Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Cultura, Arta, Stiinta > Teologie si Stiinta
Vezi rezultatele sondajului: Cand cititi “zilele creatiei” la ce va ganditi ?
ma gandesc la durata, la intervalul de timp de 24 de ore 16 41,03%
nu ma gandesc la durata, ci la functiune, la perioada de munca a Domnului 14 35,90%
alt raspuns 9 23,08%
Votători: 39. Nu poti vota in acest sondaj

Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 17.12.2012, 15:57:48
UNNOOM
Guest

Implicit

Citat:
În prealabil postat de Ciprian Mustiata Vezi mesajul

El a confirmat in ideea ca in Romania (ce nu locuiesc acum) pozitia Adventista este "puternic literalist-creationista".
Hmmm!!
Abia au iesit din comunism.
Reply With Quote
Vechi 17.12.2012, 16:05:42
ioanna's Avatar
ioanna ioanna is offline
Senior Member

Data înregistrării: 20.07.2011
Locație: Cluj-Napoca
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de UNNOOM Vezi mesajul
Esti sigur?
http://www.oxigen2.net/2010/07/geolo...ian-alexandru/
Uite aici un adventist care este evolutionist!
Un om care e crestin (indiferent care denominatiune) crede in Dumnezeu, "Facatorul cerului si al pamantului, a tuturor celor vazute si nevazute", deci are o viziune creationista asupra lumii, chiar daca leaga o teorie stiintifica (cum e evolutionismul) de un principiu superior ei, dandu-i un sens spiritual si conferind invataturii o valoare simbolica sau neaga teoria respectiva. Viziunea sa tot creationista e, din moment ce e om credincios si nu ateu.

Last edited by ioanna; 17.12.2012 at 16:13:34.
Reply With Quote
Vechi 17.12.2012, 16:46:36
Ciprian Mustiata Ciprian Mustiata is offline
Banned

Data înregistrării: 22.11.2012
Locație: Madrid, Spania
Religia: Alta confesiune
Implicit

Citat:
În prealabil postat de ioanna Vezi mesajul
Un om care e crestin (indiferent care denominatiune) crede in Dumnezeu, "Facatorul cerului si al pamantului, a tuturor celor vazute si nevazute", deci are o viziune creationista asupra lumii, chiar daca leaga o teorie stiintifica (cum e evolutionismul) de un principiu superior ei, dandu-i un sens spiritual si conferind invataturii o valoare simbolica sau neaga teoria respectiva. Viziunea sa tot creationista e, din moment ce e om credincios si nu ateu.
De cand orice dominatie accepta crezul? Care crez? Cel catolic sau cel ortodox? (sper ca stii despre ce vorbesc), cel din Niceea (325) sau din Constantinopol (381)? (http://en.wikipedia.org/wiki/Nicene_...d_Creed_of_381 )

Indiferent daca orice crestin ar accepta Crezul in esenta, interpretarile asupra textelor sfinte si a crestinatatii s-a schimbat odata cu observatia lumii inconjuratoare.

Ca sa zic de ce este gresita definitia ta, este ca a fi crestin este diferit de pozitiile teologice ale bisericii primelor secole. A fi crestin pur si simplu inseamna urmas al lui Hristos:
Citat:
A Christian is a person who adheres to Christianity, an Abrahamic, monotheistic religion based on the life and teachings of Jesus of Nazareth as recorded in the Canonical gospels and the letters of the New Testament. "Christian" derives from the Koine Greek word Christ, a translation of the Biblical Hebrew term Messiah
Sursa: http://en.wikipedia.org/wiki/Christian

Daca definitia este ca orice ortodox accepta Crezul, si vrea sau nu vrea trebuie sa puna undeva cuvantul "creatie" in vederea lui asupra realitatii, tot nu implica ca aceasta creatie este literala.

Indiferent de perspectiva dvs. asupra crestinatatii mele, creatia in sens simbolic este in acelasi fel in care Domnul Iisus este miel, este larg acceptata in lumea academica.

Probleme insa raman pentru cei ce neaga Teoria Evolutiei si in cele mai multe cazuri nu ataca cel putin in cazul in care ei stiu ca au o pozitie gresita a oponentului (asa cum v-am dat referinta pe acest sit). Desi ei poate vor fi salvati, ei cu siguranta incalca porunca a IX-a (sa nu marturisesti stramb) daca publica informatii ce nu-s adevarate despre stiinta.

De asemeni, a ascunde stiinta, deoarece anumiti oameni vor putea deveni "idolatri ai stiintei" si vor pierde perspectiva ortodoxa sau crestina in general tot mi se pare gresita, deoarece daca fiul meu ar vedea un ortodox, si acest ortodox mi-ar zice ceva fiului meu despre Ortodoxie, dumneavoastra nu ati considera ca ar fi corect ca eu sa imi opresc fiul meu sa cunoasca Adevarata Credinta, ce considerati ca Ortodoxia o sustine, dar nu vedeti apropiat ca cineva ce dezbate un punct de vedere adevarat si neutru fata de Ortodoxie (dar ce nu e neutru de perspectiva dumneavoastra asupra Ortodoxiei).
Reply With Quote
Vechi 17.12.2012, 16:52:28
ioanna's Avatar
ioanna ioanna is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
De cand orice dominatie accepta crezul? Care crez? Cel catolic sau cel ortodox? (sper ca stii despre ce vorbesc), cel din Niceea (325) sau din Constantinopol (381)? (http://en.wikipedia.org/wiki/Nicene_...d_Creed_of_381 )
De ce nu cititi cu atentie ce scriu? N-am vorbit de Crez, ci de prima propozitie din Crez. Vreti sa spuneti ca exista crestin care nu crede in Dumnezeu, Facatorul (Creatorul)? Se mai poate numi crestin daca nu crede in Dumnezeu sau in Logosul creator (Hristos)? Un crestin care confera teoriei evolutiei un sens spiritual, tot o viziune creationista asupra lumii are, din moment ce leaga evolutia de un principiu superior ei. D-voastra acceptati teoria evolutiei si spuneti va sunteti baptist, deci sunteti un om credincios, credeti in Dumnezeu, deci nu negati rolul sau in creatie.

Last edited by ioanna; 17.12.2012 at 16:59:35.
Reply With Quote
Vechi 17.12.2012, 17:03:00
UNNOOM
Guest

Implicit

Citat:

Indiferent daca orice crestin ar accepta Crezul in esenta, interpretarile asupra textelor sfinte si a crestinatatii s-a schimbat odata cu observatia lumii inconjuratoare.

Ca sa zic de ce este gresita definitia ta, este ca a fi crestin este diferit de pozitiile teologice ale bisericii primelor secole. A fi crestin pur si simplu inseamna urmas al lui Hristos:

Sursa: http://en.wikipedia.org/wiki/Christian

Daca definitia este ca orice ortodox accepta Crezul, si vrea sau nu vrea trebuie sa puna undeva cuvantul "creatie" in vederea lui asupra realitatii, tot nu implica ca aceasta creatie este literala.

Indiferent de perspectiva dvs. asupra crestinatatii mele, creatia in sens simbolic este in acelasi fel in care Domnul Iisus este miel, este larg acceptata in lumea academica.

Probleme insa raman pentru cei ce neaga Teoria Evolutiei si in cele mai multe cazuri nu ataca cel putin in cazul in care ei stiu ca au o pozitie gresita a oponentului (asa cum v-am dat referinta pe acest sit). Desi ei poate vor fi salvati, ei cu siguranta incalca porunca a IX-a (sa nu marturisesti stramb) daca publica informatii ce nu-s adevarate despre stiinta.

