Santamaria Mare, sarbatoarea celor adormiti

 

Adormirea Maicii Domnului este numita in popor si Santamaria Mare sau Santamaria. "Dupa cum se stie, de la 1 august, de la sarbatoarea numita si Macovei cap de post sau Ziua Ursului, suntem in postul Santamariei. Pe vremuri, in acest post nu se manca nimic prajit cu untdelemn, dezlegare fiind numai pentru Probajeniile de pe 6 august", a spus Marcel Lutic, etnograf la Muzeul Etnografic al Moldovei. Postul Santamariei "se tinea mai abitir ca al Craciunului", o dovada, in acest sens, fiind arderea neincetata a unei candele in aceste doua saptamani.


Ziua ajunului era numita, dupa cum a aratat Marcel Lutic, a Cercurilor Sfintei Marii: "Acum, oamenii se adunau pe langa casa si, mai ales femeile, incepeau sa povesteasca despre bunatatea si minunile Maicii Domnului.

Nu e de mirare ca mai toti romanii stiau cand sa o cheme pe Maica Precista, adica in momentele de cumpana ale vietii: pentru nasterea usoara a copiilor, pentru casatoria fetelor".


Dupa cum arata etnograful, "de Santamarie, fetele mari isi faceau "de dragoste" cu o buruiana numita "navalnic". Purtata in san, aceasta buruiana avea, se zice, puterea magica de a aduce petitori".


De asemenea, Sfanta Maria era rugata arzator pentru prinderea hotilor si a raufacatorilor, era chemata in rugaciunile pentru sanatate si prosperitate, Maicuta Domnului fiind socotita aparatoarea tuturor celor napastuiti de soarta, dar si cea care se roaga neincetat pentru iertarea pacatelor celor adormiti, a mai mentionat Marcel Lutic.

In traditia populara, multe actiuni si gesturi umane erau interzise de-a lungul intregului an, crezandu-se ca Maica Domnului va plange, iar dracul va rade daca aceastea vor fi infaptuite. "Nu se mergea cu spatele inapoi, nu se sedea cu fundul pe masa, nu se manca pe drum, nu se arunca aiurea parul tuns", a spus Marcel Lutic.


Sarbatoarea Santamariei cuprindea multe elemente cu un pronuntat caracter agrar. Astfel, in dimineata Santamariei, femeile mergeau la biserica, iar aici imparteau "coliva" de struguri, prune si faguri de miere la cei saraci. Apoi, femeile mergeau in cimitir si tamaiau mormintele neamurilor. Taranii care aveau vii mari obisnuiau ca acum sa tocmeasca pandarii pentru pazit viile. La aceasta sarbatoare, prin unele locuri, oile erau coborate de la munte.


Tot acum, barbatii schimbau palaria cu caciula, cei care mai erau vazuti cu palarie dupa 15 august fiind ironizati, aceasta aratand si statutul de hotar intre anotimpuri al Santamariei, a mentionat Marcel Lutic. Daca in preajma zilei Sfintei Marii infloreau trandafirii, era un semn ca toamna urmeaza sa fie lunga.


In acelasi timp, de pe 15 august se deschidea, in satul traditional, precum si in lumea de azi, un important sezon al nuntilor, sezon care tinea pana la intrarea in postul Craciunului. Desi este marcata in calendar ca fiind sarbatoare, in cele mai multe locuri nu se serbeaza ca o zi onomastica, deoarece pe 15 august e Adormirea Maicii Domnului, iar cei care poarta numele Maria, Marin sarbatoresc de Santamaria Mica, pe 8 septembrie, dupa cum a mai mentionat Marcel Lutic de la Muzeul Etnografic al Moldovei.

Rugaciunile sunt auzite mai intai de Maica Domnului

De Santamarie, multi oameni pornesc in pelerinaje la manastiri, tot acum, in satul traditional se organizau targurile si iarmaroacele de toamna, se faceau pomeni pentru cei "adormiti". Perioada dintre cele doua Santamarii, numita chiar "Intre Santamarii", se considera ca este timpul optim pentru semanaturile de toamna. Acum se incheia varatul oilor la munte ("La Santamaria Mare/ Tulesc oile la vale!"), viile si livezile erau pazite cu strasnicie.


Santamaria este mentionata in folclor pentru modul in care ajuta pe cei incercati sa iasa din impas, pentru vindecarea bolilor grele, pentru inzestrarea fetelor vrednice si ascultatoare pe care le ajuta sa se casatoreasca.


In traditia populara, se spune ca rugaciunile sunt auzite mai intai de Maica Domnului, iar pe cele adevarate si vrednice i le spune lui Dumnezeu, care le va implini apoi. De asemenea, se mai spune, despre Maica Domnului, ca apare in visurile celor care au nevoie mare de ajutor si ii sfatuieste cum sa scape de necaz. Se spune ca inainte de Judecata de Apoi, Maica Domnului va da de trei ori cu un navod prin iad, iar sufletele chinuite vor iesi la suprafata si se vor mantui.


Uneori, Maica Domnului este identificata cu Luna, regina cerului instelat.


Cele doua Santamarii incadreaza calendaristic Anul Nou Biblic (1 septembrie). O parte dintre trasaturile specifice Anului Nou Biblic si ale mitului creatiei paterne a Lumii de catre Dumenzeu Tatal au fost preluate de Santamariile romanesti, purtatoare ale mitului creatiei materne a Lumii, asa cum explica etnologii.


In Moldova, indeosebi, Sfanta Maria Mare era considerata a celor "adormiti". In unele locuri aceasta zi este considerata ca fiind o zi ce marcheaza un hotar intre vara si toamna, acum se aduna ultimele plante de leac, plante care se aseaza la icoana Preacuratei.


Pentru ca era o zi de pomenire, cele mai multe pomeni se faceau cu fructe. Astfel, primii struguri sau primele prune coapte erau date de sufletul celor morti.

Oana RUSU

 

 

 

.

15 August 2007

Vizualizari: 2459

Voteaza:

Santamaria Mare, sarbatoarea celor adormiti 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Experienta vietii cu Hristos
Experienta vietii cu Hristos Mărturisesc că nu m-am gândit să public o carte de teologie, cu atât mai puțin un volumde predici, cu toate că mi-aș fi dorit mult să o pot face. Întrebată fiind dacă am supărat-o cu ceva, buna mea mamă, Rozalia Flueraș, spunea că nu am supărat-o decât cu 62.00 Lei
Slujind lui Dumnezeu si semenilor
Slujind lui Dumnezeu si semenilor Libertatea cea mai adâncă este de a te lăsa mereu răpit în Hristos, pentru a petrece cu El în veșnicie. Numai în Biserică, ascultând și împlinind poruncile lui Dumnezeu și învățătura evanghelică, credinciosul se poate împărtăși de roadele jertfei lui Hris 49.00 Lei
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori Preaslăvirea lui Dumnezeu și cinstirea Sfinților este o punte luminoasă între cele vremelnice și cele veșnice. Oferim rugătorilor creștini acest Acatistier, nădăjduind că ne va fi tuturor spre folos duhovnicesc, în străduința de a ne alipi de tot binele 34.00 Lei
Minunatele fapte si invataturi
Minunatele fapte si invataturi „Câştigaţi virtuţile opuse păcatelor. Tristeţea este călăul care ucide energia de care avem nevoie ca să primim în inimă pe Duhul Sfânt. Cel trist pierde rugăciunea şi este incapabil de nevoinţele duhovniceşti. În niciun caz şi indiferent de situaţie să 27.00 Lei
Sfaturi pentru familia crestina
Sfaturi pentru familia crestina Rugăciunea Stareților de la OptinaDoamne, dă-mi să întâmpin cu liniște sufletească tot ce-mi aduce ziua de astăzi.Doamne, dă-mi să mă încredințez deplin voii tale celei sfinte.În fiecare clipă din ziua aceasta povățuiește-mă și ajută-mă în toate.Cele ce 29.00 Lei
Rugaciunea inimii
Rugaciunea inimii „Rugăciunea nu este o tehnică elaborată, nu este o formulă. Rugăciunea inimii este starea celui ce se află înaintea lui Dumnezeu. Dumnezeu este atotprezent, însă eu nu sunt întotdeauna prezent înaintea Lui. Am nevoie de o tradiție vie, de un Părinte 34.00 Lei
Dialoguri la hotarul de taina
Dialoguri la hotarul de taina Cartea aceasta de dialoguri cu Părintele Valerian, unul dintre cei mai mari duhovnici ai României de astăzi, este de o frumusețe rară prin arta cuvântului și adâncimea spiritului. Ea răspunde întrebărilor omului contemporan mai însetat de mântuire decât 38.00 Lei
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului Părintele Ieromonah Valerian Pâslaru, Starețul Mănăstirii Sfântul Mucenic Filimon, unul dintre cei mai apreciați duhovnici contemporani, în cartea de față, în convorbirile sale cu teologul și scriitorul Florin Caragiu, ne vorbește despre renaștere și 32.00 Lei
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens De atât avem nevoie pentru a trăi cu mai multă credință și a face bine celor de lângă noi. Într-o lume care pare să uite cât de prețioasă este viața, această carte este un mesager al speranței: împreună, putem să transformăm un grăunte de iubire într-un 55.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact