Candela Moldovei implineste in aceasta luna 15 ani de existenta

 

Primul numar al buletinului oficial al Mitropoliei Moldovei si Bucovinei a aparut in luna februarie 1992. O prezentare a acestei reviste ne-a facut parintele Nicolae Dascalu, consilier cultural al Arhiepiscopiei Iasilor si director al Institutului Cultural Misionar "Trinitas": "Este o revista care poarta in titlu un nume care aminteste de istoria presei bisericesti din Moldova si Bucovina, fiind o publicatie noua care are un program foarte bine definit prin editorialul de deschidere in numarul 1-2/1992, ianuarie-februarie, un editorial al IPS Mitropolit Daniel al Moldovei si Bucovinei. S-a ajuns la acest titlu tocmai in ideea ca trebuie un buletin care sa reflecteze viata spirituala atat din Moldova, cat si din Bucovina. IPS Mitropolit Daniel este "nasul" publicatiei. A propus Sinodului mitropolitan la data de 3 februarie 1992 acest nume, pentru noua publicatie, si s-a stabilit de comun acord ca aceasta noua revista sa fie de fapt cea care inglobeaza activitatea spirituala, pastoral-misionara, social-filantropica din eparhiile din Moldova.

"Candela Moldovei" apare fie lunar, fie la doua luni, cu numere comasate, iar timpul de reflectare a evenimentelor este mai scurt, si in acelasi timp sunt multe evenimente si activitati care au nevoie de prezentare tocmai pentru ca prin prezentarea lor, dintr-o data, oamenii cunosc ceea ce face Biserica, dar in acelasi timp exista si o emulatie a faptelor bune, a lucrurilor frumoase".

In fiecare numar al revistei "Candela Moldovei" se regasesc si informatii despre viata monahala de pe cuprinsul Mitropoliei Moldovei si Bucovinei. Despre acest aspect ne-a vorbit parintele arhimandrit Timotei Aioanei, exarh cultural al Arhiepiscopiei Iasilor: "Aproape in fiecare numar al acestei reviste s-a scris cate ceva si din viata manastirilor, mai ales atunci cand au fost evenimente importante. Din aceasta revista nu putea sa lipseasca chipul marelui duhovnic Paisie Olaru, care si apare pe coperta uneia dintre reviste, sau chipul parintelui Cleopa. Inca din timpul vietii, parintele Cleopa era prezent cu anumite predici, cu anumite cuvinte de invatatura, si in multe din paginile revistei intalnim imagini din viata manastirilor, imagini cu acesti duhovnici pe care i-am pomenit, si cu altii, si vreau sa va spun ca multi dintre monahi si monahii citesc aceasta revista, si cred ca pentru multi monahi revista este o publicatie asteptata".

Despre colegiul onorific de redactie si despre comitetul redactional al revistei "Candela Moldovei" ne-a vorbit Ionut Bursuc, redactorul coordonator al acestei publicatii: 'Din colegiul onorific de redactie fac parte membrii Sinodului mitropolitan, in frunte cu IPS Mitropolit Daniel, ca si presedinte al acestui colegiu. Vicepresedinti ai aceluiasi colegiu onorific de redactie sunt IPS Arhiepiscop Pimen al Sucevei si Radautilor, PS Episcop Eftimie al Romanului si PS Episcop Ioachim al Husilor. Membrii ai aceluiasi colegiu onorific sunt PS Calinic Botosaneanul, PS Ioachim Bacauanul si PS Corneliu Barladeanul. Comitetul redactional al revistei "Candela Moldovei" este format din parintele consilier cultural al Arhiepiscopiei Iasilor, pr. Nicolae Dascalu, parintele director al Editurii Trinitas, Constantin Prodan, si redactorul coordonator, Ionut Bursuc". Mai multe amanunte despre implinirea celor 15 ani de aparitie ai revistei "Candela Moldovei" veti putea afla in emisiunea "Dialogurile Trinitas" din aceasta seara, emisiune in care diac.
Nicolae Dima ii va avea ca invitati pe parintele Nicolae Dascalu, consilier cultural al Arhiepiscopiei Iasilor si director al Institutului Cultural Misionar "Trinitas", parintele arhimadrit Timotei Aioanei, exarh cultural al Arhiepiscopiei Iasilor, si Ionut Bursuc, redactorul coordonator al acestei publicatii.

.

06 Februarie 2007

Vizualizari: 3233

Voteaza:

Candela Moldovei implineste in aceasta luna 15 ani de existenta 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE