Catacombele Domitilei

Catacombele Domitilei Mareste imaginea.

Catacombele Domitilei, prin cei 17 km de galerii subterane, sunt unele dintre cele mai mari catacombe din Roma, oferind informatii pretioase asupra fazelor si fenomenelor ce caracterizeaza o necropola crestina timpurie. Mare, impresionanta, cea mai bine pastrata si una din cele mai intinse, Catacomba Domitilei este unica prin faptul ca este cea mai veche din randul retelelor de cimitire subterane din Roma, si singura care mai contine oase. Galeriile si coridoarele raspadite pe patru niveluri, contin aproximativ 150 000 de morminte.

Cele mai vechi galerii au fost sapate spre sfarsitul secolului al II-lea si inceputul celui de-al III-lea, sub pamantul donat crestinilor de catre nobila Flavia Domitila, stranepoata a imparatului Vespasian. Acestia au forat langa un hipogeu pre-existent, cunoscut ca Hipogeul Flavian, care continea o galerie plina cu "locula” (un tip de mormant specific) si sarcofage.

Catacombele Domitilei - Basilica subterana

Catacomba Domitilei este singura din Roma ce are o basilica subterana. Aceasta a fost sapata spre sfarsitul secolului al IV-lea, in timpul pontificatului Papei Damasus (366-384 A.D.), fiind inchinata Sfintilor Mucenici Nereus and Achilleus, care au fost inmormantati sub absida bisericii, in apropiere mormantului Petronilei. Biserica a fost centru de pelerinaj pana in Evul Mediu. In prezent, moastele celor doi martiri se afla la Vatican.

Catacombele Domitilei - Simboluri si fresce

Cu aproximativ 80 de mormite pictate, Catacomba Domitilei surprinde de asemenea o paleta larga de exemple de pictura a catacombelor. In ea intalnim fresca ce dateaza din secolul al II-lea ce reprezinta "Cina cea de Taina" si alte artifacte de valoare. In catacomba se poate observa capela funerara numita cubiculum, a lui Eros si Psihe.

In afara de frescele si multimea simbolurilor crestine ce impodobesc acest cimitir antic, veti fi impresionati de maiestria celor care au sapat aceste galerii. Acestia au folosit cunostinte si tehnici avansate de arhitectura, pentru a conferi siguranta acestui labirint de pasaje subterane.

Vizintand aceste catacombe dobadesti o cunoastere mai profunda asupra unor aspecte ale vietii primelor comunitati de crestini, asupra credintei lor in inviere si viata vesnica. Prin multimea simbolurilor ce decoreaza mormintele lor si prin frescele reprezentate, arata legatura dintre ei si Dumnezeu precum si cinstirea adusa mucencilor inmormantati in acest vechi cimitir.

Catacombele Domitilei astazi

La inceputul anului 2009, la cererea Vaticanului, Misionarii Cuvantului Divin si-au asumat responsabilitatea administrarii Catacombelor Domitilei. Scopul acestora este sa poarte de grija acestui loc sfant si sa transmita pelerinlor sensul profund al trecutului sau. Preotii si Fratii acestei Congregatii misionare spera sa comunice complexitatea culturala si spirituala a uneia dintre cele mai importante dintre catacombe, tuturor celor care o viziteaza.

Catacombele Domitilei - Informatii utile

Din motive de siguranta, pelerinii si vizitatorii pot intra in catacombe numei insotiti de unul din ghizii calificati. Sunt disponibile tururi in limbile italiana, engleza, franceza, spaniola, poloneza, portugheza si germana. Informatii despre catacombe, in alte limbi decat cele amintite, sunt insa disponibile pe dispozitive inregistrate.

Cai de acces:

- din gara principala a Romei (Termini): se ia autobuzul numarul 714 in directia „Palazzo Sport” pana in „Piazza dei Navigatori”. Cobarand din autobuz, se face stanga de-a lungul strazii "Via delle Sette Chiese”, pana cand intalnesti numarul 282.

- din Piata Venetia: se ia autobuzul numarul 160 in directia "Rufino”, sau duminica si de sarbatori autobuzul numarul 160 in directia „Montagnola”, spre „Piazza dei Navigatori”, apoi se urmeaza directia aratata la fata locului.

Biletul de intrare, ce include turul cu ghid, este de 6 euro pentru adulti si 3 euro pentru copiii cu varsta intre 6-15 ani.

Programul: 9.00 - 12.00 si 14.00 - 17.00

Catacomba Domitilei este inchisa martea.

Sursa:CrestinOrtodox.ro

26 Iunie 2012

Vizualizari: 3187

Voteaza:

Catacombele Domitilei 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE