Manastirea Harbovat


Manastirea Harbovat

(manastire de calugari, 20 vietuitori)

Hram: Adormirea Maicii Domnului

Staret: Serafim Goncear

Adresa: sat Harbovat, com. Oniscani, jud. Ungheni

Asezare: la aprox. 50 km NV de Chisinau sau la 18 km de Calarasi

Manastirea Harbovat dateaza din secolul al XVII-lea, fiind intemeiata, se pare, de niste calugari din partile Podoliei, aflati in bejanie din pricina Uniatiei. In anul 1730, boierul Constantin Cartuz innoieste manastirea. Din pricina turcilor si a tatarilor, ea are de suferit pana in 1812, fiind de trei ori incendiata. Aici a trait cunoscutul scriitor duhovnicesc Anatolie, Arhiepiscopul Moghilaului, care a semnat sub pseudonimul Avdie, trecut la cele vesnice in 1870. In 1816 monahul Serapion (in lume Stefan Lupu) construieste catedrala Adormirii Maicii Domnului. Sotia acestuia, Elena (nascuta Braiescu) se calugareste si ea intr-un schit de maici. Biserica cu hramul Pogorarea Sfantului Duh a fost ridicata in anul 1870, prin eforturile obstii manastirii.

In anul 1954 lacasul avea injur de 120 de calugari. Fiind printre ultimele manastiri ramase deschise in Basarabia, aici se adunasera, in 1960, monahi de la toate celelalte manastiri inchise. In 1962, este devastata de militie si armata; cartile, icoanele si multe obiecte bisericesti sunt arse pe un camp din apropiere, de fortele de militie si securitate. Asediati de tancuri, calugarii se imprastie. Aici se infiinteaza o scoala de copii cu handicap. Biserica Pogorarii Sfantului Duh ajunge sa fie folosita ca grajd pentru animale.

In anul 1992 se desfiinteaza scoala speciala si se reinfiinteaza manastirea. Se sfinteste mai intai biserica Adormirii Maicii Domnului. In scurt timp este sfintita, dupa reparatii, si biserica Pogorarii Sfantului Duh.

Sfinte moaste: particele din moastele Sfintilor Pantelimon, Varvara si ale altor cativa sfinti.

Icoane facatoare de minuni: in biserica Pogorarii Sfantului Duh se afla cea mai cunoscuta icoana facatoare de minuni din Basarabia, Maica Domnului "Garbovita", imbracata in aur si impodobita cu pietre pretioase. Icoana a fost daruita in anul 1790 de sotia ori de mama colonelului rus Nicolae Albaduiev. Timp de cate o jumatate de an (1 octombrie-23 aprilie). icoana se afla la Chisinau, in catedrala Nasterii Maicii Domnului, iar in celelalte luni revine in manastire. Icoana atrage multi pelerini si bolnavi, fiind foarte ajutatoare tuturor celor care se roaga cu credinta. A fost purtata si de armata rusa in razboiul ruso-turc din anul 1877, fiind socotita o importanta ocrotitoare a crestinilor.