Oracolele, persoane posedate de diavoli

Oracolele, persoane posedate de diavoli

Oracolele erau acele persoane care ghiceau anumite lucruri din viitor. Cuvantul "oracol" provine din limba latina, de la verbul "orare", care inseamna "a vorbi". In antichitate, oracolele erau considerate drept o sursa de intelepciune divina si capabile de a profeti cele viitoare. Datorita capacitatii lor de a ghici cele viitoare, aceste persoane erau cinstite drept locasuri vii ale unor dumnezei, ele locuind in temple si aducandu-li-se nenumarate daruri.

Traditia spune ca pretextul nasterii primului oracol l-a constituit existenta unui orificiu in pamant, din care emanau aburi naturali. Cand un cioban a descoperit cel dintai acest orificiu, afectat de aburi, a inceput de indata sa murmure cuvinte neintelese, al caror continut a fost socotit profetic. De acest orificiu se leaga aparitia primului oracol.

Oracolele, persoane "cu puteri supranaturale"

Oracolele erau vazute drept un soi de "portaluri" prin care Dumnezeu vorbea direct oamenilor. Persoanele-oracol difereau de persoanele care se indeletniceau cu ghicitul in semne (in zborul pasarilor, in urmele animalelor sau in alte asemenea lucruri din natura). In acest sens, oracolele nu ghiceau pornind de la vreun semn material exterior lor, ci pur si simplu incepeau sa vorbeasca brusc despre lucruri necunoscute inca.

Cel mai cunoscut oracol din antichitatea greceasca a fost Pitia, preoteasa zeului Apollo, al carui templu se afla in localitatea Delfi. Dintre oracolele vremii respective, numai templul din Delfi gazduia un oracol-femeie, pe cand toate celelalte gazduiau oracole-barbati. Alaturi de preoteasa-oracol din Delfi, amintim aici si alte persoane-oracol din antichitate: Dodona; Asclepius din Epidaurus; Trofonius din Livadia; Oropos; Bura; Ammon din Libia; Didima din Asia Mica; Apamea din Siria; Cumae din Italia.

Oracolele, persoane posedate de diavol

Inainte de venirea Mantuitorului, politeismul fiind extrem de raspandit in randul popoarelor antice, influenta sociala a oracolelor era una covarsitoare. De multe ori, pentru ca oracolul sa fie satisfacut si sa continue sa ofere unele descoperiri, in loc de daruri in bani si produse, acestuia ii erau aduse jertfe omenesti.

Metoda de aflare a celor dorite era una bine definita in vreme, si anume: oracolul locuia intr-un templu imobil, cel care avea nevoie sa afle vreun sfat sau vreo solutie trebuind sa vina in locul cu pricina; odata ajuns in templu, cel in cauza isi prezenta darurile sale, iar mai apoi rostea intrebarea sau descria problema care il macina; mai apoi, cazand intr-o stare de delir (transa), oracolul incepea sa rosteasca anumite cuvinte neclare; mesajul transmis de oracol era intotdeauna consemnat si interpretat de un preot sau o preoteasa a templului.

Cum se consulta un oracol antic ?

Cel ce voia sa-i adreseze intrebari oracolului trebuia sa indeplineasca un ritual de puraficare, la izvorul Kastalia, si sa plateasca o taxa pentru a se aduce o jertfa la marele altar al zeului Apollo, fara de care nu era ingaduita intrarea in templu. De obicei erau jertfite capre, cateodata porci si, rareori, tauri. Pentru a se considera ca jertfa a fost primita, trebuia ca, in momentul stropirii animalului, acestuia sa-i tremure toate madularele; altminteri, prezicerea era amanata. Apoi, cei care urmau sa puna intrebari patrundeau in spatiul din fata altarului. Femeilor le era interzisa intrarea in acest sanctuar.

Pitia fusese o tanara provenind dintr-o familie aristocratica din Delfi. Inainte de prezicere, savarsea si ea un ritual de curatire in izvorul Kastalia. Dupa aceea, ea intra in templu si tamaia partea de sus a sanctuarului. Apoi cobora scare ce ducea la oracolul principal si se oprea in fata trepiedului de unde prezicea. In aceasta sala se spune ca exista o statuie de aur a lui Apollo, mormantul lui Dionisos si asa-numitul "ombilic" (o gaura in pamant, din care ieseau aburi naturali).

