Hramuri la ziua Sfantului Antonie cel Mare


În Iasi exista o singura parohie cu hramul principal Sf. Antonie cel Mare. Biserica „Adormirea Maicii Domnului“ - Vulpe isi serbeaza astazi cel de-al doilea hram. Si la Botosani parohia „Sf. Antonie cel Mare“ imbraca haine de sarbatoare

Astazi, parohia „Sf.

Antonie cel Mare“ din Iasi isi serbeaza hramul paraclisului. Cu aceasta ocazie, ieri, de la ora 17.00, credinciosii au participat la slujba Vecerniei si a Litiei, oficiata de pr. paroh Ionel Roata. Sarbatoarea va continua astazi cu Utrenia si Sf. Liturghie.

Parohia „Sf. Antonie cel Mare“ include aproape 2.000 de credinciosi, fosti enoriasi ai parohiei „Sf. Voievozi“ - Frumoasa, care

s-a desfiintat la 1 februarie 2002, biserica cu acest hram redevenind biserica de manastire.
Piatra de temelie a actualului paraclis din brne a fost pusa la 26 august 2003, iar la 28 septembrie in acelasi an a fost savrsita prima Liturghie. Cel de-al doilea hram al paraclisului este „Nasterea Sf. Ioan Botezatorul“, sarbatorit la 24 iunie.

La Biserica Vulpe, slujba Vecerniei a fost oficiata de 17 preoti

Tot astazi, isi serbeaza cel de-al doilea hram Biserica „Adormirea Maicii Domnului“ - Vulpe din Iasi. Pr. Mihail Grigoras, paroh la aceasta biserica de la 29 august 2004, ne-a vorbit despre modul in care este marcat la parohie acest eveniment: „Ieri, de la ora 17.00, un sobor de 17 preoti, impreuna cu pr. Constantin Andrei, protopop al Protopopiatului Iasi 1, a oficiat slujba Vecerniei si a Litiei, dupa care toti preotii si credinciosii au participat la o agapa crestina la cantina Bisericii Sf. Haralambie din apropiere.“.

Astazi, slujba Sfintei Liturghii va fi oficiata tot in sobor, la eveniment fiind invitati mai multi preoti.
Conform unui hrisov al lui Moise Movila din 1633, Biserica Vulpe din Iasi a fost zidita de un boier mare pe nume Vulpe. Potrivit altei ipoteze, un vnator a urmarit mult timp o vulpe rara si si-a dat cuvntul ca acolo unde o va ucide, va construi o biserica, iar o alta mentioneaza ca aceasta biserica a fost construita de breasla cojocarilor si blanarilor din zona. În decursul timpului si pna astazi, fiind din lemn, biserica a ars de mai multe ori, odata cu mai multe case din jur. Cel de-al doilea hram al bisericii a fost dat in 1834 de catre Antonie Cobalcescu, care a renovat-o. Actuala biserica din piatra a fost construita de vornicul Teodor Burada.

Sarbatoare este astazi si la Botosani. Parohia „Sfntul Antonie cel Mare“ a fost infiintata in anul 2001, iar anul trecut, la 25 septembrie, a fost sfintit locul bisericii din zid a carei constructie va incepe in curnd.

de Narcisa BALABAN

 

.

17 Ianuarie 2006

Vizualizari: 3617

Voteaza:

Hramuri la ziua Sfantului Antonie cel Mare 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE