Evenimente in Protopopiatul Targu Carbunesti

Muzeul crucilor din localitatea Măceşu, judeţul Gorj, a fost recent gazda unei manifestări culturale deosebite, tabăra de pictură cu subiect religios „Lumină din lumină”. Manifestarea, ajunsă la cea de a treia ediţie, a fost organizată în scopul restaurării crucilor din muzeul amintit, unele cruci având o vechime chiar şi de 130 de ani. De asemenea, în parohia gorjeană Stejari, Protopopiatul Târgu Cărbuneşti, va avea loc la finele acestei luni Simpozionul naţional „De pe plaiuri caimone”.

Muzeul crucilor de la Măceşu, localitate aflată în Protopopiatul Târgu Cărbuneşti, judeţul Gorj, este un unicat în toată zona Olteniei, adăpostind în secţia interioară numeroase cruci de diferite tipologii: cruci de pomenire, de căpătâi, cruci pentru iertarea păcatelor etc. Obiectele au fost strânse din aproape toate zonele judeţului, unde obiceiurile diferă de la o localitate la alta. Tot aici există cruci de pomenire închinate unora dintre personalitățile culturii românești. Printre aceștia se numără artiști plastici renumiţi, ca marele Constantin Brâncuși, Corneliu Baba, actori precum Marga Barbu, Leopoldina Bălănuţă, Iurie Darie, Dem Rădulescu, Toma Caragiu, Puiu Călinescu, Florian Pittiş, Şerban Ionescu, Gheorghe Dinică, Adrian Pintea sau Amza Pellea, interpreţi de muzică populară, precum Maria Tănase sau Maria Lătăreţu. La ediţia din acest an a taberei au participat şase persoane, trei profesori şi trei elevi de la Palatul Copiilor din municipiul Târgu Jiu. După cum a declarat Pompiliu Ciolacu, directorul Palatului Copiilor din reşedinţa judeţului Gorj, 80 % din crucile aflate în Muzeul de la Măceşu au fost restaurate până în prezent, în scurt timp urmând o etapă de reaşezare a lor pe socluri pentru a putea fi conservate cât mai mult timp. De această etapă se va ocupa Primăria oraşului Târgu Cărbuneşti, fondurile băneşti necesare fiind deja alocate în acest sens.

Tabără pentru regăsirea vechilor tradiţii
„Anul acesta am continuat la Măceşu cu restaurarea crucilor, atât cât se mai pot restaura, pentru că unele nu mai au înscrisuri cu numele celui care a decedat, cu anul în care a decedat. Sunt unele cruci care au doar un medalion de pictură, restul este sculptură. Acelea sunt crucile din zona de sub munte, de la Novaci sau Pociovaliştea. Urmează crucile care sunt pictate naiv, pe acelea ne ia mai mult timp să le restaurăm. Am rămas însă uimit pentru că nu ne-am dat seama, la prima vedere, ce valoare au picturile de pe ele. Acum, când le-am adus la lumină, am văzut forma aceea naivă, simplistă, care e făcută de oameni care nu aveau studiul proporţiilor, dar aveau o dragoste nespusă pentru cel care a trecut în lumea de dincolo şi darul lor îl făceau din suflet, aşezând culoarea aşa cum considerau că e nevoie pentru a face crucea mai frumoasă şi mai bine primită înaintea lui Dumnezeu. Mă bucur că am reuşit să facem acest lucru”, a mai spus directorul Palatului Copiilor Târgu Jiu. Organizatorii intenţionează de asemenea să continue restaurarea crucilor din muzeul de la Măceşu şi în cadrul următoarelor ediţii ale taberei de pictură cu caracter religios. De asemenea, se dorește mărirea numărului crucilor existente în cadrul muzeului. „Sunt convins că şi în ediţiile viitoare această tabără de pictură va încerca să aducă la lumină cruci care au fost uitate de oameni acolo, într-un colţ al cimitirului, cruci care ar fi putut fi arse şi pe care iubitorii frumoaselor noastre tradiţii nu le-ar mai fi putut vedea. În continuare, noi vom studia terenul în cadrul taberei de cercetare etnofolclorică. O să avem o altă zonă bogată în cruci de izvoare, de pomenire, de trecere – zona Ceplea – Izvoarele – Ţânţăreni, Aninoasa – Capu Dealului. E o zonă frumoasă şi sunt convins că în continuare vom găsi aceste cruci care mai mult ca sigur vor poposi până la urmă tot în muzeul de la Măceşu”, a mai spus directorul Ciolacu Pompiliu.

Organizatorii ediţiei din acest an a Taberei de pictură cu subiect religios „Lumină din lumină” au fost Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Gorj, Palatul Copiilor din Târgu Jiu, împreună cu Primăria oraşului Târgu Cărbuneşti şi Centrul de Cultură „Tudor Arghezi” din localitate.

Simpozionul naţional „De pe plaiuri caimone”
Tot în această lună, Asociaţia "Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” din comuna gorjeană Stejari organizează cea de a IV-a ediţie a Simpozionului naţional „De pe plaiuri caimone”. Evenimentul va avea loc în perioada 21-23 august în localitatea Stejari, judeţul Gorj. Ediţia de anul acesta este dedicată victimelor civile provocate de situaţia politică din istoria noastră şi istoria europeană. Sunt invitaţi să ia parte la eveniment profesori, cercetători şi istorici reputaţi din întreaga ţară. Activitatea se desfăşoară în parteneriat cu Primăria şi Consiliul Local al comunei Stejari, Primăria Municipiului Târgu Jiu, Muzeul Judeţean de istorie „Alexandru Ştefulescu”, Direcţia Judeţeană de Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Gorj, Fundaţia ,, Cuvântul care Zideşte” – ONG patronat de Arhiepiscopia Craiovei şi Consiliul Judeţean Gorj.

Sursa: Ziarul Lumina, Ediţia de Oltenia

21 August 2015

Vizualizari: 357

Voteaza:

Evenimente in Protopopiatul Targu Carbunesti 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE