
Joi, 24 octombrie 2024, incepand cu ora 12.00, va avea loc procesiunea "Calea Sfintilor", in cadrul careia vor fi purtate in pelerinaj, prin centrul Capitalei, moastele Sfantului Cuvios Dimitrie cel Nou, sfintele moaste ale Sfantului Mare Mucenic Dimitrie, Izvoratorul de Mir, moastele Sfantului Nectarie din Eghina si cele ale Sfintilor Imparati Constantin si Elena. Procesiunea se va desfasura dupa cum urmeaza:
- prima coloana va pleca de la Catedrala Patriarhala cu moastele Sfantului Cuvios Dimitrie cel Nou, ale Sfantului Mare Mucenic Dimitrie, Izvoratorul de Mir, si ale Sfantului Ierarh Nectarie, pe traseul: Catedrala Patriarhala - Str. Patriarhiei - Bdul. Regina Maria - baza Dealului Patriarhiei (Piata Unirii);
- a doua coloana va pleca de la Catedrala Mitropolitana Sfantul Spiridon-Nou cu moastele Sfintilor Imparati Constantin si Elena, pe traseul: Str. Bibescu Voda, baza Dealului Patriarhiei (Piata Unirii);
- ambele coloane se vor intalni, la baza Dealului Patriarhiei, cu delegatia condusa de Preafericitul Parinte Gheorghe, Arhiepiscopul Ciprului, care va aduce moastele Sfantului si Dreptului Lazar. Cele doua coloane reunite, impreuna cu oaspetii din strainatate, vor urca, in procesiune, spre Catedrala Patriarhala.
La ora 12.45, la Catedrala Patriarhala, va avea loc primirea Sfintelor Moaste de catre Preafericitul Parinte Patriarh Daniel la Altarul Mare de Vara, transmite Biroul de presa al Patriarhiei Romane.
La ora 13.15, racla cu moastele Sfantului si Dreptului Lazar va fi depusa spre inchinare in Baldachinul Sfintilor de pe Colina Patriarhiei pentru a fi cinstite de pelerini, alaturi de moastele Sfantului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucurestilor, ale Sfantului Mare Mucenic Dimitrie, Izvoratorul de Mir, ale Sfintilor Imparati Constantin si Elena si ale Sfantului Ierarh Nectarie.
Aducerea de cinstite moaste ale sfintilor si de odoare sfinte, ca si prezenta la hramurile catedralei din Bucuresti a unor inalti ierarhi, ca delegati ai Bisericilor Ortodoxe surori, a devenit o traditie de mult folos sufletesc pentru credinciosi.
Hramul Sfantului Dimitrie cel Nou a adunat an de an multimi de credinciosi veniti sa se roage la sfintele moaste, sa le cinsteasca si sa ii ceara ajutor. Traditia de a aduce la Bucuresti cu prilejul sarbatorii Sfantului Dimitrie cel Nou si moaste ale altor mari sfinti ai Ortodoxiei a fost instituita de Preafericitul Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane. Astfel, pelerinii pelerinii au putut cinsti in anii:
2010: un fragment din Cinstitul Lemn al Sfintei si de Viata Facatoarei Cruci.
2011: Cinstitul Cap al Sfantului Apostol Andrei.
2012: moastele Sfantului Ierarh Nectarie de la Eghina.
2013: doua icoane facatoare de minuni ale Sfintilor Imparati cu fragmente din Lemnul Sfintei Cruci si din moastele Sfintei Imparatese Elena, impreuna cu moastele Sfantului Mare Mucenic Artemie, general al Sfantului Imparat Constantin cel Mare.
2014: un fragment din Cinstitul Lemn al Sfintei Cruci si moastele Sfantului Domnitor Martir Constantin Brancoveanu.
2015: moastele Sfintilor Trei Ierarhi, Vasile cel Mare, Grigorie Teologul si Ioan Gura de Aur.
2016: moastele Sfantului Apostol, intaiul Mucenic si Arhidiacon Stefan.
2017: un fragment din Lemnul Sfintei Cruci si moastele Sfantului Cuvios Serafim de Sarov.
2018: moastele Sfantului Ierarh Calinic de la Cernica, Episcopul Ramnicului.
2019: moastele Sfintei Mucenite Filofteia de la Curtea de Arges si cele ale Sfantului Ierarh Dionisie, Episcopul Cetatii Albe - Ismail.
2020: moastele Sfantului Cuvios Stelian, ocrotitorul copiilor, de la biserica Sfantul Stelian - Lucaci din Bucuresti.
2021: moastele Sfantului Ioan Iacob Noul Hozevit.
2022: moastele Sfantului Ierarh Grigorie Palama.
2023: icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului Panagia Soumela.
Mentionam ca anul acesta, pelerinii care vor veni sa cinsteasca moastele Sfantului Dimitrie cel Nou, se vor putea inchina si la moastele Sfantului si Dreptului Lazar..
Sfantul Dimitrie cel Nou s-a nascut la inceputul secolului al XIII-lea, intr-o familie de tarani din satul Basarabi, in sudul Dunarii, apartinand in vremea aceea regatului Bulgariei.
Moastele Sfantului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucurestilor, se afla in actuala Catedrala Patriarhala, din anul 1774. El a fost proclamat in mod oficial ca Ocrotitor al Bucurestilor in 1792, iar mai tarziu, in vremea Patriarhului Justinian Marina, Sfantul Cuvios Dimitrie cel Nou a fost canonizat.
Sursa: CrestinOrtodox.ro
-
Sfantul Dimitrie cel Nou Basarabov, ocrotitorul Bucurestilor
Publicat in : Vietile sfintilor -
Sfantul Dimitrie cel Nou
Publicat in : Sfantul Dimitrie cel Nou Basarabov
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.