Manastirea Tipova


Manastirea Tipova

(manastire de calugari, 9 vietuitori)

 

Manastirea Tipova - Hram: Adormirea Maicii Domnului

Staret: ieromonah Policarp Banzar

Adresa: sat Tipova, com. Horodiste, jud. Orhei

Asezare: langa satul Tipova, la 75 km de Orhei sau la 40 km de Chisinau, pe malul drept al Nistrului

 

Manastirea Tipova este una dintre cele mai frumoase din Basarabia. Este situata deasupra Nistrului si cuprinde trei complexe manastiresti sapate in stanca. Primul ansamblu este alcatuit din cateva chilii si o biserica cu hramul inaltarea Sfintei Cruci si dateaza din perioada secolelor XI-XII. Biserica Sfantul Nicolae a fost centrul celui de-al doilea complex manastiresc, intemeiat in veacul al XIV-lea. Cea mai mare aglomerare de chilii se afla in jurul bisericii Adormirii Maicii Domnului, datata din secolele XVI-XVIII. La inceputul sec. al XIX-lea acest ansamblu din urma inca functiona ca schit, iar in 1842 se desfiinteaza. In anul 1828, pe deal, deasupra complexelor rupestre s-a inaltat biserica schitului, care redevine in 1919 manastire. Pana atunci, schitul s-a aflat sub administrarea manastirii Saharna.

In perioada sovietica, toti calugarii se risipesc, iar cladirile de pe deal sunt preluate de colhoz. Biserica este transformata in depozit de tutun. Jafurile se tin lant, iar chiliile din stanca sunt distruse. In 1988 chiliile sunt restaurate si transformate in muzeu de antichitati.

In 1990, cu sprijinul Uniunii Jurnalistilor din Moldova, incepe restaurarea manastirii. In 1994 manastirea este reinfiintata. Se restaureaza doua corpuri de chilii si biserica Adormirii Maicii Domnului de pe stanca (datand din 1912).

Frumusetea acestor locuri atrage multi turisti. In jurul manastirii s-au tesut mai multe legende, una dintre ele fiind cununia in acest loc a Binecrediciosului voievod Stefan cel Mare si Sfant cu Maria Voichita. Datorita vechimii complexului, o alta legenda spune ca Orfeu si-ar avea mormantul intr-una din pesteri. In anul 1988 restauratorii au dat la iveala mai multe inscriptii rupestre datate dinainte de Hristos, presupuse a fi apartinut unei civilizatii tracice de pe malul Nistrului. Astazi complexul rupestru se afla in plina restaurare, desi fondurile sunt insuficiente.