Manastirea Hirova


Manastirea Hirova

(manastire de calugarite, 33 de vietuitoare)

Hram; Sfantul Simeon Stalpnicul

Stareta: Iraida Barca

Adresa: sat Niculaeuca, com. Isacova, jud. Orhei

Asezare; la 60 km N de Chisinau sau la 15 km N de Orhei

Manastirea Hirova a fost intemeiata ca manastire de calugarite in anul 1805, de Mitropolitul Moldovei, Veniamin Costachi, pe locul unui schit de calugari parasit, despre care nu se stie decat ca a ars in 1803. Aici sosesc calugarite de la schitul Hartop, care construiesc o biserica de lemn in cinstea Marelui Ierarh Nicolae. In anul 1836 in locul bisericii din lemn este construita actuala biserica din piatra. Printre ctitori se numara si monahia Pelaghia, sora Mitropolitului Moldovei Gavriil Callimachi. Aceasta se afla inmormantata in pridvorul bisericii. In anul 1865, Ioan Botezat, om cu dare de mana de pe aceste locuri zideste biserica de iarna, in cinstea Intampinarii Domnului. In perioada dintre cele doua razboaie mondiale, manastirea numara peste 190 de calugarite.

Manastirea Hirova este inchisa in anul 1959, dar maicile raman in casutele lor invelite cu stuf si lucreaza la colhozul din sat. Timp de 30 de ani ele au privit neputincioase cum bisericile le-au fost inchise si transformate in depozite de cereale ori de materiale. Icoanele au fost ascunse de maici, pastrate la biserica Sfantul Nicolae din Orhei ori la manastirea Japca, singura ramasa deschisa din toata Basarabia. Biserica Sfantul Nicolae este reparata intre anii 1988-1990.

Cele peste 40 de maici au trait o mare bucurie in februarie 1990 cand, dupa atata amar de ani, biserica a fost redeschisa. Pictura bisericii a fost refacuta in 1997. Biserica Sfantul Simeon Stalpnicul, ramasa in ruina in perioada comunista, urmeaza sa fie reparata cu multa atentie, deoarece a fost construita din nuiele si lut, in urma cu aproape 140 de ani.