La Drobeta Turnu Severin au debutat luni, 12 mai, lucrarile simpozionului international Mehedinti - istorie, cultura si spiritualitate.
Organizat cu binecuvantarea Preasfintitului Parinte Nicodim, Episcopul Severinului si Strehaiei, prin Sectorul Cultural al Centrului Eparhial, in parteneriat cu Facultatea de Teologie din Craiova, manifestarea reuneste, pana pe 14 mai, nume sonore ale culturii romanesti contemporane, personalitati de seama cu expertiza in diverse domenii stiintifice.
Cei peste 135 de invitati, printre care se numara si cativa ierarhi de frunte ai Bisericii Ortodoxe Romane, vor sustine diverse comunicari ce vor fi incorporate in urmatorul numar al volumului "Mehedinti - istorie, cultura si spiritualitate", editat si publicat de Editura Didahia a Episcopiei Severinului si Strehaiei.
Prima zi a simpozionului a inceput cu savarsirea Sfintei Liturghii arhieresti de catre Chiriarhul locului, in Paraclisul Catedralei episcopale din municipiu. A urmat slujba Te Deumului, oficiata in deschiderea lucrarilor de catre Preasfintitul Parinte Visarion, Episcopul Tulcii, la care au luat parte invitatii simpozionului si angajatii Centrului Eparhial.
Cei prezenti au ascultat apoi cuvantul de binecuvantare al Preasfintitului Nicodim, care a amintit si despre Sfantul Mare Mucenic Ioan Valahul, serbat pe 12 mai, martirizat de catre turci, asemenea Sfantului Voievod Constantin Brancoveanu.
Parintele Episcop a prezentat si temele generale ce vor fi aduse in discutie zilele acestea. Astfel, manifestarile culturale de la Turnu Severin sunt prilejuite de proclamarea de catre Patriarhia Romana a anului 2014 ca fiind "Anul omagial euharistic (al Sfintei Spovedanii si al Sfintei Impartasanii)” si ,"Anul comemorativ al Sfintilor Martiri Brancoveni” in Patriarhia Romana. Pe langa aceste doua teme, sunt vizate si altele cu rezonante locale sau nationale: aniversari de personalitati, parohii, manastiri, localitati, 100 de ani de la moartea lui Carol I.
Inainte de prezentarea propriu-zisa a lucrarilor stiintifice, Corul Kinonia al Episcopiei Severinului si Strehaiei a sustinut inaintea auditoriului un recital de muzica bizantina, prezentand un buchet de alcatuiri psaltice inchinat Sfintilor Martiri Brancoveni. Formatia severineana de muzica sacra, condusa de Arhid. Dr. Adrian Cristian Mazilita, a oferit o interpretare de exceptie a unor fragmente din slujba Sfintilor Brancoveni, incheiate monumental cu balada Brancovenilor, creatie muzicala neegalata ca frumusete si continut.
Dupa momentul artistic de profunda emotie, distinsii invitati au dat curs comunicarilor pregatite.
Dintre ierarhii Bisericii Ortodoxe Romane care sustin in aceste zile comunicari stiintifice, amintim pe: Inaltpreasfintitul Parinte Acad. Dr. Irineu, Arhiepiscopul Craiovei si Mitropolitul Olteniei, Loctiitor de Arhiepiscop al Ramnicului, Inaltpreasfintitul Parinte Prof. Dr. Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, Preasfintitul Lucian, Episcopul Caransebesului, Preasfintitul Nicodim, Episcopul Severinului si Strehaiei, Preasfintitul Sebastian, Episcopul Slatinei si Romanatilor, Preasfintitul Visarion, Episcopul Tulcii, Preasfintitul Gurie, Episcopul Devei si Hunedoarei, Preasfintitul Daniil, Episcop-loctiitor al Episcopiei Daciei Felix, Preasfintitul Siluan, Episcopul Ortodox Roman al Ungariei, Preasfintitul Macarie, Episcopul Ortodox Roman al Europei de Nord si Preasfintitul Emilian Lovisteanu, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Ramnicului.
In prima zi a simpozionului a avut loc si lansarea numarului 6 al volumului "Mehedinti - istorie, cultura si spiritualitate", care contine comunicarile stiintifice prezentate in cadrul aceluiasi program cultural din anul 2013. De asemenea, Conf. Univ. Dr. Tudor Ratoi a lansat oficial volumul VIII al publicatiei "Documente ale municipalitatii severinene (1928)", iar Prof. Dr. Florin Epure si-a prezentat lucrarea "Ctitoriile lui Matei Basarab din Oltenia".
In cursul zilei de marti, 13 mai, vor avea loc inca doua lansari de carte, de aceasta data, de muzica bizantina. Este vorba despre "Vecernia si Utrenia Adormirii Sf. Ana, mama Preasfintei Nascatoare de Dumnezeu", compozitie muzicala asezata pe notatie psaltica de Arhid. Dr. Adrian Mazilita si "Noul Doxastar: Triodul si Penticostarul" prelucrat in romaneste de Anton Pann si reeditata pentru intaia data dupa 161 de ani de un colegiu redactional format din 5 membri ai Grupului Psaltic "Sf. Nicodim", sub coordonarea Arhid. Adrian Olarean.
Sursa: episcopiaseverinului.ro.
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.