Sfatul lui Ahitofel si moartea lui.

1. "Eu, a zis Ahitofel catre Abesalom, am sa aleg douasprezece mii de oameni si ma voi ridica sa ma duc noaptea asta in urmarirea lui David;
2. Si voi navali asupra lui cand va fi ostenit si cu mainile slabanogite, si-l voi umple de groaza si toti oamenii care sunt cu el se vor imprastia si voi ucide numai pe rege,
3. Iar pe oameni ii voi intoarce pe toti la tine. Si cand nu va mai fi unul, al carui suflet il cauti tu, atunci tot poporul va fi in pace".

4. Si a placut vorba aceasta lui Abesalom si tuturor batranilor lui Israel.
5. "Chemati pe Husai Archianul, a zis Abesalom, sa auzim ce zice el".
6. Atunci a venit Husai la Abesalom si Abesalom i-a zis: "Iata ce zice Ahitofel; sa facem oare cum zice el? Iar daca nu, spune-mi tu!"
7. "De data aceasta, a zis Husai catre Abesalom, nu este bun sfatul pe care l-a dat Ahitofel".
8. "Tu cunosti pe tatal tau si pe oamenii lui, urma mai departe Husai. Ei sunt viteji si foarte indarjiti, ca ursoaica pustiului cand i se rapesc puii si ca vierul salbatic din camp. Si apoi tatal tau este om razboinic; el nu sta sa ramana cu poporul.
9. Iata acum ei, de buna seama, se ascunde in vreo pestera sau in alt loc; si de cade cineva la cel dintai atac asupra lor, se va auzi si se va zice: "Au fost infranti oamenii care au urmat lui Abesalom".
10. Atunci pana si cel mai viteaz care are inima ca de leu va cadea cu duhul; caci la tot Israelul este cunoscut cat de viteaz este tatal tau si cat de curajosi sunt cei ce se afla cu el.
11. De aceea eu va sfatuiesc: Sa se adune la tine tot Israelul de la Dan pana la Beerseba, la numar tocmai ca nisipul marii, si sa mergi tu insuti in mijlocul lor.
12. Atunci vom merge asupra lui, in orice loc s-ar afla, si vom navali asupra lui, cum cade roua pe pamant, si nu-i va mai ramane pe langa el nici un om din cei ce se afla cu el.
13. Iar de va intra in vreo cetate, atunci tot Israelul va aduce franghii la cetatea aceea si o vom tari in rau, incat nu va ramane din ea nici pietricica".
14. "Sfatul lui Husai Archianul, au zis atunci Abesalom si tot Israelul, e mai bun decat sfatul lui. Ahitofel". Asa a judecat Domnul sa strice sfatul cel mai bun al lui Ahitofel, ca sa aduca Domnul pieirea asupra lui Abesalom.
15. Apoi Husai a zis catre preotii Tadoc si Abiatar: "Asa si asa a sfatuit Ahitofel pe Abesalom si pe batranii lui Israel, iar eu i-am sfatuit asa si asa".
16. Deci trimiteti acum repede sa spuna lui David asa: Tu, noaptea asta, sa nu ramai pe camp in pustiu, ci sa treci mai repede, ca sa nu piara regele si oamenii care sunt cu el".
17. In vremea aceasta Ionatan si Ahimaat stateau la En-Roghel. Deci s-a dus o slujnica si le-a spus acestora, iar acestia s-au dus si au vestit pe regele David, caci ei nu se puteau arata in cetate.
18. Dar i-a zarit un tanar si a spus lui Abesalom. Ei insa au plecat amandoi repede si s-au dus la Bahurim, in casa unui om, in ograda caruia se afla o fantana, si s-au ascuns in ea;
19. Iar femeia omului a luat o patura si a intins-o pe gura fantanii, a pus pe ea niste grau pisat, asa incat nu se vedea nimic.
20. Si venind slujitorii lui Abesalom in casa la femeie, i-au zis: "Unde sunt Ahimaat si Ionatan?"Au trecut paraul", le-a raspuns femeia. Si i-au cautat oamenii lui Abesalom, dar nu i-au gasit si s-au intors la Ierusalim.
21. Iar daca au plecat acestia, ei au iesit din fantana si s-au dus de au spus lui David: "Ridicati-va si treceti repede apa, caci acestea a sfatuit Ahitofel impotriva voastra".
22. Atunci s-a ridicat David si toti oamenii care erau cu el si au trecut Iordanul si pana la ziua n-a ramas niciunul care sa nu fi trecut.
23. Ahitofel insa, vazand ca planul sau n-a fost urmat, a pus saua pe asin, a plecat si s-a dus la casa sa, in cetatea sa, si si-a facut testamentul in folosul casei sale, apoi s-a spanzurat si a murit si a fost inmormantat in cetatea tatalui sau.
24. David a venit dupa aceea la Mahanaim, iar Abesalom a trecut Iordanul si tot Israelul era cu el.
25. In locul lui Ioab, Abesalom a pus peste ostire pe Amasa. Amasa era fiul unui om cu numele Itra, din Israel, care intrase la Abigail, fiica lui Nahas, sora Teruiei, mama lui Ioab.
26. Israel cu Abesalom si-au asezat tabara in tinutul Galaad.
27. Cand David a venit la Mahanaim, Sobi, fiul lui Nahas, din "Raba Amonitilor, Machir, fiul lui Amiel din Lodebar, si Barzilai Galaaditeanul, din Roghelim,
28. Au adus zece paturi pregatite, zece talere, vase de lut, grau, orz, faina, graunte prajite, bob, linte si paine;
29.
Miere, unt, oi si branza de vaci si le-au dat lui David si oamenilor care erau cu el, caci zicea: "Poporul este flamand si ostenit si a suferit de sete in pustie".
.

12 Februarie 2009

Vizualizari: 530

Voteaza:

Sfatul lui Ahitofel si moartea lui. 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE