Comori la Muzeul Catedralei


Colectia de Arta Veche Bisericeasca, gazduita in cochetul muzeu situat in subsolul Catedralei Mitropolitane din Timisoara, asteapta in zadar sa-si dezvaluie tainele vizitatorilor, poate si din cauza faptului ca usa este mai tot timpul ferecata. Cei care reusesc, insa, sa patrunda aici, vor constata ca dau peste o nepretuita comoara: peste 4.000 de obiecte de cult, icoane seculare si manuscrise de peste doua veacuri, toate purtand stampila de patrimoniu. Tot aici se afla si primele carti scrise in limba romana, din anul 1643.

Preotul muzeograf Aurel Filip a declarat ca acesta este cel dintai muzeu de acest fel din tara, creat in anii ‘60 din initiativa mitropolitului Banatului, IPS Nicolae Corneanu, care a dorit astfel sa puna stavila scoaterii din tara a zeci de obiecte cu valoare de patrimoniu.



Cea mai veche piesa pictata din muzeu, o icoana realizata pe lemn, care-l infatiseaza pe Arhanghelul Mihail, este datata din secolul al XVI-lea, fiind o donatie din partea bisericii din Jebel. Alaturi, stau alte lucrari patrimoniale, donatii din toate parohiile judetelor Timis si Caras Severin, intre care se remarca doua icoane care-i reprezinta pe Maica Domnului si pe Iisus, imbracate in foita de aur, realizate in Rusia veacului al XVIII-lea, si care, pana in anii ‘50 apartineau Conacului de la Banloc.
Alte doua, donate de parohia Liebling, il reprezinta pe Iisus pe drumul Crucii si pe Iisus in fata lui Irod si dateaza din veacul al XVIII-lea, amprenta speciala fiind data de faptul ca soldatii care-l duc pe Mantuitor spre locul rastignirii apar imbracati in vesminte turcesti.
Tot aici se mai afla trei icoane grecesti, aduse de la Muntele Athos, cu o vechime de peste 200 de ani - doua icoane imparatesti, un bust ce-l reprezinta pe Iisus Hristos, Maica Domnului cu Pruncul in brate, precum si Arhanghelul Mihail.

Alta lucrare din anii 1700, cu specific de unicitate, este cuvioasa Parascheva, adusa aici din bazinul Nilului, care o infatiseaza pe sfanta ca avand tenul creol, coafura alungita si aura din jurul capului pictata sub forma de raze, fiind singura realizata in aceasta maniera, in toata zona.

Cei carora li se va deschide usa muzeului vor da aici si peste Cazania lui Varlaam (1643), Indreptarea Legii de la Targoviste, Noul Testament al mitropolitului Simion Stefan de la Balgrad sau “Impacarea cu legea cea noua” care este si primul Nou Testament tradus integral in limba romana (1648), Biblia de la Bucuresti, de la 1688, a lui Serban, o evanghelie din veacul al XIV-lea, Triodul de la Targoviste, din 1649, a carei restaurare a costat aproape 10.000 de dolari.

Vitrinele muzeului ocrotesc, deopotriva, cruci din os, lemn, piatra, de diferite forme, lespezi cu inscrisuri chirilice, marcate de sutele de ani care au trecut peste ele, chivoturi, alte obiecte de cult.
Un lucru pare de neinteles: usa care duce spre aceste comori este situata exact langa cea care se deschide in paracliser si unde, zilnic, peste trei-patru sute de persoane asteapta sa-si faca slujbe.
multimea de oameni, doar cinci-sase vizitatori pe trimestru aleg sa coboare treptele spre Colectia de Arta Veche Bisericeasca.
Cei mai fideli vizitatori par a fi profesorii de liceu care tin aici ore deschise cu elevii de clasa a IX-a care studiaza istoria limbii romane si carora dascalii lor tin sa le desluseasca lungul drum al cuvintelor si inceputurile scrierilor in limba romana din spatiul carpato-danubiano-pontic.

.

19 Septembrie 2005

Vizualizari: 1672

Voteaza:

Comori la Muzeul Catedralei 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE