Date istorice

Date istorice Mareste imaginea.


Date istorice:

Grecii au fost un popor compozit, in cae au intrat bastinasi si noi veniti. Peste populatia mai veche a "pelasgilor", "mediteraneenilor", au venit triburi nomade indo-europene, printre care si aheii. Influentati de civilizatia cretana ("minoica", dupa regele semilegendar Minos), aheii au intemeiat o civilizatie proprie, cunoscuta sub numele de civilizatia "aheeana" sau "miceniana". Aceasta este prima civilizatie greceasca, civilizatia cretana fiind considerata ca preelenica.

 

Civilizatia aheeana a fost si ea distrusa de ultimul val de greci, dorienii, care au venit in Grecia, dupa ionieni si eolieni.

 

Civilizatia greaca de dupa perioadele cretana si aheeana a fost impartita de cercetatori in  cinci perioade: 1. Perioada zisa geometrica (pe la 1025-700 i. Hr.), datorita predominarii motivelor geometrice in arta. 2. Perioada arhaica (pe la 700500 i. Hr.), in care apar coloniile lor malurile Marii Negre, sudul Italiei, Sicilia. 3. Perioada clasica (pe la 500-323 i. Hr.), perioada de mare inflorire a culturii grecesti, in care au loc luptele cu persii, iar apoi expansiunea greco-macedoneana in Orient sub Alexandru cel Mare. 4. Perioada elenistica (323-31 i. Hr.). in care, in urma cuceririlor lui Alexandru cel Mare, intervine amestecul civilizatiei grecesti cu civilizatia orientala. 5. Perioada romana, care incepe in anul 31 i. Hr., cand Octavian August transforma Egiptul, ultimul stat elenistic, in provincie romana.

Pe aceeaşi temă

19 Iulie 2012

Vizualizari: 12159

Voteaza:

Date istorice 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE