religie e o mare problema, asta intra in dogma si catolicii trebuie sa creada asta. Sau sa spuna ca dogma infailibilitatii e falsa sau sa procedeze ca sedevacantistii, sa spuna ca papa e antipapa.
In cazul acesta cu Eens se aplica acelasi principiu.

In legatura cu citatele date din ortodoxie, documentul de la Balamand e uitat demult, a fost puternic contestat si unele sinoade chiar l-au respins. Chiar si BRU l-a respins, din alte motive.
La Balamand s-au intalnit ortodocsii si catolicii ca sa discute problema greco-catolicilor din tarile ortodoxe. Ortodocsii vroiau ca BC sa permita revenirea acestora la ortodoxie si neaccpetarea reinfiintarii BU. Pentru aceasta au dat si unele declaratii de politete si buna intelegere care au fost considerate de multi ortodocsi ca prea permisive si contradictorii cu invatatura ortodoxa.
La fel si declaratia patriarhului Bartolomeu se inscrie tot in declaratii de buna prietenie si bunavointa fata de catolici, dar bineinteles gresita. In schimb exista cativa ierarhi (destul de putini) care chiar au idei ecumenice, nu doar de complezenta.
In BO conteaza doar invatatura BO nu ce spune un credincios sau chiar un ierarh, chiar si un inger daca ar spune ceva contrar invataturii e gresit.

In concluzie in BO doar invatatura este infailibila, in BC si papa este infailibil ex cathedra.
Reply With Quote
Vechi 15.10.2011, 11:14:11
Banned

Implicit

Acest fir de discuție a fost deschis de colegul Dragomir pentru a ne deschide mintea că în biserica latină există două interpretări ale unei dogme latinești. Colegul Dragomir nu a binevoit să ne enunțe cele două interpretări; a dat doar o legătură care nu mai merge. A trebuit să dau eu citate și trimiteri, ce-i drept în engleză, pentru a avea o bază de discuție. Colegul Dragomir nici nu cred că avea vreo intenție de a discuta această problemă; cred că avea o intenție diversionistă de la bun început. Însă ceea ce eu am sesizat este că, din punctul meu de vedere, doctrinele sunt contradictorii și am rugat pe cineva, nu neapărat dintre latini să lămurească, dacă poate, problema. Deocamdată nu am văzut să încerce să o rezolve; în schimb am văzut niște scandări de la peluza a III-a, dar pe mine scandările galeriei fanatice nu mă interesează. Am mai văzut și tendințe diversioniste (fie că erau ortodoxe sau latinești), dar nici diversioniștii și nici diversiunile nu mă interesează.

Dacă vreți să se discute problema mântuirii heterodocșilor sau necreștinilor, din punctul de vedere ortodox, atunci este evidentă necesitatea deschiderii unui alt fir de discuție, pe un subforum adecvat și care să dezbată problema așa cum este și a fost văzută în Biserica Ortodoxă. Acest fir de discuție se referă la cum este văzută problema de Biserica Romană.

Din câte știu chiar există un fir de discuție referitor la problemele pe care încercați să le sesizați, din punctul de vedere ortodox:

Mantuirea - numai la ortodocsi?!
http://www.crestinortodox.ro/forum/s...ead.php?t=4689

în subsecțiunea:
Biserica Ortodoxa in relatia cu alte confesiuni.
Reply With Quote
Vechi 15.10.2011, 14:49:50
Mihnea Dragomir's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de catalin2 Vezi mesajul
In schimb la catolici e altceva, din cauza dogmei infailibilitatii tot ce spune papa ex cathedra e litera de lege, dogma.
Până acum, a fost reprodus un singur document infailibil: acela al papei Bonifaciu.

Citat:
In concluzie in BO doar invatatura este infailibila, in BC si papa este infailibil ex cathedra.
Problema la ortodocși asta e: care învățătură e infailibilă ? Fiindcă între învățătura așa cum e reprodusă de dna laurastifter si învățătura așa cum e reprodusă de dv sunt exact aceleași diferențe pe care le tot subliniați la catolici.

Cu alte cuvinte, problema ortodocșilor este de aceeași natură cu cea a protestanților: inexistența unei autorități vizibile și invocarea permanentă a unei autorități invizibile, care nu poate fi apelată și care ar conduce Biserica într-un mod învăluit în ceață. Cercul vicios din care ortodocșii nu pot ieși este acesta:
-învățătura ortodoxă este singura adevărată
-dar care este învățătura ortodoxă ?
-învățătura ortodoxă este aceea a Bibliei și a Sfinților Părinți.
-bine, bine, dar ia uite ce spune Biblia și ia uite ce spun Sfinții Părinți
-nu asta spun, fiindcă asemenea învățătură nu a fost ratificată de un sinod ecumenic
-dar de unde putem ști dacă un sinod a fost ecumenic sau tâlhăresc ?
-sinoadele ecumenice sunt acelea recunoscute de Biserica Ortodoxă ca atare
-dar în ce bază recunoaște Biserica Ortodoxă un sinod ca fiind ecumenic ?
-Biserica Ortodoxă recunoaște un sinod ca fiind ecumenic dacă el corespunde învățăturii Sfinților Părinți.

etc.

www.catehism.com

Last edited by Mihnea Dragomir; 15.10.2011 at 14:58:06.
Reply With Quote
Vechi 15.10.2011, 16:08:29
Banned

Implicit

Sunteți în eroare pentru că nu am citat și nu am trimis doar la un document "infailibil", ci la mai multe printre care bula papei Eugeniu IV de unire cu copții (1442) de la Conciliul de la Florența. Doctrina bulei Unam Sanctam a papei Bonifaciu VIII este însă în mod implicit și tacit contrazisă și contestată de Conciliul II Vatican și de papa Ioan Paul II. Ioan Paul II s-a pronunțat de mai multe ori asupra mântuirii (celor din afara Bisericii Catolice) și în toate pronunțările a contrazis în mod implicit pronunțări anterioare ale altor papi și sinoade generale latinești, unul fiind acela de la Florența. Ceea ce reiese din pronunțările lui Ioan Paul II este că acea doctrină pe care a enunțat-o era efectiv ceea ce el credea, din poziția lui de papă și cu certitudine și dinainte de a fi papă, când era doar un cardinal sau episcop la Vatican II. Pur și simplu aceea este credința Conciliului II Vatican și a papilor Paul VI și Ioan Paul II. Faptul că nu și-au asumat-o prin documente asupra cărora să pretindă infailibilitatea nu are de fapt cea mai mare importanță. Când vorbim despre infailibilitatea credinței nu ne referim exclusiv la astfel de pretenții, ci la faptul că credința papilor nu se poate înșela, fapt însă care este contrazis tocmai de papi în practica lor. Comportamentul papei Ioan Paul II a fost de fapt al unui om care nu credea că se înșeală asupra acestei probleme, de aici și pronunțările multiple asupra acestei doctrine atât în epistole enciclice, audiențe generale sau cărți, și care erau făcute în deplină cunoștință de cauză referitor la pronunțări anterioare de mare autoritate ale Bisericii Catolice în această privință. Prin interpretările pe care le-a dat doctrinei eens Ioan Paul II nu a făcut de fapt decât să contrazică pronunțările anterioare, însă el credea că spune adevărul și interpretează fără greșeală doctrina. Faptul că nu și-a asumat-o printr-un document cu pretenție de infailibilitate nu înseamnă că de fapt el nu credea că ceea ce spune este curatul adevăr; practic prin tot ceea ce a scris și făcut s-a comportat efectiv cu credința că el nu greșește în interpretarea lui și a Conciliului II Vatican, și asta în condițiile în care era deplin conștient, sau cel puțin așa se pretinde, asupra pronunțărilor anterioare în această materie ale papilor Bonifaciu VIII, Clement V, Inocențiu III, Eugeniu IV.
Reply With Quote
Vechi 15.10.2011, 20:20:17
Mihnea Dragomir's Avatar
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Savonarola Vezi mesajul
Doctrina bulei Unam Sanctam a papei Bonifaciu VIII este însă în mod implicit și tacit contrazisă și contestată de Conciliul II Vatican și de papa Ioan Paul II.
Este o interpretare. Ideea că Vatican II și Papa Ioan Paul al II-lea ar fi contrazis adevăruri infailibile pronunțate anterior este exact ceea ce susțin sedevacantiștii, care s-au desprins de BC din cauza acestui lucru. Catolicii susțin că nu există contradicție. Desigur, putem discuta cu textul în față, cu observația că au mai făcut-o și alții înaintea noastră.

Acuma, chiar și dacă ar fi așa: între un Conciliu care a spus el despre el că nu a emis nimic infailibil, că este un conciliu pastoral și nu unul dogmatic, care nouă ni se pare că ar contrazice "implicit" și "tacit", după cum spuneți, bula Unam Sanctam (al cărui caracter infailibil e evident), nu e mai simplu să dăm întâietate celui de al doilea ? Nu așa facem și cu normativele din lume, nu așa facem atunci când o decizie contrazice o lege, ori când o lege contrazice Constituția ? Nu dăm întâietate actului superior în rang ?

Citat:
Ioan Paul II s-a pronunțat de mai multe ori asupra mântuirii (celor din afara Bisericii Catolice) și în toate pronunțările a contrazis în mod implicit pronunțări anterioare ale altor papi și sinoade generale latinești, unul fiind acela de la Florența. Ceea ce reiese din pronunțările lui Ioan Paul II este că acea doctrină pe care a enunțat-o era efectiv ceea ce el credea, din poziția lui de papă și cu certitudine și dinainte de a fi papă, când era doar un cardinal sau episcop la Vatican II. Pur și simplu aceea este credința Conciliului II Vatican și a papilor Paul VI și Ioan Paul II.
Papii, ca și Sinoadele, au părerile lor. Nu tot ce a ieșit de la Niceea sau de la Efes a fost infailibil, ci numai acele hotărâri care sunt dogmatice (sau morale) și angajează Duhul Sfânt.
Dar sunteți la curent și cu această declarație a Papei Ioan Paul al II-lea:
" The mystery of salvation is continued and accomplished in the Church, and from this single source it reaches the whole world. There is no salvation outside the Church. From her alone there flows the life giving force destined to renew the whole of humanity, directing every human being to become a part of the Mystical Body of Christ."
Losservatore Romano Oct.12,1981

"Bine, bine", veți spune "dar aceasta e o simplă declarație reprodusă într-un ziar, aici nu vorbește Papa Ioan Paul al II-lea, ci teologul Karol Woytila, asta nu este document magisterial !"

Să vedem atunci ce spun documente magisteriale ULTERIOARE Conciliului Vatican II:

"Trupul Mistic al lui Cristos este Biserica Catolică" spune Orientale Ecclesiarum în preambul para 2, aici: http://www.cin.org/v2east.html

"Există o singură Biserică a lui Cristos, care subzistă în Biserica Catolică" spune Dominus Iesus, para 17, aici: http://www.vatican.va/roman_curia/co...-iesus_en.html

Să urmărim și ce spune Congregația Pentru Doctrina Credinței (succesoarea Sfântului Oficiu) ca răspuns la întrebarea: "A schimbat Conciliul Vatican II doctrina catolică despre Biserică ?". Scrie aici: http://www.vatican.va/roman_curia/co...tiones_en.html

Citat:
Faptul că nu și-au asumat-o prin documente asupra cărora să pretindă infailibilitatea nu are de fapt cea mai mare importanță.
Are mare importanță: nu e tot aia. Adevărurile infailibile sunt revelate, adevărurile neinfailibile sunt făcute de oameni. Niciun Papă și niciun Sinod Ecumenic nu își permite să pună ștampila "infailibil" pe ceva care nu este revelat de sus.

Citat:
Când vorbim despre infailibilitatea credinței nu ne referim exclusiv la astfel de pretenții,
Când vorbim despre infailibilitatea credinței ne referim nu numai la formulări dogmatice extraordinare, precum Hotărârea Dogmatică a Sinodului de la Niceea, ori precum "Unam Sanctam" sau "Munificentissimus Deus", ci și la acele chestiuni ale Magisteriului Ordinar al Bisericii, care, după expresia unui Sfânt Doctor (Augustin ? Nu mai țin minte) au fost mereu crezute de creștinii "toți, de peste tot, dintotdeauna". Spre exemplu, dogma nemuririi sufletului nu are asociată nicio proclamație extraordinară. Nu avem un document al Bisericii care să proclame ex cathedra nemurirea sufletului drept dogmă divin revelată. Dacă va fi nevoie, adică dacă un număr semnificativ de episcopi vor ajunge să conteste nemurirea sufletului, este de așteptat ca Biserica să reacționeze așa cum a făcut-o ori de câte ori o erezie s-a ridicat la orizont. Papa de atunci, singur sau cu ajutorul unui Sinod Ecumenic, prin rugăciuni și chemarea arătării de semne, o va proclama drept adevăr divin revelat. La urma urmei, nici nu e de dorit: situația în care Biserica se vede nevoită să fie condusă prin decrete nu e normală, de aceea îi spunem "Magisteriu Extraordinar".

Citat:
ci la faptul că credința papilor nu se poate înșela, fapt însă care este contrazis tocmai de papi în practica lor. Comportamentul papei Ioan Paul II a fost de fapt al unui om care nu credea că se înșeală asupra acestei probleme, de aici și pronunțările multiple asupra acestei doctrine atât în epistole enciclice, audiențe generale sau cărți, și care erau făcute în deplină cunoștință de cauză referitor la pronunțări anterioare de mare autoritate ale Bisericii Catolice în această privință. Prin interpretările pe care le-a dat doctrinei eens Ioan Paul II nu a făcut de fapt decât să contrazică pronunțările anterioare, însă el credea că spune adevărul și interpretează fără greșeală doctrina.
Mereu Papii s-au înșelat. Ca și Sinoadele. Primul Papă care s-a înșelat a fost Petru I. El credea, în modul cel mai sincer, că trebuie să fii mai întâi evreu ca să fii creștin. Noi nu trebuie să uităm niciodată că Papa Ioan Paul al II-lea, ca și Papa Benedict, au exact atâta infailibilitate câtă a avut Petru. Nici mai multă, nici mai puțină.

www.catehism.com

Last edited by Mihnea Dragomir; 15.10.2011 at 20:23:56.
Reply With Quote
Răspunde