Parintele academician Mircea Pacurariu, omagiat la Sibiu

La Facultatea de Teologie Ortodoxa "Sfantul Andrei Saguna“ din Sibiu a avut loc, pe 20 mai, o ceremonie festiva prin care profesorii, studentii, preotii si numerosi invitati l-au omagiat pe pr. prof. acad. dr. Mircea Pacurariu.

La eveniment a participat si Inalt Preasfintitul Laurentiu, Arhiepiscopul Sibiului si Mitropolitul Ardealului.

Momentul de omagiere al celui mai mare istoric al Bisericii Ortodoxe Romane si unul dintre cei mai renumiti cercetatori si profesori universitari pe care i-a avut vreodata tara noastra a umplut Aula "Mitropolit Ioan Metianu“ a facultatii sibiene. Din prezidiu au facut parte IPS Mitropolit Laurentiu, decanul Facultatii de Teologie, pr. prof. univ. dr. Aurel Pavel, pr. prof. univ. dr. Nicolae Chifar si lect. univ. dr. Emanuel Tavala. In debutul evenimentului, dupa cuvantul inaugural si de apreciere al pr. prof. univ. dr. Aurel Pavel, s-au prezentat pe scurt coordonatele biografice ale parintelui academician, prin discursul unuia dintre cei mai tineri ucenici apropiati ai marelui istoric, lect. univ. dr. Emanuel Tavala.

A urmat prezentarea si lansarea oficiala a volumului omagial "File de Istorie. Pretuire si recunostinta Parintelui Profesor Mircea Pacurariu“.

Cuvantul de prezentare a apartinut parintelui Nicolae Chifar, care a tinut sa-i multumeasca parintelui Pacurariu pentru indrumarea academica spre disciplinele istorice si pentru sprijinul oferit in obtinerea bursei de doctorat in Germania, momente ce i-au marcat viata.

"Un parinte iubitor de Biserica“

In cuvantul de multumire, parintele Pacurariu a vorbit despre dificultatile intampinate de-a lungul vietii, atat in studiile teologice pe care le-a urmat, cat si in cariera de profesor de teologie. Regimul nefavorabil din vremurile dinainte de 1989 i-au pus adesea piedici in cariera didactica, dar, cu toate acestea, prin munca asidua si seriozitate, parintele a reusit sa urce pe cele mai inalte trepte ale profesoratului.

"Consider ca mi-am facut datoria in cei 42 de ani de slujire la catedra acestei facultati, plus anii de indrumare la doctorat, de dupa pensionare. Daca adaugam si cei doi ani de predare la Seminarul Teologic de la Manastirea Neamt, sunt peste 50 de ani de activitate.

Am avut studenti foarte buni, printre care Preafericitul Parinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, IPS Mitropolit Laurentiu, IPS Mitropolit Serafim sau PS Episcop Visarion al Tulcii, stareti si starete, consilieri si profesori de religie. Am avut doar 15 doctoranzi, dar la ora actuala aproape toate catedrele de Istorie a Bisericii Ortodoxe Romane sunt detinute de discipoli de-ai mei. Nadajduiesc ca acestia vor duce la bun sfarsit ceea ce au invatat de la mine si vor continua cercetarea de aici incolo“, a spus pr. Pacurariu.

Ceremonia s-a incheiat cu un cuvant de binecuvantare, de multumire si de apreciere a IPS Mitropolit Laurentiu, fost student de-al pr. Pacurariu. Ierarhul a subliniat contributia adusa de pr. Pacurariu la viata bisericeasca din Mitropolia Ardealului si la canonizarea Sfantului Ierarh Andrei Saguna.

"Ati fost in istorie, ramaneti in istorie si veti ramane in inimile noastre ca un parinte iubitor de Biserica, un bun slujitor la altar si mai ales ca un model deplin pentru profesorii de teologie si pentru preotii care au trecut prin mainile sfintiei voastre“, a spus IPS Mitropolit Laurentiu.

Sursa: mitropolia-ardealului.ro

 

.
Pe aceeaşi temă

23 Mai 2013

Vizualizari: 701

Voteaza:

Parintele academician Mircea Pacurariu, omagiat la Sibiu 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE