PS Ambrozie Sinaitul, episcop al Giurgiului

PS Ambrozie Sinaitul, episcop al Giurgiului Mareste imaginea.

Preasfintitul Parinte Ambrozie s-a nascut la 20 aprilie 1969 in comuna Scorteni, judetul Prahova, din parinti credinciosi, care au adus pe lume patru copii. Si-a luat bacalaureatul la Campina (acelasi judet), in 1987, si din toamna acelui an pana in ianuarie 1989 a efectuat stagiul militar. Vreme de un an a frecventat cursurile de pictura ale Scolii Populare de Arta din Campina.

In aprilie 1990 a intrat in obstea schitului Crasna (Prahova), sub indrumarea staretului de atunci, Pr. Galaction Stanga, in prezent Episcop al Alexandriei si Teleormanului. A fost tuns in monahism sub numele Ambrozie la 19 aprilie 1992 si hirotonit preot la 11 mai 1992.

In acelasi an, toamna, a sustinut examenul de admitere la Facultatea de Teologie Ortodoxa din Bucuresti, pe care a absolvit-o patru ani mai tarziu, cu o teza de licenta despre Isihasmul romanesc. La sectia Doctrina si Cultura, a urmat cursurile de master in teologie, sustinand, in anul 1999, dizertatia Palamism si secularizare.

La 31 martie 1996 a fost numit staret al schitului Darvari din Bucuresti, reactivat in acel an, cu o obste de opt monahi, din care patru licentiati, iar ceilalti studenti. In primii patru ani, la schitul Darvari s-au facut lucrari de restaurare si de reconstructie la biserica si la chilii.  La 7 noiembrie 1998, staretul schitului Darvari a primit rangul de protosinghel.
 

Intre anii 1999-2005, la recomandarea Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, a beneficiat de o bursa de studii de doctorat din partea Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe a Greciei la Facultatea de Teologie Ortodoxa a Universitatii Aristotel din Salonic, Grecia.  La data de 3 martie 2005, a sustinut teza de doctorat Considerarea istorica a cauzelor si consecintelor unirii Bisericii Ortodoxe din Transilvania cu Biserica Romano-Catolica sub indrumarea stiintifica a Prof. Dr. Apostolos Glavinas. Comisia formata din opt profesori universitari i-a acordat titlul de doctor in teologie cu calificativul Arista (exceptional). In iunie 2005, Comisia Nationala de Evaluare si Echivalare a Titlurilor Universitare a recunoscut si echivalat titlul de doctor in teologie.

In 4 octombrie 2000, a fost ales in functia de episcop vicar patriarhal de catre Sfantul Sinod la propunerea vrednicului de pomenire Parinte Patriarh Teoctist; hirotonia a avut loc la data de 15 octombrie 2000. In aceasta calitate, a coordonat si indrumat, conform deciziei patriarhale, urmatoarele sectoare: Relatii Externe Bisericesti, Comunitati Externe, Invatamant, Biserica si Societatea, Diaconia, Biroul de Presa si Biroul de Pelerinaje. Incepand din septembrie 2002, a primit spre coordonare Sectorul Comunitati Externe, Sectorul Patrimoniu National Bisericesc, Asociatia Diaconia, Asezamantul social -Patriarhul Justinian Marina”, Biroul de Pelerinaje al Patriarhiei Romane cu Agentia de turism -Pelerinul”, Centrul de Servicii al Patriarhiei, precum si indrumarea activitatii Schitului Darvari din Bucuresti.

In ziua de 8 februarie 2006, a fost ales in demnitatea de Episcop al Giurgiului de catre Colegiul Electoral Bisericesc, intrunit sub presedintia vrednicului de pomenire Parinte Patriarh Teoctist si intronizat in ziua de 9 aprilie in Catedrala Episcopala -Adormirea Macii Domnului" din Giurgiu.

In demnitatea de Episcop al Giurgiului, Preasfintitul Ambrozie a desfasurat o activitate deosebita in plan pastoral-misionar. Astfel, au fost infiintate Manastirea -Sf. M. Mc. Gheorghe" si Schitul -Sf. Nicolae" din Giurgiu, Manastirea -Buna Vestire" din Bolintin, Schitul -Acoperamantul Maicii Domnului" din com. Izvoarele, satul Chiriacu, Manastirea -Sf. Ioan Rusul" in padurea de la Slobozia si a fost reactivat Schitul -Barbu Belu" de la Gostinari. De asemenea, au fost infiintate parohii noi: Parohia -Sfintii Martiri Brancoveni” din mun. Giurgiu, Parohia Sf. Maria din Giurgiu, Parohia -Inaltarea Sfintei Cruci” din Comana, Parohia Sf. Gheorghe - Frasinu din com. Baneasa, Parohia Zboiu din com. Greaca, Parohia Cetatuia din com. Gaujani, Parohia Ianculesti din com. Stoenesti, parohia Stanesti III din com. Stanesti, Parohia Poiana lui Stanga din com. Vanatorii Mici,  parohia Walter Maracineanu, din com. Epuresti.
 
PS Ambrozie Sinaitul - Activitate culturala

In calitatea de episcop vicar patriarhal, potrivit atributiilor incredintate de catre vrednicul de pomenire Parinte Patriarh Teoctist, a organizat Conferinta Nationala -Coordonate actuale ale sistemului de protectie a copilului in Romania: perspective ale organizatiilor si fundatiilor, care functioneaza cu binecuvantarea BOR” (Bucuresti, 2002), Simpozionul -Violenta in familie- cauze, consecinte, remedii” (Bucuresti, 2002) si Simpozionul -Patrimoniul eclezial - patrimoniu cultural” - sesiune de comunicari stiintifice, editia a VI-a, organizat impreuna cu Ministerul Culturii si Cultelor- Secretariatul de Stat pentru Culte (Bucuresti, 2002).

A participat la o serie de conferinte si simpozioane. In demnitatea de Episcop al Giurgiului a organizat si a sprijinit numeroase evenimente culturale desfasurate in eparhie incepand din anul 2006. Cu binecuvantarea si sprijinul direct al Preasfintiei Sale au fost infiintate numeroase Centre Culturale care desfasoara o activitate deosebita din punct de vedere cultural.

A desfasurat o serie de activitati de reprezentare a Bisericii Ortodoxe Romane peste hotare, la manifestari culturale si religioase, precum: Congresul International -Ortodoxie si Oikoumene”, organizat de Patriarhia Ecumenica (Kalimnos, Grecia, 2002), si cele de la Bordeaux (Franta, 2001), Kykkos (Cipru, 2005), Tinos (Grecia, 2004), Elasona (Grecia, 2004), Milano si Padova (Italia, 2003), Istanbul (Turcia, 2005). In calitate de coordonator al Sectorului Comunitati Externe, a vizitat comunitati romanesti din Bulgaria, Grecia si Sfantul Munte Athos, Turcia, Cipru, Italia, Franta, Marea Britanie, Portugalia si Statele Unite ale Americii. S-a ocupat de infiintarea unor noi parohii ortodoxe romane in Australia: -Sfanta Treime” din Perth si -Sfantul Ioan Botezatorul” din Sydney, si in Noua Zeelanda: -Sfanta Maria” din Christchurch, si aducerea sub jurisdictia Patriarhiei Romane a parohiei -Sfantul Ignatie Teoforul” din Auckland. In plan pastoral intern, a prezidat 12 conferinte preotesti defasurate in cadrul Arhiepiscopiei Bucurestilor, intre anii 2001-2005.
 
PS Ambrozie Sinaitul - Activitate publicistica

A scris numeroase articole, note si comentarii in revistele si publicatiile bisericesti. A acordat interviuri la posturile de radio si de televiziune, participand la diferite emisiuni pe teme religioase, culturale si sociale. Este fondatorul Editurii si a revistei eparhiale -Revita Ortodoxa”.

A publicat doua carti: Palamism si secularizare, Schitul Darvari, 2000, si teza de doctorat Considerarea istorica a cauzelor si consecintelor unirii Bisericii Ortodoxe din Transilvania cu Biserica Romano-Catolica, in limba greaca, la Editura Purnaras, Salonic, 2005, studiul O perspectiva ortodoxa asupra reunificarii bisericesti din 1948, in revista Studii Teologice, seria a III-a, anul I, nr.2, 2005, Despre Sfantul Voievod Stefan cel Mare, ctitor al stilului moldovenesc, in revista Glasul Bisericii, Anul LXIII, nr. 5-8, 2004, si o recenzie la volumul lui C. S. Lewis, Crestinism, pur si simplu, traducere din engleza de Dan Radulescu, Humanitas, Bucuresti, 2004, in Glasul Bisericii, Anul LXII, nr. 5-8, 2004.

A mai publicat in reviste bisericesti o serie de articole si conferinte, precum: Parohia: comunitate liturgica si misionara, in Glasul Bisericii, Anul LIX, nr. 5-8, 2003, Familia preotului. Aspecte teologice, dogmatice si pastoral-misionare, inGlasul Bisericii, Anul LXIII, nr. 1-4, 2004, Viata si misiunea preotului astazi, in Glasul Bisericii, Anul LXIII, nr. 1-4, 2004,Violenta in familie- cauze, consecinte, remedii, in Vestitorul Ortodoxiei, An XII, nr. 262-263, 15 februarie 2001,Printre romanii din America, in Vestitorul Ortodoxiei, An XVI, nr. 361-362, iulie 2005. 

Dintre predicile rostite, unele dintre ele au fost publicate in Predici si Cuvantari, volume editate de Arhiepiscopia Bucurestilor: Cuvant de invatatura la Duminica a V-a a Postului Mare, a Sfintei Maria Egipteanca si Cuvant la Duminica Samarinencii, a V-a dupa Sfintele Pasti, in volumul I din anul 2004, si Cuvant la Duminica Ortodoxiei, in volumul II din anul 2005, precum si in reviste bisericesti: Cuvant rostit la sfintirea Capelei cu Hramul -Sfantul Mare Mucenic Gheorghe si Binecredinciosul Voievod Stefan cel Mare si Sfant”, in revista Glasul Bisericii, Anul LVI, nr. 9-12, 2000, Cuvant la Duminica Floriilor, in Glasul Bisericii, Anul LVII, nr. 1-4, 2001, Duminica purtatoarelor de mir si a femeii crestine, in revista Biserica Ortodoxa a Episcopiei Alexandriei si Teleormanului, an III, nr. 1, 2001, Cuvant la Praznicul Nasterii Maicii Domnului, in Glasul Bisericii, Anul LVII, nr. 9-12, 2001, Cuvant de invatatura la Duminica a doua a Postului Mare, a Sfantului Grigorie Palama, in Glasul Bisericii, Anul LVIII, nr. 1-3, 2002, Cuvantul la Saptamana Patimilor, in Glasul Bisericii, An LVIII, nr. 1-3, 2002, Cuvant la Praznicul Bunei Vestiri, in Glasul Bisericii, Anul LXIII, nr. 5-8, 2004, si Rugandu-ne pentru Mihai Eminescu ne vesnicim impreuna cu el, in Vestitorul Ortodoxiei, An XII, nr. 261, 15 ianuarie 2001.

Pe aceeaşi temă

11 Aprilie 2014

Vizualizari: 12665

Voteaza:

5.00 / 5 din 1 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE