Aboneaza-te si afla in fiecare saptamana noutatile de pe CrestinOrtodox.ro
Manastirea Recea a luat fiinta dupa 1989 cu binecuvatarea IPS Andrei Andreicut, avand ca stareta pe monahia Cristina Chichernea, iar ca duhovnic, pe parintele Ioan Iovan. La sfarsitul anului 1991 s-au reabilitat si finisat biserica si cladirea incepute inca din 1982 si care ramasesera neterminate...
Manastirea Hurezi a fost construita intre anii 1690 si 1693. Manastirea Hurezi reprezinta cel mai vast ansamblu de arhitectura medievala pastrat in Tara Romaneasca. El cuprinde manastirea propriu-zisa, biserica bolnitei, ctitorita de doamna Maria, sotia lui Constantin Brancoveanu, ridicata la 1696...
Schitul Patrunsa a fost construit in anul 1740 de catre episcopul Climent al Ramnicului. Schitul Patrunsa a fost distrus de caderea unei stanci si a fost refacut in a doua jumatate a secolului al XVIII lea. Actuala constructie a schitului Patrunsa dateaza din secolul al XIX. Schitul Patrunsa este...
Schitul Tamand a fost infiintat in 2009, pe terenul primit din partea Consiliului Judetean Arad, in urma desfiintarii Spitalului social de batrani. Biserica de lemn in stil maramuresean a fost construita inca din 2003, iar, dupa infiintare, in incinta au fost amenajate chiliile, si alte cladiri...
Schitul Manastirea Baile Herculane a fost infiintata la initiativa IPS Laurentiu Streza in cadrul edificiului "Vila Dobosanu" din statiunea Baile Herculane. Au fost intreprinse ample lucrari pentru repararea cladirii si amenajarea unui paraclis si a camerelor de oaspeti, iar mai apoi a trapezei si...
Manastirea Brebu a fost infiintata in anul 1997. Sfintirea bisericii a avut loc in 1999. Pana in prezent s-au construit un corp de chilii, trapeza, paraclisul de vara.
Manastirea Teius a fost infiintata in 1999. Complexul monahal cuprinde: o biserica de zid, un corp de chilii, staretia, altarul de vara si o gospodarie-anexa.
Manastirea Vasiova dateaza din 1905 si este ctitoria ieromonahului Macarie Gusca. Intre anii 1940-1945 a activat aici ca preot misionar renumitul duhovnic Vichentie Malau. Dupa ce in perioada comunista a fost transformata intr-o casa de copii cu dizabilitati, manastirea Vasiova a fost reactivata...
Schitul Gornea a fost infiintat in 2001 pe locul unui fost pichet de graniceri. Biserica schitului a fost sfintita in 2006.
Schitul Bogaltin a fost infiintat in anul 1949. Biserica Schitului Bogaltin a fost sfintita de catre Vasile Lazarescu, mitropolitul Banatului, in anul 1959. Schitul Bogaltin a fost desfiintat in perioada comunista si reactivat in anul 1994. In prezent acest schit este de maici.
Schitul Fenes a fost infiintat in anul 2001. Schitul Fenes are si un paraclis, chilii si trapeze. Schitul Fenes este in prezent un schit de calugari.
Schitul Semenic a fost infiintat in anii 1945-1946. ShitUl Semenic a fost desfiintat de regimul comunist la 3 ani de la construirea sa si reactivat dupa 1989, an in care biserica a fost renovata si resfintita.
Schitul Stanile apartine de Manastirea Muntele Ceahlau. Schitul Stanile a fost infiintat in anul 1998. Chiliile si paraclisul sunt din caramida.
Manastirea Calugara a fost ctitorita in 1858 de catre teologul Alexie Nedici in apropierea satului sau natal. A fost resfintita in anul 2000 de PS Laurentiu Streza. Dintre lucrarile recente din cadrul ansamblului monahal amintim: mansardarea corpului de chilii si ridicarea altarului de vara.
Manastirea Caraiman este una dintre cele mai noi vetre moanhale din Arhiepiscopia Bucurestilor. Inceputurile manastirii s-au facut in anul 1998, cand PF Teoctisc a binecuvantat pe ieromonahul Gherontie Puiu sa ridice aici un schit de lemn. Biserica de lemn este sfintita in anul 2001.
Schitul Sfantul Ilie se afla pe locul unui schit mai vechi, numit de localnici Schitul Apsoara. Acesta a fost ctitorit mai inainte de anul 1700, de capitanul Dragomir Bancescu si sotia lui, Stana. Schitul este metoc al Manastirii Ciolanu.