Comunicat de presa - Hotararile Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane

 

Comunicat de presa

 

Intrunit in zilele de 12-13 februarie a.c., in sedinta de lucru la Resedinta patriarhala, sub presedintia Prea Fericitului Parinte Patriarh Teoctist, Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane a hotarat:

 

- canonizarea Mitropolitului Varlaam al Moldovei cu ziua de sarbatorire la 30 august la propunerea Sinodului Mitropolitan al Mitropoliei Moldovei si Bucovinei;

 

- infiintarea in cadrul Sectorului Patrimoniu Cultural-National Bisericesc a unui Centru de Pregatire Profesionala a personalului de la muzeele si colectiile ecleziastice;

 

- infiintarea Comisiei de studiu pentru cercetarea situatiei Bisericii Ortodoxe Romane in perioada regimului comunist in vederea realizarii unui studiu obiectiv pe aceasta tema. Comisia - formata din patru tineri istorici, cercetatori in domeniu - va desfasura o activitate stiintifica de cercetare istorica pe baza bibliografiei existente, a izvoarelor si surselor arhivistice laice si confesionale. Rezultatele cercetarii, care se va desfasura pe o perioada de 3 ani, vor fi supuse recenzarii unui For stiintific - format din istorici de prestigiu si experti in domeniu.

 

Sfantul Sinod a adresat o scrisoare pastorala catre clerul si credinciosii ortodocsi in legatura cu colecta organizata in toate bisericile si manastirile in Duminica Ortodoxiei (prima din Postul Sfintelor Pasti, 25 februarie 2007) pentru Fondul Central Misionar, destinat lucrarii misionare, sociale si caritative a Bisericii Ortodoxe Romane.

 

Sfantul Sinod multumeste preotilor si credinciosilor pentru colecta organizata pentru ajutorarea familiilor sinistrate in urma inundatiilor din luna aprilie 2006 la apelul Prea Fericitului Parinte Patriarh Teoctist in valoare de 6.049.555 LEI, precum si a donatiilor in materiale de constructii, cereale, alimente, imbracaminte si bunuri de larg consum a caror valoare a fost estimata la aprox. 5. 466.000 LEI.

 

De asemenea, au fost apreciate rezultatele campaniei "Mai puternica decat apele este credinta", organizata de Patriarhia Romana si Societatea Romana de Radiodifuziune cu scopul srangerii de fonduri necesare reconstructiei zonelor afectate. Din banii colectati, Patriarhia Romana, prin implicarea Mitropoliei Olteniei, a construit 18 case in localitatile Rast si Carna, jud. Dolj, care au fost inaugurate la 15 decembrie 2006. Pe langa cele 18 case, Arhiepiscopia Craiovei a mai construit, cu sprijinul eparhiilor Bisericii Ortodoxe Romane, 8 case in localitatile Carna, Bechet, Plosca si Negoi.

 

BIROUL DE PRESA AL PATRIARHIEI ROMANE

 

 

.

13 Februarie 2007

Vizualizari: 2159

Voteaza:

Comunicat de presa - Hotararile Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE