Vedetele si Dumnezeu

 

Madonna, la cutite cu Vaticanul. Mel Gibson, adulat si urat de evrei. Beatles-ii, facuti scrum in piata publica. Marilyn Manson, blasfematorul-sef. Dupa toate aparentele, artistii au o adevarata bucurie in a sfida, care cum nimereste, simbolurile Bisericii.

 

Zilele trecute, "regina muzicii pop" si i-a pus in cap (a cata oara?) pe reprezentantii clerului. De data aceasta, diva a inregistrat o dubla contraperformanta: i-a scos din sarite si pe catolici, si pe musulmani. Gasind cu cale sa poarte, in spectacolul cu care-si promoveaza noul album, o coroana de spini, ba sa se si catere pe o cruce, cantareata a starnit reactii pe cat de prompte, pe atat de vehemente. Vaticanul, dar si liderii Ligii Musulmane Italiene, au catalogat respectivele "solutii regizorale" drept lipsite si de respect, si de gust. Intrucat prestatia de la Roma a inclus o "blasfemie" si un act de "profanare a crucii", s-a cerut nici mai mult, nici mai putin decat excomunicarea vedetei. Oare originile sale italiene sa nu-i fie de nici un folos? (Ori poate ca, in acest caz, se considera circumstante agravante.)

 

Vesnic nelinistita Madonna nu este nici pe departe un caz izolat in show-biz-ul international de prima liga. Situatiile in care artisti faimosi si-au fortat norocul incercand lucruri "mai putin ortodoxe" pot alcatui un dosar voluminos.

 

"Beatlesmania" a cunoscut un moment mai mult decat critic atunci cand John Lennon si ai sai si-au permis sa declare ca sunt mai cunoscuti decat Dumnezeu insusi. Fostii fani s-au preschimbat subit in inamici indarjiti. Ex-admiratorii au navalit in strada, arzand discurile si fotografiile formatiei, protestand violent impotriva trufiei de neiertat a cvartetului din Liverpool. Degeaba au incercat muzicienii sa dreaga busuiocul, sustinand ulterior ca declaratia a fost gresit inteleasa. Raul fusese facut.

 

Sinead O'Connor n-a fost niciodata un personaj care sa stea in banca lui. Totusi, chiar si despre ea s-a spus ca a sarit calul cand, intr-un show televizat, a facut bucati fotografia Papei Ioan Paul al II-lea. Peste 4.000 de apeluri de la telespectatori indignati au inrosit firele NBC pe 3 octombrie 1992. De ce distrusese irlandeza poza papei, in timp ce canta "Luptati cu adevaratul dusman"? A fost, dupa propria declaratie, un gest de rebeliune impotriva Bisericii, dar inauntrul credintei. Papa a iertat-o. Publicul nu. Rezultatul: Sinead s-a retras din prim-planul muzical.

 

De parca pelicula "Scandalul Larry Flynt" n-ar fi fost suficient de "sensibila" prin subiectul ei (viata unui proprietar de revista porno), afisul filmului lui Milos Forman a mai pus ceva paie pe foc. Un Woody Harrelson "crucificat" pe o pereche de chiloti de dama avea sa se soldeze cu indignarea a numerosi cinefili.

 

Un alt magnat al cinematografiei, Mel Gibson, a facut rost de destui dusmani odata cu aparitia productiei sale "Patimile lui Hristos". Daca filmul a avut incasari uriase, iar ecourile de dupa s-au stins intre timp, Mel a dat de curand cu bata in balta: prins beat la volan, a inceput sa urle in fata politistilor ca evreii sunt vinovati pentru. toate razboaiele lumii.

 

Relatia vedetelor cu Biserica este complexa si paradoxala: pe de o parte, asistam la nenumarate convertiri, la donatii fabuloase in beneficiul Bisericii, la o adevarata moda a credinciosilor practicanti de la Hollywood, pe de alta parte, ne delectam cu marile gesturi de natura sa-i scandalizeze pe cucernicii de rand si pe slujitorii divinitatii. Daca Dumnezeu are simtul umorului, le accepta pe toate cu egala ingaduinta.

Diana POPESCU

.

10 August 2006

Vizualizari: 1900

Voteaza:

Vedetele si Dumnezeu 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE