Manastirea Pripiceni-Curchi

 

 

Manastirea Pripiceni-Curchi

(manastire de calugarite, 14 vietuitoare)

Hramul manastirii Pripiceni-Curchi: Sfantul Dimitrie Izvoratorul de Mir

Staret: maica Serafima

Administrator: ieromonah Ioan Hanganu

Adresa: sat Pripiceni, com. Trifesti, jud. Orhei

Asezare: la aprox. 90 km de Chisinau, sau la 16 km SV de Rezina, in apropierea comunei Trifesti

 

O familie instarita de romani basarabeni cumpara, in anul 1808, o mare suprafata de teren, pe care o daruieste manastirii Curchi. Donatorii Teodor Sabau si sotia sa se calugaresc, sub numele de Filaret si Magnisia. Prin anii 1817-1818, calugarii manastirii Curchi care lucrau pe aceasta mosie construiesc aici un mic schit din lemn. Intre anii 1870-1873 calugarii construiesc, cu ajutorul razesilor din satul Pripiceni, o biserica din lemn cu hramul Adormirea Maicii Domnului.

In 1903 este construita biserica Sfantul Dimitrie Izvoratorul de Mir. In 1918, intre manastirea Curchi si schitul care apartinea manastirii intervine un conflict, care duce la despartirea lor.

In octombrie 1959 schitul Pripiceni-Curchi se desfiinteaza, prin transferarea calugarilor la manastirea Capriana. Chiar in altarul bisericii Adormirea Maicii Domnului se infiinteaza bucataria unei cantine a spitalului TBC, instalat in manastire.


Manastirea Pripiceni-Curchi
se reinfiinteaza in anul 1994. Sunt reparate bisericile Sfantul Dimitrie si Sfanta Treime. Aceasta din urma este construita in tinda bisericii Sfantul Dimitrie, fiind folosita ca biserica de iarna.

Icoane si sfinte odoare: o icoana a Maicii Domnului "Bucuria tuturor scarbitilor", veche de peste 200 de ani.