Manastirea Saharna


Manastirea Saharna

(manastire de calugari, 20 vietuitori)

 

Manastirea  Saharna - Hram: Sfanta Treime

Adresa: sat Saharna, oras Rezina, jud. Orhei

Staret: Arhimandrit Adrian Baciu

Asezare: la aprox. 90 km de Chisinau sau la 45 km de Orhei, sau la 7 km S de Rezina

 

Manastirea Saharna se afla in apropierea Nistrului si este inconjurata de cateva dealuri stancoase, unele dintre ele impadurite. Schitul rupestru, aflat la aproximativ 1/2 km de actuala manastire, este format dintr-o biserica si patra chilii, datand din secolul al XIV-lea. Date concrete despre vietuirea monahala neintrerupta in acest schit nu s-au pastrat.

Actuala manastire a fost intemeiata in anul 1776 de monahul Vartolomeu Ciungul (Krivorucikoi). Acesta repara schitul rupestru parasit, construieste chilii noi si doua biserici din lemn, inchinate Maicii Domnului si Sfantului Nicolae. In acea vreme, proprietar al terenului era Enache Hristoverghi Lazu. Biserica mare, cu hramul Sfanta Treime, a fost construita intre 1818-1821. In perioada sovietica, mai precis din 1964, a fost folosita ca depozit al spitalului pentru copii handicapati, instalat in manastire.

Biserica cu hramul Nasterea Maicii Domnului (paraclisul de iarna) a fost construita in 1863. A fost transformata in club tot in 1964. Intre 1990-1997 intregul complex manastiresc este restaurat. Se deschide biserica Nasterea Maicii Domnului. Catapeteasma bisericii Sfanta Treime este realizata de mesteri din dreapta Prutului. Schitul rupestru, cu biserica Buna-Vestire si chiliile (in care se spune ca s-ar fi retras schimonahul Vartolomeu), sunt redeschise.

Parintele Neonil de la Sihastria, refugiat de la manastirea Rudi, se muta aici dupa 1990 si reinnoada viata monahala, intrerupta brutal in 1964. Trece la cele vesnice in anul 1994.

Slujbele se tin alternativ, in romana si in rusa, data fiind apropierea de orasul Rabnita din Trasnistria, de unde sosesc si inchinatori rusi si ucraineni.


Sfinte moaste: in manastire se afla moastele intregi ale cuviosului Macarie (1888-1964), fost staret al manastirii. A fost canonizat cu putini ani in urma. La racla sfantului se fac multe minuni.