Manastirea Bocancea


Manastirea Bocancea

(manastire de calugari, 8 vietuitori)

Hram: Sfintii Apostoli Petru si Pavel

Staret: ieromonah Pahomie Juganaru

Adresa: sat Bocancea, corn. Dumbravita, jud. Balti

Asezare: la aprox. 105 km NV de Chisinau sau la 40 km SE de Balti

A fost intemeiata in anul 1869, ca schit al manastirii Harjauca. In anul 1872 se sfinteste biserica cu hramul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel. Manastirea a fost intemeiata pe locul unde ar fi trebuit sa se mute obstea satului Harjauca, ce locuia prea aproape de manastirea cu acelasi nume.

In perioada dintre cele doua razboaie mondiale schitul Bocancea a devenit independent de manastirea Harjauca. Primul staret a fost protosinghelul Gurie Tautu. O data cu venirea comunismului si cu ruperea Basarabiei de patria mama, obstea se destrama, iar manastirea devine colhoz. Furia comunistilor intrece orice inchipuire. Acestia ard icoanele si odoarele bisericii. Staretia ajunge brigada de tractoare, chiliile, gradinita sateasca, iar biserica, depozit de cereale si uscatorie pentru tutun. Cu timpul, manastirea ajunge in ruina.

In 1991 se reinfiinteaza ca manastire de maici, sub conducerea ieromonahului Bartolomeu Sarbu. Intre 1994-1997 se executa lucrari de reparatii sub patronajul manastirii Hancu. In anul 1998 lacasul redevine independent, transformandu-se in manastire de calugari. Lucrarile de constructie si reparatii au loc si astazi, fara a afecta slujbele, care se desfasoara dupa tot tipicul calugaresc.