De asemeni, a ascunde stiinta, deoarece anumiti oameni vor putea deveni "idolatri ai stiintei" si vor pierde perspectiva ortodoxa sau crestina in general tot mi se pare gresita, deoarece daca fiul meu ar vedea un ortodox, si acest ortodox mi-ar zice ceva fiului meu despre Ortodoxie, dumneavoastra nu ati considera ca ar fi corect ca eu sa imi opresc fiul meu sa cunoasca Adevarata Credinta, ce considerati ca Ortodoxia o sustine, dar nu vedeti apropiat ca cineva ce dezbate un punct de vedere adevarat si neutru fata de Ortodoxie (dar ce nu e neutru de perspectiva dumneavoastra asupra Ortodoxiei).
Am senzatia ca sunteti adventist/fost adventist si ca faceti parte din valul "deconstructivist" (si care spera sau nu sa reconstruiasca ceva dupa ce au ajuns la radacina). Din acest val fac parte:
-cei care incearca sa puna teologia adventista in acord cu evidentele oferite de stiinta,
-adventistii deveniti atei si care mai merg sau nu la biserica (numiti peiorativ pe oxigen2.net atei de ziua a 7-a) si
-cei care incearca sa vada ce anume din teologia adventista poate fi metamorfozat in ceva relevant
Reply With Quote
Vechi 17.12.2012, 17:03:27
Ciprian Mustiata Ciprian Mustiata is offline
Banned

Data înregistrării: 22.11.2012
Locație: Madrid, Spania
Religia: Alta confesiune
Implicit

Citat:
De ce nu cititi cu atentie ce scriu? N-am vorbit de Crez, ci de prima propozitie din Crez. Vreti sa spuneti ca exista crestin care nu crede in Dumnezeu, Facatorul (Creatorul)? Se mai poate numi crestin daca nu crede in Dumnezeu sau in Logosul creator (Hristos)? Un crestin care confera teoriei evolutiei un sens spiritual, tot o viziune creationista asupra lumii are, din moment ce leaga evolutia de un principiu superior ei.
Tocmai de asta ziceam: Crezul nu face parte dintre orice "om care e crestin (indiferent care denominatiune)". In practica protestantii au diferite pozitii despre Logosul creator ca e sau este pasaj simbolic. Dar este pentru dumneavoastra? Iar o intelegere absolut simbolica pierde esenta de "creationism".

Dumneavoastra cum oferiti evolutiei un sens spiritual? Il puteti spune - nu neaparat credintele dumneavoastra - dar cum vedeti cineva compatibil cu credintele dumneavoastra ce intelege evolutia intr-un sens spiritual. Cum vedeti spiritual asteroidul ce ar fi lovit planeta noastra si ar ucide aproape toti dinozaurii (mai putin pasarile)?
Reply With Quote
Vechi 17.12.2012, 17:05:53
UNNOOM
Guest

Implicit

Citat:
Viziunea sa tot creationista e, din moment ce e om credincios si nu ateu.
O sa fiti surprinsa... lumea este mare (asta daca nu vreti sa inchideti ochii in fata realitatii)! Nu fiti reductionista!
Reply With Quote
Vechi 17.12.2012, 17:11:03
ioanna's Avatar
ioanna ioanna is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
Iar o intelegere absolut simbolica pierde esenta de "creationism".
De ce sa piarda esenta de creationism? O creatie continua nu mai e creatie? Pana si cei cu viziuni deiste, nu nega rolul divinitatii, ci cred intr-o creatie initiala care apoi evolueaza dupa legi interne, deci tot creationism e, pentru ca la baza sta un act creator.
Reply With Quote
Vechi 17.12.2012, 17:12:18
UNNOOM
Guest

Implicit

@ioanna
Originea dogmei:
http://www.oxigen2.net/2011/03/anno-...iginea-dogmei/
Reply With Quote
Vechi 17.12.2012, 17:26:03
ioanna's Avatar
ioanna ioanna is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de UNNOOM Vezi mesajul
@ioanna
Originea dogmei:
Cunosc originea dogmei, insa ms. , o sa ma uit mai tarziu, nu strica o noua parere :)
Acum trebuie sa ma retrag. O seara placuta!

Last edited by ioanna; 17.12.2012 at 17:28:19.
Reply With Quote
Răspunde

Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Iubirea in zilele de azi gmariusg Generalitati 17 22.12.2010 09:51:52
Frumusetea creatiei vazuta prin "ochii" stiintei Jane Says Teologie si Stiinta 21 08.03.2010 12:50:40
Scopul creatiei toni2009 Generalitati 22 23.11.2009 17:31:32
Zilele Bucurestilor costel Generalitati 3 24.09.2009 03:24:19
Sfinti din zilele noastre Juli Intamplari adevarate 4 28.01.2008 18:09:08