Manastirea Noul Neamt


Manastirea Noul Neamt

(manastire de calugari, 80 de vietuitori)

Hram: Inaltarea Domnului

Staret: Arhimandrit Paisie Cecan

Adresa: com. Chitcani, jud. Tighina

Asezare: langa satul Chitcani, pe malul Nistrului, la 10 km S de Tighina (Bender)

Manastirea Noul Neamt a fost intemeiata pe vremea domnitorului Alexandru Ioan Cuza. Mai multi calugari de la manastirea Neamt, in frunte cu duhovnicul manastirii, Andronic Popovici, nefiind de acord cu secularizarea averilor manastiresti si cu interzicerea slujbelor in limba slavona in vechea lavra a Neamtului, trec Prutul in Basarabia care, de la 1812, fusese anexata de Imperiul Tarist. Parintele Andronic, impreuna cu ieromonahul Teofan Cristea intervin la Arhiepiscopul Chisinaului, Antonie, pentru a construi o manastire de calugari pe mosia Chitcani - Copanca. In anul 1864 Sinodul de la Sankt Petersburg aproba cererea ierarhului. Se infiinteaza, astfel, manastirea Noul Neamt -Chitcani, cu hramul Inaltarea Domnului. La inceput, calugarii au folosit biserica parohiala Sfantul Nicolae, datand din 1834. In anul 1867 se construieste catedrala Inaltarii Domnului, care a avut rolul de biserica principala a manastirii. In 1885, se inalta biserica Inaltarii Sfintei Cruci, iar in anul 1904, biserica Adormirii Maicii Domnului. Tot in acea perioada s-a construit si clopotnita, cu 5 nivele si o inaltime de 60 de metri, fiind cea mai inalta din Basarabia.

In anul 1917 manastirea a fost puternic bombardata de bolsevici. In perioada Romaniei Mari, la cererea soborului manastirii, aceasta a primit numele Patriarhului Miron Cristea, acesta fiind stranepot al ieromonahului - Teofan Cristea, unul din intemeietorii manastirii. In anul 1945, staretul manastirii, Axentie Munteanu, este arestat si trimis in lagar, de unde nu s-a mai intors.

Manastirea Noul Neamt este inchisa in 1962, fiind salvate o racla cu moaste de la mai multi sfinti si cateva icoane. La putin timp, este transformata in spital de tuberculosi. Bisericile ajung depozite, iar clopotnita devine muzeu al gloriei militare sovietice.

Manastirea se redeschide in 1989, cand incep lucrarile de reparatie la bisericile Adormirea Maicii Domnului si Sfantul Mare Ierarh Nicolae. In anul 1991 se deschide aici un Seminar Teologic. In anul 1994 este restaurata clopotnita. In 1999 se restaureaza si biserica Inaltarii Domnului. Datorita asezarii in zona de ocupatie transnistreana, manastirea a avut de suferit atat in perioada razboiului din 1992, cat si dupa aceasta.

La manastire se ajunge, de cele mai multe ori, cu permisiunea organelor de control transnistriene. La ora actuala este manastirea cea mai vizitata si renumita din Basarabia.

Sfinte moaste: in biserica Inaltarii Domnului se pastreaza o racla cu particele din mai multe sfinte moaste, primite in dar de la Patriarhul Chiril al Ierusalimului.

Icoane si odoare de pret: Aici se afla toiagul de pastorie al Sfantului Paisie Velicikovski si mai multe manuscrise ale arhimandritului Andronic Popovici, intemeietorul lavrei. Manastirea a avut o icoana facatoare de minuni a "Maicii Domnului de la Noul Neamt", aflata astazi la manastirea Caldarusani de langa Bucuresti.