Capul si bratul drept ale Sfantului Nifon vor ajunge la Iasi


Capul si bratul drept ale Sfantului Nifon vor ajunge la Iasi

In acest an, pelerinii care se vor afla la Iasi pe 14 octombrie, pentru a o praznui pe Sfanta Cuvioasa Parascheva, vor avea posibilitatea sa se roage si la moastele Sfantului Nifon, Patriarhul Constantinopolului, care vor fi depuse la Catedrala Mitropolitana, informeaza AMPress. De Sfantul Dimitrie, in Capitala, vor fi aduse moastele Sfantului Apostol Pavel.

Sfantul Nifon s-a nascut in tinutul Peloponez din sudul Greciei, in perioada 1434-1440, primind la botez numele de Nicolae. Nu dupa mult timp, viitorul Patriarh al Constantinopolului imbraca "ingerescul chip" al calugariei, primind, potrivit pravilei, numele de Nifon, dupa care a fost hirotonit intru ierodiacon. Nifon a fost chemat la inalta slujire arhiereasca, in scaunul de Mitropolit al Tesalonicului, in anul 1483.

Dupa o pastorie de numai trei ani, Dumnezeu a randuit ca acesta sa fie chemat la o vrednicie si mai mare, cea de Patriarh Ecumenic la Constantinopol. Dupa numai doi ani de pastorie, adica in anul 1488, sultanul Baiazid al II-lea l-a indepartat din scaun. Parasind Patriarhia, Nifon s-a asezat in Manastirea Sfantului Ioan Prodromul (Botezatorul) din insula aflata in fata orasului Sozopolis (in Bulgaria de azi). Aici a zidit un schit cu hramul Sfantul Nicolae, in apropiere de tarmul Marii Negre, pe care l-a inchinat manastirii mai sus pomenite. Nifon a petrecut aici opt ani, in rugaciuni si liniste, pana in anul 1469, cand a fost chemat din nou la conducerea Patriarhiei Ecumenice. Dar si aceasta noua pastorie n-a durat mai mult de doi ani si cateva luni, pentru ca Nifon a fost scos din scaun de turci si trimis in exil la Adrianopol, la biserica cu hramul Sfantul Stefan. Aici l-a cunoscut pe domnitorul Radu cel Mare al Tarii Romanesti (1495-1508). Impresionat de invatatura lui, dar si de virtutiile cu care acesta era impodobit, a cerut ingaduinta stapanirii turcesti sa-l aduca in Tara Romaneasca, spre a se folosi de cunostintele si priceperea lui, in vederea reorganizarii bisericesti, pe care urmarea sa o faca in tara sa. Astfel, in primavara anului 1503, fostul patriarh vine in Tara Romaneasca. A fost primul intre numerosii patriarhi rasariteni care vor veni apoi, secole de-a randul, in Tarile Romane, dupa ajutoare materiale. In vara anului 1505 paraseste Tara Romaneasca, indreptandu-se spre Sfantul Munte Athos. Nifon si-a dat obstescul sfarsit la Manastirea Dionisiu, la 11 august 1508. Curand dupa moartea sa, Nifon a fost canonizat de Biserica. O parte din moastele Sfantului Nifon (capul si mana sa dreapta) se gasesc la Craiova, fiind depuse la Catedrala Mitropolitana "Sfantul Dumitru", in semn de omagiu pentru tot ceea ce acesta a facut pentru poporul roman.

Dumitru Manolache

.

28 Septembrie 2008

Vizualizari: 958

Voteaza:

Capul si bratul drept ale Sfantului Nifon vor ajunge la Iasi 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE