Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox

Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Generalitati > Generalitati
Răspunde

Thread Tools Moduri de afișare
Vechi 23.04.2026, 12:53:55
clau88's Avatar
clau88 clau88 is offline
Junior Member

Data înregistrării: 05.12.2016
Implicit Când a fost tămăduit Adam de toate bolile. La anul 5508, adică anul 33

Dovadă că Adam a fost tămăduit de toate bolile la anul 5508 de la facerea lumii, adică anul 33, care este anul Învierii, ci nu anul Întrupării, cum greșit cred majoritatea ! Asta se poate deduce și din prefața Bibliei de la București (1688) și de pe piatra de mormânt a Sfântului Ștefan cel Mare, însă și din pisaniile vechilor mănăstiri și biserici din întreaga țară !

Fragment din "Drumul Crucii" de Nicodim Măndita :

https://archive.org/details/DrumulCr...ndita1889-1975

Deci, așa Ioan învățând pe cei din iad, auzind și cel întâi zidit strămoșul Adam, zise către
Set, fiul lui: „Spune și tu, Set, când te-am trimis încă în viață fiind eu bolnav, ce ți-a spus
îngerul?". Iar Set a răspuns: „Tatăl meu, Adam, căzând oarecând în boală, aproape la
sfârșit, m-a trimis să fac rugăciune aproape de ușile Raiului, ca să fiu povățuit prin înger
la copacul milostivirii și să iau untdelemn dintr-însul și să ung pe tatăl meu ca să se
scoale din boală. Și, după ce m-am dus și am făcut rugăciunea cum a zis tatăl meu, a
venit îngerului Domnului și mi-a zis: „Untdelemnul pe care-1 ceri din copacul milostivirii
nu se află acum, ci mergi și spune tatălui tău că, după ce se vor împlini de la zidirea lumii
5508 ani, atunci se va pogorî Unul-Născut, Fiul lui Dumnezeu și Se va întrupa și Acela îl
va unge pe el cu astfel de untdelemn, care îl va ridica și de toată boala îl va tămădui, iar
acum a se face aceasta este cu neputință".

Acestea zicând Set, a răspuns Adam strămoșul către toți Patriarhii și
Proorocii: „Socotesc, o, fraților, că această milostivire acum a sosit, de a ne scoate pe toți
de aici". Și se bucurau cu toții, așteptând izbăvirea lor.

Intr-această bucurie a lor, a venit satana, stăpânul întunericului, și a zis
iadului: „Atoate-mâncătorule și nesățiosule! Ascultă cuvintele mele: Oarecare din neamul
iudeilor, ce se cheamă Iisus și Se numește pe Sine Fiul lui Dumnezeu, Acesta Om fiind și
prin mijlocirea mea răstignindu-L pe El iudeii, acum S-a săvârșit. Tu dar fii pregătit ca
aici să-L închizi pe El, pentru că am cunoscut că Om este și L-am auzit zicând: „întristat
este Sufletul Meu până la moarte". Acesta mi-a făcut mie multe rele în lume cât a
petrecut cu oamenii, căci unde găsea pe slugile mele le gonea, și pe câți oameni îi făceam
eu gârbovi, orbi, leproși, șchiopi și altele de acest fel, El numai cu cuvântul îi vindeca pe
ei. Și pe mulți gătindu-i eu spre îngropare, El pe aceștia, prin cuvânt, iar îi făcea vii. Deci

i-a zis iadul: „Și atât de puternic este Acesta, încât numai prin cuvânt să facă unele ca
acestea? Și dacă astfel este, mie mi se pare că nici tu, nici eu, sau oricare altul, nu va
putea să I se împotrivească, iar pentru că L-ai auzit pe El temându-Se de moarte, după
cum ai zis, acestea le grăia batjocorindu-te și înșelându-te, vrând ca să te răpească pe tine
cu mână tare. Și vai, ție, în vecii nesfârșiți!".

Atunci satana îi zice: „Atoatemâncătorule și nesățiosule iad! Atâta te-ai
înfricoșat auzind de vrăjmașul nostru cel de obște? Eu de Dânsul nu m-am temut
nicidecum, ci am lucrat prin iudei ca să se răstignească El și a fi adăpat cu fiere și oțet.
Deci, gătește -te, ca venind să-L ții pe Dânsul tare". A răspuns iadul: „Moștenitorule al
întunericului și fiule al pierzării, diavole, acum îmi spuseși că, gătindu-i tu spre
îngropare, El numai cu cuvântul i-a făcut iar vii, iar pe alții de îngropare izbăviți. Deci
cum pe Acesta și cu care putere II vom ține? Eu cu puțin mai înainte am înghițit un
oarecare mort, cu numele Lazăr, și după puțin timp oarecare din cei vii, numai cu
cuvântul, cu sila, dintru cele dinăuntru ale mele, pe acesta 1-a răpit și mie mi se pare că
Acesta despre care tu zici este. Și dacă pe Acesta aici II vom primi, mă tem ca nu cumva
să fim lipsiți și de ceilalți pe care îi avem, pentru că pe toți pe care din veac i-am înghițit,
iată că-i văd tulburându-se și mă doare pântecele meu. Deci mi se pare că nu este semn bun, Lazăr, cel ce mai înainte s-a răpit de la mine, căci nu ca un mort, ci ca un vultur a
zburat. Pentru aceasta îți zic să nu-L aduci pe Dânsul aici, căci mie mi se pare că vine să-i
scoată pe toți de la noi. Și acestea îți zic ție, căci dacă aici II vei aduce pe El, nimeni din
cei morți nu va rămâne". Acestea satana și cu iadul vorbindu-le între ei, s-a făcut glas
mare ca de un tunet, strigând: „Ridicați, căpetenii porțile voastre!". Și auzind iadul, zise
satanei: „Ieși acum dacă poți și te împotrivește Lui". Arunci a ieșit satana. Iar iadul a zis
dracilor lui: „Asigurați bine și tare porțile cele de aramă și zăvoarele de fier și țineți
încuietorile bine și fiți cu băgare de seamă toți, stând în picioare, căci dacă va intra Acela
aici, vaiul (durerea) ne va cuprinde pe toți".

Acestea auzind strămoșii, au început să-1 ocărască pe el, zicând:
„Atotatemâncătorule și nesățiosule iad! Deschide ca să intre împăratul Slavei". Atunci a
zis Proorocul David: „Nu știi, orbule, că eu - când eram încă viu în lume - acest glas: „ca
să ridicați porțile", am proorocit?". După care a răspuns Isaia, zicând: „Eu aceasta mai
înainte văzând-o prin Duhul Sfânt, am scris: „învia-vor morții și se vor scula cei de pe
pământ. Unde -ți este, moarte, boldul? Unde -ți este, iadule, biruința?". Atunci a venit iar
glas, zicând: „Ridicați, căpetenii, porțile voastre și vă ridicați porțile cele veșnice și va
intra împăratul Slavei!". Și auzind iadul glasul al doilea, a răspuns, ca și cum neștiind, și
a zis: „Cine este Acesta, împăratul Slavei?". Iar îngerii au zis: „Domnul cel puternic și
tare în războaie". Și numaidecât, cu cuvântul acesta, porțile cele de aramă s-au sfărâmat
și zăvoarele de fier s-au zdrobit și toți morții cei din veac legați s-au dezlegat din legături,
împreună cu care și noi (zic cei înviați).
Reply With Quote
Vechi 23.04.2026, 13:22:37
gianni79 gianni79 is offline
Junior Member

Data înregistrării: 10.12.2016
Implicit

VEDENIEA SFÂNTULUI IERARH CALINIC DE LA CERNICA , DESPRE ÎNCEPUTUL SFÂRȘITULUI LUMII

Acest veac al 7-lea a întrecut pe toate celelalte cu nedreptatea și cu răutatea .
Se va ridica neam peste neam și împărăție peste împărăție și va fi foamete și ciumă și cutremure pe alocuri”. (Matei 24.7) „Luați seama să nu vă speriați , căci trebuie sa fie toate, dar încă nu este sfârșitul .” (Matei 24.6) „
Toate acestea SUNT ÎNCEPUTUL DURERILOR .” (Matei 24.8)
„ȘI va da frate pe frate la moarte și tată pe copil și copiii se vor răzvrăti împotriva părinților și îi vor ucide.” (Marcu 13.12)
Acest veac este plin de putoarea păcatelor omenești ,de invidie, necurătie, ură, minciună …, dar ajunge: îl voi curma la mijloc; să înceteze stăpânirea păcatului !
Sfântul ierah de la CERNICA așa văzut:
începutul sfârșitului
va avea loc în jurul anului 7500 de la Adam. În anul 2025, se vor implini cei 7500 de ani.
Dumnezeu a creat pământul și cerurile și pe primul om, Adam.
Conform scrierilor bisericești , conform Sfintei Scripturi și conform Sfinților Părinți , sunt 5508 ani de la facerea lumii și până la învierea lui Hristos, iar de la Nașterea lui Hristos și până acum sunt 2020 ani. Învierea lui Hristos a avut loc la vârsta de 33 de ani.
Calculand: 5508 – 33 + 2021= 7496 ani.
Sf .Calinic a trăit mai aproape de noi, între anii 1787-1868, și este ctitorul mănăstirii Cernica din apropierea orașului Bucuresti, capitala României , careia i-a fost stareț timp de 31 de ani. În prezent, în biserica mare a mănăstirii se află racla cu sfintele moaște ale cuviosului, care necontenit fac minuni și dau TĂMĂDUIRI de tot felul de boli sufletești și trupești.

Starețul Calinic, fiind om sfânt , mare nevoitor și cu alese daruri duhovnicești, în jurul lui se adunaseră mulți monahi și chiliile din insula Sfântului Nicolae erau neîncăpătoare , fiind trebuință de noi chilii.
De aceea se gândea sa facă o mănăstire mai mare, în cealaltă insulă a sfântului Gheorghe.
Nu-i mai rămânea acum decât să înceapă lucrul, însă starețul Calinic statea la îndoială și amână începutul.

Ce se întâmplase ?
Dumnezeiasca vedenie a SFÂNTULUI IERARH Calinic de la Cernica:

"Un zvon circula în țară că nu peste mult timp, adică în 1848, aveau să aibă loc mari evenimente, un sfârșit de lume, un început de lume nouă . Frământat de aceste gânduri , într-una din nopți , întorcându-se la chilie de la slujba utreniei și așezându-se ca de obicei pe scaunul său, căci așa obișnuia să se odihnească cuviosul, șezând pe un scaun și niciodată întins pe pat ;în acel moment s-a aflat cu trupul în picioare, aievea nu în vis, în cealaltă insulă a Sfântului Gheorghe, având de-a dreapta pe Sf. Ierarh Nicolae și de-a stanga pe Sf. Mare Mucenic Gheorghe, care îl mustrau de ce nu a început zidirea mănăstirii în această insulă , pentru care deja primise bani.
Cuprins de frică și de cutremur, starețul Calinic a raspuns: „Iertați-mă, sfinților ai lui Dumnezeu, dar citind eu unele prevestiri despre viitor, am crezut ca la anul 1848 va fi sfârșitul lumii”. Atunci sfinții i-au zis: „Uită-te spre răsărit" . Și ridicând cuviosul ochii spre răsărit , nu se mai vedea cerul, ci numai o mare lumină dumnezeiască iar el spăimântându-se, a căzut la pământ, zicându-i : „Privește acum la răsărit și vei vedea taina cea mare a Providenței ". Si fiind întărit de darul lui Dumnezeu, Sf. Calinic a vazut pe cer pe Sf. Treime, așa cum este zugrăvită pe sfintele icoane, iar dedesupt, pe un mare pergament luminos era scris cu litere mari: 7500, ani de la Adam. Atunci sfinții care il sustineau pe brațe , i-au zis: „Vezi ca nu la 1848 va fi sfârșitul lumii, ci sfârșitul lumii va fi când se vor împlini 7500 de ani de la Adam .
Așadar , au adăugat sfinții , începe îndată a zidi marea mănăstire a Sf.M. Mc.Gheorghe”.

Privitor la calcularea anilor,
Cele mai precise calcule le găsim în scrierile Sfântului Ioan Gură de Aur, care a fost inițiatorul ca data de 25 Decembrie a fiecărui an să fie Marea Sărbătoare a Nașterii Domnului, reperul calculelor Sfântului este anul 5508 din Dumnezeiasca Scriptură, pe care Îngerul Domnului care păzea cu sabia de foc Edenul, i-a spus lui Sit (al treilea fiu a lui Adam), ce venise să-i ceară untdelemn pentru tămăduirea lui Adam.
Iar Adam a fost tămăduit de toate bolile la anul 33 de la Nașterea lui Iisus Hristos, anul Învierii Mântuitorului, adică 5508 de la zidirea lumii.
Tot la Sfântul Ioan Gură de Aur, găsim calculată data și ora nașterii Mântuitorului Iisus Hristos: 25 Decembrie 5475 ora 03.00, oră la care cele 24 candele a Bisericii din Betleem se aprind singure. Începând cu anul 7500 de la Adam (ANUL 2025 DE LA NAȘTEREA LUI IISUS HRISTOS) , Dumnezeu spune Arhanghelului Mihail în vedenia Sf. Nifon al Constantianei: „Să pregătească începutul judecătii".

