Manastirea Ratesti

60 vietuitoare, viata de obste

Hram: Sfanta Treime, Sfantul Dimitrie Izvoratorul de Mir

Acces: 30 km NV de Buzau pe DN10, se trece raul Buzau inainte de loc. Satuc; ori pe DJ 203 K/L, trecand prin Berea, pana la Ratesti; apoi 2 km pe DC 194 pana la manastire;

Stareta: stavrofora Ghelasia Tanase

Cazare: 20 locuri

Adresa: sat Ratesti, com. Berea, 127039, jud. Buzau

Manastirea Ratesti este situata la aproximativ 30 km N-V de Buzau, soseaua Buzau-Brasov in satul Ratesti, comuna Berca . Aceasta asezare monahala, ctitorie a boierului Dragomir si a sotiei sale, a fost initial (pe la sfarsitul secolului al al XVI-lea) schit de calugari ce avea atunci o mica biserica de lemn cu hramul "Sfanta Treime". Schitul Ratesti (asa apare in acte pana la 1868) a fost mentionat documentar pentru prima oara la 6 mai 1634, intr-un act de danie al monahului Sofronie de Gomesti. O alta marturie indirecta despre existenta schitului exista intr-un act din 21 ianuarie 1652, in care printre cei ce dau marturie ca Dragomir Capitanul stapanea mosia Ratesti figurau Damaschin Calugarul, Daniil Calugarul si Popa Dumitru calugarul, vietuitori in schitul ctitorit de capitanul Dragomir.

Conform documentelor - in anul 1752 acest sfant lacas a ramas parasit, fenomenul pustiirii fiind frecvent intalnit in aceasta perioada si la alte schituri din judetul Buzau, din pricina lipsei de calugari. Este reinfiintat dupa 1760 ca urmare a donatiei facute de boierii Scarlat si Alexandru Hrisoscobu - insa ca manastire de maici, iar in anul 1784 i se mai construia inca o biserica de lemn, cu hramul "Sfantul Mare Mucenic Dimitrie". Pe temeliile acesteia s-a ridicat ulterior, in anul 1844, biserica cea mare de acum, purtand ambele hramuri: "Sfanta Treime" si "Sfantul Mare Mucenic Dimitrie". Tot in aceasta perioada s-a construit in cimitir o biserica mica cu o singura turla pe naos, pictata in 1874 (pictura modesta) de un autor necunoscut ce are hramul "Invierea lui Lazar".