Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 29.03.2025, 23:55:09
Seraphim7 Seraphim7 is offline
Senior Member

Data înregistrării: 13.12.2009
Implicit Care este cu adevărat Casa lui Dumnezeu?

Care este cu adevărat Casa lui Dumnezeu?

Abordez un subiect legat oarecum de celelalte din sfera apropierii,cel puțin a mea personală, dacă se poate numi așa,de ceea ce încerc să discern a fi cu adevărat Dumnezeu.

Unii poate nu au nevoie să caute, întrucât cred că au găsit și poate chiar au găsit.

Însă cu siguranță mulți suntem într-o eroare, chiar crezând că suntem în adevăr.

Chiar și dacă am fi in ADEVĂR, nu-i cert că rămânem acolo așa de la sine , fără a fi nevoie să depunem niciun efort.

Pare că de multe ori tindem să fluturăm cu încredere “steagul” Ortodoxiei sau pasajele privind “mântuirea doar prin credință” sau Scaunul Sfântului Petru sau Coranul sau orice alte “unelte” care credem noi că ne garantează ADEVĂRUL sau MÂNTUIREA.

Însă eu nu cred că-i chiar așa de simplu și doar in baza acestora să ne culcăm pe o ureche liniștiți.

Efortul personal,zic eu,este pe primul plan ,iar mijloacele auxiliare care pot fi oferite de o religie,o carte sacră sau o figură spirituală sunt utile doar în măsura în care le utilizăm corect și doar în măsura în care sunt in acord cu ADEVĂRUL.

Ce-i Adevărul este mai puțin important de multe ori întrucât nu avem prea avansată înțelegerea Lui, însă ne putem pune întrebarea Cine este și cum am putea să pricepem fragmente de adevăr.

Am să mă folosesc de Sfânta Scriptură din nou pentru a pătrunde în acest subiect de maxim interes pentru noi.

Am “upadat “ si varianta de traducere a bibliei,de la prietenul nostru Cornilescu, trecând de la ediția mea preferată 1924,la vremuri mai moderne 2024 full option.

Și este necesar să fi parcurs și alte pasaje biblice și a fi conștienți de faptul că Casa lui Dumnezeu este în strânsă legătură și cu Casa noastră.

In momentul actual niciunul nu locuim cu Dumnezeu și doar uneori poate îl mai invitam in casa noastră.

Însă avem noi o casă momentan?

Hai totuși să vedem ce locuințe avem noi…

Am să încep cu “prietenul” nostru,cu care de multe ori m-am “certat” , însă cu acest pasaj mă împac cu el fiindcă o spune într-un mod prea superb.

Ia zi Pavele, că o zici frumos de tot:

2 Corinteni 5:1 EDC100
[1] Știm, într-adevăr, că, dacă se desface casa pământească a cortului nostru trupesc, avem o clădire în cer de la Dumnezeu, o casă care nu este făcută de mână, ci este veșnică.

Deci dragii mei eu zic să stăm liniștiți, măcar cu privire la acest aspect și să fim încredințați că nu suntem lăsați pe “drumuri” de Dumnezeu.

Dar nici David nu se lasă mai prejos și vine cu acest pasaj absolut încântător:

Psalmul 27:4 EDC100
[4] Un lucru cer de la Domnul și-l doresc fierbinte: aș vrea să locuiesc toată viața mea în Casa Domnului, ca să privesc frumusețea Domnului și să mă minunez de Templul Lui.

Deci ați văzut că este totuși posibilitatea să locuim alături de Dumnezeu.

Vrem oare?

Îți lași tu palatele,terenurile și casele tale pământești,vilele, apartamentele centrale,casele de pe plajă,de la munte (de la nordis:) ) ?

Ce ne mai place sa avem cât mai multe și să tot muncim pentru locuințele noastre pământești…

Fraților eu nu condamn asta, însă pe mine mă interesează pur și simplu mai mult cum stă treaba cu locuințele cerești, că cică alea “e” pe veci.

Efectiv pare o investiție mai “sigură” nu?

(Facem cum a făcut biserica catolică cu indulgențele, adică dacă ești “bazat” sfânt de sfânt șmecher și ai relații Sus, îți ei complex și îl dai in chirie și la ăștia mai păcătoși, dacă iei câteva blocuri prin purgatoriu ….Mda,hai că deviez)

Să răspundem întrebării din titlu, totuși și să vedem care este Casa Lui Dumnezeu.

Iar aici mă refer strict la Casa lui Dumnezeu de pământ, întrucât:

Isaia 66:1 EDC100
[1] Așa vorbește Domnul: „Cerul este scaunul Meu de domnie, și pământul este așternutul picioarelor Mele. Ce Casă ați putea voi să-Mi zidiți și ce loc Mi-ați putea voi da ca locuință?

Deci repet, ne referim aici strict la Casa lui Dumnezeu de pământ întrucât aici pe pământ are doar Una singura,care a fost supusă influenței omenești și a suferit distrugeri și reconstrucții așa cum vom vedea.

Psalmul 132:13-14 EDC100
[13] Da, Domnul a ales Sionul, l-a dorit ca locuință a Lui și a zis: [14] „Acesta este locul Meu de odihnă pe vecie; voi locui în el, căci l-am dorit.

2 Cronici 7:11-12, 16 EDC100
[11] Când a isprăvit Solomon Casa Domnului și casa împăratului și a izbutit în tot ce-și pusese de gând să facă în Casa Domnului și în casa împăratului, [12] Domnul i S-a arătat lui Solomon noaptea și i-a zis: „Îți ascult rugăciunea și aleg locul acesta drept Casa unde va trebui să Mi se aducă jertfe.
[16] Acum, aleg și sfințesc Casa aceasta, pentru ca Numele Meu să locuiască în ea pe vecie, și voi avea totdeauna ochii și inima Mea acolo.

Deci iată că Dumnezeu are o singură Casă pe Pământ.

Însă trebuie să intrăm puțin în detalii mai specifice dacă îmi permiteți.

Aici începe construcția Casei lui Dumnezeu.

1 Împărați 6:1 EDC100
[1] În al patru sute optzecilea an după ieșirea copiilor lui Israel din țara Egiptului, Solomon a zidit Casa Domnului, în al patrulea an al domniei lui peste Israel, în luna Ziv, care este luna a doua.

Iar aici a fost finalizată, după 7 ani de către Solomon.

1 Împărați 6:37-38 EDC100
[37] În anul al patrulea, în luna Ziv, s-au pus temeliile Casei Domnului, [38] și în anul al unsprezecelea, în luna Bul, care este a opta lună, Casa a fost isprăvită în toate părțile ei și așa cum trebuia să fie. În răstimp de șapte ani a zidit-o Solomon.

Mergem mai departe…Aici a fost distrusă Casa lui Dumnezeu sau Primul Templu.

2 Împărați 25:8-9 EDC100
[8] În ziua a șaptea a lunii a cincea – era în anul al nouăsprezecelea al domniei lui Nebucadnețar, împăratul Babilonului – a venit Nebuzaradan, căpetenia străjerilor, slujitorul împăratului Babilonului, și a intrat în Ierusalim. [9] A ars Casa Domnului, casa împăratului și toate casele Ierusalimului; a pus foc tuturor caselor care aveau vreo însemnătate oarecare.

Continuăm cu construirea celei de-a doua Case a lui Dumnezeu,sau mai degrabă reconstituirea Casei Lui.

Ezra 1:2 EDC100
[2] „Așa vorbește Cir, împăratul perșilor: «Domnul, Dumnezeul cerurilor, mi-a dat toate împărățiile pământului și mi-a poruncit să-I zidesc o Casă la Ierusalim, în Iuda.

Observăm că nu oriunde se va reconstrui Templul,ci exact pe locul unde a fost.

Ezra 2:68 EDC100
[68] Unii capi de familie, la venirea lor la Casa Domnului, în Ierusalim, au adus daruri de bunăvoie pentru Casa lui Dumnezeu, ca s-o așeze din nou pe locul unde fusese.

Iată și niște pasaje care se referă la ambele Temple.

Hagai 2:3, 9 EDC100
[3] «‘Cine a mai rămas între voi din cei ce au văzut Casa aceasta în slava ei dintâi? Și cum o vedeți acum? Așa cum este, nu pare ea ca o nimica în ochii voștri?
[9] ‘Slava acestei Case din urmă va fi mai mare decât a celei dintâi’, zice Domnul Oștirilor, ‘și în locul acesta voi da pacea’, zice Domnul Oștirilor.»”

Iar acum ajungem la distrugerea celui de-al doilea Templu sau Case a lui Dumnezeu,care a fost in anul 70 de către romani.

Iată profețiile din vechiul testament care vorbesc despre distrugerea Templului de către romani.

Daniel 9:26 EDC100
[26] După aceste șaizeci și două de săptămâni, Unsul va fi stârpit și nu va avea nimic. Poporul unui domn care va veni va nimici cetatea și sfântul Locaș, și sfârșitul lui va fi ca printr-un potop; este hotărât că războiul va ține până la sfârșit și împreună cu el și pustiirile.

Mica 3:12 EDC100
[12] De aceea, din pricina voastră, Sionul va fi arat ca un ogor, Ierusalimul va ajunge un morman de pietre, și muntele Templului – o înălțime acoperită de păduri.

Zaharia 14:1-2 EDC100
[1] Iată, vine ziua Domnului, când prăzile tale vor fi împărțite în mijlocul tău! [2] Atunci voi strânge toate neamurile la război împotriva Ierusalimului. Cetatea va fi luată, casele vor fi jefuite, și femeile – batjocorite; jumătate din cetate va merge în robie, dar rămășița poporului nu va fi nimicită cu desăvârșire din cetate.

Nu voi menționa pasaje din Noul Testament despre acest eveniment întrucât pe de o parte sunt critici care afirma că aceste pasaje au provenit din texte noutestamentare scrise după anul 70 când a avut loc distrugerea, și în al doilea rând deja existau profețiile din vechiul testament și tradiția orală a Talmudului,deci nu ar fi fost o profeție autentică ci mai degrabă a preluare.

Totuși putem menționa un pasaj întrucât acesta se repetă și în celelalte.

Matei 24:1-2 EDC100
[1] La ieșirea din Templu, pe când mergea Isus, ucenicii Lui s-au apropiat de El ca să-I arate clădirile Templului. [2] Dar Isus le-a zis: „Vedeți voi toate aceste lucruri? Adevărat vă spun că nu va rămâne aici piatră pe piatră care să nu fie dărâmată.”

Eh, deja aici intrăm în “teologii avansate” cu privire la restaurarea Casei Lui Dumnezeu.

Întrucât apare în peisaj Iisus Hristos….

Vom continua, însă cu mare atenție.

Cum și în ce mod se va reconstrui Templul,unde se află rămășițele lui în prezent și ce rol are Mesia.
Vechi 30.03.2025, 00:37:33
Senior Member

Implicit

Vom continua începând cu unul dintre pasajele mele preferate din Cartea mea preferată a sfintei scripturi:

Isaia 56:7 EDC100
[7] îi voi aduce la muntele Meu cel sfânt și-i voi umple de veselie în Casa Mea de rugăciune. Arderile-de-tot și jertfele lor vor fi primite pe altarul Meu, căci Casa Mea se va numi o casă de rugăciune pentru toate popoarele.”

Iar acest pasaj este cu atât mai relevant în acest context al discuției întrucât se referă tocmai la cel de-al Treilea Templu zidit tocmai pe locul de început al Casei Lui Dumnezeu.

Și cel mai important este că acesta va reuni TOATE POPOARELE.

Chiar și Iisus a preluat acest pasaj, tocmai când a intrat în Casa lui Dumnezeu.

Marcu 11:17 EDC100
[17] Și-i învăța și zicea: „Oare nu este scris: «Casa Mea se va chema o casă de rugăciune pentru toate neamurile»? Dar voi ați făcut din ea «o peșteră de tâlhari».”

Matei 21:12-13 EDC100
[12] Isus a intrat în Templul lui Dumnezeu. I-a dat afară pe toți cei ce vindeau și cumpărau în Templu, a răsturnat mesele schimbătorilor de bani și scaunele celor ce vindeau porumbei [13] și le-a zis: „Este scris: «Casa Mea se va chema o casă de rugăciune.» Dar voi ați făcut din ea «o peșteră de tâlhari».”

Cu atât mai mult acum ar trebui să înțeleg importanța Casei Lui Dumnezeu și modul în care Iisus Hristos se raporta la cei care nu realizau unde se află.

Ioan 2:14-17 EDC100
[14] În Templu i-a găsit pe cei ce vindeau boi, oi și porumbei și pe schimbătorii de bani șezând jos. [15] A făcut un bici de ștreanguri și i-a scos pe toți din Templu, împreună cu oile și boii, a vărsat banii schimbătorilor și le-a răsturnat mesele. [16] Și le-a zis celor ce vindeau porumbei: „Ridicați acestea de aici și nu faceți din casa Tatălui Meu o casă de negustorie!” [17] Ucenicii Lui și-au adus aminte că este scris: „Râvna pentru casa Ta Mă mănâncă pe Mine.”

Iată și unde este scris:

Psalmul 69:9 EDC100
[9] Căci râvna Casei Tale mă mănâncă, și ocările celor ce Te ocărăsc pe Tine cad asupra mea.

Până nu realizăm,la fel că Iisus Hristos, fiindcă majoritatea zicem că ne numim creștini,ce înseamnă cu adevărat Casa lui Dumnezeu,nu vom putea percepe nici sensul acestui Templu fizic care a fost construit in mod concret.

Rămășițe sale există chiar și astăzi în Ierusalim la locul numit Zidul Plângerii.

Iar pe locația fostului Templu se află în prezent Domul Stâncii sau Moscheea Omar, controlată desigur de musulmani.

Nu voi intra prea mult în detaliu istorice despre asta deocamdată, fiindcă sunt destul de complexe, însă puteți vedea totuși de ce există atât de multe conflicte între evrei și musulmani de atâta timp.

Sunt la mijlocul aspecte chiar foarte relevante,iar pentru a se realiza anumite profeții și a se concretiza cuvântul lui Dumnezeu,unele lucruri trebuie sa se schimbe,iar acestea deși au fost de multe ori în defavoarea evreilor,ei bine acum vor trebui să fie în favoarea lor,cel puțin în cazul situațiilor actuale și chiar viitoare.

Cu siguranță va fi construit cel de-a Treilea Templu, probabil pe locația celui original,care așa cum am văzut este in prezent o moschee.

Cum?

Greu de spus, întrucât pașnic pare cam dificil și tensiunile au fost mereu uriașe și vor deveni din ce in ce mai acute.

Însă dacă urmărim firul istoric și firul revelației lui Dumnezeu, începem să înțelegem cât de cât cum stau lucrurile.
Vechi 30.03.2025, 06:42:36
Senior Member

Implicit

Aprofundând subiectul am observat că locația Templului este încă discutată și nu este un acord general,sau mai degrabă Zidul Plângerii și Domul Stâncii par sa nu corespundă in total cu profețiile și nici cu adevărul istoric.

Pare că anumite puncte de vedere se îndreaptă către o locație din apropierea acestora în Cetatea lui David.

Acest punct de vedere poate fi susțin mai degrabă în defavoarea celorlalte locații “oficiale”.

Primul ar fi profeția lui Iisus,care spune că: “nu va rămâne aici piatră pe piatră care să nu fie dărâmată” și deasemenea profeția lui Mica care spune că “Sionul va fi arat ca un ogor”.

Deci clar actual Zid al Plângerii nu ar trebui să existe,ca parte din Templu,acesta ar fi mai degrabă parte a fostei fortărețe romane.

Desigur aceasta este doar un alt punct de vedere,care are anumite poziții susținute, însă adevărul va rămâne să fie dezvăluit.

Însă hai sa vedem cu rezolvăm acesta dilemă cu câteva pasaje .

Primul zice așa:

2 Cronici 3:1 EDC100
[1] Solomon a început zidirea Casei Domnului la Ierusalim, pe muntele Moria, care îi fusese arătat tatălui său, David, în locul pregătit de David în aria lui Ornan, iebusitul.

Al doilea,care va face legătură cu primul zice:

1 Cronici 21:18 EDC100
[18] Îngerul Domnului i-a spus lui Gad să-i vorbească lui David să se suie să-I ridice un altar Domnului în aria lui Ornan, iebusitul.

Vom duce firul discuției utilizând 3 elemente relevante cu privire la locația Templului și bineînțeles cu care este asociat însă fiecare are aspect distincte deși se pot confunda cu ușurință.

Avem acești 3 jucător importanți:

1.Cetatea lui David
2. (Muntele) Sionul
3. Muntele Moriah

Toți acești jucători sunt deseori asociați cu Casa lui Dumnezeu sau Templul,iar așa cum am spus Templul a fost zidit a doua oară exact pe locația primului și va fi zidit tot acolo.

Ar fi desigur mai ușor să avem acces la niște cercetări utilizând tehnologia modernă de ultimă generație pentru a cerceta cu exactitate, însă fiind extrem de multă tensiune acolo, probabil tehnologia se îndreaptă mai degrabă spre securitate și aspecte militare momentan.

Vom merge atât cu pasajele biblice cât și cu aspecte geografice și istorice privind aceste 3 locații foarte apropiate unul de celălalt și poate uneori chiar însemnând același loc.

Muntele Moriah

Ne ducem tocmai până în Geneza pentru a găsi o primă mențiunea a acestui munte Moria,fix la locul unde este celebra jertfă “de testare”.

Geneza 22:2 EDC100
[2] Dumnezeu i-a zis: „Ia-l pe fiul tău, pe singurul tău fiu, pe care-l iubești, pe Isaac, du-te în țara Moria și adu-l ardere-de-tot acolo, pe un munte pe care ți-l voi spune!”

Așa cum am menționat într-un pasaj anterior,pe acest munte a început Solomon să construiască Templul.

2 Samuel 5:7 EDC100
[7] Dar David a pus mâna pe cetățuia Sionului: aceasta este cetatea lui David.

Iar dacă legam acest pasaj cu cel în care am menționat anterior că Domnul a ales Sionul sa locuiască în el pe veci,și David a cucerit Sionul….

Avem deja o ecuație destul de complicată.

Cetatea lui David + Muntele Moriah + Sionul = Casa lui Dumnezeu / Templul

Însă rămâne o mare necunoscută, și anume unde se află în prezent locul unde a fost construit Templul.

Care știți matematică vă invit:))

Bine că putem zbura spre alte teorii mai creștine conform cărora Iisus prin înviere este Templul și Casa de rugăciune pentru toate popoarele, așa cum a spus că dărâmă Templul și îl zidește iar în 3 zile,iar după înviere și prin întemeierea Bisericii,care este Templul…

Însă aici deja intrăm în alt domeniu,care nu prea se leagă cu subiectul nostru, însă este demn de îl tratat separat.

Sună bine teologic însă este departe de perspectiva vechiului testament și a faptului că Templul chiar a existat fizic și v-am arătat că inclusiv Iisus a fost în el și a spus ca este casa Tatălui său scoțând afara pe toți cei care aveau ocupații pământești.

Acuma altă întrebare pe care poate ne-o punem toți este următoarea…

Dacă Dumnezeu are o singură Casă care și aceea este distrusă,ce sunt celelalte clădiri sacre,precum biserici, sinagogi, temple, moschei,case de adunare, săli ale regatului etc?

Pot fi numite acestea casa lui Dumnezeu?

Sau cum se raportează Biblia la acestea și dacă o face, inclusiv pentru evrei,că ei sunt singurii care i-au construit o Casă lui Dumnezeu.

Iar potrivit bibliei și noi neamurile tot la acea Casa,acel Templu construit in Ierusalim va trebui să ne închinăm lui Dumnezeu.

Acum iar a trebuit să caut diferite variante de traducere întrucât am simțit că nu este potrivit termenul de Templu sau Casa a lui Dumnezeu aici:

Ezechiel 11:16 VDCL
[16] De aceea zi: Așa zice Domnul Dumnezeu: Deși i‐am depărtat departe între neamuri și deși i‐am împrăștiat prințări, totuși le voi fi un locaș sfințit pentru puțin timp înțările unde au venit.

Asa că varianta cu traducerea literală este mai potrivită.

Deci în lipsa Templului cel Mare, totuși se oferă și aceste locașuri sfințite , însă pentru puțin timp.

Să vedem ce alte locașuri sfințite se pot încadra aici fiindcă în pasajul acesta se face referire la sinagogă.

Incepem prin a trece granițele lui Israel…

Maleahi 1:5 EDC100
[5] Veți vedea cu ochii voștri lucrul acesta și veți zice: «Mare este Domnul dincolo de hotarele lui Israel!»”

Maleahi 1:11 EDC100
[11] Căci de la răsăritul soarelui până la asfințit, Numele Meu este mare între neamuri și pretutindeni se arde tămâie în cinstea Numelui Meu și se aduc daruri de mâncare curate, căci mare este Numele Meu între neamuri”, zice Domnul Oștirilor.

Deci pasajul ar fi relevant nu neapărat ca o forma de închinare într-un locaș sfințit ,ci mai degrabă că o forma de închinare către Dumnezeu cinstind Numele Lui.

Daniel 6:10 EDC100
[10] Când a aflat Daniel că s-a iscălit porunca, a intrat în casa lui, unde ferestrele odăii de sus erau deschise înspre Ierusalim, și de trei ori pe zi îngenunchea, se ruga și Îl lăuda pe Dumnezeul lui, cum făcea și mai înainte.

Aici ajungem cam unde suntem fiecare și anume rugăciune de acasă îndreptată spre Ierusalim.

In mod normal noi ne rugăm spre răsărit nu fiindcă de acolo răsare soarele ci pentru că acolo este Ierusalim, Templul și Casa lui Dumnezeu.

Sau nu?

Eu zic că așa ar fi corect.

În încheiere las acest pasaj care spune cum se definitivează acesta actuală situație.

Zaharia 6:12-13 EDC100
[12] și să-i spui: «Așa vorbește Domnul Oștirilor: ‘Iată că un Om al cărui nume este Odrasla va odrăsli din locul Lui și va zidi Templul Domnului. [13] Da, El va zidi Templul Domnului, va purta podoabă împărătească, va ședea și va stăpâni pe scaunul Lui de domnie, va fi preot pe scaunul Lui de domnie, și o desăvârșită unire va domni între ei amândoi.’»
Vechi 30.03.2025, 08:08:37
Senior Member

Implicit

Totuși să duc subiectul până la capăt, dacă tot l-am inceput și ajuns până aici, așa că vom intra și în Noul Testament, întrucât am menționat doar pasajele referitoare la Iisus cu privire la izgonire “afaceriștilor” din Templu și menționarea distrugeri totale ale acestuia,plus versetul de început al lui Pavel.

Dinamica înțelegerii naturii Templului și a Casei Lui Dumnezeu se modifică radical în Noul Testament și tranziția de la firul pe care l-am văzut întâmplându-se ia o direcție mult mai diferită.

Acuma mie sincer nu-mi prea place cum se leagă lucrurile, întrucât păstrând doar firul vechiului testament am ajuns sa mențin o logică și o cursivitate între ele.

Și ca să tes aici o interpretare, poate acestea idei există deja, dacă știți asemenea texte care tratează acest subiect vă rog să-mi recomandați, însă așa la rece aș deduce următoarele, dacă ar fi să o fac prin intermediul noului testament, deși nu voi spune că fac parte neapărat din ce cred.

Momentan merg aproximativ pe firul vechiului testament și cel expus până acum în postările anterioare din topic.

Deci așa pe scurt, odată cu venirea lui Hristos,care a spus următoarele:

Ioan 2:19-21 EDC100
[19] Drept răspuns, Isus le-a zis: „Stricați templul acesta, și în trei zile îl voi ridica!” [20] Iudeii au zis: „Au trebuit patruzeci și șase de ani ca să se zidească Templul acesta, și Tu îl vei ridica în trei zile?” [21] Dar El le vorbea despre templul trupului Său.

Practic și-a numit trupul său Templu, însă iudei au înțeles că el se referă chiar la Templul lui Dumnezeu.

Însă o legătură între cele două trebuie sa existe, întrucât luând în considerare că El este Dumnezeu întrupat, potrivit noului testament,automat acel Templu nu își mai avea rostul,din momentul ce Dumnezeu a venit pe Pământ.

Totuși câteva legături pot să le văd în Apocalipsă, însă până a ajunge acolo trebuie să mai găsesc câteva mai directe.

In Apocalipsa vedem așa:

Apocalipsa 11:19 EDC100
[19] Și Templul lui Dumnezeu, care este în cer, a fost deschis și s-a văzut chivotul legământului Său, în Templul Său. Și au fost fulgere, glasuri, tunete, un cutremur de pământ și o grindină mare.

Deci observăm că Templul lui Dumnezeu este acum in cer și la fel și chivotul,care era desigur în templu pe Pamant.

Deci putem deduce că atunci când Templul a fost distrus fizic, adică ultima dată în anul 70, acestea au fost “mutate” în Cer.

Totuși un alt pasaj spune așa:

Apocalipsa 21:22 EDC100
[22] În cetate n-am văzut niciun Templu, pentru că Domnul Dumnezeu, Cel Atotputernic, și Mielul sunt Templul ei.

Un pasaj interesant,dar se cam contrazice, aparent cu celelalte prezente in Apocalipsă,dar poate oferi și niște legături cu alte pasaje care întăresc faptul că Mielul, adică Iisus este Templul.

Însă Pavel o duce, așa cum știe el mai bine într-o direcție…

1 Corinteni 3:16 EDC100
[16] Nu știți că voi sunteți Templul lui Dumnezeu și că Duhul lui Dumnezeu locuiește în voi?

Nu aș îndrăzni să spun că putem fi comparați cu Templul,sau Casa lui Dumnezeu construită pe pământ și nici măcar cu trupul lui Hristos asemuit cu Templul .

Dar Pavel insistă mai departe cu această ideea:

1 Corinteni 6:19 EDC100
[19] Nu știți că trupul vostru este templul Duhului Sfânt, care locuiește în voi și pe care L-ați primit de la Dumnezeu? Și că voi nu sunteți ai voștri?

Și mai departe,de data asta cu citate din Tora.

2 Corinteni 6:16 EDC100
[16] Cum se împacă Templul lui Dumnezeu cu idolii? Căci noi suntem Templul Dumnezeului celui viu, cum a zis Dumnezeu: „Eu voi locui și voi umbla în mijlocul lor; Eu voi fi Dumnezeul lor, și ei vor fi poporul Meu.”

Mda,nu mă “cert” iarăși cu Pavel, însă par cam deplasate comparațiile între Casa lui Dumnezeu și Templul unic de pământ al lui Dumnezeu cu trupul nostru.

Poate a dorit și el sa dea alte nuanțe așa cum a făcut Iisus comparația cu trupul său.

Putem oarecum deduce că imediat după înălțarea lui Hristos la cer,nu a mai fost nevoie de un templu fizic pe pământ,iar acesta a fost înlocuit de Biserică?

Să vedem:

Efeseni 2:19-21 EDC100
[19] Așadar, voi nu mai sunteți nici străini, nici oaspeți ai casei, ci sunteți împreună-cetățeni cu sfinții, oameni din casa lui Dumnezeu, [20] fiind zidiți pe temelia apostolilor și a prorocilor, piatra din capul unghiului fiind Isus Hristos. [21] În El toată clădirea, bine închegată, crește ca să fie un Templu sfânt în Domnul.

Sună bine, așa ca o invitație la ospățul unui banchet in care ți se oferă așa din plin totul într-un mod gratuit.

Eu rămân totuși pe filieră clasică a Torei, fiindcă acolo totul se leagă și este demonstrat chiar și istoric.

Însă mereu îmi place să fiu obiect și să ofere și variantele care nu-mi convin sau nu le găsesc credibile sau corecte.
Vechi 30.03.2025, 13:15:23
Iorest Iorest is offline
Senior Member

Data înregistrării: 04.08.2016
Religia: Ortodox
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Seraphim7 Vezi mesajul

Putem oarecum deduce că imediat după înălțarea lui Hristos la cer,nu a mai fost nevoie de un templu fizic pe pământ,iar acesta a fost înlocuit de Biserică?

Sună bine, așa ca o invitație la ospățul unui banchet in care ți se oferă așa din plin totul într-un mod gratuit.
Apostolul Pavel a învățat în sinagogă, cât a putut, până l-au bătut și dat afară, deci clar nu dorea desființarea ideii de lăcaș consacrat pentru slujire.

Chiar stau și mă gândesc în lipsa unei Biserici, unde s-ar ține vasele sfințite de slujire, moaștele șamd ar umbla așa prin case de oameni unde se fac te miri ce păcate, scandaluri etc și să zicem că că ar fi ca o mănăstire în casa aceea, după ce ar muri respectivul unde s-ar ține și tot așa.

Iarna sau când e vreme rea unde s-ar strânge, deci e clar că trebuie să existe un loc consacrat slujirilor, unde să fie depozitate odoarele sfințite, cât mai identificabil de la distanță și de alții nou veniți care vor să învețe, de aceea și ecteniile pentru catehumeni din slujbă.
Vechi 30.03.2025, 19:13:45
cozia cozia is offline
Senior Member

Data înregistrării: 20.01.2007
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Iorest Vezi mesajul
Apostolul Pavel a învățat în sinagogă, cât a putut, până l-au bătut și dat afară, deci clar nu dorea desființarea ideii de lăcaș consacrat pentru slujire.
Vezi sa nu se inteleaga gresit de catre tinerii cititori. Apostolul Pavel o fi invatat in Sinagoga de nevoie dar strict invataturile lor Talmudice. In Templul lor sub nici o forma nu ai voie sa aduci vorba despre Iisus, nici in zilele noastre si nici acum 2000 de ani. Si asta este o regula stricta, oficiala, afisata peste tot, nu o parere. Se poate gasi oriunde pe Net.
Vechi 30.03.2025, 22:17:25
Iorest Iorest is offline
Senior Member

Implicit

Citat:
În prealabil postat de cozia Vezi mesajul
Vezi sa nu se inteleaga gresit de catre tinerii cititori. Apostolul Pavel o fi invatat in Sinagoga de nevoie dar strict invataturile lor Talmudice. In Templul lor sub nici o forma nu ai voie sa aduci vorba despre Iisus, nici in zilele noastre si nici acum 2000 de ani. Si asta este o regula stricta, oficiala, afisata peste tot, nu o parere. Se poate gasi oriunde pe Net.
Doamne ajută frate, iată că au învățat și în sinagogă despre creștinism atât cât li s-a permis

Capitolul 17

10.Iar frații au trimis îndată, noaptea, la Bereea, pe Pavel și pe Sila care, ajungând acolo, au intrat în sinagoga iudeilor.

11. Și aceștia erau mai buni la suflet decât cei din Tesalonic; ei au primit cuvântul cu toată osârdia, în toate zilele, cercetând Scripturile, dacă ele sunt așa.
12. Au crezut mulți dintre ei și dintre femeile de cinste ale elinilor, și dintre bărbați nu puțini.

Capitolul 14
1. Și în Iconiu au intrat ei, ca de obicei, în sinagoga iudeilor și astfel au vorbit, încât o mare mulțime de iudei și de elini au crezut.
13. Și când au aflat iudeii din Tesalonic că și în Bereea s-a vestit de către Pavel cuvântul lui Dumnezeu, au venit și acolo, întărâtând și tulburând mulțimile.

Capitolul 13

13. Și plecând cu corabia de la Pafos, Pavel și cei împreună cu el au venit la Perga Pamfiliei. Iar Ioan, despărțindu-se de ei, s-a întors la Ierusalim.
14. Iar ei, trecând de la Perga, au ajuns la Antiohia Pisidiei și, intrând în sinagogă, într-o zi de sâmbătă, au șezut.
15. Și după citirea Legii și a Proorocilor, mai-marii sinagogii au trimis la ei, zicându-le: Bărbați frați, dacă aveți vreun cuvânt de mângâiere către popor, vorbiți.
16. Și, ridicându-se Pavel și făcându-le semn cu mâna, a zis: Bărbați israeliți și cei temători de Dumnezeu, ascultați
:
Vechi 30.03.2025, 23:23:54
Senior Member

Implicit

Dacă mi-a revenit pofta de studiu biblic și scris am sa continui cu acest demers, însă într-un mod care din păcate nu va fi pe placul multora.

Însă va rog să mă iertați dacă voi aduce anumite poziții sau viziuni care nu sunt conforme cu ceea ce dumneavoastră credeți.

In acest topic din păcate nu voi avea niciun “aliat” creștin, și nici chiar vreo urmă de simpatie chiar și din partea islamică.

In acest demers voi avea un singur “prieten” și anume IUDAISMUL.

Așa că vă rog să-mi permiteți să scriu acest topic din acesta poziție și nu vreau să credeți că intenționeaz sub nicio forma hule, blasfemii sau jigniri la adresa Creștinismului.

De aceea să ne poziționăm pe o poziție de respect și toleranță întrucât în zona de studiu și dialog religios este extrem de important să cunoaștem, înțelegem și respectăm fiecare opinie.

Dacă vom face acest lucru vom putea înțelege extrem de multe aspecte inclusiv din Creștinism și chiar Islam.

Însă mare atenție, vă schimba destul de mult optica actuală oficială și cu siguranță aceste poziții și atitudini stau din păcate la baza multor conflicte.

Dacă aș fi emis asemenea ipoteze in alt timp istoric sau in alte circumstanțe as fi pasibil de condamnare la moarte.

Dacă am mai tratat acest subiect de pe poziții de “satanist” , sceptic, agnostic, eretic sau ateu,acum tratez acest subiect de pe poziția de credincios.

Așa cum am spus,din poziția iudaismului…

Majoritatea citind Vechiul Testament cunoaștem destule pasaje care condamnă in moduri categorice aspecte din prezent,și pe multe le asociem cu o vreme viitoare asociate cu sfârșitul lumii, însă niciodată nu am fi asociat de exemplu profeții cu referire chiar la Noul Testament, Iisus Hristos și formarea creștinismului într-un mod negativ.

De obicei aducem pasaje din vechiul testament,la fel cum a făcut Iisus,apostolii și Creștinismul pe urmă care sa confirme validitatea acestora,nu invers.

Dar dacă vom găsi pasaje din Vechiul Testament care să arate eroare și falsitatea Creștinismului?

Am mai adus de multe ori pasaje in alte topicuri care au arătat erorile grave făcute în special de Pavel,și am decis sa fac un întreg topic despre acest subiect legat de fenomenul creștin mai extins.

Desigur acestea nu sunt părerile mele personale,ci sunt in primul rând poziția Cuvântului lui Dumnezeu și inclusiv a evreilor.

Deci nu este că și cum am eu ceva împotriva sau am o intenție negativă.

Eu pur și simplu incerc sa găsesc adevărul și să-l discern de minciună și manipulare sau creații omenești care înlocuiesc revelația divină reală.

Așa cum am spus mereu,eu cred că toți oamenii trebuie să ajungă la adevăratul Dumnezeu, însă dacă mergem pe firul acesta a lui Dumnezeu revelat in Vechiul Testament evreilor, trebuie să o facem conform cerințelor Lui și nu după dorința noastră.

Nu spun că revelația se oprește la Vechiul Testament,nu spun că Noul Testament nu poate fi considerat cuvântul lui Dumnezeu,ba chiar pot spune și am spus că și Coranul este revelația lui Dumnezeu,ba îndrăznesc că cred că sunt și vor mai fi inclusiv revelații viitoare.

Însă cum discernem revelația autentică de cele omenești?

Sunt multe aspecte pe care doresc sa le tratez și desigur poate va fi mai haotic totul întrucât n-am un curs anume de unde sa incep.

As lua așa în funcție de ce descopăr pe măsură ce studiez.

Un aspect cu care as începe ar fi accesul neamurilor la Dumnezeu chiar înainte de Hristos,și cum s-ar face tranziția totala a lumii la închinarea și slujirea lui Dumnezeu, dacă excludem Noul Testament,pe Hristos și Creștinismul.

Să începem cu începutul și să vedem totuși cine l-a condamnat la moarte pe Hristos și de ce.

Adică degeaba dăm vină pe X,y sau w …Lucrurile sunt destul de simple și nu-i de vina nici imperiul Roman, nici evreii și nici noi sau păcatele noastre precum aud pe unii că noi îl răstignim pe Hristos zilnic când păcătuim.

Ăstea sunt fantezii teologice și meditații spirituale romanțate într-un duh prea mistic.

Let's bring the facts,vorba ăia:

Iată capetele de acuzare:

1.Incalcarea Sabatului

Matei 12:12 VDC
[12] Cu cât mai de preț este deci un om decât o oaie? De aceea este îngăduit a face bine în zilele de Sabat.”

Marcu 2:27 VDC
[27] Apoi le-a zis: „Sabatul a fost făcut pentru om, iar nu omul, pentru Sabat;

Marcu 2:28 VDC
[28] așa că Fiul omului este Domn chiar și al Sabatului.”

Acum sa vedem care este prețul acestei atitudini a lui Iisus și dacă este ea in acord cu Legea Lui Dumnezeu:

Exodul 31:15 EDC100
[15] Să lucrezi șase zile, dar a șaptea este Sabatul, ziua de odihnă închinată Domnului. Cine va face vreo lucrare în ziua Sabatului va fi pedepsit cu moartea.

Da,scurt și la obiect, deci este trimis la moarte direct de Tatăl,sau într-o interpretare mai atipică din moment ce și-a impus domnia sa peste Sabat,dar tot el a delegat pedeapsa cu moartea pentru încălcarea Sabatului.

2.Blasfemie

Matei 26:63-64 VDCL
[63] Dar Isus tăcea. Și marele preot i‐a zis: Te jur pe Dumnezeul cel viu să ne spui dacă tu ești Hristosul, Fiul lui Dumnezeu. [64] Isus îi zice: Tu ai zis. Dar vă spun: de acum veți vedea pe Fiul omului șezând la dreapta puterii și venind pe norii cerului.

Matei 26:65 VDCL
[65] Atunci marele preot și‐a sfâșiat veșmintele, zicând: A hulit. Ce mai avem trebuință de martori? Iată acum ați auzit hula.

Ioan 10:30, 33 EDC100
[30] Eu și Tatăl una suntem.”
[33] Iudeii I-au răspuns: „Nu pentru o lucrare bună aruncăm noi cu pietre în Tine, ci pentru o hulă și pentru că Tu, care ești un om, Te faci Dumnezeu.”

Evreii doar țineau Legea lui Dumnezeu:

Leviticul 24:16 VDCL
[16] Și cel ce hulește numele Domnului să fie omorât; toată adunarea să‐l ucidă cu pietre, atât străinul de loc cât și băștinașul; când va blestema Numele, să fie omorât.

3.Schimbarea Legii

Ioan 7:12 EDC100
[12] Noroadele vorbeau mult în șoaptă despre El. Unii ziceau: „Este un om bun.” Alții ziceau: „Nu, ci duce norodul în rătăcire.”

Deși a spus :

Matei 5:17 EDC100
[17] Să nu credeți că am venit să stric Legea sau Prorocii; am venit nu să stric, ci să împlinesc.

Matei 22:36-40 EDC100
[36] „Învățătorule, care este cea mai mare poruncă din Lege?” [37] Isus i-a răspuns: „«Să-L iubești pe Domnul, Dumnezeul tău, cu toată inima ta, cu tot sufletul tău și cu tot cugetul tău.» [38] Aceasta este cea dintâi și cea mai mare poruncă. [39] Iar a doua, asemenea ei, este: «Să-l iubești pe aproapele tău ca pe tine însuți.» [40] În aceste două porunci se cuprind toată Legea și Prorocii.”

Ioan 14:6 EDC100
[6] Isus i-a zis: „Eu sunt calea, adevărul și viața. Nimeni nu vine la Tatăl decât prin Mine.

Deuteronomul 6:4-6 EDC100
[4] Ascultă, Israele! Domnul, Dumnezeul nostru, este singurul Domn. [5] Să-L iubești pe Domnul, Dumnezeul tău, cu toată inima ta, cu tot sufletul tău și cu toată puterea ta. [6] Și poruncile acestea pe care ți le dau astăzi să le ai în inima ta.

Deuteronomul 4:2 EDC100
[2] Să nu adăugați nimic la cele ce vă poruncesc eu și să nu scădeți nimic din ele, ci să păziți poruncile Domnului, Dumnezeului vostru, așa cum vi le dau eu!

4.Se prezintă ca având autoritatea asemenea Lui Dumnezeu

Ioan 7:37-38 EDC100
[37] În ziua de pe urmă, care era ziua cea mare a praznicului, Isus a stat în picioare și a strigat: „Dacă însetează cineva, să vină la Mine și să bea. [38] Cine crede în Mine, din inima lui vor curge râuri de apă vie, cum zice Scriptura.” –

Matei 28:18 EDC100
[18] Isus S-a apropiat de ei, a vorbit cu ei și le-a zis: „Toată puterea Mi-a fost dată în cer și pe pământ.

Totuși pare că avem pasajul care ne spune destul de clar cine are acesta putere.

Deuteronomul 4:39 EDC100
[39] Să știi dar în ziua aceasta și pune-ți în inimă că numai Domnul este Dumnezeu sus în cer și jos pe pământ și că nu este alt Dumnezeu în afară de El.

Și doar in aceste condiții va oferi puterea:

Psalmul 2:6-8 EDC100
[6] „Totuși Eu L-am uns pe Împăratul Meu pe Sion, muntele Meu cel sfânt.” [7] „Eu voi vesti hotărârea Lui”, zice Unsul. „Domnul Mi-a zis: «Tu ești Fiul Meu. Astăzi Te-am născut. [8] Cere-Mi, și-Ți voi da neamurile de moștenire și marginile pământului în stăpânire!

Însă am văzut în ce condiții va zi rezidit Sionul.

Deci nu era cazul in timpul lui Iisus.
Vechi 30.03.2025, 23:25:17
Senior Member

Implicit

Însă învățătorii iudaismului care cunoșteau scripturile nu au căzut în capcană:

Ioan 7:47 EDC100
[47] Fariseii le-au răspuns: „Doar n-ați fi fost duși și voi în rătăcire!?

Vedem mai jos că era această lipsă a poporului de a cunoaște cuvântul lui Dumnezeu și de a fi influențabil la fel ca acum,iar Iisus fiind un maestru desăvârșit, logic facea valuri.

Ioan 7:48-49 EDC100
[48] A crezut în El vreunul dintre mai-marii noștri sau dintre farisei? [49] Dar norodul acesta, care nu știe Legea, este blestemat!”

Însă aici vedem o clarificare mai detaliată asupra unui profet care chiar dacă face minuni și semne,dar vorbește despre alți dumnezei, acesta nu trebuie urmat,ci până la urmă trebuie ucis.

Singurul profet ridicat din mijlocul evreilor care corespunde acestei descrieri este Iisus.

Deuteronomul 13:1-5 VDCL
[1] Dacă se va scula între voi un proroc sau visător de vise, și‐ți va da un semn sau o minune, [2] și s‐ar împlini semnul sau minunea despre care ți‐a vorbit când a zis: Să mergem după alți dumnezei pe care nu i‐ai cunoscut, și să le slujim! [3] să n‐ascultați de cuvintele acelui proroc sau acelui visător de vise; căci Domnul Dumnezeul vostru vă cearcă, pentru ca să știe dacă iubiți pe Domnul Dumnezeul vostru cu toată inima și cu tot sufletul vostru. [4] Voi să umblați după Domnul Dumnezeul vostru și să vă temeți de el și să păziți poruncile lui, și să ascultați glasul lui și să‐i slujiți și să vă alipiți de el. [5] Și acel proroc sau acel visător de vise să fie omorât, căci a vorbit abatere de la Domnul Dumnezeul vostru care v‐a scos din țara Egiptului și v‐a răscumpărat din casa de robie, ca să te momească din calea pe care ți‐a poruncit Domnul Dumnezeul tău ca să umbli pe ea; și să curăți răul din mijlocul tău.

………

Așa să mergen mai departe cu neconcordanțele dintre Legea lui Dumnezeu și Noul Testament.

Așa cum am văzut mai sus, inclusiv Iisus a fost deseori în contradicție cu Vechiul Testament, tocmai de aceea a fost crucificat.

Dacă acesta misiune este in planul lui Dumnezeu este discutabil, însă până la urmă acesta este subiectul discuției noastre.

Să vedem acum alt aspect,era oare necesar să moară cineva pentru păcatele noastre ,era în planul divin această jertfă și crucificare.

Rolul lui Mesia cel profețit in vechiul testament se poate asimila cu cel al lui Iisus și mișcarea creștină produsă după moarte lui?

……

Să vedem un alt conflict asupra cărora au fost iarăși multe dispute inclusiv între apostoli și evrei.

Plecăm de la pasajul de mai jos in care apostolii se adresează inclusiv poporului lui Israel, spunând că numele lui Iisus Hristos este singurul nume sub cer în care există mântuire.

Bun, toate bune pentru cei care nu cunosc Legea lui Dumnezeu.

Faptele apostolilor 4:10, 12 EDC100
[10] s-o știți toți și s-o știe tot norodul lui Israel: omul acesta se înfățișează înaintea voastră pe deplin sănătos în Numele lui Isus Hristos din Nazaret, pe care voi L-ați răstignit, dar pe care Dumnezeu L-a înviat din morți.
[12] În nimeni altul nu este mântuire, căci nu este sub cer niciun alt Nume dat oamenilor în care trebuie să fim mântuiți.”

Bun, toate bune pentru cei care nu cunosc Legea lui Dumnezeu.

Însă mai jos ,vedem următoarele:

Faptele apostolilor 4:18 EDC100
[18] Și după ce i-au chemat, le-au poruncit să nu mai vorbească cu niciun chip, nici să îi mai învețe pe oameni în Numele lui Isus.

Deci vedem că cărturarii cunoștea Legea și oare de ce le-au poruncit să nu mai învețe așa ceva:

Isaia 43:11 VDC
[11] Eu, Eu sunt Domnul, și afară de Mine nu este niciun Mântuitor!

Si că sa se duca orice urmă de îndoială,chiar și în condițiile în care Iisus ar fi fost Mesia vedem imediat pasajul dinaintea acestuia:

Isaia 43:10 VDC
[10] „Voi sunteți martorii Mei”, zice Domnul, „voi și Robul Meu pe care L-am ales, ca să știți, ca să Mă credeți și să înțelegeți că Eu sunt: înainte de Mine n-a fost făcut niciun Dumnezeu și după Mine nu va fi,

Spune clar,că Robul este asemenea poporului doar martorul lui Dumnezeu.

Mai jos avem alt ” atentat marca Pavel “ asupra Legii lui Dumnezeu, măi da are el ce are cu Legea lui Dumnezeu.

Romani 10:4 VDC
[4] Căci Hristos este sfârșitul Legii, pentru ca oricine crede în El să poată căpăta neprihănirea.

Însă are Pavel dreptate?

Adică chiar și Hristos a sous că el doar se dorește a fi împlinirea Legii, însă de a aici până la a spune că este sfârșitul Legii…

Chiar în condițiile în care Legea se împlinește,oare asta înseamnă sfârșitul ei?

Dau doar câteva afirmații referitoare la anumite legi uzuale,care se vor a fi VEȘNICE prima dată:

Leviticul 16:29 VDC
[29] ACEASTĂ SĂ VĂ FIE O LEGE VEȘNICĂ:

Leviticul 16:31 VDC
[31] ACEASTĂ SĂ VĂ FIE O LEGE VEȘNICĂ

Leviticul 16:34 VDC
[34].ACEASTĂ SĂ VĂ FIE O LEGE VEȘNICĂ

Avem cel puțin 3 mențiuni în interval de câteva pasaje care REPETĂ același lucru.

Adică înțeleg să le predici așa ceva neamurilor , însă ei le spuneau acestea chiar evreilor.

Psalmul 119:152 VDC
[152] De multă vreme știu, din învățăturile Tale, că le-ai așezat PENTRU TOTDEAUNA.

Eclesiastul 3:14 VDC
[14] Am ajuns la cunoștința că tot ce face Dumnezeu dăinuiește în veci, și la ceea ce face El nu mai este nimic de adăugat și nimic de scăzut, și că Dumnezeu face așa pentru ca lumea să se teamă de El.
Vechi 31.03.2025, 00:00:15
Iorest Iorest is offline
Senior Member

Implicit

Subiectul era legat de casa lui Dumnezeu nu de justificări pt crucificarea lui Iisus.

Iisus a făcut minuni mari acolo pe care nu le-a mai făcut nimeni niciodată, învierea unui mort de câteva zile, vindecarea unui orb din naștere șamd.

N-a sfidat Sabatul, de altfel întodeauna existau oameni care tratau sâmbăta sau în sărbători un rănit.

Vrei să spui că dacă pățea un mozaic ceva de Sabat în vremea când a propovăduit Iisus nu încerca să se trateze, îl lăsau să moară ?

Chiar e absurd de ce-l acuzau fariseii tu reiei ad litteram dar nu a fost Moise care a scris legile acolo, cu fariseii să se pronunțe să le dea lor dreptate, mai ales că el nu făcea efort fizic intens în Sabat, nu opera 10 ore șamd.

Thread Tools
Moduri de afișare