![]() |
![]() |
|
|
||||
|
||||
![]()
În unele locuri se spune "mărire Domnului", după cum știm. Fără îndoială este o laudă adusă Lui Dumnezeu, dar aș vrea să știu ce anume înseamnă a aduce slavă sau mărire Domnului. Explicați această idee vă rog, care este sensul ei.
|
|||
|
|||
![]()
Cred că înseamnă a te raporta în mod firesc la El....cred că e vorba de străpungerea, de entuziasmul celui care începe să îl vadă pe Dumnezeu precum este...iar în ceea ce ne privește pe noi poate că e un efort de a anticipa acea stare...o manifestare a dorinței noastre de a Îl vedea precum este....oricum astea mai mult ca sigur că sunt treburi care nu pot fi cunoscute decât în Duh...vorbind despre ele de la nivelul nostru gândesc că ne vom găsi în mod inevitabil vorbind pe lângă...eu unul nu mă simt prea legitim în ce am scris deși ceva ceva cred că am priceput eu din scrierile părinților legat de treaba asta
|
|
||||
|
||||
![]()
Salut Vlad,
Mulțumesc pentru răspuns. Speram să găsesc o trimitere la vreun Sfînt care să explice aceasta sintagmă atît de des folosită.
|
|||
|
|||
![]()
Eu nu am în minte vre-un text dedicat ci doar ceea ce au punctat în tratarea altor subiect extrem de conexe...poate ne ajuta vre-un coleg de forum
|
|
||||
|
||||
![]()
http://bibliaortodoxa.ro/cautare-rez...ext=slav%C4%83
Cînd meditez la sensul acestui cuvînt, îmi vine în minte recunoașterea faptului că Dumnezeu este Originea existenței, Susținătorul Universului, Creatorul omului și al tuturor ființelor, Făcătorul de minuni. Și Sfinții coparticipă la slava Sa într-o măsură mai mare sau mai puțin mare, după efortul depus în timpul vieții de a se apropia de El, Care este mare (mărit, slăvit). 2 Corinteni 3, 18 Iar noi toți, privind ca în oglindă, cu fața descoperită, slava Domnului, ne prefacem în același chip din slavă în slavă, ca de la Duhul Domnului. "Din slavă în slavă" ar însemna din ce în ce mai aproape de grandoarea ultimă a Lui Dumnezeu Cel infinit și de neînțeles pentru ființele care cugetă la El și aspiră către El. Oamenii și îngerii evoluează continuu în har spre asemănarea cu modelul lor Care este Hristos, Fiul Tatălui. Veacul de acum (Ziua a Șaptea) este startul drumului nostru către mărirea Lui Dumnezeu, apoi Ziua a Opta va continua ascensiunea creaturilor către Creator și tot așa în Vecii Vecilor. Deci cînd rostim "slavă Domnului", ne recunoaștem nimicnicia și micimea și neînsemnătatea în raport cu El, cum bine spui tu, Vlad. A Domnului este gloria și slava și mărirea și măreția și orice laudă îi putem aduce, iar noi - nici măcar noi nu sîntem ai noștri (1 Corinteni 6, 19). Și din praful care sîntem cu o scînteie de suflet, iată că Dumnezeu ne invită la asemănarea cu El - să devenim torțe purtătoare de Duhul Sfînt dacă vrem. Lucru pe care numai El îl poate face posibil, dar cu acceptul și coparticiparea noastră. Slavă Domnului că existăm și avem această posibilitate prin Jertfa Celui Unul-Născut și pentru rugăciunile Preasfintei, care se aseamănă cel mai mult cu Creatorul ei dintre toate ființele ce există în Cerurile Cerurilor.
|
||||
|
||||
![]()
"Intr-o convorbire pe care am avut-o cu parintele Staniloae, parintele a afirmat ca Ortodoxia e doxologie, adica ea se revarsa in preamarirea lui Dumnezeu. Aceasta este Ortodoxia adevarata, cea care preamareste pe Dumnezeu in Treimea Persoanelor Sale, si cinsteste pe Maica Domnului si pe sfinti. Doxologia se manifesta in sfintele slujbe ale Bisericii noastre care sunt vuietul Duhului in constiinta credinciosilor. De cate ori slujim lui Dumnezeu cream o atmosfera in care Dumnezeu e prezent in constiinta noastra, Maica Domnului ne este aproape, toti sfintii sunt in atentia noastra. Ortodoxia noastra trebuie sa se manifeste neaparat in cuvant si in gand, in simtire si in viata. Daca traim asa, traim ortodox. Dar daca nu ne angajam in doxologie, nu suntem nici in Ortodoxe."
http://www.crestinortodox.ro/sfaturi...ele-68438.html
![]() |
||||
Subiect | Subiect început de | Forum | Răspunsuri | Ultimele Postari |
Slava Desarta | OvidiuO | Pocainta | 50 | 30.01.2014 22:41:43 |
Slava maicii domnului | patricia2006 | Generalitati | 6 | 05.07.2012 16:21:19 |
Da-ti slava Domnului..... | Mihailescu-Marin Daniel | Generalitati | 2 | 19.10.2010 13:36:38 |
Slava desarta si trufia | mc2009 | Generalitati | 18 | 29.12.2009 14:13:14 |
Slava tie Doamne | dulcineea | Stiri, actualitati, anunturi | 1 | 21.09.2007 14:10:41 |
|