Manastirea Hancu


Manastirea Hancu

(manastire de calugarite, 78 de vietuitoare)

Hram: Sfanta Cuvioasa Parascheva

Adresa: sat Bursuc, com. Cristesti, jud. Ungheni

Stareta: Parascheva Cazacu

Asezare: la aprox. 50 km de Chisinau, trecand prin Straseni, pe soseaua spre Albita

Manastirea Hancu a fost intemeiata initial ca schit, pe timpul domnitorului moldovean Duca Voda, de catre stolnicul Mihalcea Hancu, la dorinta fiicei acestuia, calugarita aici sub numele de Parascheva. Datorita primejdiilor abatute asupra schitului - mai ales navalirile tatarilor, maicile se risipesc, schitul ajungand in ruina. In anul 1771 se aseaza aici ieromonahul Varlaam de la vestita manastire Varzaresti, impreuna cu cativa ucenici si reface schitul. In anul 1817, manastirea avea o biserica din lemn cu o clopotnita lipita de corpul navei. Astazi are doua biserici: una inchinata Sfintei Cuvioase Parascheva si construita in anul 1835, cealalta in cinstea Adormirii Maicii Domnului, construita in 1841. Manastirea a ajuns cunoscuta la inceputul secolului al XX-lea, gratie vestitului ieromonah Sava de la Hancu, care avea darul tamaduirilor. Dupa ruperea Basarabiei din trupul Moldovei, manastirea continua sa fie alcatuita, majoritar, din calugari moldoveni.

In perioada sovietica, manastirea este inchisa. In anul 1956, intreg ansamblul monastic devine sanatoriu TBC, aici construindu-se si o statiune de odihna pentru studentii Institutului de Medicina din Chisinau. Bisericile au fost devastate, iar apoi, folosite ca depozite. In anul 1978, biserica inchinata Sfintei Cuvioase Parascheva era folosita drept club al statiunii.

In anul 1990, sanatoriul este desfiintat, iar sfantul lacas isi reia activitatea ca manastire de calugari. In 1992 este transformat in manastire de maici. Bisericile sunt reparate si repictate. Biserica Sfintei Cuvioase Parascheva este pictata de Nicolai Panciuc, un renumit pictor de la manastirea Poceaevo din Ucraina. Maicile ingrijesc copiii unui orfelinat din Chisinau. Printre ctitori se numara si Mircea Snegur, fostul presedinte al Republicii Moldova. Pe teritoriul manastirii se va inalta in curand o catedrala cu hramul Sfantul Mare Mucenic Pantelimon.

Parintele Petru de aici este vestit ca mare rugator pentru bolnavi, multi dintre acestia plecand din manastire tamaduiti. Lacasul este vizitat nu numai de pelerini, ci si de multi turisti, datorita minunatului cadru natural in care este asezat.

Sfinte moaste: o particica din moastele Sfintei Cuvioase Parascheva.