Anul 7500 de la Adam ( era bizantină ) începe, conform calendarului Gregorian (calendarul Iulian corectat), pe data de 01 Septembrie 2024 și se sfârșește pe data de 01 Septembrie 2025.
S-a chinuit mult șerpăria să adauge acești 33 de ani erei bizantine. Aproape imediat după vedenia Sfântului Calinic de la Cernica, în Țările române nu s-a mai ținut socoteala anilor conform erei bizantine, și au început modificările de documente, de ne-au mai rămas doar două repere care ne arată anul real al erei bizantine:

1. Pidalion, canonul 15 al Sinodului I – II ce a avut loc în Constantinopol în Biserica Sfinților Apostoli la anul 6336 de la Adam (861 de la Hristos).
2. PUBLICAȚIUNILE RELIGIOASE ALE SFINTEI MĂNĂSTIRI ROMÂNEȘTI -PRODROMUL- DIN SFÂNTUL MUNTE ATHOS
ADEVERIREA SFINTEI ÎNVIERI A DOMNULUI ȘI DUMNEZEULUI NOSTRU IISUS HRISTOS
EDIȚIA a -6- a
La cuprins putem citi:
-Descoperirea pentru sfânta și Dumnezeiasca Liturghie, care din voința lui Dumnezeu s-a arătat păgânilor, la anii de la Hristos 1009 și de la zidirea lumii 6484 precum scrie Baronie.
„Atunci se va arăta pe cer Semnul Fiului Omului și vor plânge toate neamurile pământului și vor vedea pe Fiul Omului venind pe norii cerului, cu putere și cu SLAVĂ MULTĂ.” (Matei 24.30)
AMIN.
Reply With Quote
Vechi 23.04.2026, 14:30:03
el principe el principe is offline
Junior Member

Data înregistrării: 02.11.2016
Implicit

În vechime anii se calculau de la Învierea lui Hristos !
Sintagma folosită era "anul de la spăsenia lumii" sau "anul de la mântuirea lumii".
Termenul "spăsenie" provine din slavonă și înseamnă salvare (mântuire).

Tot pe această temă recomand următorul topic:
"Inscripții din Bisericile României" :

https://www.crestinortodox.ro/forum/...ad.php?t=19527
Reply With Quote
Vechi 23.04.2026, 16:48:49
Junior Member

Implicit

Iată, spre exemplu, Biserica Sf. Nicolae din satul Hagiești, comuna Sinești din județul Ialomița:

PISANIA cu litere chirilice este cea mai veche pisanie de biserică păstrată în județul Ialomița și menționează: „Cu voia și cu ajutorul Sfintei Treimi/ și întru mulțumirea și cinstea Sfântului Nicolae al Mirii Lichii Vechi,/ această sfântă și dumnezeiască/ biserică Radul Dudescul Vel. Căpitan za margine den temelie/ o au rădicat, o au făcut și o au înfrumusețat, întru pomenirea de veac/ a părinților, moșilor și strămoșilor și a tot nea/mu leat de la zidirea lumii 7211 și de la Spăseniie 1703“.

Last edited by el principe; 23.04.2026 at 16:56:55.
Reply With Quote
Vechi 23.04.2026, 17:07:38
cozia cozia is offline
Senior Member

Data înregistrării: 20.01.2007
Implicit

Спасение : cu caractere chirilice

Sau Spasenie, cu a nu cu ă

…de pe Net.
Reply With Quote
Vechi 23.04.2026, 17:49:25
clau88's Avatar
clau88 clau88 is offline
Junior Member

Data înregistrării: 05.12.2016
Implicit

Iată ce scrie și în prefața Bibliei de la București din 1688:

BIBLIA ADECǍ DUMNEZEIASCA SCRIPTURǍ ALE CEI VECHI ȘI ALE CEI NOAO LEAGE.TOATE CARE S-AU TǍLMǍCIT DUPRE LIMBA ELINEASCǍ SPRE ÎNȚELEGEREA LIMBII RUMÂNEȘTI, CU PORUNCA PREABUNULUI CREȘTIN ȘI LUMINATULUI DOMN IOAN ȘǍRBAN CANTACUZINO BASARABǍ VOIEVOD ȘI CU ÎNDEMNAREA DUMNEALUI CONSTANTIN BRÂNCOVEANUL, MARELE LOGOFǍT, Nepot de sor al Măriei Sale, carele, după prestăvirea acestui mai sus pomenit domnu, Putearnicul Dumnezău, den aleagerea a toatei Țări Rumânești, pre dumnealui l-au coronat cu domnia și stăpânirea a toată Țara Ugrovlahiei. Și întru zilele Măriei Sale s-au săvîrșit acest Dumnezăiesc lucru. Carele și toată cheltuiala cea de săvîrșit o au rădicat. Tipăritu-s-au întîiu în scaunul Mitropoliei Bucureștilor, în vremea păstoriei Preasfințitului părinte Chir Theodosie, Mitropolitul țării și exarhu laturilor. Și pentru cea de obște priință s-au dăruit neamului rumânesc, la anul de la facerea lumii, 7197, iară de la Spăsenia lumii, 1688, în luna lui noiemvri în 10 zile.
Reply With Quote
Vechi 24.04.2026, 13:25:12
Junior Member

Implicit

Biserica Sfânta Treime din localitatea Afumati, judetul Ilfov.

Iată ce scrie în Pisanie:

"Cu voia si ajutorul Priasfintei Uniia si Trisipostatei Troite / În Slava si lauda de Dumnezeu Născătoarei Pururea Fecioare Marii / Această Sfântă si Dumnezeiască Bisearică Constandin Cantacuzino / BIV VEL STOLNIC den temelie o au radicat, o au făcut si o au înfrumusetat / Întru pomenirea de veaci a părintilor, mosilor si strămosilor săi si a lui si a tot rodul / Lui si a neamului lui la anul de la zidirea lumii 7204 si de la Spăsenia ei 1696"

Last edited by el principe; 24.04.2026 at 13:56:11.
Reply With Quote
Vechi 24.04.2026, 15:11:05
pamvoo pamvoo is offline
Junior Member

Data înregistrării: 06.12.2016
Smile

Citat:
În prealabil postat de el principe Vezi mesajul
În vechime anii se calculau de la Învierea lui Hristos !
Sintagma folosită era "anul de la spăsenia lumii" sau "anul de la mântuirea lumii".
Termenul "spăsenie" provine din slavonă și înseamnă salvare (mântuire).

Tot pe această temă recomand următorul topic:
"Inscripții din Bisericile României" :

https://www.crestinortodox.ro/forum/...ad.php?t=19527
În acest context ar fi binevenită o descriere despre Mântuirea subiectivă ( îndreptarea) și Mântuirea Obiectivă ( Răscumpărarea).

"Mântuirea Obiectivă" are legătură cu "Spăsenia lumii", pe când, "Mântuirea subiectivă" este cu totul altceva !

Unii au criticat sintagma: "Catedrala Mântuirii Neamului", eu însă consider că este o sintagmă corectă și are strânsă legătură cu "Spăsenia lumii" sau cu "Mântuirea Obiectivă" adică Răscumpărarea !!!
Reply With Quote
Vechi 24.04.2026, 16:22:35
iustin_dumitru iustin_dumitru is online now
Senior Member

Data înregistrării: 13.07.2025
Implicit

Citat:
În prealabil postat de pamvoo Vezi mesajul
În acest context ar fi binevenită o descriere despre Mântuirea subiectivă ( îndreptarea) și Mântuirea Obiectivă ( Răscumpărarea).

"Mântuirea Obiectivă" are legătură cu "Spăsenia lumii", pe când, "Mântuirea subiectivă" este cu totul altceva !

Unii au criticat sintagma: "Catedrala Mântuirii Neamului", eu însă consider că este o sintagmă corectă și are strânsă legătură cu "Spăsenia lumii" sau cu "Mântuirea Obiectivă" adică Răscumpărarea !!!
Mantuirea subiectiva se refera la ce a urmat dupa mantuirea obiectiva, pana in zilele noastre ?

Daca da, cred ca catedrala are mai mult acest sens ,ca un neam se mantuieste treptat si depinde de el.

Daca ii zicea catedrala Mantuirii , atunci era celalalt sens
Reply With Quote
Vechi 25.04.2026, 00:12:48
Junior Member

Implicit

Episcopia Giurgiului ( almanah bisericesc ) :
A se vedea inscriptiile / Pisaniile de la pagina 227 :

https://episcopiagiurgiului.ro/Stiri...lmanah2014.pdf

Last edited by el principe; 25.04.2026 at 03:19:15.
Reply With Quote
Răspunde