Sărbătoarea hramului de la Mănăstirea “Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul” din Pelişor, judeţul Sibiu, a adunat mulţimi de credincioşi din localităţile apropiate de aşezământul monahal, precum şi mulţi pelerine veniţi din alte locuri ale ţării. Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înaltpreasfinţitul Laurenţiu, Arhiepiscopul Sibiului şi Mitropolitul Ardealului, la altarul de vară al mănăstirii. În soborul slujitor au făcut parte protopopul de Mediaş, Ovidiu Găban, protopopul de Agnita, Mihai Naicu, preoţi de la parohiile din jurul mănăstiri şi oaspeţi din alte eparhii. Mulţi dintre credincioşi s-au împărtăşit cu Trupul şi Sângele Mântuitorului Iisus Hristos şi au primit har şi biencuvântare în această zi de mare sărbătoare.
În cuvântul de învăţătură, IPS Mitropolit Laurenţiu a vorbit credincioşilor despre viaţa, minunile şi virtuţile Sfântului Prooroc Ilie Tesviteanul. Ierarhul i-a îndemnat să urmeze exemplul acestui mare sfânt al Vechiului Testament şi să aibă credinţă şi nădejde în ajutorul lui Dumnezeu, în toate împrejurările vieţii.
“Sfinţii lui Dumnezeu, cei care au trăit o viaţă asemnea nouă, ne sunt alături şi ne ocrotesc. Nu doar cei care poartă numele Sfântului Ilie trebuie să se bucure astăzi, ci orice credincios adevărat care se închină lui Dumnezeu şi îl cheamă pe Sfântul Ilie în ajutor. Bucuria aceasta trebuie împărţită celor trişti şi necăjiţi, trebuie dusă celor care n-au sprijin şi ajutor decât de la Dumnezeu, pentru că suntem obligaţi ca în mărturia credinţei noastre pe care o facem prin apropierea noastră de Biserică, prin participarea la Sfânta Liturghie, să continuăm cu faptele bune, cu faptele milei trupeşti şi cu ajutorarea celor care se află în necaz”, a spus ierarhul.
La final, stareţa mănăstirii, monahia Teoctista Ababei i-a mulţumit ierarhului pentru binecuvântarea adusă obştii de maici şi duhovnicului Iulian Ababei, dar şi credincioşilor şi pelerinilor. Maica stareţă i-a oferit în dar o icoană a Sfântului Ilie şi a mulţumit apoi tuturor binefăcătorilor acestei mănăstiri întemeiate în urmă cu zece ani, pe meleagurile binecuvântate dintre oraşele Mediaş şi Agnita.
Sursa: mitropolia-ardealului.ro
-
Schitul Sfantul Ilie - Sfantul Munte Athos
Publicat in : Biserica in lume -
Biserica Sfantul Ilie Gorgani
Publicat in : Biserici si Manastiri din Romania -
Biserica Sfantul Ilie - Suceava
Publicat in : Biserici si Manastiri din Romania -
Datini si obiceiuri de Sfantul Ilie
Publicat in : Datini, obiceiuri si superstitii
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.