Manastirea Carnu

10 vietuitoare, viata de obste

Hram: Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil (biserica mare), Sfantul Epifanie (paraclisul mare), Sfintii Apostoli Petru si Pavel (paraclisul mic)

Acces: din Sibiciu de Jos, loc. situata pe DN 10 Buzau (55 km)-Brasov (100 km), DL spre E, prin Panatau, 9 km pana la manastire

Stareta: stavrofora Antonia Vrabie; Contact +40730087247, +40744806399

Adresa: com. Panatau, 127420, jud. Buzau

Manastirea Carnu este ctitoria domnitorului Mircea Ciobanu si a sotiei sale, Doamna Chiajna, pe locul celor mai vechi sihastrii din Muntii Buzaului si Codrii Cislaului. Sihastria Carnu, de pe valea paraului Tega, intemeiata de calugari iubitori de liniste, s-a format in jurul unei biserici de lemn, cu hramul Sf. Arh. Mihail si Gavril. In anul 1546, in a doua sa domnie, Mircea Ciobanu a ridicat biserica Manastirii Carnu, mentinand hramul vechii biserici.

Se povesteste ca, in timpul unei invazii otomane, Doamna Chiajna, avand asupra sa documente secrete ale tarii, a stat ascunsa in turla bisericii. Fiind nevoita sa stea ghemuita in spatiul foarte ingust dintre peretii turlei, cu nasul lipit de perete, Doamnei Chiajna i s-ar fi turtit nasul, devenind carn. De la aceasta intamplare, ramasa in memoria locului, in amintirea patriotismului Doamnei Chiajna, i s-ar fi atribuit si sfantului lacas numele de "Carnu".

Dupa 140 de ani de incetare a activitatii monahale, acest asezamant a fost redeschis la 1 martie 1991, la initiativa Preasfintitului Epifanie Norocel, episcopul Buzaului, iar la 14 octombrie 1991 s-a oficiat prima slujba religioasa in biserica refacuta