Manastirea Dobrusa


Manastirea Dobrusa

(manastire de calugari, 28 de vietuitori)

Hram: Sfantul Mare Ierarh Nicolae

Staret: Damian Potoroaca

Adresa: sat Dobrusa, com. Cotujenii Mari, jud. Soroca

Asezare: la 100 km N de Chisinau sau la 60 km de Orhei, langa Soldanesti

Este locul de ucenicie al parintelui Sofian Boghiu de la manastirea Sfantul Antim din Bucuresti, unul dintre cei mai mari stareti ai Romaniei contemporane, trecut la cele vesnice pe 14 septembrie 2002. Tot aici, insa, a facut ascultare si Inochentie Turcanu, cel care a fondat, la inceputul secolului al XX-lea, gruparea sectara inochentista (Secta intemeiata in localitatea Balta - azi, in Ucraina -, ai carei adepti, pe langa abateri dogmatice grave, considerau desfraul drept mijloc de mantuire. A fost interzisa de autoritatile tariste, unul dintre motive fiind si propovaduirea in limba romana).

Manastirea Dobrusa  a fost intemeiata in 1772 de monahii Ioasaf de la Probota si Eufimie de la Curchi, pe mosia manastirii Probota din Suceava. Ei construiesc o biserica din lemn cu hramul Sfantul Ierarh Nicolae, terminata in anul 1775. Peste mai bine de doua secole (in 1939), pe locul ei se va construi o biserica din piatra. In 1822 se construieste si o biserica din piatra, ctitor principal fiind boierul Toma Cosma. In 1847 se zideste biserica Schimbarii la Fata, folosita ca paraclis de iarna. Episcopul Hotinului Visarion Puiu reinnoieste bisericile si infiinteaza aici o scoala de cantareti si o mare tipografie, de unde aveau sa iasa multe carti de raspandire a credintei ortodoxe, folositoare basarabenilor vaduviti atata vreme de carte romaneasca.

Manastirea este inchisa in anul 1959, fiind lasata la mana raufacatorilor, timp de un an de zile. In 1960, aici se instaleaza o casa de copii cu handicap. Biserica Schimbarea la Fata este transformata in club, iar biserica Sfantul Ierarh Nicolae devine depozit de alimente. Cimitirul manastirii este nivelat, crucile sunt scoase, iar pe locul lui se construieste un teren sportiv.

Manastirea este redeschisa in anul 1994. In anul 1997 se termina restaurarea bisericii Schimbarea la Fata. De curand s-a incheiat restaurarea bisericii mari, cu hramul Sfantul Ierarh Nicolae.

Manastirea Dobrusa  mai are un schit "in deal", a carui biserica are hramul Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil. Slujbele se desfasoara dupa tipic.

In urma cu sase ani, biblioteca manastirii s-a imbogatit cu peste trei mii de volume de carte ortodoxa, donate de parintele Sofian de la Sf. Antim. Mormantul sau se afla la manastirea Caldarusani de langa Bucuresti.