Forum Crestin Ortodox Crestin Ortodox
 
 


Du-te înapoi   Forum Crestin Ortodox > Biserica Ortodoxa si alte religii > Biserica Romano-Catolica
Răspunde
 
Thread Tools Moduri de afișare
  #1  
Vechi 10.05.2010, 23:04:02
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Religia: Catolic
Mesaje: 7.751
Implicit Ignoranță invincibilă și ignoranță vinovată

Știm că, pentru ca un păcat să fie grav (sau de moarte), adică să ducă la căderea omului din starea de grație fără de care mântuirea nu este cu putință, trebuie să îndeplinească simultan trei condiții: materia gravă, intenția păcătoasă și deliberarea suficientă. Intenția și deliberarea alcătuiesc vinovăția, care cunoaște grade și tipuri. Rareori putem vorbi aici în termeni de "este" sau "nu este". Intenția se poate manifesta ca intenție directă sau ca intenție indirectă. Sau o combinație între cele două: praterintenția. Mai există, însă, un al patrulea tip: este ignoranța vinovată sau ceea ce penaliștii numesc culpa.

Câteva exemple ne vor ajuta să înțelegem mai bine:
- vecinul mă enervează teribil. Cel mai mult mă enervează obiceiul lui de a își băga capul printre ulucii gardului care ne desparte. Drept care îmi pregătesc pușca și, când îl surprind, trag și îl împușc. Este intenția directă. Am avut în vedere rezultatul și am urmărit producerea lui.
- vecinul mă enervează teribil. Cel mai mult mă enervează obiceiul lui de a își băga capul printre ulucii gardului care ne desparte. Pentru ca asta să nu se mai întâmple, am construit o inginerie întreagă: deîndată ce vecinul își va băga capul printre uluci, o armă pregătită de mine se va descărca. Este intenția indirectă: am avut în vedere rezultatul, accept producerea lui, dar nu urmăresc producerea lui.
- vecinul mă enervează teribil. Cel mai mult mă enervează obiceiul lui de a își băga capul printre ulucii gardului care ne desparte. Ca să îi dau o lecție îmi pregătesc pușca. Desigur, nu trag în plin pentru atâta lucru, drept care îi țintesc picioarele. Ghinion: tocmai atunci vecinul se apleacă. E mort, prin împușcare în cap. Am urmărit producerea unui rezultat mai mic: este praeterintenția
- vecinul mă enervează teribil. Cel mai mult mă enervează obiceiul lui de a își băga capul printre ulucii gardului care ne desparte. Sunt hotărât să îl pun în gardă că sunt bărbat adevărat. Iau o pușcă descărcată și o îndrept împotriva lui, apăsând pe trăgaci. Dar, s-a întâmplat un lucru incredibil: aveam glonț pe țeavă. Cum de nu mi-am dat seama ? Este culpa, sau ignoranța vinovată.

Dar mai există un fel de ignoranță. Să presupunem că sunt papuaș și la noi la trib nu s-a auzit de puști. Sau, să presupunem (desigur, numai de dragul ipotezei) că sunt complet tâmpit și, deci, incapabil să înțeleg cum funcționează o pușcă și am luat pușca lui tata, care e vânător.

Vom sesiza imediat ceea ce discriminează ignoranța vinovată de ignoranța invincibilă. În primul caz, eu știu cum funcționează o pușcă. Am fost și în armată și știu că din principiu nu se îndreaptă arma, nici chiar descărcată, asupra unui om. Nu am urmărit producerea rezultatului, nici nu am acceptat producerea lui. Dar aș fi putut ști și ar fi trebuit să știu că se poate produce.
__________________
Doamne, Tu pe toate le știi ! Tu știi că Te iubesc !

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com
Reply With Quote
  #2  
Vechi 11.05.2010, 01:40:34
The_Fallen The_Fallen is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 02.06.2009
Mesaje: 380
Implicit

Interesant, dar care este scopul oferirii acestor informatii?
__________________
Cel mai tare schimb de replici de pe forum:
"Spune Biblia clar"
"Bblia zice clar si ca liliecii sunt pasari."
Reply With Quote
  #3  
Vechi 11.05.2010, 08:07:34
Mihnea Dragomir's Avatar
Mihnea Dragomir Mihnea Dragomir is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 15.02.2010
Locație: Ținuturile Loirei, Franța
Religia: Catolic
Mesaje: 7.751
Implicit

Citat:
În prealabil postat de The_Fallen Vezi mesajul
Interesant, dar care este scopul oferirii acestor informatii?
Cred că dialogul dintre confesiuni ar trebui să depășească clasicele dispute despre papa sau despre transsubstanțiere, etc. Ar trebui să discutăm despre roadele reflecției teologice făcute în secolele trecute de la despărțirea noastră. Deoarece în domeniul teologiei morale s-au definit mai puține deosebiri ca în domeniul teologiei dogmatice, cu precădere pe acest tărâm ar trebui clădite punți.
__________________
Doamne, Tu pe toate le știi ! Tu știi că Te iubesc !

www.catehism.com
http://regnabit.wordpress.com
Reply With Quote
  #4  
Vechi 11.05.2010, 10:50:25
topcat
Guest
 
Mesaje: n/a
Implicit

Citat:
În prealabil postat de Mihnea Dragomir Vezi mesajul
Nu am urmărit producerea rezultatului, nici nu am acceptat producerea lui. Dar aș fi putut ști și ar fi trebuit să știu că se poate produce.
Dar, nu-i asa, satana a intrat in mine si m-a pus sa trag :)
Reply With Quote
  #5  
Vechi 11.05.2010, 12:10:48
Erethorn Erethorn is offline
Banned
 
Data înregistrării: 28.12.2009
Locație: Timisoara
Religia: Catolic
Mesaje: 2.079
Implicit

De altfel, este de observat ca aceasta institutie de drept canonic, a vinovatiei, prezentata de catre Mihnea Dragomir se regaseste aproape identic in dreptul penal roman (si nu numai).

Ar mai fi de precizat că din punct de vedere penal culpa se imparte in doua categorii:

1. Culpa cu prevedere - faptasul prevede posibilul rezultat al faptei, dar socoate, din usurinta, ca acesta nu se va produce. De exemplu, conduc cu 150 la ora in oras, si produc un accident. In calitate de sofer, eram constient ca este posibil un accident in aceste conditii, dar in mod usuratic am sperat ca nu se va produce.

2. Culpa fara prevedere - este cea prezentată de Mihnea Dragomir.
Reply With Quote
  #6  
Vechi 11.05.2010, 18:03:06
Marius22 Marius22 is offline
Senior Member
 
Data înregistrării: 23.07.2007
Locație: Bucuresti
Religia: Ortodox
Mesaje: 2.345
Implicit

Nu cunosc sa existe o asemenea clasificare in morala ortodoxa. Si daca ar exista in anumite manuale, acelea cu siguranta ar fi scolastice, adica influentate in mod vadit de gandirea teologica romano-catolica.

Nu este proprie parintilor rasariteni, aceasta metodologie asupra pacatului care "desparte firul in patru". Acestia au avut in vedere nu atat pacatul in sine, cat intensitatea pocaintei. Degeaba definesc cu lux de amanunte contextul in care savarsesc un pacat, daca apoi raman neindreptat.

Last edited by Marius22; 11.05.2010 at 18:05:40.
Reply With Quote
Răspunde

Thread Tools
Moduri de afișare


Subiecte asemănătoare
Subiect Subiect început de Forum Răspunsuri Ultimele Postari
Al treilea razboi mondial?Rusia e vinovata de drama Poloniei? tigerAvalo9 Generalitati 95 20.12.2013 08:19:09
Sunt vinovata... Simona-Marilena Generalitati 19 08.10.2009 18:15:29