Oracolele, persoane posedate de diavol

In continuare, Pitia se aseza pe trepied, bea apa luata din izvorul Kassotida, mesteca frunze de dafin si se apleca asupra ombilocului amintit, pentru a inhala aburii ce ieseau din pamant. In cele din urma, ea ajungea la un delir paroxistic, iar atunci cei interesati trebuiau sa adreseze intrebarile cu voce tare zeului. Raspunsurile erau date de Pitia prin soapte neinteligibile, transcrise si traduse in forma versificata de catre preoti.

Cel interesat nu trebuia sa intrebe despre lucruri banale, vagi sau prea generale. Raspunsurile oracolului erau, dimpotriva, neclare si ambigue. Adresantul intrebarilor era totdeauna nevoit sa ceara ajutorul talcuitorului pentru a-i explica prezicerea.

Oracolele, persoane posedate de diavoli

Persoanele numite "oracole" erau posedate de diavoli, precum reiese din insasi practica de ghicire si din comportamentul lor: zeul-diavol il lua in stapanire pe oracol si vorbea prin el; oracolul cadea in extaz, se comporta nebuneste, rosteste cuvinte confuze si emitea sunete nearticulate, intrerupte de mugete si urlete; langa oracol se afla intotdeauna un "talcuitor", care transcria si explica celorlalti cuvintele oracolului.

Caderea in extaz era unul dintre semnele cele mai clare care indicau celorlalti o legatura cu suprafirescul. Cu toatea acestea, asa-numita "cadere in extaz" nu era, de fapt, decat o stare de delir, asemanatoarele celei dobandite in urma consumului de droguri. Pitia, despre care am amintit mai sus, inhala aburii care se emanau din strafundurile pamantului si mesteca frunze de dafin. In majoritatea oracolelor era practicata utilizarea zilnica a narcoticelor (droguri).

Trecand peste aceste detalii vazute, intrebarea fundamentala ramane insa urmatoarea: "Cine este zeul care il ia in stapanire pe oracol si vorbeste prin el?" Un bun raspuns cred ca il putem afla in Sfanta Scriptura, unde citim despre Sfintii Apostoli Pavel si Sila, care, propovaduind prin Macedonia, marturisesc urmatoarea intamplare:

"Odata, pe cand ne duceam la rugaciune, ne-a intampinat o slujnica care avea duh pitonicesc si care aducea mult castig stapanilor ei, ghicind. Aceasta, tinandu-se dupa Pavel si dupa noi, striga, zicand: Acesti oameni sunt robi ai Dumnezeului Celui Preainalt, care va vestesc voua calea mantuirii. Si aceasta o facea timp de multe zile. Iar Pavel, maniindu-se si intorcandu-se, a zis duhului: In numele lui Iisus Hristos iti poruncesc sa iesi din ea! Si in acel ceas a iesit. Si stapanii ei, vazand ca s-a dus nadejdea castigului lor, au pus mana pe Pavel si pe Sila si i-au dus in piata, inaintea judecatorilor" (Fapte 16, 16-19).

Oracolele, atat cele vechi, aflate in templele zeilor, cat si cele actuale, aflate prin locuri uratoare de Dumnezeu, se afla cu adevarat sub posesia unui duh necurat, potrivnic Duhului Sfant. Asadar, acest duh, pe care idolatrii il numesc "zeu" sau "putere spirituala", nu este altcineva decat diavolul, camuflat in fel si chip, in incercarea de a-i insela pe oameni.

Una dintre dorintele diavolului este aceea de a fi slujit si venerat ca "dumnezeu", in locul Adevaratului Dumnezeu. Este impresionanta constatarea ca, in toate colturile planetei noastre, din antichitate si pana astazi, "minciuna cea veche", inselatorul oamenilor, "sarpele" cel de demult, Satana, se straduieste din rasputeri sa se impuna lumii ca "dumnezeu".

Pentru un crestin cu o minima experienta duhovniceasca daruita de Hristos in Duhul Sfant, lucrurile sunt mai mult decat limpezi. Avem de-a face in acest caz cu oameni care nu sunt pur si simplu "influentati" de catre diavoli, ci "stapaniti" in intregime de acestia. Invataturile lor, oricat de seducatoare ar putea parea, sunt inventii demonice, care au drept scop indepartarea oamenilor de adevar si de viata adevarata, calauzirea lor pe cararile intunecate ale minciunii si ale autodistrugerii. Acestia nu sunt altceva decat "hristosii mincinosi", despre care insusi Domnul Iisus Hristos ne-a avertizat cu mai bine de doua mii de ani in urma:

"Si atunci, daca va va zice cineva: Iata, aici este Hristos, sau iata acolo, sa nu credeti. Se vor scula hristosi mincinosi si proroci mincinosi, si vor face semne si minuni, ca sa duca in ratacire, de este cu putinta, si pe cei alesi. Dar voi luati seama. Iata, dinainte v-am spus voua toate" (Marcu 13, 21-23).

Teodor Danalache

Despre autor

Teodor Danalache Teodor Danalache

Senior editor
718 articole postate
Publica din 30 Iulie 2009

Pe aceeaşi temă

19 Iulie 2012

Vizualizari: 17273

Voteaza:

Oracolele, persoane posedate de diavoli 5.00 / 5 din 4 voturi. 1 review utilizatori.

Comentarii (1)

  • Blaga CalinPostat la 2011-09-21 10:29

    felul de prorocire si talcuire seamana izbitor de mult cu "vorbitul in limbi" a sectei penticostale care din pacate ucide multe suflete anual. cred ca asta ar fi forma pe care oracolele o imbraca in ziua de azi iar amagind oamenii ca slujesc Dumnezeului celui adevarat pe cand inselatorului ii slujesc.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE

Experienta vietii cu Hristos
Experienta vietii cu Hristos Mărturisesc că nu m-am gândit să public o carte de teologie, cu atât mai puțin un volumde predici, cu toate că mi-aș fi dorit mult să o pot face. Întrebată fiind dacă am supărat-o cu ceva, buna mea mamă, Rozalia Flueraș, spunea că nu am supărat-o decât cu 62.00 Lei
Slujind lui Dumnezeu si semenilor
Slujind lui Dumnezeu si semenilor Libertatea cea mai adâncă este de a te lăsa mereu răpit în Hristos, pentru a petrece cu El în veșnicie. Numai în Biserică, ascultând și împlinind poruncile lui Dumnezeu și învățătura evanghelică, credinciosul se poate împărtăși de roadele jertfei lui Hris 49.00 Lei
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori
Acatistier al Sfintilor Isihasti si Marturisitori Preaslăvirea lui Dumnezeu și cinstirea Sfinților este o punte luminoasă între cele vremelnice și cele veșnice. Oferim rugătorilor creștini acest Acatistier, nădăjduind că ne va fi tuturor spre folos duhovnicesc, în străduința de a ne alipi de tot binele 34.00 Lei
Minunatele fapte si invataturi
Minunatele fapte si invataturi „Câştigaţi virtuţile opuse păcatelor. Tristeţea este călăul care ucide energia de care avem nevoie ca să primim în inimă pe Duhul Sfânt. Cel trist pierde rugăciunea şi este incapabil de nevoinţele duhovniceşti. În niciun caz şi indiferent de situaţie să 27.00 Lei
Sfaturi pentru familia crestina
Sfaturi pentru familia crestina Rugăciunea Stareților de la OptinaDoamne, dă-mi să întâmpin cu liniște sufletească tot ce-mi aduce ziua de astăzi.Doamne, dă-mi să mă încredințez deplin voii tale celei sfinte.În fiecare clipă din ziua aceasta povățuiește-mă și ajută-mă în toate.Cele ce 29.00 Lei
Rugaciunea inimii
Rugaciunea inimii „Rugăciunea nu este o tehnică elaborată, nu este o formulă. Rugăciunea inimii este starea celui ce se află înaintea lui Dumnezeu. Dumnezeu este atotprezent, însă eu nu sunt întotdeauna prezent înaintea Lui. Am nevoie de o tradiție vie, de un Părinte 34.00 Lei
Dialoguri la hotarul de taina
Dialoguri la hotarul de taina Cartea aceasta de dialoguri cu Părintele Valerian, unul dintre cei mai mari duhovnici ai României de astăzi, este de o frumusețe rară prin arta cuvântului și adâncimea spiritului. Ea răspunde întrebărilor omului contemporan mai însetat de mântuire decât 38.00 Lei
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului
Bucuria cea vesnica. Nasterea si Invierea Domnului Părintele Ieromonah Valerian Pâslaru, Starețul Mănăstirii Sfântul Mucenic Filimon, unul dintre cei mai apreciați duhovnici contemporani, în cartea de față, în convorbirile sale cu teologul și scriitorul Florin Caragiu, ne vorbește despre renaștere și 32.00 Lei
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens
Un graunte de iubire. Despre o viata traita cu sens De atât avem nevoie pentru a trăi cu mai multă credință și a face bine celor de lângă noi. Într-o lume care pare să uite cât de prețioasă este viața, această carte este un mesager al speranței: împreună, putem să transformăm un grăunte de iubire într-un 55.00 Lei
CrestinOrtodox Mobil | Politica de Cookies | Politica de Confidentialitate | Termeni si conditii | Contact