Inaugurarea catedralei ortodoxe la Havana


Inaugurarea catedralei ortodoxe la Havana

Presedintele cubanez, Raul Castro, a asistat la inaugurarea primei catedrale ortodoxe ruse din Cuba, eveniment la care a fost prezent si mitropolitul de Smolesnk si Kaliningrad, Kiril Gundiaev, numarul 2 al Patriarhiei de la Moscova.


Au mai participat la aceasta ceremonie, la care accesul presei internationale a fost sever restrictionat, reprezentanti si ai altor confesiuni religioase, precum si o delegatie de peste o suta de persoane din Rusia, printre care doi ministri adjuncti si reprezentanti ai Dumei de Stat, in frunte cu prim-vicepresedintele Liubov Kostantinova.


Oficierea inaugurarii a fost facuta de nuntiul papal (grad echivalent celui de ambasador, in ierarhia diplomatica a Vaticanului) de la Havana. Dupa cum informeaza ambasada rusa, in Cuba traiesc circa 3.000 de rusi, dar conform altor estimari, numarul acestora ar putea depasi 14.

000. O buna parte dintre ei s-au casatorit cu cetateni cubanezi in timpul epocii in care relatiile intre Cuba si fosta Uniune Sovietica erau foarte bune, aceasta fiind, pana la disparitia ei, primul sustinator economic al insulei rebele din Caraibe.


Exista, de asemenea, si cetateni ai altor foste republici sovietice stabiliti in Cuba si care sunt tot credinciosi ortodocsi si tot apartinatori de Patriarhia Moscovei.


Dupa cum comenteaza analistii politici, aceasta inaugurare are loc intr-un moment in care guvernele Cubei si Rusiei au anuntat relansarea relatiilor bilaterale, care devenisera foarte scazute in ultimii ani.


In acelasi timp, Rusia doreste sa-si consolideze pozitiile in zona latino-americana, Cuba fiind un aliat de incredere al Venezuelei, care si-a extins mult relatiile cu Moscova. (Dorel Flipescu)

 

.

23 Octombrie 2008

Vizualizari: 838

Voteaza:

Inaugurarea catedralei ortodoxe la Havana 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE