Manastirea Dalhauti

17 vietuitoare, viata de obste

Hram: Izvorul Tamaduirii (biserica nedatata), Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil (biserica din lemn), Biserica Sfintii imparati Constantin si Elena (biserica noua)

Acces: din Focsani pe DC 147, DC 146, trecand prin Carligele, pana la Dalhauti 13,5 km. Manastirea se afla la 2,5 km V de sat, pe drum forestier.

Stareta: stavrofora Emanuela Enea;

Adresa: sat Dalhauti, com. Carligele, 627068, jud. Vrancea

Manastirea Dalhauti este cunoscuta in tara mai ales prin Icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului si prin faptul ca, aici a vietuit, vreme de 20 de ani, Sfantul Cuvios Vasile de la Poiana Marului, pomenit in Biserica noastra la 25 aprilie - mare duhovnic si inegalabil indrumator spre rostirea rugaciunii inimii: "Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieste-ma pe mine, pacatosul!"

Dupa unii cercetatori, prima biserica a vechii vetre sihastresti este inaltata intre 1464 si 1469. In aceasta manastire se gasesc trei biserici - monumente istorice si de arhitectura. Biserica Izvorul Tamaduirii, constructie din zid in forma de nava, cu contraforti, fara turla, este varuita atat in interior peste zugraveala de la inceput, cat si la exterior. Nu are nici o inscriptie din care sa se cunoasca anul si ctitorul. Pe usa este scris, totusi, 1828, acesta fiind, probabil, anul in care sfanta biserica a fost refacuta.