Manastirea Ghighiu

50 vietuitoare, viata de obste

Hram: Izvorul Tamaduirii (biserica mare), Sfintii Lazar, Spiridon si Haralambie (biserica din cimitir)

Acces: de la intrarea in Ploiesti dinspre Bucuresti 2 km pe centura de est a Ploiestiului pana la manastire, 58 km din Bucuresti pe DN 1/E 60.

Stareta: stavrofora Eupraxia Neacsu;

Adresa: sat Ghighiu, com. Barcanesti, 107056, jud. Prahova

Manastirea Ghighiu este o manastire ortodoxa din apropierea orasului Ploiesti. Pe acest loc, in secolul al XVI-lea, se afla ridicat schitul logofatului Coresi si al jupanitei Slavita. In anul 1817, Mariuta Rafoveanca si mama ei, Ana, doneaza un teren si ceva bani, pentru ridicarea unui schit. Cel care se va ocupa cu randuiala schitului va fi monahul Agapie. Biserica manastirii, din zid, a fost ridicata in anul 1858, urmand ca in 1866 sa fie sfintita. Biserica cea mare a fost sfintita de catre Gheorghe Tattarescu, in anul 1864. In timpul Primului Razboi Mondial manastirea ajunge fabrica de conserve.

Patriarhul Justinian Marina restaureaza intreg ansamblul monahal, transformandu-l in manastire de maici, in anul 1952. Icoana Maicii Domnului Siriaca este renumita pentru dragostea pelerinilor fata de ea. Aceasta a fost adusa manastirii, in anul 1958, de episcopul Vasile Samaha de Sergiopolis, Siria.